Lipanj 28, 2025, 23:37:41 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: iguana pitanje  (Posjeta: 8001 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline snakeseye

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Na hladjenu do 9.10.2010
iguana pitanje
« u: Rujan 10, 2010, 21:44:21 poslijepodne »
imam par pitanja vezano za iguanu pa ako neko moze da odgovori =)
1) moze li neto da mi napise malo detaljnije prehranu da joj nebi slucajno dao nesto sto nesmije
2) nakon sto sam ju doveo iz pet shopa primjetio sam da ima slomljen prst na prednjoj desnoj "nozi" sto trebam uciniti povodom toga
3) sto se tice boje vidio sam nekih slika boje iguane i vidio sam da su bas onak svjetlo zelene skoro da se sjaje a ova je onak malo tamnije ima li to kakve veze s necim
4) nece da bude u terariju ima terarij al zalijece se u staklo da ju pustim van skoro cijeo vrijeme mi sece po sobi osim kad se oce "suncat" onda ode u terarij ili kad je gladna ili ako obavlja veliu nuzdu
5) kako da saznam spol, u pet shopu su rekli da misle da je muzijak posto je najveca u leglu bila
6) kako da saznam koliko je stara velicina je oko 20-25 cm bez repa
7) malo malo se cuje nesto ko da sice ili kise tako nest jel to cudno ili normalno

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
Odg: iguana pitanje
« Odgovori #1 u: Rujan 11, 2010, 11:47:38 prijepodne »
1. pošaljem ti na pp kad dođem doma jer popis imam doma pa da sad sve iznova ne natipkavam
2. iguane u prirodi jako često lome prste. i moj ima zadnji mali slomljen i krivo zarašten pa mu nikad nije smetalo
3. a boja varira od jednikne do jedinke ali sam čitala da ženke znaju ostat zelenije od mužjaka (makar sam ja vidla i smeđe ženke).
4. a koliko je velik taj terarij?
5. http://www.greenigsociety.org/malefemale.htm
6. toliko je i moj a star je 3 god (navodno)
7. jel ti je staklo bijelo? iguane izbacuju višak minerala kroz nosnice

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Rujan 11, 2010, 12:39:21 poslijepodne »
teraij je velicine malo vise od metar visina i duzina sirina 60-70 cm

e sad sto se tice stakla nema ga cini mi se da sm ja to zajebao
kad sam ju tek donio iz pet shopa terarij nije bio do kraja gotov pa sam ju pustio da sece po sobi tako da je bila u svakom kutu sobe i sve vidjela kad sam zavrsio terarij stavio sam ju unutra bila je mirna jedno 5 min onda je prosetala i vidjela fotelju kroz staklo nije joj dugo trebalo da skoci na fotelju a posto je bilo staklo da se odbije od staklo i padne dolje pa sam skinio staklo i sad moze izac iz terarija kad hoce jer mi je zao da se zabija u staklo da se neozljedi :/ tak da neznam sad sta bi s tim
a koliko sam skuzio vrijeme joj je za presvlacenje jer vidim da na nekim djelovima tijela ima onak malo koze da se digla a i vidio sam da se cese
i jeos nesto stavio sam joj keramicku posudicu  vise kao tanjuric za hranu pa prije nego ide jest dode do njega i gricne rub par puta :S

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 11, 2010, 12:57:13 poslijepodne »
je, to je i moj radio.
tj, guro njuškom u staklo kad je htio van jer ne kuže da im je to prepreka.
a čim bi izašao pravac zastor, kauć ili topli monitor.
a terarij mu je naknap pa možda da i zato traži van.
tj, oni voel visiko. moj strop je skoro 3m visok (ak ne i 3m) i kad se popeo na zastor još je grebao da bi htio višlje

a sad malo sačekaj da nađem aj popis hrane ^^

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Rujan 11, 2010, 13:05:35 poslijepodne »
ma nebi meni bio problem da on gura to staklo nego ona onak skoci sa neke udačljensti od 30 cm sa drveta u staklo da predje preko i samo se zakuca i padne sad kad sam mu sklonio staklo i stavio da moze izac van nece da ide van :/
a ako je vani ugl se popne na prozor i gleda kroz prozor neki 3-4 sata odna se ode suncat i opet na prozor iako meni nesmeta to penjane na prozor ili ormar i sl. bojim se da nebi pao dolje :/

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 11, 2010, 13:07:33 poslijepodne »
stavi onda mrežu umjesto stakla.
samo tako ćeš teško održavat temperaturu pa ti u sobi terba biti toplo + eventualno jača spotica u terariju

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Rujan 11, 2010, 13:23:25 poslijepodne »
a u sobi mi je nocu oko 17-20 temp danju oko 23-25 ima u terariju halogenu UVA i obicnu halogenu ova UVA grije onak malo a ova obicna dosta grije pa se malo sunca i onda ode ispod ove pa se ispod nej izlezava vrti i slicno sam me zanima jos koliko cesto moram prskat vodom terarij i koliko otprilike dode hygrometar jer ovaj sto ja imam neznam koliko valja pise da mi je vlaznost u sobi 88% tak da neznam dali valja

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Rujan 11, 2010, 13:37:35 poslijepodne »
kakva obična halogena?
kolik znam, halogene griju a ti nemaš uvb lampu (što ti je  OBAVEZNO).

koliko ta halogen zagrije terarij?
kolika je temp. drito ispod nje?

a zahigrometar i to ne znam.

ja u terariju imam posudu s vodom (tj,kupila sam mačji wc) i onda on sam silazi u njega i kupa se i/ili vrši nuždu

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Rujan 11, 2010, 13:45:31 poslijepodne »
temp ispod nje neznam ugl kad stavim ruku onak bude toplo dosta kao da stojis vani na suncu a nemoze se popet na nu da se opece
a u pet shopu mi je reao da ce valjat ova UVA lampa -.- jebem ti jos sam pitao jel ima razlike kod uva i uvb pitao me koliki je terarij i dali ima drugih izvora topline i kad sam mu rekao kakv je rekao je da ce valjat ta -.- u kurac
znaci moram i uvb kkupit
moze li to sacekat do ponedjelja posto sad neam di kupit?

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 11, 2010, 13:57:50 poslijepodne »
da.
bez uvb lampe će ti se jako brzo razboljet.

e sad vrag me odnio ako se sječam koja je uvb za iguane...
reptil glo 10.0 ili 8.0... (a bacila kutije od svojih...)
mislim da 8.0 ima veći spektar uvb svjetla, proguglaj i vidi.

to su ti one cjevaste, koštaju oko 150kn jedna.

e sad, one puno koštaju jer su ko fol "za gmazove" i fensi exoterra firma ali ima kupit debelo jeftinijh verzija u dučanima tipa žatruljica ali ja ne znam kako se te lampe zovu.
to će netko drugi moat odgovorit...

ali znam da u pet centru ima za kupit jedna velika žarulja koja u sebi ima sav potreban spektar (i uva i uvb) ali košta oko 300kn.

makar, kad uračunaš cijenu za halogenke, ove cjevaste + "grla" zanjih (koja su oko 100kn) dođe ti ga na isto

a što se tvoje halogneke tiće, termometar u ruke i mjeri.
ispod same lampe treba biti 40C da se sunča a opčenito u toplijem dijelu terarija 35, a u hladnijem 25C

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Rujan 11, 2010, 14:12:55 poslijepodne »
ispod ove uva(35W) nema 40 ima oko 30 a ispod obicne halogenke(50W) ima sigurno 40 mozda koji stupanj vise ali cu za svaki slucaj provjerit dolje u terariju ima dosta mracnih mjesta i malo je hladnije dolje ima onak posudu za vodu oko 35 cm duzine 15 sirine gore na srednjoj razini ima posudu za hranu i vodu ali koliko vidim slabo ona vode pije ali jede ko svinja i na najvisljoj razini su joj te lampe termometar otprilike u sredini terarija pokazuje 28 stupnjeva
e sad dali ona jede koliko ima ili koliko joj je dosta
i koliko cesto bi trebala veliu nuzdu obavljat meni obavlja 1 put u 2 dana

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Rujan 11, 2010, 15:14:33 poslijepodne »
e ja stvarno ne znam koja je ova prva uva koju spominješ a koja daje oko 30...

ova druga ti je onda ok samo pazi da ima zaštitu jer bi ti kad-tad ovaj pokušao ići prema gore ili će s eobjesit na nju.

ako ti se nitko ne javi kako se zove ove jeftinije uvb lampe, ja ti idem u pon u pet centar pamoš samnom da ti pokažem kaj ti sve treba (ako si iz Zg-a lol)

na kraju svega ćeš shvatit kako je sam gušter bio najjeftiniji x)
i daj koju sliku njega.

a što se količine hrane tiće, ponudi pa ako pojede ponudi još.

a inaće pravilo ide koliko puta jede toliko puta i kaka (+1)

moj ima rutinu ić na wc čim se najede lol

kada si ga kupio?
moj nije htejo uopče jest 10 dana što sam ga kupila a onda je počeo malo po malo.
a i ako slabo jede znaći da mu je metabolizam spor tj da mu nije dovoljno toplo

daj sliku i njega i terarija da vidimo :)

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Rujan 11, 2010, 15:24:41 poslijepodne »
nazalost malo sam dalje od zga tocnije vukovar
ma citao sam malo po netu ova uva je za apetit i rast a uvb oretvara b u d3 valjda kalcij nesto
e sad moj je jeo odma drugi dan kad sam ga donio i jede svaki dan trpa ko lud imam ga od srijede i obavljao je veliku nuzdu jednom :/
to me mao brine jede ko luda al slabo ide na wc

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Rujan 11, 2010, 15:45:44 poslijepodne »

kasnije ili sutra cu uploadat jos moram poslikat
« Zadnja izmjena: Rujan 11, 2010, 15:50:53 poslijepodne od snakeseye »

Offline Inguan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gradište
    • Vinko Jovanovac Fotografija
« Odgovori #14 u: Rujan 11, 2010, 16:34:19 poslijepodne »
ja sam koristio ta svijetla no kasnije sam vidio da može i bez njih jesti sada nema ni terariji ni svijetla nego živi u sobi na sobnoj temperaturu a nece nuzdu obavljati jer joj sistem ne valja nesto krivo radis, kakva je temperatura gdje je drzis?!
◄:))►  I <3 IGUANA

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Rujan 11, 2010, 17:37:35 poslijepodne »
a ima oko 25 izgleda da ce morat jos jedan grijac unutra al dok je bila samo u sobi na istoj temperaturi obavio je nuzdu sad nece prskam mu terarij toplom vodom 2-3 puta dnevno. izgleda da cu morat povecat temp

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Rujan 11, 2010, 18:06:31 poslijepodne »
iguana nije pas kojem možeš naređivat.
ako je soba smao njena a onda ok, ali dok po soba od vlanika to znaći da u njoj ima stvari na koje se može ozlijedit.
a još ktome ni temperatura ne valja onda ode sve u k****

mi svakoj pojedinoj životinji moramo osigurat uvjete kakve ima u prirodi, pa još i bolje.

znaći, one su dnevni gmazovi i bez dovoljne količine uvb svijetla će vrlo brzo dobit mbd.
ako joj dobro suplementiramo hranu skoro pa će sve i biti ok ali mi ne živimo u sunčanoj klaiforniji sa puno sunca da bi si mogli priuštit uštedu na lampama.

pogotovo sad kad dolazi zimai sve je manje i manje svijetla + sve je više hladno.
a zašto bi životinja koja je naučena na sunčane dane tapkala u polumraku

ako iguana traži temperaturu od 35+C ja sumnjam da ćeš ti biti voljan toliko zagrijat sobu + opet bi ti falilo mjesto za sunčanje pošto znamo da iguane to vole.

ako im je hladno metabolizam je spor.
u prijevodu, slabo će se kretat, manje će jest i još manje vršit nuždu tj neće živjet nego preživljavat.

i ja tu i tamo pustim svojeg da vrluda po sobi ali onda je pod mojim budnim okom kamo ide i gdje se penje + da mu nije hladno.jer u mojoj sobi ima 1001 način da se ozlijedi.

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Rujan 11, 2010, 18:57:11 poslijepodne »
eo ga stavio sam sad jos jedan grijac nego da vas pitam dali bi trebao stavit grijac nize malo u terariju posto su meni svi na vrhu terarija, iako mi onda u doljnjem djelu terarija temp nece bit niza nego gore i koliko bi ventilacije trebao napravit terarij je 110 x110 x 66 cm znam znam mali je razumijem to ali trenutno nisam u mogucnisti napravit veci jer me kisa zajebala koja pada vec 3 dana pa nemogu ali plairam veci napravit
i jos nest dali bi njoj smetao rucnik u terariju posto ima na podu uz rub 1 jer mi je zao da padne na tvrdo pa sam joj stavio rucnik i smotao ga uz rub da padne na njega ako opet naskoci na staklo

jbg imam puno pitanja al sta cu nebi da pati :/

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #18 u: Rujan 11, 2010, 18:58:25 poslijepodne »
a u ponedjeljak idem kupit uvb lampu i neke vitamine posto danas niej radilo ni sutra neradi

i hvala na odgovorima

Offline Kisa

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Rujan 11, 2010, 19:11:14 poslijepodne »
kakav grijač?
lampu  misliš?

nemoj stavljat one žičane grijače, grijače kamenje ili slične stvari (ako si na te mislio)

ali ako jedna lampa ne može dovoljno dić temperaturu (što me ne čudi ako ti je terarij otvoren) onda stavi 2.
pa ak će mu biti hladno onda e se popest na garnu da bi se grijao (sunčao) a kad mu bude dosta maknut će se

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #20 u: Rujan 11, 2010, 21:07:38 poslijepodne »
nisam mislio na kamen ili slicno mislio sam neki obican a da nemoze doci blizu njega nego stavio sam jos jedan reflektor unutra tako da sad ima 3 halogena reflektora 1 od 35w to je taj UVA i 2 obicna ispot tog obicnog je temp oko 40-43 stupnja kad dodem kuci cu vidjet kolika je temp u terariju nadam se da ce se dic temp unutra. nego daj vi meni recite koliki vi imate racun za struju xD dali koristite night glo i heat glo.dali je heat glo obicna neka koja grije ili ona daje nesto posebno

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Rujan 11, 2010, 21:28:43 poslijepodne »
 :o dali je normalno ako iguana lezi i sape savi onak polegnute iza O_o
ovako nest

samo sto ima otvorene oci kad sam dosao blizu i malo kucnio u staklo odma je skocila na noge

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #22 u: Rujan 11, 2010, 22:30:30 poslijepodne »
eo neke slike

Offline Inguan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Gradište
    • Vinko Jovanovac Fotografija
« Odgovori #23 u: Rujan 12, 2010, 10:33:24 prijepodne »
iguana nije pas kojem možeš naređivat.
ako je soba smao njena a onda ok, ali dok po soba od vlanika to znaći da u njoj ima stvari na koje se može ozlijedit.
a još ktome ni temperatura ne valja onda ode sve u k****

mi svakoj pojedinoj životinji moramo osigurat uvjete kakve ima u prirodi, pa još i bolje.

znaći, one su dnevni gmazovi i bez dovoljne količine uvb svijetla će vrlo brzo dobit mbd.
ako joj dobro suplementiramo hranu skoro pa će sve i biti ok ali mi ne živimo u sunčanoj klaiforniji sa puno sunca da bi si mogli priuštit uštedu na lampama.

pogotovo sad kad dolazi zimai sve je manje i manje svijetla + sve je više hladno.
a zašto bi životinja koja je naučena na sunčane dane tapkala u polumraku

ako iguana traži temperaturu od 35+C ja sumnjam da ćeš ti biti voljan toliko zagrijat sobu + opet bi ti falilo mjesto za sunčanje pošto znamo da iguane to vole.

ako im je hladno metabolizam je spor.
u prijevodu, slabo će se kretat, manje će jest i još manje vršit nuždu tj neće živjet nego preživljavat.

i ja tu i tamo pustim svojeg da vrluda po sobi ali onda je pod mojim budnim okom kamo ide i gdje se penje + da mu nije hladno.jer u mojoj sobi ima 1001 način da se ozlijedi.
ja se nadam da govoris iz iskustva a ne iz neke knjige ili stranice di si pročitao jer ja imam ženku uskoor ce imati 3 godine i dobiva dovoljno svega bez koristenja tih svijetala kao sto svi pisu da treba, nema bolest kostiju jer je nedavno izlegla jaja i ne vjerujem da ce dobiti jer sobnu temperaturu jako odrzavam na visoku i osvijetljenje  u sobi je gadno i ima svoje drvo na kojem bude, nuzđu obavlja redovito, hranu dobiva redovito, ne koristim vitamine i iguane je živana.... sorry
◄:))►  I <3 IGUANA

Offline snakeseye

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Rujan 12, 2010, 11:00:43 prijepodne »
kod mene je problem sto dok je bila izvan terarija obavljala je nuzdu sad vec 2 dana kako je u terariju ne jede ko luda al nista neizlazi iz nje. jutros sam joj napunio kadu tj onak 5-6 cm tople vode i ostavio 5 min al nista samo je trcala po vodi. sad me vec pocinje gadnije brinut