Prije nego što započnem ovu temu, želio bi se zahvaliti kolegi akvaristi na prekrasnom poklonu. Naime, zeki je nabavio ove prekrasne ciklide i ponovno me zarazio njihovom ljepotom i njihovim ponašanjem u prirodi. Želio bih malo upoznati kolege akvariste sa mojim istraživanjem i prekopavanjem moje literature u svezi ovih ciklida, kao i proširiti kratak Bojkov osvrt na temu u kojoj nas je zeki ponovno podsjetio na ove ribe.
Rod ovih ciklida se sastoji od Pseudocrenilabrus multicolor multicolor, multicolor victoriae, philander philander, philander luebberti i nicholsi. Prirodno stanište im je rasprostranjeno skoro pa preko čitave Afrike, od Egipta pa sve do Južne Afrike. Jedino područja gdje se ne pojavljuju je dio zapadne i centralna Afrika.Lako je prepoznati mužjaka od ženke. Mužjak je obojan prekrasnim nijansama žute i crvene boje dok je ženka prilično neatraktivna, srebrnkaste boje. Ujedno, mužjaci su i veći.U prirodi se hrane insektima i račićima. Ovo su jedne od prvih ustonoša koji su se pojavili u akvarističkim vodama.
Pseudocrenilabrus multicolor victoriae nastanjuje gornji dio rijeke Nil i nekoliko, biljem gusto obraslih, pritoka jezera Victoria. Svoj život provode u mirnim, plitkim vodama, gdje ima dosta bilja i mjesta za sakrivanje. Nema ih u većim strujanjima ili u većim dubinama. Narastu maximalno do veličine od 6 do 7 cm i po veličini spadaju u patuljaste ciklide pa su zbog toga i jedinstveni, jer većina poznatih patuljastih ciklida vrši mrijest u spiljama.
Ženka naraste do veličine od 5 do 6 cm i kada se mrijest izvrši , ona nosi svoje potomstvo u ustima sve dok se malci ne izlegu. za to vrijeme , kao i kod malavi ciklida, majka ne jede. Ženka nastavlja sa brigom o mlađi, nakon što ih pusti iz usta, još nekoliko dana pružajući im sklonište preko noći i kada god osjeti da se približava opasnost.
Prilično su susretljivi prema drugim ribljim vrstama , jedino se za vrijeme mrijesta mužjaci znaju dohvatiti.. Preporuča se da se nakon mrijesta , ženka odvoji na nekoliko dana i hrani sa proteinski bogatijom hranom tako da što brže povrati svoju tjelesnu težinu koju je izgubila dok je nosila mlađ. Pseudocrenilabrusi postaju spolno zreli sa godinu dana života. Poprilično su nezahtjevni što se tiče parametara vode, glavno i bitno je da voda bude čista sa dosta bilja, i da nema nitrata, amonijaka ili nitrita u prevelikim količinama. Ph vrijednost i tvrdoća vode nisu od velikog značaja za ove ribe. U našoj pipovači savršeno će biti sretni i zadovoljni i pružiti će prekrasne dane svojim vlasnicima. U prilogu sam slikao jednu sliku mlađi koji još nisu dobili boje. A i moj aparat i moje strpljenje nije na visini pa i sama slika nije nešto.. Obećavam bolje slike kad malci narastu i kad mužjaci pokažu svu ljepotu svog "perja"..