Probao sam ih uloviti u jezeru. Postavio sam im stupicu. U međuvremenu išao sam i sa mrežicom ih probao loviti.Dizao bi kamenje i mulj i grabio ko mutav. Ulovio sam slučajno nekoliko ribica ali od njih ni traga ni glasa. z
Zamku sam radio tako da sam u staklenu teglicu od oko 2 L stavljao krupnije kamenje zaraslo algama. Jednu zamku su pred menom izvadili dečki koji čiste lopoče. Morao sam bit tiho. Druga je bila pre plitko, voda se povukla. Treća je bila na 50 cm dubine, dno muljevito. Otpeljam ja to kamenje doma i počnem pregledavati.I nigdje te gamadi stručno zvano gamarusa. A po kamenju puževa, crvi, ...pravi mali horor. I naletim na gamarusa. Skužim da se za razliku od riječnih skrivaju i zavlače u algice, mulj, trulež... i tako počnem bolje gledat i začas ih nađem 5. Reko dosta ,da ne pernesem nešto loše. Bilo je svega, dosta neugodno. Čim sam ih stavio u čistu posudicu sa vodom počeli su se ko lijeno kretat kopat i tražit di da se zavuku. Skrili su se u par algica koje su mi otpale sa kamena. U kozičnjak sam ih prebacio tako da sam ih usisao sa šlaufom, začepio sa prstom. Kad su u šlaufu dalje je lako. Jako se dobro skrivaju. Tak da mi se sve čini da sam ih sa kemenjem punim algi več pri izradi zamke ubacio, i pošto se tako viješto skrivaju ,možda bi se snašli u akvariju.