Da li je moguće list Anubiasa "obnoviti" tj. napraviti da izraste cijela biljka iz njega ili je to moguće samo iz rizoma? Kad režem Anubias kako sam spretan obično ostane i nekoliko listova viška.
Zapravo - moze. Samo ne znam kako tocno.

Dogodilo mi se 2-3 puta da pronadjem list (sa peteljkom) kako pluta i iz kojeg izlazi korijencic, dva. Obzirom na to koliko anubiasa imam i koliko dugo ga drzim - ta dva tri puta stvarno nije puno.
Pretpostavljam da treba kod kidanja lista zahvatiti malo rizoma ispod peteljke lista, i ostaviti list da pluta. Uz to, mislim da svjetlone smije biti prejako, kako ne bi spalilo list - kod mene se to desavalo u low light akvariju.
pa mogao si mu samo odrezati korijenje na par mm i zavezati ga za kamen
... ako je rizom van podloge ne bi trebao propasti ukoliko je zasadjen u podlogu, ako ne se varam... teoretski bi to bilo tako, no cekaj iskusnije po tom pitanju...
Tako je, treba odrezati korijenje, i to se smije napraviti skroz do kraja tako da ostane samo rizom+lisce, a onda zavezati kuhinjskom gumicom ili koncem za panj, kamen ili sl. U podlozi ce rizom anubiasa dosta brzo istrunuti..