jucersam lijepo cistio rukama akvarij od krupnog smetja i pomicao pozadinsko kamenje dok su dragi mi gupiji gurali svoje znatizeljne njuskice u svaki kutak akvarija gdje bih nesto pomaknuo, i tad se dogodilo!
pored jednog kamencica sam spazio nekakvu bijelu grancicu koja nije mirovala nego kao da se pomicala po dnu uz kamenje. u prvi mah pomislih da struja vode pomice grancicu, ali kad sam poblize pogledao imao sam sto i vidjeti: bijela licinka pretpostavljam komarca stojeci na nogama s dugim zatkom i prijetecim bodljama na kraju prelazila je s kamena na kamen. izgleda zbilja zastrasujuce iako je duga tek mozda centimetar i pol. podsjaca me na licinku vretenca iz tv prirodoslovnih dokumentaraca.
do nedavno sam primjecivao sitne bijele crvice ili glistice pri dnu ali vec ih neko vrijeme nema. sad mislim da su mozda ti crvi bili prijelazna razvojna faza ove licinke.
zanima me jeste li ikad vidjeli stogod slicno? je li to dobra vijest ili alarm?
mislim, mozda kukci ne bi ostavljali licinke ako voda nije pogodna za zivot prema tome ako pase kukcima mozda zato pase i ribama jer u tom rezervnom akvariju zivot doslovce buja, od biljaka riba, puzeva, crvicado evo sad i lincinki kukaca. dok u mom temeljnom akvariju biljaka gotovo da vise i nema, sve su zagusile nekakve crne alge, a od riba prezivljavaju jedino skalari i somovi.
pokusat cu priljepiti fotografiju da zornije shvatite o cemu govorim. na fotki se vidi i znatizeljni gupi za dojam velicine.
K.