Bijela sluz po granama je jako česta na nedovoljno osušenim granama (panjevima), i to ustvari izgleda kao paučina ili gljivice.
Zna se i desiti kod cikliranja akvarija na Panju i to. (bar se meni desilo), i to je čest znak da je došlo do povečanja nitrita u vodi (radi friškog filtera)
-Moje rješenje je bilo izvaditi grane, isprati pod vrelom vodom i ponovno na sušenje par dana na ljetnom suncu (za svaki slučaj sam poslije grane šibnuo u peč na 120 pazeči da ne dobiju boju)
ponovno prokuhati i uroniti u ledenu vodu.
nakon tog "tretmana" sluz se nije više pojavila.
...dali je cijeli taj cirkus bio potreban, neznam, pošto sam poslije negdije bio pročitao da se neke ribe uživaju prežderavati od toga, ali radi nedovoljnog iskustva sam se odlučio na gore navedene mjere koje su srečom rezultirale uspjehom.
-Ako ne nađeš bolje rješenje, napravi tako i ti
Ne koristi nikakve preparate ili fungicide ili slično
----------------------------------------------
probaj utipkati u Google ili tražilicu na siteu: "gljivice na panju akvarij", "fungal infection on wood aquarium", "sluz na panju akvarij", "funghi su legno acquario" , itd..., pa vidi ako nađeš koj sličan slučaj kao referencu...
----------------------------------------------
U svakom slučaju, tzv. gljivice se neče nikada razviti u izbalansiranom akvariju, pa je to ujedno i dobar znak da nešto ne štima... (filter, previše riba, loša voda itd...)
malo detaljnija provjera cijelog akvarija ne može škoditi, ali nemoj se začuditi ako sada sve bude OK., jer možda je trebalo samo filteru da se izgradi.
-Prva stvar koju provjeravaš kad imaš mufu (pljesan/gljivice) su nitriti u vodi
Cheers.