Starost (starija od 18 mj. - neke su mi imale i po 3 g.), iscrpljenost, pad imuniteta, samožrtvovanje radi jata (k'o stari mravi), ima bezbroj faktora.. Kaj više rađa, prorjeđuje joj se i kostur - sve joj bebači pojedu. Ženama je strava roditi blizance, a zamisli petorke - vidi na što te žene liče, i onda za 9 mjeseci opet....

U prirodi nemaju mogućnost tolikog razmnožavanja a zbog toga i odgađaju koćenje i imaju jače malce.
Jake ženke i jake mužjake treba odvojiti da drugi ne krepaju - većina gupija kad su male sposobne su promijeniti spol - ali samo jednom - ako pokuša opet da se nametne kao alfa matica uginut će najvjerojatnije. To opet ovisi i o guppy varijetetima - neki uopće neće promijeniti spol ni kad najjaču mladu ženku odvojiš s manjim curama. (Pokušavam naći čim više uzroka...) Endleri to i ne rade koliko ja znam...
Ak' ti nekoj jakoj curi zažare boje i počne rasti rep, drži ju na oku, a najslabijeg dečka bubni s manjim curama ak' hoćeš da postane frajer. Akvarij je akvarij i više-manje tu je sve pod tvojim uvjetima pa je najbolje preuzeti čim veću kontrolu.
Net mi se sada usporio - pošaljem ti na PP linkove o hijerarhiji i ponašanju.
Ova uginula.. Događa se- gupije ne žive dugo, a brzo se potroše ak' se često razmnožavaju. Jato od 15 odraslih je sasvim dovoljno, ostavljaj si najljepše i najjače u glavnom akvariju jer ak' čekaš prirodnu selekciju događat će se svašta.