Pošto sam obišao i Klasman i Brill tvornice, vidio kako se proizvodi, nikad se ne bi usudio staviti ih u akvarij.
To su vrhunski supstrati, ali namijenjeni za rast biljaka u suhozemnom gospodarenju, a pri pojačanom navodnjavanju i kod biljka koje zahtijevaju tsalni kontakt sa vodom (kale npr) se koriste posebno prilagođeni supstrati. Kod klasičnih dolazi do nepovoljnih procesa raspadanja, te truleži korijena i infekcija biljnih žila sa gljivicama i propadanja cijelih biljaka.
No, kako se i profesionalno bavim gnojivima, specijalnim vrhunskim, eksperimentirao sam sa dijelom asortimana i imao jako dobre rezultate i kod dodavanja u akvarij klasičnih gnojiva (vodotopive NPK formulacije obogačene mikroelementima), ali i nekih specijalnih. Jedan od tih proizvoda je GREENHUM, proizvod baziran na koncetriranim koloidnim huminskim kiselinama. Organska tvar 75%, a od toga organska humusna tvar 70%. Pošto me bilo malo strah jer je noseča tvar KOH dodavao sam pomalo, povečavajući količinu i osima pozitivnih rezultata nisam imao nikakvih problema. Isprobavao sam na tri akvarija sa singapurskim gupijima i gomilom biljaka.
Više o samom proizvodu na
GREENHUMa od gnojiva sam koristio:
GREENPLANT 13-8-24i
KINGLIFE