Prije nekih mj. dana kupio sam akvarij preko oglasnika na Akvarij.net-u, ali još nisam bio siguran što želim u akvariju od ribica. Postojala je i mogućnost da stavim i kornjače, ali ipak sam se odlučio za ribe.
Nakon kupnje akvarija bio sam u gužvi sa poslom, a nakon još desetak dana otišao sam na jedva dočekani godišnji odmor. Sa društvom sam bio na jadranu i koristio svaku priliku za skupljanje kamenja za akvarij.
Po povratku u ZG prvo sam naručio stol za akvarij rađen prema dimenzijama samog akvarija. Akvarij je 200l dimenzija 100x40x50cm (DxŠxV), debljine stakla 10mm.
Daske debljine 25mm kantirane ABS-om 2mm naručene su u Elgradu na Zavrtnici. Rok isporuke 5radnih dana.
U međuvremenu dok sam čekao daske, kupio sam:
- vanjski filtar Eheim professionel 2226
- podlogu, šljunak sivo crni 25 kg
- plavu tapetu, žilet za čišćenje stakla, crijevo za čišćenje dna, itd...
Uz akvarij sam dobio Juwelov poklopac sa rasvjetom 2x30W/T8, Sylvania Aquastar - Power Glo i za rezervu Sylvania Coralstar, Aqua Glo i Marin Glo. (Ako mi možete predložiti koje dvije lampe bi najbolje odgovarale od ovih pomoć bi dobro došla)
Također sam dobio grijač 300W + grijač 100W, magnet za čišćenje stakla i rupicasto kamenje iz mbm lučkog.
Prilikom kupnje akvarija dobio sam i popust na potopnu pumpu Marea 3200 - 3200 L/h, pa sam kupio i nju.
Kad su daske stigle i stol sastavljen počelo je uređenje akvarija. Radio sam kombinaciju kamenja u akvariju od dobivenog rupičastog kamenja (ovom prilikom zahvaljujem Dadi na kamenju, akvariju itd) i kamenja teškom mukom skupljenog na našoj nam preljepoj obali. Kad je i sva oprema ubačena unutra počelo je cikliranje vode. A tada je počela moja muka.
Odlučio sam se za afričke ciklide, konkretno iz Malawi jezera. Svidjeli su mi se i ciklidi iz jezera Victoria i Tanganyika.
Na
www.ciklidi.com sam čitao da mogu kombinirati ta tri jezera zajedno u istom akvariju. Zanima me kakva vi imate iskustva sa takvom kombinacijom i da li je po vašem to uopće dobro raditi.
Što se tiče riba planirao sam kupiti sljedeće:
(nazive sam kopirao sa već navedene stranice
www.ciklidi.com)

1. Malawi
- Cynotilapia afra
- Labidochromis caeruleus
- Metriaclima sp. "msobo"
- Pseudotropheus sp. "acei"
2. Victoria
- Astatotilapia latifasciata
3. Tanganyika
- Tropheus sp. "ikola"
- Tropheus sp. "red"
- Tropheus sp. "black"
4. Afrika
- Hemichromis stellifer
- Hemichromis guttatus
To bi ukratko bilo to. Slike stižu uskoro.
Svi savjeti, prijedlozi, primjedbe su dobrodošli.
Unaprijed hvala!!!