Lipanj 26, 2025, 00:41:32 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: filter  (Posjeta: 21403 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline tony_ri

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
filter
« u: Rujan 14, 2010, 18:12:26 poslijepodne »
molim za par savjeta,imam ribnjak pred kucom,sad drzi oko 2500L s najvecom dubinom cca 40cm,ali planiram povecanje dubine na 100-130cm i volumen 8000-10000L

unutra su trenutno "mjesanci" zlatnih riba i koi šarana a planiram i nabavku još koia kada ga proširim,moram se pohvaliti da vec 3 godine zaredom imam mlade

dosada je ribnjak bio u sjeni nekoliko drveca pa nije bilo problema s algama,a ko bi voda bila premutna zamjenio bi dio vode,sada susjed radi kucu pa je drvece nestalo i u zadnjih 2 mjeseca se nemogu rjesiti algi,rješenje bi bio filter pa me zanima

kolike bi velik trebao biti? i od čega ?(ja sam planirao betonirati i premazati epoksidnom smolom ili nečim sličnim inetnim da ne otpušta ništa u vodu)

kako bi trebao izgledati(koliko komora,gdje staviti preljev )

što koristiti kao materijal za filtriranje

koliku pumpu koristiti,sada je unutra pumpa od 6000L/h za vodopad i vodoskok,ali planiram nabaviti još jednu samo za filter

i sada dolazimo do najzanimljivijeg djela-UV filter=>gdje ga nabaviti,inače imam  dosta iskustva u izradi svega i svačega pa me zanima dali bi ga se isplatilo raditi u kucnoj radinosti ,ako da molimk savjete za izradu

unaprijed hvala svima za odgovore i savjete

par slika ribnjaka

Offline mrljo#2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
Odg: filter
« Odgovori #1 u: Rujan 15, 2010, 20:36:33 poslijepodne »
...pročačkaj malo po starim ovogodišnjim postovima, dosta se pisalo o toj problematici. Pogledj i neke moje naći ćeš sigurno ono što tražiš! :up:

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 15, 2010, 22:26:24 poslijepodne »
potrazio sam po netu i nasao par ideja,sad moram vidjeti malo kako sto jednostavnije i efektnije izvest filter,problem mi je sa uv lampom,gdje nju mogu naci po mogucnosti u rijeci ili iz nekog shopa koji salje u rijeku,zasada nebi narucivao izvana ali ako nema izbora i to je moguce

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2010, 16:31:33 poslijepodne »
ja sam to ovako zamislio,ako netko ima još kakvu ideju ili savjet neka se javi

mrljotu#2 hvala za savjete i korisne linkove

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 22, 2010, 20:28:11 poslijepodne »
ovo je konacni projekt,danas sam poceo iskop,ako ima zainteresiranih poslikati cu tijek radova,bar onih grubih s obzirom da UV filter i ostatak opreme dolazi na proljece

dubina ce biti ovisno o tome kakav bude teren ali ispod 70cm nece biti sigurno (nadam se da cu doci do metar)

« Zadnja izmjena: Rujan 22, 2010, 20:32:03 poslijepodne od tony_ri »

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 25, 2010, 11:02:21 prijepodne »
početak radova

ode stazica

a zavrsila je ovdje

krampanje/čupanje panja od suhe trešnje

teren/štemanje

teren/štemanje 2

iskop gotov-konačna dubina 80cm

iskopani materijal

nastavak kad se smiri vrijeme,prognoziraju 4-5 dana kiše a onda slijedi betoniranje

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Listopad 03, 2010, 18:11:31 poslijepodne »
nakon što se vrijeme smirilo,krenuo sam na betoniranje,oplatu,armaturu i šalovanje sam zaboravio slikat ali mislim da svi znaju kao to otprilike izgleda i ide

dno i strane su izlivene odjednom a na mjestima gdje ce doci prgrade sam stavio stiropor debel 5cm da ih dodatno učvrstim

uz sam zid postavljena je vec postojeca cijev za struju,još jedna za napajenje uv filtera i jedna dodatna kanalizacijska cijev od 50mm u slučaju da budem morao vuci još električnih instalacija u buducnosti

Instalacije cijev 32mm je dovod,a 75mm preljev između komore 1 i 4 u slučaju da se zaštopa filter

instalacije 2

izlivene pregrade

trenutno stanje

od građevinskih radova mi još ostaje podravnati vrh za poklopce,sve premazati bujakom/cementnim mljekom ,i navesti zemlju da sve to poravnam

na vrh ce ici betonski poklopci od 8cm zabrtvljeni mršavim betonom ili gipsom da kiša ne ulazi unutra,preko njih deblji najlon,a na njega travnati tepih u roli da ga po potrebi mogu micati

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 06, 2010, 06:27:27 prijepodne »
.bravo majstore :klap:
.i kolika ti je u konačnici zapremina filtera?
.nego mislim da si ipak trebao, kao što sam ti i napisao u jednom postu, ovih cjevi stotki za preljeve stavit barem dvije po pregradi. Da ti se ne stvaraju mrve zone u cirkulaciji...no...
.jošjednom super!

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Listopad 06, 2010, 12:05:51 poslijepodne »
.bravo majstore :klap:
.i kolika ti je u konačnici zapremina filtera?
.nego mislim da si ipak trebao, kao što sam ti i napisao u jednom postu, ovih cjevi stotki za preljeve stavit barem dvije po pregradi. Da ti se ne stvaraju mrve zone u cirkulaciji...no...
.jošjednom super!

jos neznam tocno,ali bez medija za bakterije i spuzve cca 500-550litara(cca 400 litara vode-mislim da ce to biti ok za svaki ribnjak ispod 8 kubika)

a sto se tice 110-ke,ako se pojavi taj problem posuditi cu krunu od 100mm od frenda i izrezati jos jednu rupu u svakoj pregradi

Offline kejc

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #9 u: Listopad 06, 2010, 12:27:03 poslijepodne »
Fino, fino. Samo javljaj daljnji razvoj, pratit ću ovu temu, ko zna u budućnosti možda krenem u sličan projekt...
Bome si se naštemao negdje, svaka čast. To je volja  :)
Koliko sam primjetio i u jezeru imaš beton? S čime si ga premazivao?

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 06, 2010, 12:55:11 poslijepodne »
Fino, fino. Samo javljaj daljnji razvoj, pratit ću ovu temu, ko zna u budućnosti možda krenem u sličan projekt...
Bome si se naštemao negdje, svaka čast. To je volja  :)
Koliko sam primjetio i u jezeru imaš beton? S čime si ga premazivao?

hvala
nastemao sam se,mislio sam mozda i veci filter raditi ali sam naletio na liticu pa mi se nije dali vise lomit kicmu to je jedan od razloga zasto ribnjak i prvi puta nije isao na dubinu koju je trebao

ribnjak je  završen kako se kod na u primorju zavrsavaju šterne(u dalmaciji gusterne) i premazan bujakom(cement-rijecni pjesak za finiranje  u omjeru 2-1 izmješan na rijetko i namazan četkom) i sigurno ne pusta,isla je dosta jak marka betona i kod same izrade "nula"  pijesak za betoniranje+armatura,tako da se mogu pohvalit da u 9 godina nije propustio,kad ga budem produbljivao na proljece vjerojatno cu ga morati premazivati s necim(jos neznam s cime,ali imam jos par mjeseci za naci i kupit) jer sam prvi put ostavio samo vodu+biljke u njemu vise od godinu dana tako da iz betona izađe lužina i da ne bude otrovno za ribe,a sad hocu instant rješenje

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Listopad 10, 2010, 18:43:43 poslijepodne »
nisam napravio update par dana pa evo

podravnavanje vrha filtera tako da betonski poklopci mogu leci kako treba i da ih mogu zabrtvit

oplata

gotovo

kad sam podravnavao ostalo mi je betona pa sam izlio i 4 betonska bolka koja cu staviti ispod vreca sa medijem za bakterije tako da se odumrle bakterije mogu taložiti na dnu

ovako izgleda gotov filter,bar što se tiče grubih radova

za kraj je ostalo bujakom premazati sve komore

k1

k2

k3

k4

sve 4 skupa

betonski blokovi

da si uštedim materijal i vrijeme uspio sam nabaviti 4 ppoklopca 60x60cm od instalacijskog kanala,debljine 9cm,dvostruka armatura,vibrirani betoni jače nego mi je potrebno

]
nisu imali ručku za dizanje pa sam to izveo od navojnih šipki+2podloške+2 matice+malo igranja sa bušilicom,brusilicom,grijanja  i savijanja šipki

trenutno stanje,sad čekam da se bujaka osuši do kraja,onda cu isprati sve cijevi

spuzvu sam naručio i dolazi za 10-tak dana komad 50x50 grube i srednje ukupno 40 eura
UV filter ce za sada počekati jer postoji dosta realna mogucnost da cu uspijeti nešto iskemijati sa frendom od stare pa bi mogao dobiti uv filter od 30+W za ništa

kasnije kad sve zbrojim cu napisati i troškovnik,čuvao sam sve račune da znam na čemu sam

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Listopad 10, 2010, 19:00:58 poslijepodne »
Cijena filtera bez armature,pjeska,poklopaca,sitnog pomoćnog materijala(punte za busilicu,rezne i brusne ploče za brusilicu,zica za vezanje armature),dasaka za oplatu(sve sam i ovako imao doma) utrošenog vremena i truda je za sada 532kn U to ulaze:Cement,cijevi,spojevi raznih vrsti i dimenzija,navojne sipke,matice,šajbe,rentanje štemalice

sa spužvom(40eura) dolazim na oko 850kn,još ostaje pumpa protoka cca 3000l/h(moja procjena oko 100eura) i UV filter(nadam se ništa,tj gajba pive i roštilj)

nije malo,ali nije ni puno,da sam išao kupovati gotov nebi prošao ispod 500eura a nebi ni dobio ono što želim

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Listopad 14, 2010, 19:30:34 poslijepodne »
na kraju sam ipak odlučio napraviti i betonski  okvir oko poklopaca da ne ulazi voda za vrijeme jačih kiša

kad sam to rašalovao,isprao sam cijevi i pokupio sve nećistoće iz komora
test nepropusnosti-konačno volumen bez spužve i medija za bakterije-565 litara

današnje stanje,još je radova na uklanjanju tragova kopanja,betoniranja i sl ali ništa veliko,ali grubi radovi su konačno završeni

danas sam čistio i pripremao ribnjak za zimu,znam da nije dobro mjenjati svu vodu ali nisam imao izbora jer je voda totalno pozelenila,od proljeca se nadam da to više neće biti potrebno

a sad malo onih zbog kojih se i radi filter i sve ostalo :goldfish: :goldfish: :goldfish: :goldfish: :goldfish:

12 većih riba,3 sam dobio ostalih 9 podmaladak od prošle godine

ovogodišnji podmaladak-danas

ovogodišnji podmaladak- 3.srpanj 2010

od 32 ribice przivjea je 21,nadao sam se da ce ih preživjeti više ali prešle su iz malog u veliki bazen i ocito im nije bilo spasa

sve zajedno,sad su dovoljno velike da mogu biti skupa,hranim ih briketima,za male izdrobim i pomješam s vodom,velikim samo bacim u ribnjak

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Listopad 29, 2010, 01:17:10 prijepodne »
spužva

gruba-PPI 10

srednje gruba-PPI 20

cijevi od struje

D16

D20

izrezana,rezao sam na komade cca 4cm duge,ali ima ih i od 5cm i od 2 cm,rezao sam ih škarama odokativno,to ionako nema neke veze

situacija je ovakva

50m D16=19l
50m D20=27l

izrezane cijevi-ukupno 119 litara (150m D20 i 100m D16)

spremno za u filter

K3

K4

obadvije skupa

spuzva

i ono što ce dosta ljudi zanimati 119 litara izrezane cijevi=30 l istisnute vode

konačni volumen filtera oko 530 litara vode što odgovara za ribnjak između 5300 litara i 8833 litara a nešto u tom rasponu sam i planirao izvesti na proljeće

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Listopad 29, 2010, 06:19:38 prijepodne »
... bio materijal si po mom mišljenju trebao staviti u one mrežaste vreće od krumpira. Bojim s da će ti se ove brzo zaštopati finim algama, pa će si voda pronaći put zaobilazno. Inače sve pet, pravi test da vidiš kako radi dolazi na godinu proljeće - ljeto.

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Listopad 29, 2010, 10:06:10 prijepodne »
nije ovo toliko gusto koliko izgleda na slikama,nisam stavljao u vrece od krumpira jer ih nisam imao dosta,a i malo me strah jer se krumpir tretira sa svačim,probati cu negdje naći nove nekorištene vreće,kao što si rekao na proljeće dolazi test pa cemo vidjeti,ako bude nekih problema nije mi tesko doraditi neke stvari
« Zadnja izmjena: Listopad 29, 2010, 10:26:05 prijepodne od tony_ri »

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #17 u: Listopad 29, 2010, 10:59:15 prijepodne »
Ovo je, po mom skromnom mišljenju, odlično  :klap: :klap: :klap:. Istina, rezultati će se najbolje vidjeti u proljeće i, pogotovo, ljeto. Veliki volumen filtera će smanjiti cirkulaciju u bio mediju i poboljšati djelovanje bakterija pri biološkoj filtraciji.
Nemam što reći osim PRVA LIGA!!
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Veljača 05, 2011, 17:34:16 poslijepodne »
imam pitanje

trebaju mi ventili kojima cu regulirati protok vode iz pojedinih usisa u jezercu prema slapu i filteru

to bi bili ovakvi ventili,ali moze i nesto slicno samo da su kuglicni, obicni ventili ne odgovaraju jer u njima zapinje prljavština i brzo se zastopaju

trebaju imati vanjski ili unutarnji promjer 32mm

zanima me cijena i gdje se kod nas mogu nabaviti

treba mi 7 ili 8 komada

to bi trebalo ovako izgledati

kruzici na slici su ventili

Offline mrljo#2

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Veljača 05, 2011, 22:14:23 poslijepodne »
...o da nakon dugo vremena...!!!! :klap:
...nego mislim da sm takve ventile vidio po poljoprivrednim trgovinama i njima sličnim, u vrijeme berbi grožđa. Mislim da su bili u rasponu od 1" do 2", isto tako sam vidio i ovaj tvoj od 1"1/4, no nisu bili ni malo jeftini :down:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Veljača 05, 2011, 23:17:00 poslijepodne »
...o da nakon dugo vremena...!!!! :klap:
...nego mislim da sm takve ventile vidio po poljoprivrednim trgovinama i njima sličnim, u vrijeme berbi grožđa. Mislim da su bili u rasponu od 1" do 2", isto tako sam vidio i ovaj tvoj od 1"1/4, no nisu bili ni malo jeftini :down:

a znam da nisu jeftini ali ce me i dalje ispasti jeftinije izvesti ovo nego kupovati novu pumpu,ova i onako nije iskoristena do kraja,tj morao sam ograniciti izlaz jer e inace prejako bacala na slap,kad je bila jedna cijev to je bilo jednostavno,sad moram napraviti kako treba

Imas recimo

http://www.aquadom-zg.com/wavin-ekoplastik.php

ili

http://www.webgradnja.hr/katalog/1942/kuglasti-ventil-pvc-u-pvc-c-pp-h-pvdf-d-16-160-mm-industrijski-cijevni-sustavi/

hvala

poslao sam mailove njima i jos jedno 10-ak trgovina za koje sam vidio da drze iste takve ili gf ventile pa cemo vidjeti sto kazu

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #22 u: Veljača 05, 2011, 23:21:58 poslijepodne »

poslao sam mailove njima i jos jedno 10-ak trgovina za koje sam vidio da drze iste takve ili gf ventile pa cemo vidjeti sto kazu

Iz mojeg iskustva vrlo malo njih u tim firmicama cita mailove pa ne ocekuj preveliki odaziv. A i kad ih nazoves onda jedva cekaju da se skines s telefona

Offline tony_ri

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Veljača 05, 2011, 23:49:58 poslijepodne »
a valjda ce se netko udostojit odgovorit,primjetio sam da od kada je stanje u drzavi otislo na gore da se dosta tih koji su jedva cekali da se skines s telefona pocelo trudit,neki kojima sam slao upite za UV sterilizatoru u 8 i 9 mjesecu su se poceli javljat pred kraj godine :D :D :D

ako nista drugo ici cu na metalne kuglicne ventile za vodoinstalacije +alkaten spojnice,vjerojatno ce bit skuplja opcija ali cu rijesit stvar

Offline darx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
  • Turtles before hoes
« Odgovori #24 u: Veljača 06, 2011, 01:34:27 prijepodne »
uživao sam u ovoj temi u fotkama i ovom "neobicnom" rjesenju...
U svakom slucaju lijepo obavljen posao.