Kolovoz 02, 2025, 22:32:44 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Zemlja za cvijece  (Posjeta: 7895 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Zemlja za cvijece
« Odgovori #25 u: Lipanj 02, 2005, 08:07:00 prijepodne »
Deblja podloga = manje problema s algama, dokazano kod mene u praksi. A i Dennerle  (http://www.dennerle.de/ENGLISCH/E_Algen/E_Algenframeset.htm ) debelu podlogu spominje kao jeden od ključnih faktora u borbi protiv algi. CO2 koristim ali sad po ljetu ne baš redovito, zna mi se dogoditi da nema mjehuriča i po 10 dana jer ne stignem mjenjati boce s kvascom. Tekuče gnojivo dodam svakih 7 - 10 dana ovisi kad se sjetim ili ako primjetim da treba.
Gungor nisam do sad probao ubacivati zemlju pod več postoječu podlogu ali ako imaš dosta bilja mislim ba to baš nebi bilo jednostavno izvesti.

ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Neno_B

• Punopravni član
Zemlja za cvijece
« Odgovori #26 u: Lipanj 02, 2005, 10:32:00 prijepodne »
Pošto sam obišao i Klasman i Brill tvornice, vidio kako se proizvodi, nikad se ne bi usudio staviti ih u akvarij.
To su vrhunski supstrati, ali namijenjeni za rast biljaka u suhozemnom gospodarenju, a pri pojačanom navodnjavanju i kod biljka koje zahtijevaju tsalni kontakt sa vodom (kale npr) se koriste posebno prilagođeni supstrati. Kod klasičnih dolazi do nepovoljnih procesa raspadanja, te truleži korijena i infekcija biljnih žila sa gljivicama i propadanja cijelih biljaka.
No, kako se i profesionalno bavim gnojivima, specijalnim vrhunskim, eksperimentirao sam sa dijelom asortimana i imao jako dobre rezultate i kod dodavanja u akvarij klasičnih gnojiva (vodotopive NPK formulacije obogačene mikroelementima), ali i nekih specijalnih. Jedan od tih proizvoda je GREENHUM, proizvod baziran na koncetriranim koloidnim huminskim kiselinama. Organska tvar 75%, a od toga organska humusna tvar 70%. Pošto me bilo malo strah jer je noseča tvar KOH dodavao sam pomalo, povečavajući količinu i osima pozitivnih rezultata nisam imao nikakvih problema. Isprobavao sam na tri akvarija sa singapurskim gupijima i gomilom biljaka.
Više o samom proizvodu na GREENHUM
a od gnojiva sam koristio:
GREENPLANT 13-8-24
i
KINGLIFE

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Zemlja za cvijece
« Odgovori #27 u: Lipanj 02, 2005, 12:02:00 poslijepodne »
Ko što rekoh imam ehinodorusa koji su več dvije godine u Klasmanovoj Florabeli, još uvjek su u vrhunskoj formi. Nakon dvije godine je i onako vrijeme da se promjeni setup   . Šanse da se nešto loše dogodi vjerojatno postoje ali kad se do sad na 14 akvarija nije dogodilo ništa  vjerujem da neče ni u buduče.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA