Kolovoz 04, 2025, 13:04:14 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: pitanje u vezi bilja  (Posjeta: 2568 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline apis

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
    • www.szrapis.com
pitanje u vezi bilja
« u: Rujan 28, 2010, 16:57:45 poslijepodne »
citao sam ovde na forumu o biljkama koje su uzgojene van vode i kasnije su stavljene u akvarijum i sasvim normalno zivjele pod vodom.Sad mene zanima dali postoje takve biljke i koje su(kako se zovu).Posto mi rodjakinja ima jako razvijen biznis sa ovim kucnim cvijecem(ima 5-6 svojih cvjecara)tu bi se sigurno moglo nesto naci za mene
Pcelarstvo Kovacevic,proizvodnja opreme za pcelarstvo

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: pitanje u vezi bilja
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2010, 17:09:54 poslijepodne »
to nisu takve biljke, odnosno te biljke su prvenstveno podvodne, a mogu se uzgajati emerzno... dakle trebas anubiase, echinodoruse, microsorume itd... i one se uzgajaju u npr starom akvariju na koji se stavi stakleni poklopac da bi to bilje imalo dosta vlage...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2010, 17:22:41 poslijepodne »
to nisu takve biljke, odnosno te biljke su prvenstveno podvodne, a mogu se uzgajati emerzno... dakle trebas anubiase, echinodoruse, microsorume itd... i one se uzgajaju u npr starom akvariju na koji se stavi stakleni poklopac da bi to bilje imalo dosta vlage...

predpstavljao sam da je to tako,samo sto je ovde kod mene jako tesko doci do akvarijskog bilja,moracu otici do ZG da bih nasao nesto,samo mi preporucite neku radnju gdje imaju lijep i zdrav iizbor

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2010, 17:34:24 poslijepodne »
ZOO Vili (najviše), Aquaterra, Belugo, Pet shop a sporadično se nađe i u drugim - npr ZOO City. Najčešće je izbor žalostan a kad bilje dođe brzo se razgrabi, ostalo nezasađeno polako propada. Aquaterra navodno dobiva bilje u petak.

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2010, 18:35:27 poslijepodne »
http://www.aquaticplantcentral.com/forumapc/plantfinder/all.php
evo, ovdje imaš popis akvarijskog bilja i za svaku biljku piše da li može ili nemože u suhi uzgoj.

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2010, 18:42:30 poslijepodne »
znači kod suhog uzgoja bilja je stvar sljedeća - iz suhog uzgoja može direktno u vodu, ali iz vode nemože direktno u suhi uzgoj jer se listovi posuše....

Kad biljku iz vode staviš u suhi uzgoj moraš joj osigurati dovoljno vlage, ne mora biti u staklu, možeš običnu veću plastičnu flašu razrezati, staviti zemlju unutra i vode ne do vrha nego da biljka koju zasadiš bude do pola potopljena u vodu.

to sve prekriješ najlonom koji na vrhu probušiš da može ulaziti zrak, da se unutra stara vlaga za biljke i da se lagano prilagode suhom uzgoju.
Kad sva voda ispari s vremenom onda možeš maknuti najlon i presaditi tu biljku u koju god teglu želiš, ali zemlja uvijek mora biti vlažna.

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2010, 18:44:44 poslijepodne »

ja imam bacopu u suhom uzgoju i po tom postupku sam radio, sad sam ju presadio u ukrasnu teglu u koju sam prije stavio najlonsku vrečicu (da voda ne iscuri iz tegle) i zemlju, posadio, to zaljevam kad vidim da se zemlja lagano suši i to je to... raste ko luda  :up:

a sada isto tako uzgajam i polispermu.... evo je već 2 tjedna u boci prekrivena najlonom, lagano se privikava i super izgleda  :up:

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Rujan 28, 2010, 18:47:54 poslijepodne »
pa jeftinije bi prošao da kupiš tu preko foruma biljke... mogu ti ljudi poštom poslati ili ako ćeš ovdje dolaziti pokupiš ih sam... ali sigurno će ti biti jeftinije preko foruma nego u dučanima.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 28, 2010, 18:49:45 poslijepodne »
iz vode nemože direktno u suhi uzgoj jer se listovi posuše....

to u svakom slučaju ne vrijedi za Lymnofilu aromaticu, Ludwigiu repens, Staurogyrne i Rotalu kojima se kod mene lišće nije posušilo. Jedino mi je hladnoća upropastila dosta  X-(

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Rujan 28, 2010, 18:57:44 poslijepodne »
e korisno znati da neke mogu i direkt na suho :)
kako hladnoća, šta ih nisi imao u kući?

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #10 u: Rujan 28, 2010, 20:00:27 poslijepodne »
pa jeftinije bi prošao da kupiš tu preko foruma biljke... mogu ti ljudi poštom poslati ili ako ćeš ovdje dolaziti pokupiš ih sam... ali sigurno će ti biti jeftinije preko foruma nego u dučanima.
prijatelju ako imas biljaka za prodati ja cu ih rado kupiti od tebe,radije da ti zaradis nego neki trgovac,ali imam problem,ja nisam iz Hrvatske,ja zivim u Novom Gradu BiH RS,i kad bih dolazio u ZG nebih se usudio ulaziti u centar grada,morali bi se naci negdje pored ceste,neko odmaraliste ili benzinska

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #11 u: Rujan 28, 2010, 20:25:39 poslijepodne »
i kad bih dolazio u ZG nebih se usudio ulaziti u centar grada,morali bi se naci negdje pored ceste,neko odmaraliste ili benzinska

sorry na OT, ali čovječe, pa nije tak strašno doć u centar grada, zar misliš da zbog tablica?
onda skreni malo sjevernije do varaždina i tamo ima bilja, a od zagreba ti je kojih 30 minuta autocestom..i da kad će više biti kraj ovakvih idiotarija, da se netko boji doć s vašim il našim tablicama..

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #12 u: Rujan 28, 2010, 20:33:20 poslijepodne »
i kad bih dolazio u ZG nebih se usudio ulaziti u centar grada,morali bi se naci negdje pored ceste,neko odmaraliste ili benzinska

sorry na OT, ali čovječe, pa nije tak strašno doć u centar grada, zar misliš da zbog tablica?
onda skreni malo sjevernije do varaždina i tamo ima bilja, a od zagreba ti je kojih 30 minuta autocestom..i da kad će više biti kraj ovakvih idiotarija, da se netko boji doć s vašim il našim tablicama..
ma neeeeeeeeeeeee neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,prosao sam cijelu hrvatsku uzduz i poprijeko,radim takav posao gdje dostavljam pcelarsku opremu sirom hrvatske,ali u zagrebu nisam nikad bio,mislim na centar grada pa se malo bojim da se ne izgubim,ipak je zagreb veeellllik grad.

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #13 u: Rujan 28, 2010, 20:41:04 poslijepodne »
sorry  :-[ :-[
pa onda pikni do varaždina  :)

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2010, 12:56:38 poslijepodne »
stigle biljke,2 pune vrecice,ima ih 10 vrsta,veliko hvala trihogasteru koji mi je obezbjedio biljke.veceras cu raskopati sadasnju postavku akvarija,staviti hranjljivu podlogu i vulkanit(takodje hvala trihogasteru) i posaditi bilje.samo me malo zeza sto neznam bas nazive svih biljaka,ali nacu na forumu koje su.

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2010, 13:58:59 poslijepodne »
e korisno znati da neke mogu i direkt na suho :)
kako hladnoća, šta ih nisi imao u kući?

kasnim -?
temp. u sobi je padala i do 16° - na prozoru, otvoreni oberliht.

Offline apis

• Punopravni član
    • www.szrapis.com
« Odgovori #16 u: Listopad 10, 2010, 00:15:10 prijepodne »
sve posadjeno,bilo je i nesto viska.Bice i slike za koji dan.zasada necu dodavati nikakvo gnojivo pa cu vidjeti kako ce se ponasati.Ispod je JBL supstrat,u sredini vulkanit,a gorrnji sloj je sljunak.