Kolovoz 04, 2025, 00:40:39 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: mrijest skalara ??  (Posjeta: 1564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline hematoplovac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: split
mrijest skalara ??
« u: Listopad 22, 2010, 12:18:21 poslijepodne »
Zamolio bi one koji se bave ili su imali mrijest skalara da mi pomognu svojim savjetim.... :klap:
..
Skalare sam nabavio prije 11 mjeseci, bilu su veličine 3cm, imam ih  8, ljepi, zdravi, ljepih peraja........predpostavljam da tu ima i mužjaka i ženiki......no nikako da se odvoji par da bi se mrijestio pa me to jako čudi .........a čitam tu po forumu da se to nekima desi i nakon 6-7mjeseci starosti skalara.......

što učiniti da se mrijest desi, dali je bitna temperatura, neka ravna površina, neznam što učiniti a volio bi provat s mrijestom.......

hvala svima na pomoči.... :up:

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: mrijest skalara ??
« Odgovori #1 u: Listopad 22, 2010, 12:57:50 poslijepodne »
Ne znam puno o skalarima ali znam kad ribe želiš mrijestiti da ih je bitno dobro i kvalitetno hraniti. Pri tome mislim na živu hranu. U Splitu je malo teže naći smrznutu hranu ali onda nam ostaje sušena, tipa bloodwormsi, daphnia, shrimpovi... Znači ribe se prije mrijesta moraju dobro kondicionirati.

Sad kako ih navest da oforme parove to ne znam, možda bi to moglo bit do kvalitete vode... Možda da probaš sa češćim izmjenama vode uz dodavanje ffm-a:

Na kojoj temperaturi ih držiš? Da je probaš malo povisiti?

Evo čitam nešto na internetu gdje piše da je "Mrijesni par" stvar prošlosti i da je vrlo lako navesti zdravu ženku i zdravog mužjaka na mrijest. Evo link http://aqualandpetsplus.com/Cichlid,%20Angelfish%20IV.htm
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 22, 2010, 13:12:16 poslijepodne »
da dobio sam tako neke slične informacije na mail...povišenje temperature i izmjena vode, pa ču provat s tim..osim ako nema netko ješ neku drugu idej za to....??

Offline Nikoleta

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
  • Ako poštuješ sva pravila, propuštaš svu zabavu!
« Odgovori #3 u: Listopad 22, 2010, 20:21:46 poslijepodne »
Meni su se redovito mrijestili i to po nekoliko puta, a uvijek je to bilo u ljetnom periodu kada je temperatura bila viša nego inače. Naravno da je mrijest trajao samo do gašenja svjetala, jer su po mraku sva jajašca bila pojedena od ostalih stanovnika...
Novih 700 i nešto litara -http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=87022.msg861875#msg861875
Diskusi -  http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50787.msg666154#msg666154

Offline wizard

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Požega
    • http://google
« Odgovori #4 u: Listopad 22, 2010, 20:36:40 poslijepodne »
..........ne brini.....drži temperaturu na 26-27 C........i svježa voda to ti je ključ..........kako veliš stariji su dakle od godinu dana i trebali bi oformiti parove.....neznam koliki ti je akvarij.......možda nemaju mjesta........za položiti jaja obožavaju anubias,......strpljenja...........
wizard

Offline Maggionni

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 23, 2010, 22:49:56 poslijepodne »
Moja ideja..one fine gupije crvenih repova daj skalarima da ih papaju..i riješen problem s živom hranom   :clown:

Offline malac

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Listopad 24, 2010, 14:00:27 poslijepodne »
Pa ako imaš par onda ti se njih dvoje drži zajedno i tjeraju ostale ribe.

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 24, 2010, 20:54:21 poslijepodne »
da večina mi je rekla dodizanje temperature i češlča zamjena vode.... :klap:
akvarij mi je od 240 litara, pa vjerujem da ima mejsta dovoljno no zašto se ne sparuju neznam pokušat ču s povečanjem temperature i zamjenom vode pa vidjeti...

ili kako moj prijatelj MAGGIONNI savjetuje da ih hranim s crvenim gupijima ustvari zaboravio je moji gupiji su narančasti...pokušat ču i to, hvala na savjetu prijatelju.... ;)
čuvaj mi ribice... :up:

Offline Maggionni

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 24, 2010, 22:45:49 poslijepodne »
A opet,skužio sam gdje ima gambuzija ako ti je žao gupija,pa fino ih staviš u neku bačvu i samo zagrabiš po potrebi,a onda,možda je monogamija u tvom akvariju nepoznata stvar  :roll:

Offline hematoplovac

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 25, 2010, 07:58:27 prijepodne »
da jako nepoznata stvar i neznam čak ni što je to gambuzija, pa mi pomozi oko toga al ako može na privatan mail ne tu bašššš..... :up:
a mogao bi ja i staviti koju mladu iz tvog ribnjaka...što misliš....??? :klap:
javi se na privat ipak su ovo male tajne velikih majstora kuhinje.... :D....