Kolovoz 21, 2025, 10:43:20 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Prolazak CO2 kroz filter  (Posjeta: 1017 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Che*

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Prolazak CO2 kroz filter
« u: Kolovoz 26, 2010, 09:19:42 prijepodne »
Buduci da nisam imao vremena slikati, radi se o Tank Top filteru ...  znaci pumpica tjera vodu gore, voda prolazi kroz filter koji se nalazi ispod poklopca i vraca se natrag u akvarij.

Izbusio sam rupu na cijevi koja ide do pumpice  i spojio cijev od CO2 , malo se cuje kad propeler 'razbija' co2 ,to sam jos smanjio sa kamenom  ali mene zanima sljedece, da li co2 ima imakav stetan utjecaj na filter materijal,tj na bakterije koje se nalaze u njemu? Buduci da je koncentracija vjerovatno malo veca nego inace..

Ovo mi je cini kao odlicno rjesenje jer pumpica zdrobi co2 a ostatak se otopi unutar filtera prije nego dodje do akvarija.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Prolazak CO2 kroz filter
« Odgovori #1 u: Kolovoz 26, 2010, 09:35:22 prijepodne »
To i mene zanima jer mislim napravit nekaj slično, a neznam kak bakterije reagiraju na CO2.

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #2 u: Kolovoz 26, 2010, 09:46:02 prijepodne »
Ja sam jednom prilikom pitao isto pitanje i rečeno mi je da nebi trebalo biti problema...

Isprobao sam to i bilo je sve u redu, s tim da je u pitanju bio unutarnji filter i da nisam mjerio razine amonijaka i drugih spojeva s nikakvim testerima...

Trenutno planiram uzeti difuzor i staviti ga ispod usisa vanjskog filtera, tak da mi impeler ne razbija mjehuriće i da ne buči, a da CO2 ide kroz filter... Al isto ne znam kako će se ponašati bakterije u filteru.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #3 u: Kolovoz 26, 2010, 09:52:21 prijepodne »
...da li co2 ima imakav stetan utjecaj na filter materijal,tj na bakterije koje se nalaze u njemu?

Mnogi su tvrdili ili tvrde da to šteti filteru i bakterijama unutar njega...no ja mjesecima nisam imao nikakvih problema sa tim. Co2 kroz difuzer pa na usis, kod mene vanjskog filtera, i super mi se raspršuje po akvariju tako...isto tako radi jako puno biljnih akvarista.

Povremena buka kad se razbije mjehurić u filteru je jedina mana...no meni ne smeta.  ;)

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 26, 2010, 10:20:38 prijepodne »
znaci imam zeleno svjetlo za nastavak :)

ja sam si stavio zracni kamen unutar cijevi i on jos rasprsi mjehurice na manje ...  Samo sam bio skeptican pa vratio na stakleni difuzer ,ali on me zivcira..mjehurici po cijelom akvariju :D A na ovaj nacim prolazi duze vrijeme otapanja co2 prije nego dodje ponovno u tank.

Offline igorkljajic

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Kolovoz 28, 2010, 13:52:32 poslijepodne »
ja sam isto u dilemi,ali na kraju mislim da ću jednako tako napraviti.....čak sam mislio uzeti jedan najobičniji vanjski filter samo za co2, veličina nije bitna, a po cijeni skoro jednako košta kao jedan malo bolji difuzor

Offline Che*

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 28, 2010, 14:50:24 poslijepodne »
dva dana mi je vec u pogonu kroz filter i morao sam pojacati izlaz mjehurica da bih dobio istu boju u DC kao prije... ako je prije isao recimo 1.2mj/sek. sad idem 1,8/sek.

ali puno mi je bolje sad...

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 29, 2010, 22:57:21 poslijepodne »
mislim da je jedini nedostatak kod ovoga sistema što je tvoj top filter i tu se gubi dosta co2 zbog velike površine sa zrakom. Kod vanjskih kanister filtera je prednost što su oni skorz zatvoreni sistemi.