Svibanj 05, 2025, 00:19:51 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Planarija ili nešto slično  (Posjeta: 1452 vremena)

0 Članova i 6 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline vladomir

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 75
Planarija ili nešto slično
« u: Rujan 24, 2010, 17:51:38 poslijepodne »
                   Unazad mjesec dana imam kozičnjak (pozdrav Vandalki). Od prvog dana sam ih hranio sa JBL-ovon hranom Nivo Prawm. Ptije otprilike dva tjedna primjetio sam da po kozičnjaku plivaju neka nova bića. Crvići dužine oko dva mm koji su plazili po staklu i listovima anubjasa i nešto vrlo sitno što me je jako podsječalo na neke uši koje su vrlo brzo plivale sa kraja na kraj akvarija. Normalno da me je ulovila panika ali tu je naš forum iz kojega sam dobio neke informacije u kojima nisam prepoznao stanare iz moga akvarija. Da skratim, otišao sam u veterinarsku stanicu i kupio Panacur. U apoteci su mi naglasili pošto se radi o akvariju sve što radim radim na vlastitu odgovornost. U jednoj autolakirerskoj radioni su mi dečki izvagali osam doza Panacura po 0,05 grama. Pošto je lijek u zrnu morao sam ga otopiti u vodi. Dodavao sam svakih 12 sati po jednu dozu. Nakon 6 doza (tri dana) nestali su svi neželjeni gosti. Napominjrm da lijek nije nikako utjecao na kozice pa čak ni na one tek okočene. Uzrok pojave može biti ili previše hrane (sada im dajem samo trečinu od onoga što sam davao prije) ili voda koju sam prije promjene držao u plastičnim bocama od 5 litara nekih pet dana. 

Offline trihogaster

• Punopravni član
  • **
Odg: Planarija ili nešto slično
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2010, 12:24:04 poslijepodne »
Hvala Vladomir na informacijama, slično se i meni pojavilo, pokušati ću sa tvojim načinom tretiranja  :up:

Offline d_s

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2010, 15:58:23 poslijepodne »
Pozdrav svima,

novi sam član tu na forumu, zovem se Damir.

Upravo imam isti problem sa novim akvarijem.
Ribice imam unatrag 3 god i imao sam ih u manjem akvariju 25-30l
Nabavio sam novi akvarij složio sve čekao da voda postane podobna, nabavio biljke, ribice, složio sve i onda bum. crvi na staklu neonka se prevrće...
mislio sam da se zbog trljanja radi o nekom drugom nametniku i tretiram još uvijek akvarij sa medimorom... sad sam bar siguran da je pobio sve ostalo osim bijelih crva koji su svakim danom sve brojniji...
Nakon par dana sve više vas je potvrdilo na različitim forumima da gore navedeni lijek doista pomaže...
Našao sam i sliku koja najbliže opisuje stanje mog akvarija...
Sutra završava tretman sa medimorom ubacujem aktivni ugljen 2 dana pa ću pokušati i s tim panacur-om
Imam dva akvarija u jednom je ostalo bilje u drugom su ribice i biljke pa sad još koji savjet nije na odmet. Znam da većina prekopa sve i radi na novo ali ribe su i onako sad već pod stresom tako da pokušavam čim bezbolnije proć sa manje muke naravno.

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 20, 2010, 18:32:28 poslijepodne »
          Evo i nastavka moje priče.
 Ovim tretmanom sam očistio akvarij od nežaljenih gostiju, ali samo za nekoliko dana. Nakon možda pet dana primjetio sam da se ponavlja ista stvar.
 Tada sam tražeči po netu zaključio da je to jedna od mnogo vrsta vodenih ušiju. Nabavio sam Micro rasbore Galaxy i one su mi riješile problem. Sve su ih pojele .

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #4 u: Prosinac 23, 2010, 00:16:32 prijepodne »
Pa jel misliš na vodene buhe? Šalji meni ako ih ima još :D Inaće ja sam startnu kulturu platio 70 kn :D
live long and prosper

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 23, 2010, 12:34:41 poslijepodne »
         Nema ih više niti u tragovima, microasbore su ih pojele i očistile u roku sad.

Offline Dodode

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Mikraš!
« Odgovori #6 u: Prosinac 23, 2010, 12:41:35 poslijepodne »
         Nema ih više niti u tragovima, microasbore su ih pojele i očistile u roku sad.
Da, da, mikre ih obožavaju. Ja sam imao u mrijesnom neko vrijeme dok mikre nisu malo odrasle i skužile da im se papica vrzma oko nosa...
live long and prosper

Offline iglica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Varaždin, Zagreb, Rijeka
  • Shrimp Master
« Odgovori #7 u: Prosinac 24, 2010, 19:47:25 poslijepodne »
Nemojte trovati kozice sa raznim preparatima, s njima ili bez njih planarije uvijek bude..

Pazi da ih ne hraniš previše  :D

Offline vladomir

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Prosinac 24, 2010, 20:11:45 poslijepodne »
          Jedan od uvjeta za razvoj planarije je zasigurno prekomjerno hranjenje riba.