Kolovoz 05, 2025, 23:09:01 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Da li su ovo alge i sta da radim :(  (Posjeta: 3196 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Meowth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Da li su ovo alge i sta da radim :(
« u: Listopad 12, 2010, 16:04:33 poslijepodne »
Akvarijum je od 100L koristim HanOn Filter 600l/h u koji sam stavio keramicke prstenove, grubu meku spuzvu i sintet. vatu! Grijac je namjesten na 25C.
Akvari je u fazi cikliranja nekih 17 dana! Podloga je zemlja za cvijece koja je stajala oko 6 mjeseci u vodi prije akvarija, a debljina zemlje u akvariju je oko 4.5cm.

Preko je bijeli kvarcni pijesak. Od biljki imam Nanu Petit x1, Amazonku x1, Limun x2, 20ak strucica Valisnerije  i Eleoharis Paravulu. Panj je kupljen i koristen godinama u prijasnjem akvarijumu, opran i prebacen u novi. 4 Dana korisitim DIY CO2 na 3 sec 1baloncic! Do sada sam radio jednu izmjenu od 50% vode i dodao FFM.

Ubacio sam jos jedan unutrasnji filter od 400L/h ali mi se stalno odvaja posto su mi gumice slabe, pa je iskljucen dok to ne rijesim.

Rasvjeta su 3 x T5 Fluo cijevi od 14W bile su 4 ali je jedna riknula, pa je nisam jos zamjenio  :-[!

A sada moj problem:

Ovo predpostavljam da je smedja cupava koja je nastala zbog nedostatka CO2

Najvise me zanima sta je ovo zeleno po pijesku i eleoharisu

Da napomenem da do zamucenja vode kao sto sam citao u toku cikliranja jos nije doslo, jedino je voda postala dosta zuckasta, ali nista od zamucenja...

Pomoagajte sta i kako da radim, da li je problem cirkulacija vode, posto predpostavljam da je preslaba???

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: Da li su ovo alge i sta da radim :(
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2010, 16:57:11 poslijepodne »
Ovo zeleno mi liči na cijanobakteriju, definitivno trebaš poboljšat protok po dnu.
Čupava je, meni je nestala nakon 2 tjedna kaj je co2 bil unutra.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2010, 18:14:55 poslijepodne »
Kada sam prvi put stavio malo hrane za ribe zbog procesa cikliranja (a to je bio negdje u drugoj sedmici) pocelo se pojavljivati ovo zelenilo po pjesku.. A imam i mnostvo uginulih crvica koji su izasli iz zemlje koje nisam uspjeo izvaditi, da li je moguce da je sve ovo uzrok???

Citam da je za cijano dobar antibiotik, ali je los zbog stvaranja amonijaka koji je stetan za ribice! Pa posto ih ja jos nemam u akvariju, dali da ga koristim ili da prvo pokusam neku drugu metodu tipa da povecam cirkulaciju vode???

Offline Tomica28

• Punopravni član
  • Algae is 90% of all life in the ocean
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2010, 21:19:11 poslijepodne »
Stavi još jedan unutarnji filter u jedan stražnji kut i namjesti mu izlaz tako da ti vrti vodu u krug. Za crnu čupavu algu koristi EasyCarbo. Ili smiksaj DIY CO2 i neka piči.

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2010, 21:27:05 poslijepodne »
ovo na podu ti je cijano siguro
probaj s zamračivanjem ili s jačim protokom nemaš kaj izgubit

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2010, 21:31:57 poslijepodne »
stalno se piše o borbi protiv algi..ono kaj bi ti ja preporučil je da nabaviš više biljne mase, ovo je daleko premalo i imat ćeš uvijek problema..možeš gurat i bez co2, ali uz pretpostavku da ne pretjeruješ sa količinom svijetla i da ima dovoljno bilja, što ovdje nije slučaj..bilja, bilja i samo bilja natrpaj unutra i vidjet ćeš da će se popravit situacija  ;)

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 13, 2010, 01:57:35 prijepodne »
Stavi još jedan unutarnji filter u jedan stražnji kut i namjesti mu izlaz tako da ti vrti vodu u krug. Za crnu čupavu algu koristi EasyCarbo. Ili smiksaj DIY CO2 i neka piči.

Mislis da stavim jos jedan pored HangOn i ovog koji je unutra???

Sto se tice protoka, u glavnom trebam postaviti da tuce po dnu??

I pored svega sa protok i novim biljkama, da li bi bilo pametno da odradim i tretman sa  eritromicinom, posto je nus produkt od raspadanja Ciano amonijak a ribice i onako jos nisam stavio???
Hvala svima na dosadasnjim savjetim...

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #7 u: Listopad 13, 2010, 09:44:49 prijepodne »
Pozdrav.

Prije 2 mjeseca vodio sam konstantnu borbu s cijanobakterijom pored mase bilja kojeg sam imao. Uz svakodnevno usisavanje, mijenjanje vode, ona nije odlazila već bi se svaki puta pojavila ponovno u rekordnom roku.
Koliko vidim i ti ju imaš pa ti preporučam da nabaviš antibiotik ERITROMICIN i da obaviš slijedeći tretman:

1. dan
- mehaničko odstranjivanje čim više ljige i dodavanje 2.5mg/l eritromicina (dobro ga rastopiti u deci akvarijske vode u posebnoj čašici, pa izliti u akvarij), isključiti protein skimmer (ako ga imaš), dio filter materijala spremiti na sigurno (sačuvati dobre bakterije - iako, iskreno, to nisam napravio  i pored dosta ribe SVE JE BILO OK !...)

2. dan
- ponovno dodavanje 2.5mg/l eritromicina

3. dan
- pojačati filtraciju (mehaničku, dodatna stream pumpa), ako imaš skimmer, uključi ga da pokupi čim više te krepane gadosti

4. dan
- usisati čim više krepane gadosti, nakon pola sata/sat dodati 2.5mg/l eritromicina

5. dan

- ispiranje filter materijala

6. dan

- ispiranje filter materijala   (ukoliko dođe do porasta amonijaka do kritične vrijednosti izvršiti izmjenu dijela vode - meni se ovo nije dogodilo, Bogu hvala) (samo promijeniti dio vode)

7. dan
- ispiranje filter materijala

8. dan
- izmjena 30% vode, dodavanje 1mg/l eritromicina  i to je to !

Ovakvu sam uputu i ja dobio prije 2-3 mjeseca i 100% je upalila. Preporučam i tebi, uz nabavku protočne pumpice koja bi cirkulira u donjem dijelu akvarija (sjećam se tvog akvarija i vjerujem da ti je potrebna)

Eritromicin se inače nabavlja uz recept, no uz malo nagovora, gospođa ljekarka će ti ga dati i bez recepta. Probaj, dok nema riba, bolje ga sada riješavaj antibiotikom.

FILIP (Valpovo)

Offline Axelrod

• Trajno baniran
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 13, 2010, 20:34:39 poslijepodne »
meni se cijanobakterija pojavila u podlozi na strani prema staklu.  nisam je se rješavao na vrijeme pa se proširila po čitavoj dužini. kasnije sam stavio karton sa svih strana u visini podloge. prolaziili su tjedni a bakterija se držala. ali nakon nekog vremena,  zaboravio sam koliko je prošlo, počela je nestajati tako da jve više uopče nije bilo. nekad nestavim karton na dan, dva pa  svijetlo ponovno dođe i bakterija se pojavi ali joj više nedam da se raširi nego je ponovno zamračim.  trebalo bi i češće usisavati dno jer raspad tvari u tom sloj pogoduje cb.

Offline Meowth

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 13, 2010, 21:21:34 poslijepodne »
Posto ste mi rekli da protok vode po dnu moram pojacati zbog cijano, uzeo sam glavu filtera 500L/h sa preradjenim DIY izlazom tako da mlaz bude jaci i namontirao je na staklo!
U nju sam doveo jos jednu DIY bocu sa CO2 (razbijanje baloncica od lopatice se uopste ne cuje zato sto lopatice uzimaju samo male dijelove baloncica, ne planirano ali odlicno   :up:) tako da zajedno sa mlazom i CO2 udara po cijano, od ovoga mora da :dead: Sve je usmjereno prema usisniku od HangOn filtera!
Planiram staviti jos jednu sa druge strane tako da napravim vrtlog, ako je to uopste pametno.

Evo slike pa bih volio da prokomentarisete da vidim jesam li dobro postupi za sada...

Sutra sadim jos koju brzo rastucu biljku, pa ako se ne krene smanjivati udaricu tretman antibiotikom...

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Listopad 14, 2010, 07:50:47 prijepodne »
premalo bilja, napuni to sa bilo kakvim biljem, ponavljam opet  ;)