Lipanj 27, 2025, 00:55:53 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Kako odrediti spolnu zrelost kod ženskog pauka?  (Posjeta: 1426 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zokibrutale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
Kako odrediti spolnu zrelost kod ženskog pauka?
« u: Rujan 28, 2010, 13:36:33 poslijepodne »
Nisam nasao ovu temu na forumu a zanima me..Pa eto ima sigruno ovdje ljudi koji znaju, kako odrediti spolnu zrelost kod ženskog pauka? To me počelo zanimati u zadnje vrijeme jer mi se presvukla ženka N. chromatus i ogromna je. Volim tu vrstu i volio bi je upariti pa eto polako se pokusavam informirati oko toga svega.

Fotka je prelosa, uslikat cu bolje kad izadje van iz rupe   ;)

Offline birdeater

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Kako odrediti spolnu zrelost kod ženskog pauka?
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2010, 14:00:10 poslijepodne »
Ja ti nisam siguran sto posto, ali reci cu ti ono sto ja znam, a neka ti netko kaze nesto vise ili neka me ispravi!!

Znam da pauci ( tarantule ) spolnu zrelost dostizu izmedu 2-5 god starosti, a sada kako se odreduje nisam siguran!! I ako ides pariti pauke pazi da ti je zenska presvucena i nahranjena jer moze se desiti da ubije muzjaka nakon parenja! A ako je ona spremna za parenje odg ce na njegovo vibriranje tijelom i tapkanje nogama isto tako!! Eto to je nesto sta ja znam, sada jel ti pomoglo ili ne....
Glupi ljudi su dobri ljudi.
Djeca vole dobre ljude.
Vole li vaš vaša djeca?

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2010, 14:29:27 poslijepodne »
A sve zavisi,nekima treba duže nekima kraće da dostignu spolnu zrelost...kako je napisao birdeater 2-5 pa čak i više god. dok mužjaci dostižu spolnu zrelost brže od ženki...već u 2 god.života

Offline Phobos

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2010, 15:13:54 poslijepodne »
Pravilo koje ljudi koriste je da treba biti barem 70% svoje odrasle velicine...neki pare i na 60%.
Samo obavezno racunaj na to sto ces sa mladima ako ces ih pariti... Nhandu moze imati vrlo puno mladih.

Offline zokibrutale

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 28, 2010, 16:21:15 poslijepodne »
Pa evo taman je malo starija od 2 godine i mislim da je vec presla 70% svoje "konačne veličine" ...znači moglo bi biti da je sad spolno zrela? Ne mislim ja sad odmah navaliti na parenje nego zelim se što više informirati u slučaju da naiđe takva prilika.

A što se tiče broja mladih čitao sam na jednom portalu da zna dosegniti 1500 šta je stvarno previse ali pripremio bi se i za to.

Eto hvala na brzim odgovorima, ako imate još pokoji pametan savijet oko zrelosti i parenja ove vrste slobodno podijelite na ovom postu.

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 28, 2010, 16:49:37 poslijepodne »
leglo ovih paukova je vec bilo u hrvatskoj prije 3-4 godine tak da mislim da ih vecina ima.....sumljam da bi se mogo rijesit malih, a vjeruj mi iz vlastitog iskustva znam da se jako tesko brinut za toliko malaca...i mislim da nhandu obicno ima oko 600tinjak malih, no svejedno...

ja sam prvi put hranio 695 parahybanica i trebala su mi 2 dana, stvarno jako jako puno posla....a hranjenje je najmanji problem, treba pronac hranu koja je dovoljno mala + svakom dat vode.....

eo' iskustva iz prve ruke, nadam se da te nisam obeshrabrio...mislim da bi bilo puno bolje da imas neku drugu vrstu ali na tebi je da odlucis...ako se odlucis pricekaj jos malo jer s 2 godine je zenka jako jako mlada za parenje, jer taj njihov ciklus je jako naporan za zenke...stvarno se jako iscrpe+izgladne...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline zokibrutale

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 28, 2010, 17:49:15 poslijepodne »
leglo ovih paukova je vec bilo u hrvatskoj prije 3-4 godine tak da mislim da ih vecina ima.....sumljam da bi se mogo rijesit malih, a vjeruj mi iz vlastitog iskustva znam da se jako tesko brinut za toliko malaca...i mislim da nhandu obicno ima oko 600tinjak malih, no svejedno...

ja sam prvi put hranio 695 parahybanica i trebala su mi 2 dana, stvarno jako jako puno posla....a hranjenje je najmanji problem, treba pronac hranu koja je dovoljno mala + svakom dat vode.....

eo' iskustva iz prve ruke, nadam se da te nisam obeshrabrio...mislim da bi bilo puno bolje da imas neku drugu vrstu ali na tebi je da odlucis...ako se odlucis pricekaj jos malo jer s 2 godine je zenka jako jako mlada za parenje, jer taj njihov ciklus je jako naporan za zenke...stvarno se jako iscrpe+izgladne...

Nisam mislio u skoro vrijeme ju pariti, ali svejedno imas pravo, ima par vrsta paukova koji svi imaju i nisu vise zainteresirani za uzimanje jos istih...Bolje mi je onda nista zasad..Hvala na savjetu

Offline Xzyle

• Punopravni član
    • www.kerri.hr
« Odgovori #7 u: Rujan 29, 2010, 18:28:18 poslijepodne »
Nhandu chromatus ima strašno puno malaca pa neznam koliko bi ti to bilo pametno...zna ih biti po 2000+.

Kod ovakvih legla ako nisi dobro organiziran obično 90% malaca bezveze ugine,a ako si "vrhunski organiziran" i imaš nekakve veze,ta se brojka može spustit na cca 50%.Neisplativo i šteta malaca.

Offline zokibrutale

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 29, 2010, 18:43:10 poslijepodne »
Nhandu chromatus ima strašno puno malaca pa neznam koliko bi ti to bilo pametno...zna ih biti po 2000+.

Kod ovakvih legla ako nisi dobro organiziran obično 90% malaca bezveze ugine,a ako si "vrhunski organiziran" i imaš nekakve veze,ta se brojka može spustit na cca 50%.Neisplativo i šteta malaca.

Istina da, zamračio bi da mi ugine 1000+ klinaca ...ali eto nisam ni znao da su tako loši omjeri preživljavanja paukića

Offline Striček Matija

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 29, 2010, 19:42:24 poslijepodne »
a ako si "vrhunski organiziran" i imaš nekakve veze,ta se brojka može spustit na cca 50%.Neisplativo i šteta malaca.

pa nemoj tako... ja sam imao leglo od 622 mališana... i uginulo mi ih je 47... što je manje od 10%... 

al pretpostavljam da ako bi ih imao 1000+.. ili 2000+.. mislim da bi se prestao bavit sa tim nakon jednog hranjenja..  :D :D :D

Offline zokibrutale

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 29, 2010, 22:18:15 poslijepodne »
 :nuclear: :nuclear: da to bi bila teška terapija

Offline ozi

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #11 u: Listopad 03, 2010, 00:18:56 prijepodne »
 :question: :question: :question:

kako pariti pauka koji ima 70ak posto velične? pauci se mogu pariti i prije ..odraslog stadija???
kod kukaca to nije slučaj...nimfe ilitiga ličinke su bespolne...

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 03, 2010, 00:24:50 prijepodne »
aha zenke pauka postaju spolno zrele sa otprilike 60% svoje veličine ali muzjaci tek nakon zadnjeg (odnosno predzadnjeg) presvlacenja....
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)