Srpanj 18, 2025, 17:13:29 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: 75 litara, low light, bez CO2  (Posjeta: 1891 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
75 litara, low light, bez CO2
« u: Listopad 19, 2010, 14:11:24 poslijepodne »
Evo našao napokon vremena urediti malo ovaj akvarij pa sam se u subotu malo potrudio.

Tehnika:

2x15W T8 lampe (koje treba mjenjati već pola godine), bez hranjive podloge, gnojenje čisto reda radi (1.5 ppm NO3, 0.2 ppm PO4, 2 ppm K na dnevnoj bazi, csm+b po PPS Pro), promjena vode 50% tjedno.

Od bilja su unutra: cryptocorine brown i green, sagitaria, windelow, anubias nana petite, mahovina, bolbitis, microsorum sp.

Od riba su unutra jedan trihogaster i glowlight tetre.

Možda kasnije uvedem CO2, ali mislim da neću da si ne zakompliciram život. Možda ako kupim splitter s vremenom pa spojim njega i 240 litraša zajedno na jednu bocu.

(slika je takva kakva je, mobitel. sorry)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
Odg: 75 litara, low light, bez CO2
« Odgovori #1 u: Listopad 19, 2010, 14:17:02 poslijepodne »
Meni je krasan! Super je panj, što je to?
Jedino što je (bar na slici) kamenje nekako presvijetlo. I čini mi se da je različito od onog velikog, na lijevoj strani.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 19, 2010, 14:36:34 poslijepodne »
Vjerovala ili ne, ono kamenje desno je sive boje  :clown:

Loša fotka, s time da na lijevoj strani jesu dva kamena drugačije boje ali onako će ih prekriti mahovina pa se neće ti primijetiti.

Korijen je neko stablo/grm koje ima bodljikave iglice na granama. Prošle godine je neki susjed sređivao okoliš zgrade pa je mislio da će tako nešto završiti u smeču. Nije računao na mene da si to uzimam u pola noći nakon izlaska. :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #3 u: Listopad 19, 2010, 14:52:39 poslijepodne »
Baš će jako lijepo biti.  :up:

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #4 u: Listopad 19, 2010, 15:23:34 poslijepodne »
Neve, jel ti ti kopiraš onaj setup od lp-ja  :D

Dobro je, sam nek se mahovina razraste i to je to, sviđa mi se  :up:
Ovu cryptu iza misliš pustit skroz do gore ili? Sagitariju naprijed?
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 19, 2010, 16:18:19 poslijepodne »
Hento, skoro sam ti u prvi tren rekao da nema šanse - da ne kopiram lp-a. Ne kopiram kamenje s mahovinom, grane, anubiase... hmmm...
 :clown: :clown:

Potpuno nesvjesno, ali stvarno si sliće kad malo bolje razmislim. Pogotovo jer se crypte neće nešto posebno vidjeti ni kad se razrastu do maksimuma, pošto nema hranjive podloge pa se drže prilično nisko. Sagitarija će biti iza lijevo, vidi je se malo. Tako otprilike bude velika, isto joj smeta što nema ništa da baci pod zub (korijen).

U cijeloj priči su zapravo važni korijen i kamenje, mahovina, bolbitis i windelow. Vidjet ćemo kako će sve zajedno izgledati kad se oni razrastu. Pošto nema CO2, bit će to negdje za 4 godine.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Listopad 19, 2010, 16:19:22 poslijepodne »
kad vele da pljujem, ne pljujem, nego samo vidim  :D :D
ovaj korijen naprijed, gdje se vidi da je odrezan tupo, mogo si to nekak sakrit il ga istesat sa sjekirom  ;)
po meni si mogo ić barem sa nekakvom hranjivom podlogom, mada ide i bez co2 sa makro i mikro, imam doma i funkcionira stvarm, plus kaj još imam zemlju za cvijeće + 20ppm nitrata i 1,5 fosfata tjedno..zamjerka, malo je sporo u rastu  :D

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 19, 2010, 17:42:38 poslijepodne »
je, i mene taj tupi dio smeta. nemam ga kako sakriti pa će prvom prilikom letit pod nož.

Podloge nema jer nema CO2. Da ima, bilo bi i podloge. Ovako idem na bilje koje raste uglavnom iz vodenog stuba.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 19, 2010, 17:44:36 poslijepodne »
a zašto bi išo na co2 da imaš podlogu?

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 19, 2010, 18:22:39 poslijepodne »
Zbog stabilnosti sistema, ako stavim recimo zemlju za cvijeće ispuštat će mi svašta u vodeni stub a bez CO2 bi moglo biti problema i pored slabog svijetla.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 19, 2010, 18:33:50 poslijepodne »
sorry ak misliš da spamam, al mogu prodiskutirat ovo kaj si napisal..reko sam već gore da imam low light sa zemljom za cvijeće i + makro kroz vodu i nema nekog problema, dapače, uopće ga nema..svijetlo držim na 8 sati i gura, samo kaj bilje sporo raste uz kontrolu intenziteta svijetlosti i njegove jačine..i bez co2 ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #11 u: Listopad 19, 2010, 18:51:42 poslijepodne »
Lijepo izgleda, ali nebi reko ovako na oko da tamo ima 70 litara  :o  (izgleda puno manji na slici)

Svaka čast za odluku za Low Tech setup  :up:  ..nema ih puno...

-Inače i ja mislim da bi ti sve ispalo jednostavnije sa zemljom i malo vulkanita pošto imam jedan takav nano koji savršeno funkcijonira (skoro da stagnira  :D ) bez CO2 (mada ima tek par mjeseci, pa je možda još rano suditi)
Ovako si prisiljen dodavati ono šta si naveo u vodeni stup, što ga malo udaljava od koncepta "Low Tech", ali i to ima svoje prednosti ...(mana, ako se to može tako nazvati, mu je samo onaj sitni trošak na gnojiva)

-U svakom slučaju Lijepo i jednostavno  :klap:  ...sa guštom ću pratiti ako budeš ažurirao napredak.

Cheers.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 19, 2010, 19:29:58 poslijepodne »
Akvarij je prilagođen ideji o izgledu samog akvarija. Tako nekako bi trebalo biti u startu, zar ne?  ;)

Naravno, sve to što oboje govorite ima smisla. Recimo, imam i ja 10 litraša sa zemljom za cvijeće i bez CO2 koji sasvim ok funkcionira.

Za ovaj akvarij sam odlučio tako, pa da vidim kako će ići. Nije mi imalo smisla stavljati zemlju za svijeće kad se glavno bilje hrani kroz vodeni stub plus one crypte iza bi prekrile akvarij u roku od odmah da sam stavio zemlju u podlogu. Mogao sam, pogotovo jer se onda moglo ubaciti kasnije neko bilje u prvi plan. Ali u startu to nisam imao u planu, pa nije imalo smisla. Gomilanje hranjivih tvari u vodenom stubu plus gnojenje mi ionako sve manje ima smisla, valjda sam počeo gledati Crnog kao neki uzor. Kad stavim u drugi akvarij vulkanit pratiti ću lp-a. I tako u krug.  :clown:

gstaraz, akvarij je dosta nesretnih dimenzija (51x35x46). 60x30x36 koji imam na poslu izgleda 2x veći.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 19, 2010, 19:33:29 poslijepodne »
sve 5, malo samo pričamo.. :clown:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
« Odgovori #14 u: Listopad 19, 2010, 19:49:21 poslijepodne »
meni se sviđa akvač, a u ovo ostalo se ne bi petljal...

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #15 u: Listopad 20, 2010, 08:13:57 prijepodne »
Sviđa mi se ideja...al prerano je za neke prijedloge dok se to ne razraste. Malo mi se čini da si ga zatrpao kamenjem previše, pogotovo lijevu stranu. Onaj najveći lijevi kamen bi ja izbacio. Odsječenu granu obložio bi mahovinom isto, da ne upada u oči tako.

Za gnojenje, po meni nemaš potrebe išta dodavat na ovako malo biljaka i bez co2...jednom tjedno mikrolemente eventualno u početku. Pod kripte guraj tabletice, mogu one bez frke tako rast samo u šljunku.

p.s. fotografija ti je loša...kladim se da izgleda 10x bolje uživo. Potrudi se malo više oko toga kad ćeš stavljat update. ;)