Lipanj 26, 2025, 16:53:49 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: kada i kamo s biljkama preko zime?  (Posjeta: 1990 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninci

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
kada i kamo s biljkama preko zime?
« u: Kolovoz 30, 2010, 09:52:08 prijepodne »
jezerce mi je duboko samo kojih 60-tak cm i naravno da ribe neću ostaviti u njemu...ali me zanima što s biljkama??  imam lopoče, onog nekakvog vodenog vojnika, pistije, vodene zumbule...

i kada trebam izvaditi ribe i bilje?
Pustike, Turopolje

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
Odg: kada i kamo s biljkama preko zime?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 30, 2010, 10:19:57 prijepodne »
Ja ti mogu savjetovati što s lopočem.Dakle,vadiš ga prije prvih mrazova.Odrežeš svo lišće na kojih 10 cm iznad gomolja.Uzmeš posudu duplo veću od ove u kojoj ti je sad,na dno staviš pijesak,običan građevinski(ne šljunak),na to postaviš teglu sa lopočem i sve zatrpaš pijeskom.Stapke od listova slobodno vire.Dobro,dobro sve skupa zaliješ vodom i spremiš na neko hladno i tamno mjesto.Hladno znaći,ne prehladno da ne smrzne,a opet ne tolko toplo da biljka može rasti.S vremena na vrijeme provjeri da se pijesak nije osušio,pa po potrebi zalij s vodom.

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #2 u: Kolovoz 30, 2010, 15:45:51 poslijepodne »
bravo ninci..ovo i mene jako zanima..kako sam u dalmaciji još više se dvoumim.voda smrzne samo eventuralno na dan dva i to se uhvati više ona korica  do ev 5mm leda nego šta se napravi onaj pravi led. u jezercetu imam svašta nešto pa me zanima da li samo podrezati listove lopoča i ostavit ga u vodi ili ipak vaditi van.šta sa ostalim biljem? irisima,šašom,kaljužicom..jer imam nekih 6-7 vrsta bilja u jezercetu. ribe mi ostaju preko zime u jezercetu,njih ne vadim.muči me dakle da li ostaviti bilje ovako kako je,podrezati ga u razini vode ili ga skroz podrezati i vaditi bez obzira na led ili ne.

Offline Maggionni

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Kolovoz 30, 2010, 19:38:47 poslijepodne »
Nikka,ostaviti bilje koje imaš,od kaljužnice,preslice i irisa,čak i ako voda oko njih zaledi i budu u ledu ništa im neće biti,provjereno,ja bi samo kod lopoča ostavio listove da sami potone i potamne,tad ih počupaš i ostaviš u teglama u kojima su sada..pa nije ovo kontinent iako smo imali snijega prošle zime..meni se ništa nije osušilo :) samo pokupi gnjile listove da nestvaraju mulj i lopoč presadiš u veću posudu ako je potreba kad krene tjerati mlade nove listove u proljeće...jednostavno...zaboraviš na svu ljeotu koja je još sada u ribnjaku :)

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #4 u: Kolovoz 31, 2010, 07:43:50 prijepodne »
hvala maggionni..upravo sam ovo htjela čuti..oko ovoga sam se i dvoumila:ostaviti sve kako jest ili možda podrezati pa ostaviti..u konačnici,tko u prirodi vadi bilje van..

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Rujan 19, 2010, 12:49:44 poslijepodne »
...ostavi biljke u jezercu...kako je vec i receno. ako imas irise, preslice pa i lopoce nece im nista biti. Ovdje kod mene zimi bude dosta hladno i stvori se debela kora od leda, a biljkama nikad nije nista...