Kolovoz 04, 2025, 17:49:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: nove biljke  (Posjeta: 1391 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igorkljajic

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
nove biljke
« u: Listopad 15, 2010, 10:09:03 prijepodne »
akvarij mi je novi, ciklitan 2 tjedna i sad sam ubacio prve biljke.....zanima me koliko biljkama treba da se oporave od šoka prasađivanja i rezanja korijena do faze ponovnog rasta...radi se o valisneriji.....ima i podlogu i co2 i da li treba u samom startu dodavati još nekakve mikro ili makro elemente.....akvarij 400 l rasvijeta 3x54 w

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
Odg: nove biljke
« Odgovori #1 u: Listopad 15, 2010, 11:09:48 prijepodne »
Inaće je još bolje biljke ubaciti od početka cikliranja, ali niti ovako nije nikakva šteta. E sad valisnerija nije nikakva zahtjevna biljka, ali na ovo pitanje ti ne mogu konkretno odgovorit. Osobno sam imao iskustva da su neke biljke čamile u akvariju i po 3 mjeseca bez pomaka (doslovno ni listića), a onda odjenom bum. Evo takvu situaciju i sad imam u akvariju s cubom. već je preko mjesec i pol, a nema ni cm pomaka da se proširila. S druge strane glossa mi je preklira pola prednjeg plana u tih mjesec dana... Imam malo iskustva s valisnerijom, jer sam ju imao u samim počecima akvaristike, ali tada je meni krenula nakon jedno 3 tjedna i stvarno je jako brzo širila.

Što se tiće prignojavanja, to bi svakako trebao krenut. Pročitaj malo članke na portalu o aquascapingu, a ubrzo će izaći i članak o gnojenju tako da će tamo sve biti objašnjeno. U međuvremenu imaš hrpu tema o tome već po forumu.

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 15, 2010, 11:29:20 prijepodne »
hvala na odgovoru....znam da je teško na to odgovoriti i da to sve ovisi od akvarija do akvarija, ali koliko sam vidjeo ljudi su imali problema sa njom bez obzira što nije neka zahtijevna biljka, i imam osjećaj da ona ili hoće ili neće.....malo ću pročitati pa ću vidjeti....

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Listopad 15, 2010, 19:02:30 poslijepodne »
Evo meni valisnerija stoji skoro mjesec ipo da nije ni makac napravila. Tek zadnjih dana primjećujem početak nekog rasta  :b15[1]:
Akvarij također ima hranjivu podlogu a bocu sa co2 sam upogonio prije nekih tjedan dana, i najvjerojatnije je to razlog zašto je krenula sa rastom.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Listopad 15, 2010, 19:07:17 poslijepodne »
Evo meni valisnerija stoji skoro mjesec ipo da nije ni makac napravila. Tek zadnjih dana primjećujem početak nekog rasta  :b15[1]:
Akvarij također ima hranjivu podlogu a bocu sa co2 sam upogonio prije nekih tjedan dana, i najvjerojatnije je to razlog zašto je krenula sa rastom.
niti nije, zakaj onda meni u ciklidnom, bez hranjive podloge i sa granulacijom od 0,3-0,6 mm raste ko mutava? bez ičega..
bilju treba koja 2-3tjedna da se privikne na druge uvjete i to je tak, uvijek bilo i bit će  ;)

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 15, 2010, 19:19:48 poslijepodne »
ma nek joj treba mjesec dana samo neka ne ugine, neka tjera i super.....

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 15, 2010, 19:43:35 poslijepodne »
a sobzirom da nemam nekakve zahtijevne biljke, da li ima nekakvo sredstvo za dohranu biljaka sa makro i mikro elemantima koje se mogu kupiti u zoo shopu...čisto da radim dohranu a da nije prevelika kemija, da moram kupovati posebno pa mutiti itd.....

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 15, 2010, 19:59:40 poslijepodne »
mikroelementarna gnojiva su ti mintplant,  profito i hrpa drugih. Jedino makroelementarno koje ja znak je NPK, ali ga je problem dozirat.

Ako ćeš radit redovite izmjene vode i imat dosta riba u akvariju, ne moraš se previše brinuti o gnojenju sve dok ne pretjeraš s biljem. Ako misliš ubiljit akvarij, onda ćeš morat počet i s ozbiljnijim gnojenjem.

Offline solaris

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #8 u: Listopad 15, 2010, 20:04:28 poslijepodne »
evo moja vali je bila u mom malom akvariju i rasla je ko luda. nisam je mogla obuzdati. prije mjesec dana sam je presadila u novi akvarij i nikako da krene. bude valjda skoro se razrasla. a sto se tice tih gnojiva, meni je MRAK od nutrafina NPK ali ga je dosta tesko naci. obicno ga ima u pet centru. sretno

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 15, 2010, 20:11:07 poslijepodne »
e to mi treba.....to ću si dodavati pomalo pa da ne osudjevaju biljkice......hvala vam svima....

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 15, 2010, 20:11:17 poslijepodne »
Ako ćeš radit redovite izmjene vode i imat dosta riba u akvariju, ne moraš se previše brinuti o gnojenju sve dok ne pretjeraš s biljem. Ako misliš ubiljit akvarij, onda ćeš morat počet i s ozbiljnijim gnojenjem.

daj mi objasni?
koliko znam mjenjanjem vode u jajko zabiljenom akavriju bez co2 rušiš ravnotežu koju taj akvarij ima sa co2..pa stoga onda i dobiješ alge..

Offline artal

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Listopad 15, 2010, 22:14:48 poslijepodne »

Cann ako pogledaš vidit ćeš da cigo spominje izmjene vode u akvariju kao način gnjojenja ako nemaš previše bilja. A ako ga ubiljiš jako da moraš počet s gnjojenjem.  ;)

Evo i kum nam pokazuje na svom akvariju sa mahovinom i rotalom bez dodavanja co2 i čestim izmjenama vode kako to može funkcionirati.
Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 15, 2010, 22:19:24 poslijepodne »
kum mijenja vodu toliko jer koristi zemlju za cvijeće i imaš višak u vodenom stupu..
ja sam odgovorio da sa ubljenim akvarijom, ne trebaš mijenjat vodu, i ne trebaš gnojit jer će uz riblji feces i hranu koju nepojedu (uz uvjet da je hranjenje u normali), imati co2 i hrane dosta u vodenom stupu, al opet uz uvjet da je akvarij ubiljen, a svakim mijenjanjem vode rušiš ravnotežu co2 u vodi, smanjuješ ju i bilje se opet mora privikavat za uvjete bez co2, a algama daješ prostor za njihov rast..

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #13 u: Listopad 16, 2010, 09:03:26 prijepodne »
niti nije, zakaj onda meni u ciklidnom, bez hranjive podloge i sa granulacijom od 0,3-0,6 mm raste ko mutava? bez ičega..
bilju treba koja 2-3tjedna da se privikne na druge uvjete i to je tak, uvijek bilo i bit će  ;)
zato kaj si ju dobil od mene i bila je istrenirana da raste bilo gde  :P

kum mijenja vodu toliko jer koristi zemlju za cvijeće i imaš višak u vodenom stupu..
ja sam odgovorio da sa ubljenim akvarijom, ne trebaš mijenjat vodu, i ne trebaš gnojit jer će uz riblji feces i hranu koju nepojedu (uz uvjet da je hranjenje u normali), imati co2 i hrane dosta u vodenom stupu, al opet uz uvjet da je akvarij ubiljen, a svakim mijenjanjem vode rušiš ravnotežu co2 u vodi, smanjuješ ju i bilje se opet mora privikavat za uvjete bez co2, a algama daješ prostor za njihov rast..
ne slažem se baš.. ak redovito mjenjaš vodu svaki tjedan 50% s malo bilja (naravno ako je akvarij zacikliran) nebi trebalo bit nekih većih problema. neznam koja se koncentracija co2 može skupit u tjedan dana da bi bil neki full drastični pomak da se bilje nebi moglo u jednom danu prilagodit. Jer to su promjene od 1-2ppm a ne od 20 ili 30 ko dok recimo ostaneš bez co2 u boci...
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 16, 2010, 09:23:39 prijepodne »
hento govorim o akvariju bez co2 uz uvjet da ima dosta ubilje akvarij..i onda svaka neujednačenost može bit kobna, a opet nisu to koncentracije od 1-2 ppm, kak  ti govoriš, nego puno veće..govorim akvarij bez co2

Offline igorkljajic

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 16, 2010, 14:11:15 poslijepodne »
dobro, al uz co2 vrlo brzo se može koncentracija popraviti uz kontrolu drop checkera...