Srpanj 21, 2025, 20:56:36 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Afrički ciklidi - prvi akvarij ..... Molim pomoć!!  (Posjeta: 3641 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline BillyDKid

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Afrički ciklidi - prvi akvarij ..... Molim pomoć!!
« u: Kolovoz 30, 2010, 22:08:07 poslijepodne »
Prije nekih mj. dana kupio sam akvarij preko oglasnika na Akvarij.net-u, ali još nisam bio siguran što želim u akvariju od ribica. Postojala je i mogućnost da stavim i kornjače, ali ipak sam se odlučio za ribe.
Nakon kupnje akvarija bio sam u gužvi sa poslom, a nakon još desetak dana otišao sam na jedva dočekani godišnji odmor. Sa društvom sam bio na jadranu i koristio svaku priliku za skupljanje kamenja za akvarij.
Po povratku u ZG prvo sam naručio stol za akvarij rađen prema dimenzijama samog akvarija. Akvarij je 200l dimenzija 100x40x50cm (DxŠxV), debljine stakla 10mm.
Daske debljine 25mm kantirane ABS-om 2mm naručene su u Elgradu na Zavrtnici. Rok isporuke 5radnih dana.
U međuvremenu dok sam čekao daske, kupio sam:
- vanjski filtar Eheim professionel 2226
- podlogu, šljunak sivo crni 25 kg
- plavu tapetu, žilet za čišćenje stakla, crijevo za čišćenje dna, itd...

Uz akvarij sam dobio Juwelov poklopac sa rasvjetom 2x30W/T8, Sylvania Aquastar - Power Glo i za rezervu Sylvania Coralstar, Aqua Glo i Marin Glo. (Ako mi možete predložiti koje dvije lampe bi najbolje odgovarale od ovih pomoć bi dobro došla)
Također sam dobio grijač 300W + grijač 100W, magnet za čišćenje stakla i rupicasto kamenje iz mbm lučkog.
Prilikom kupnje akvarija dobio sam i popust na potopnu pumpu Marea 3200 - 3200 L/h, pa sam kupio i nju.

Kad su daske stigle i stol sastavljen počelo je uređenje akvarija. Radio sam kombinaciju kamenja u akvariju od dobivenog rupičastog kamenja (ovom prilikom zahvaljujem Dadi na kamenju, akvariju itd) i kamenja teškom mukom skupljenog na našoj nam preljepoj obali. Kad je i sva oprema ubačena unutra počelo je cikliranje vode. A tada je počela moja muka.

Odlučio sam se za afričke ciklide, konkretno iz Malawi jezera. Svidjeli su mi se i ciklidi iz jezera Victoria i Tanganyika. 
Na www.ciklidi.com sam čitao da mogu kombinirati ta tri jezera zajedno u istom akvariju. Zanima me kakva vi imate iskustva sa takvom kombinacijom i da li je po vašem to uopće dobro raditi.
Što se tiče riba planirao sam kupiti sljedeće:
(nazive sam kopirao sa već navedene stranice  www.ciklidi.com) :)

1. Malawi
- Cynotilapia afra
- Labidochromis caeruleus
- Metriaclima sp. "msobo"
- Pseudotropheus sp. "acei"
2. Victoria
- Astatotilapia latifasciata
3. Tanganyika
- Tropheus sp. "ikola"
- Tropheus sp. "red"
- Tropheus sp. "black"
4. Afrika
- Hemichromis stellifer
- Hemichromis guttatus

To bi ukratko bilo to. Slike stižu uskoro.
Svi savjeti, prijedlozi, primjedbe su dobrodošli.
Unaprijed hvala!!!

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Afrički ciklidi - prvi akvarij ..... Molim pomoć!!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2010, 22:17:39 poslijepodne »
poz! i ja sam relativno nov, ali mogu ti reči to što sam do sada naučio :)
nije dobro mješati ciklide iz razloga što ipak postoje neke razlike među njima, tako da je bolja kombinacija uzet jedno jezero i radit samo to. u tvojih 200litara, ove ribe koje si nabrojao je previše vrsta, bolje ti je manje vrsta a više jedinki. moje mišljenje uzmi jedno jezero, iz tog jezera na tvojih 200l uzmi 4-5vrsta maximalno po 7-10 jedinki, kasnije selekcija i to je to!

poz!

Offline Pitagora156

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2010, 22:30:58 poslijepodne »
Tu si nabrojo oko desetak vrsta ciklida što, ako ih misliš sve stavljati, je malo previše za tu litražu.
Tako da ti je onda bolje odlučiti se za jedno jezero i ubaciti manje riba u akvarij.

Offline bitangazg

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 31, 2010, 00:29:01 prijepodne »
Ako si novi u ciklidima  drzi se najbolje Malawi-ja,mislim da je to za pocetnika najbolje,ja sam ti poceo samo sa Labidochromis caeruleus i maylandia estherae i polako upoznavao ostale vrste i kakav omjer da radim,sve ide samo po sebi vremenom.

Jos jedan savjet: uzmi si kojeg ancitrusa ili puza da ti cisti za njima.
N.Zagreb

Offline kikoporto

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • M A L A W I
« Odgovori #4 u: Kolovoz 31, 2010, 08:17:33 prijepodne »
umjesto ovog šljunka za podlogu si bolje kupi obični pijesak, jel ribe vole kopati a po tom šljunku nebudu mogle rovati, i najbolje bi ti bilo da se odlučiš za malawi jel su ribe predivnih boja mada ni viktorija nije loše
Virovitica - Brezovica

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 31, 2010, 18:38:25 poslijepodne »
poz! i ja sam relativno nov, ali mogu ti reči to što sam do sada naučio :)
nije dobro mješati ciklide iz razloga što ipak postoje neke razlike među njima, tako da je bolja kombinacija uzet jedno jezero i radit samo to. u tvojih 200litara, ove ribe koje si nabrojao je previše vrsta, bolje ti je manje vrsta a više jedinki. moje mišljenje uzmi jedno jezero, iz tog jezera na tvojih 200l uzmi 4-5vrsta maximalno po 7-10 jedinki, kasnije selekcija i to je to!

poz!

Znam da je to puno vrsta ali nisam ih mislio staviti sve nego samo neke, ali bi mi trebala pomoč koje od tih vrsta bi mogle ići zajedno, pogotovo ako stavim ribe iz dva ili tri jezera

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Kolovoz 31, 2010, 18:45:32 poslijepodne »
ali bi mi trebala pomoč koje od tih vrsta bi mogle ići zajedno, pogotovo ako stavim ribe iz dva ili tri jezera

niti jedna

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Kolovoz 31, 2010, 18:46:22 poslijepodne »
Ako si novi u ciklidima  drzi se najbolje Malawi-ja,mislim da je to za pocetnika najbolje,ja sam ti poceo samo sa Labidochromis caeruleus i maylandia estherae i polako upoznavao ostale vrste i kakav omjer da radim,sve ide samo po sebi vremenom.

Mene ti se jako sviđa kad u akvariju prevladavaju žive boje riba. Zato sam gledao sve ove vrste jer ih ima od plavih, žutih, narančastih, crvenih i naravno kombinacija više boja.
Kolko sad imaš različitih vrsta u akvariju ili si ostao samo na dvije?

Ancitrusam sam stavio neki dan u akvarij. Poklonila mi ga je cura. P.S. Ustvari ona ih ima 3 u svom od 120 l pa je meni dala najvećeg da ostala dva imaju više prostora.
Što se tiče puževa malo me je strah stavit ih unutra jer sam čuo da se jako brzo razmnožavaju i da ih se kasnije teško riješiti  :(

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 31, 2010, 18:49:31 poslijepodne »
ali bi mi trebala pomoč koje od tih vrsta bi mogle ići zajedno, pogotovo ako stavim ribe iz dva ili tri jezera

niti jedna

1. zašto ne mogu kombinirati jezera?

2. ako se odlučim za malawi jezero, da li onda mogu staviti sve ove vrste koje sam napisao u uvodnom dijelu ili se moram ograničiti na samo neke od njih (s obzirom na veličinu akvarija, ili iz nekih drugih razloga)

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Kolovoz 31, 2010, 18:54:07 poslijepodne »
umjesto ovog šljunka za podlogu si bolje kupi obični pijesak, jel ribe vole kopati a po tom šljunku nebudu mogle rovati, i najbolje bi ti bilo da se odlučiš za malawi jel su ribe predivnih boja mada ni viktorija nije loše

Odlučio sam se za šljunak jer sam sljedeće pročitao na www.ciklidi.com:

Podloga
Prvo stavljamo podlogu. Možete staviti pijesak, šljunak ili kombinirano - dolje pijesak gore šljunak. Ovu zadnju soluciju, kod ciklida, odmah treba prekrižiti jer ćete ubrzo imati pomješan i pijesak i šljunak i to neće lijepo izgledati. Naravno ovisi i o tome koju vrstu ciklida imate. Naša preporuka je da probate napraviti biotop kakav ribe imaju u divljini. Pojedine vrste afričkih ciklida i srednjoameričkih bolje će se osjećati sa pijeskom na dnu.

Pjesak može biti vrlo efektan. Mi ga nismo nikad koristili, što ne znači da vi ne možete. Šljunak je najprikladniji za ciklide. Nemojte ga uzimati iz prirode. Kao prvo nećete naći tako lijepe i jednake kamenčiće, a kupljeni je već obrađen i pripremljen za akvarij. To ne znači da ga samo isipate. Mi ga uvijek prvo dobro prokuhamo tako da se unište sve bakterije koje bi mogle biti na njemu, a zatim ga se još dobro ispere dok voda ne postane prozirna. Pošto većina ciklida naraste barem 10-ak centimetara pazite da ne uzmete presitni, a da opet nije ni prekrupni. Danas u zoo-shopovima ima za kupiti šljunka u najrazličitijim bojama. Možda to izgleda efektno, ali nemojte ga nikada stavljati u svoj akvarij. To je neprirodno i onda vam još samo fali mrtvačka glava na sredini akvarija.

P.S. Vidjet ću u budućnosti kako će ribe reagirati na šljunak, ako im se ne svidi morat ću staviti pijesak :(

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 31, 2010, 18:56:52 poslijepodne »
1. ne možeš ih kombinirat jer su različiti biotopi u pitanju, od tem,perature vode, prehrane i ponašanja riba...

2. možeš, ali moraš pazit da ne pretjeraš sa populacijom

edit: moraš znati, kao i ostalikoji imaju šljunak, da se pijesak (0,3-06 mm), ne stavlja zbog toga kaj je lijep il kaj ja znam, nego iz razloga što ciklidi prosijavaju pijesak kroz škrge i tako ih čiste, a ne zbog nečeg drugog, pijesak je tu zbog njih, a ne nas..sve drugo je ajmo reč štetno po njihovo zdravlje, uvjetno rečeno

Offline bitangazg

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 31, 2010, 19:29:29 poslijepodne »

Mene ti se jako sviđa kad u akvariju prevladavaju žive boje riba. Zato sam gledao sve ove vrste jer ih ima od plavih, žutih, narančastih, crvenih i naravno kombinacija više boja.
Kolko sad imaš različitih vrsta u akvariju ili si ostao samo na dvije?

Ancitrusam sam stavio neki dan u akvarij. Poklonila mi ga je cura. P.S. Ustvari ona ih ima 3 u svom od 120 l pa je meni dala najvećeg da ostala dva imaju više prostora.
Što se tiče puževa malo me je strah stavit ih unutra jer sam čuo da se jako brzo razmnožavaju i da ih se kasnije teško riješiti  :(

3 vrste imam i narucio četvrtu ali drzim se Malawi-ja samo.
N.Zagreb

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Kolovoz 31, 2010, 19:39:28 poslijepodne »
Prve slike :)

Na prve tri slike vide se nivelirajuće nogice. Ovim putem zahvaljujem prijatelju Nikoli koji ih je dao napraviti na poslu.
Ukupno ih ima 8 komada, a prije same montaže su posprejane crnim mat sprejom.

Na zadnje dvije slike vidi se već spojeni stalak, jedino još nedostaju vrata.
Na zadnjim stranicam sam ostavio otvore radi lakšeg provlačenja crijeva od filtera i ako ću kasnije dodavati još neke stvari.

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Kolovoz 31, 2010, 19:42:15 poslijepodne »
Ispod akvarija sam još stavio tvrdi stiropol debljine 1cm da mi popuni prazninu između stakla i stalka,
a unutar akvarija sam stavio stirodur debljine 2 cm da mi pijesak i kamenje nema direktan doticaj sa staklom.

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Kolovoz 31, 2010, 19:46:58 poslijepodne »
pozz , trebas smanjiti slike...nista se vnevidi ovako !"

btw. imas vrhunsku opremu i probaj slusati savjete od forumasa i garant budes imao vrhunski ci8klidni akvarij , samo naprijed !! :up:
« Zadnja izmjena: Kolovoz 31, 2010, 19:50:21 poslijepodne od galo »

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 31, 2010, 19:49:54 poslijepodne »
pozz , trebas smanjiti slike...nista se vnevidi ovako !"

pokušavam u photoshopu ali mi ne uspijeva. imaš neki prijedlog na koji način da ih smanjim?

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 31, 2010, 20:02:53 poslijepodne »
otvori u paint-u, i tamo imaš resize i smanjiš ih na kaj ja znam, ja smanjujem na 25:25.. i to je to  ;)

Offline glavoč

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • Hrvatska udruga ciklidofila Malawi
« Odgovori #17 u: Kolovoz 31, 2010, 20:09:38 poslijepodne »

niti jedna

1. zašto ne mogu kombinirati jezera?

2. ako se odlučim za malawi jezero, da li onda mogu staviti sve ove vrste koje sam napisao u uvodnom dijelu ili se moram ograničiti na samo neke od njih (s obzirom na veličinu akvarija, ili iz nekih drugih razloga)

Svasta pise na netu ali za malawi je pijesak najbolji izbor ...pusti da ribe uzivaju....
Ja bi izbacio acei-e jer je akvarij premalen za njih ....jel ipak je to mrcina od ribe  ;)

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Kolovoz 31, 2010, 20:33:11 poslijepodne »
Slike br. 2.:

Ubacio sam pijesak, kamenje i jedan bijeli koralj. Kasnije sam se ipak odlučio izvaditi koralj i zamjeniti ga kamenom.
Kako sam rekao u uvodnom dijelu kombinirao sam dvije vrste kamenja, rupičasto i ono koje sam tijekom ljetovanja sakupio na našoj obali.
Na slikama se vidi prijatelj Robi, a isto tako i član Akvarij.neta kako spaja filter, i da ga pohvalim radi besprijekorno :)
Nakon stavljanja vode i puštanja filtera u pogon trebalo je oko dan i pol da se voda razbistri.
Na ovim je slikama akvarij skroz plav i blješti ko svemirski brod, ali kad se voda razbistrila bilo je bolje.

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Kolovoz 31, 2010, 20:55:40 poslijepodne »
Slike br. 3:

Evo još malo slika sa gotovim vratima i maknutim koraljem.

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #20 u: Rujan 01, 2010, 10:11:13 prijepodne »
ipak si stavio šljunak....

bilo bi bolje da je pijesak unutra baš zbog razloga koji je cannibal napisao, jer ciklidi pomoću njega pročišćavaju škrge a sa šljunkom to teško mogu... a i bolje bi se osječali da je pijesak na dnu...

Offline BillyDKid

• Novi član
  • *
« Odgovori #21 u: Rujan 01, 2010, 13:41:02 poslijepodne »
ipak si stavio šljunak....

bilo bi bolje da je pijesak unutra baš zbog razloga koji je cannibal napisao, jer ciklidi pomoću njega pročišćavaju škrge a sa šljunkom to teško mogu... a i bolje bi se osječali da je pijesak na dnu...

Da stavio sam šljunak, ali ne sad nego prije oko 10-15 dana kad sam uređivao akvarij (vidi gornje slike).

Dal bi možda bilo dobro kupit sitiniji pijesak iste boje i stavit ga preko šljunka? Recimo da u nekom zoo shopu kupim 5kg i probam ga ubacit unutra a da mi ne poleti po akvariju.   -?

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #22 u: Rujan 01, 2010, 14:00:01 poslijepodne »
ako sad staviš sitniji pijesak unutra, on će i propast kroz ovaj i ribe će ga prevrtat tak da če ti se pomiješat sa ovim kaj imaš...

najbolje ti je da sve izvadiš van, kupiš u bauhasu ili sličnim dućanima vreću sivog kvarcnog pijeska za 25 kn i bubneš to unutra..ako ti se da naravno, a pošto pokušavamo ribama predočit njihovo prirodno stanište to bi trebao napravit

Offline bitangazg

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Rujan 02, 2010, 11:46:05 prijepodne »
a jel bi se dalo sa Nikolom dogovorit da napravi jos koju nogu pa zaradi koju kunicu ako mu se da?
N.Zagreb

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #24 u: Rujan 03, 2010, 19:42:09 poslijepodne »
Dal bi možda bilo dobro kupit sitiniji pijesak iste boje i stavit ga preko šljunka? Recimo da u nekom zoo shopu kupim 5kg i probam ga ubacit unutra a da mi ne poleti po akvariju.   -?

Kolega ovaj šljunak što imaš izvadi van. Probaj uzeti crijevo za vodu (malo veći fi) i jednostavno ga usisati. Kasnije kvarcni pijesak polagano uneseš sa nekakvom šalicom (malo većo,) Lagano uranjaš šalicu do dna i onda ju polako istreseš :up:
Možeš i klasika; Izvadiš vodu u neke posude (ako je zaciklirana) i kad izmjeniš podlogu, Tj. šljunak sa pjeskom, vratiš vodu.
Nekaj napravi da im staviš adekvatnu podlogu :)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)