Kolovoz 19, 2025, 08:22:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: i šta sad?????  (Posjeta: 4134 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline lina

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
i šta sad?????
« u: Svibanj 23, 2005, 18:59:00 poslijepodne »

e pa ovako...

prije jedno dva mjeseca dobila sam dva karasa od kolega sa posla u akvariju od cca. 4-5 litara.... e onda pošto ih nisam mogla gledat kako se guzvaju u tom cumezu, kupila sam im jedan akvarij od 20 l sa filter pumpom za akvarije od 20-40 litara... kupila sam im i sljunak i biljkice ( u kojima mi se sakrio jedan puzic pa ih sad imam oko 15-ak. uglavnom kupila sam sve sto su mi rekli da je kao "neophodno" za početnike.... e tu nastaju problemi...

kad sam pumpu nariktala na jacinu za aq od 20 l bilo je nekako preslabo (barem po mojoj procjeni....pojacavala sam ju ali su ribe stalno bile priljepljene zataj vrazji filter pa sam im kupila i pumpu koja puse zrak odozdola.... i daljesu divljale pa sam se sa vremenom pomirila da imam hiperaktivne ribe...... i onda je jedna uginula (nisam ja kriva!!!!)pa sam ja kupila jos dvije(isto karase ali drukcije)..(sad je kao u cirkusu ) i taman kad sam pomislila to je to one nece jestnovu hranu... a onu koju sam prije kupila vise nigdje nemogu nac.... jeli istina kao sto neki pricaju da ribe uvijek moram hraniti sa istom hranom? jeli imstvarno pretjesno uovom sadasnjem akvariju? koliko cesto moram cistiti akvarij jer mi se vec nakon tjedan dana cini da je prljav??dali im moram davati kakve jos ljekove ako im stavljam onu tekucinuu vodu kad cistim akvarij??

opa pa ja sam skoro napisala knjigu.... sorry ali bas me puno toga zanima!!!!! ()
sisak / hrvatska

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
i šta sad?????
« Odgovori #1 u: Svibanj 23, 2005, 19:05:00 poslijepodne »
Karasi?Mislis na japanske sarane,zlatne ribice?One ti narastu 15cm,i treba im voda bogata kiseonikom,mislim da sam negdje procitao 35l po ribi,ali nisam siguran.Sto se tice hrane trebalo bi da jedu svaku,postoje Sera goldy(ako se tako zove)i jos neke hrane posebno napravljene za njih.Grijac im netreba,hladnovodne su ribe.
Ruma/Srbija

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #2 u: Svibanj 23, 2005, 19:26:00 poslijepodne »
ako imaš mogućnost kupi tank od bar 100 litara za početak.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #3 u: Svibanj 23, 2005, 19:34:00 poslijepodne »
100 litara???? pa di ta to metnem???? ovo je nemoguce!!! gledala sam jedan od 40 litara cifra 885 kuna i prisjelo mi je!!!!!!!!
sisak / hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #4 u: Svibanj 23, 2005, 19:37:00 poslijepodne »
i 35 litara po ribi!!! pa u startu kad sam ostal na jednoj sam bila u problemu!!!! jao se meni... izgleda da mi nema druge vec da sljedecu placu pljunem na ribe!!!!
sisak / hrvatska

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
i šta sad?????
« Odgovori #5 u: Svibanj 23, 2005, 19:43:00 poslijepodne »
Citat: lina
i 35 litara po ribi!!! pa u startu kad sam ostal na jednoj sam bila u problemu!!!! jao se meni... izgleda da mi nema druge vec da sljedecu placu pljunem na ribe!!!!
Tako ti je to kad se navuces na akvaristiku...srecom ja imam tek 13 godina pa me roditelji izdrzavaju,a ponesto izmuzem i od babe
Ruma/Srbija

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #6 u: Svibanj 23, 2005, 19:45:00 poslijepodne »
ma da sam se ja sama navukla na to vec su me prisilili... kao kupili su mi poklon i napravili trosak... ali eto sta je tu je!!!!! daj posudi mi baku na neko vrijeme mozda da nesto i meni!!!!
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #7 u: Svibanj 23, 2005, 20:16:00 poslijepodne »
ma daj 900 kuna za 40 litara,pa za te pare složiš 200 litraša,ovak moj ti je savjet fino se javi u zoo vili ili u onaj dućan mislim da je euro zoo u prolazu tuškanac i narući staklo tj tank mislim da će te ove dimenzije 80x40x40 ispasti nekih 250-300 kuna,poklopac napravi sama ili zamoli frenda ili nabavi matrijal plati nekome 6 pack da ti napravi poklopac(meni npr) i to ti je riješeno,evo ja ču ti pokloniti 2 prigušnice za svjetlo,nosaće lampi i startere za početak,filter nabavi negdje na forumu,po mogućnosti vanjski,mislim da ti Zec prodaje jedan full dobar filter za male pare tj kontaktiraj ga na PM i većinu brige si riješila i sigurno će te doći manje od 900 kuna a imat češ tank od 128 litara. Oni kasniji izdatci se mogu svrstat pod malo slatko veselje,nabavljanje bilja,hrane,još riba itd....jer kao što si i sama skužila već sad ti je akvarij pre mal,a kupovanjem ovog lavora od 40 litara samo češ si produljit agoniju,izbit pare iz đepa i na kraju doć do zakljućka da ti treba još veći tank,a ovaj neš moć prodat za 200,a kamoli za više kuna.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #8 u: Svibanj 23, 2005, 20:30:00 poslijepodne »

ti se cudis za ovih 900 kuna a bavi se sa tim!!! sta mislis kako je bilo meni!!!!! iz cumeza od 4 litre sam ih preselila u cumez od 20!!!! a ja tako nebi neke gromade od akvarija iz samog razloga sto ga trenutno nemam gdje stavit ali eto sad sredjujem stan pa cu valjda nac mjesta i za tako sto!!!! daj mi reci jer vidim da se kuzis (ali hej na ovom forumu se valjda svi kuze u sve osim mene), oce one meni izdrzat u ovoj kanti jos koji mjesec ili to moram shvatiti pod hitno????
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #9 u: Svibanj 23, 2005, 20:37:00 poslijepodne »
to ti je kao ono sa nove TV-hočeš-nečeš,gle mogle bi,ali onda češ trebat opaku brigu počet vodit o njima tj mjenjaj vodu bar 2 puta tjedno,ali naravno unaprije pripremljenu vodu i to 5 litara svaki put,saugaj podlogu barem jednom tjedno,nemoj previše hraniti itd i naravno nadaj se.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #10 u: Svibanj 23, 2005, 20:48:00 poslijepodne »
sta da radim sa podlogom???????????????????? kakvo crno usisavanje?????
sisak / hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #11 u: Svibanj 23, 2005, 21:04:00 poslijepodne »
cosmo!!!!!!!!!!! kakvo crno (ili crveno)sauganje?????????????
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #12 u: Svibanj 23, 2005, 21:08:00 poslijepodne »

gle,ako si stavila podlogu tj šljunak,onda moraš znati da se u njemu skuplja riblji izmet,ostatci hrane i slično koje filter nemože pokupiti pa zato pribjegavamo metodi zvanoj usisavanje podloge da bi smanjili količinu nitrita,nitrata,amonijaka i slično što šteti kvaliteti vode,a samim time i zdravlju riba.

Inače imaš u pet dučanima za sitne pare ( oko 30-tak ) kuna kupiti saugere za podlogu koji ti rade na principu zračnih pumpi ili tvojih pluća,a podloga se sauga recimo svakih tjedan do 10 dana i to obavezno kad mjenjaš vodu jer samim time izvačiš prljavu vodu iz tanka.
Zagreb/Hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #13 u: Svibanj 23, 2005, 21:09:00 poslijepodne »
e da i kaj se tiče onih puževa ubi gamad dok nije kasno.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #14 u: Svibanj 23, 2005, 21:12:00 poslijepodne »

pa ovo postaje sve (ne)zanimljivije i zanimljivije!!!!! zasto mi to nitko nije prije rekao???? kad sam kupovala sve ovo fino sam ih pitala sta mi sve treba!!!!!!!!!!

i zato mi puzevi smetaju????? rekli su mi da oni ciste akvarij???!!!
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #15 u: Svibanj 23, 2005, 21:19:00 poslijepodne »

evo ti neki primjeri:

With the sera gravel washer you can easily and thoroughly remove waste from the aquarium gravel and simultaneously carry out a partial water change.

Carefully removes sludge and dirt from the gravel without changing the water. The sera gravel cleaner is simply connected to an air pump, e.g. sera air pump 100 plus.
Suitable for all aquariums up to a height of 60 cm (23.6 in.).

With the sera gravel washer you can easily and thoroughly remove waste from the aquarium gravel and simultaneously carry out a partial water change.

Evo tako ti izgledaju ti saugeri,moja ti je preporuka da za tvoj tank uzmeš ovaj drugi,u zagrebu ti košta nekih 35 kuna ako se ne varam i znam neke koji ga koriste i jako su zadovoljni njime.
Zagreb/Hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #16 u: Svibanj 23, 2005, 21:22:00 poslijepodne »

jabučari čiste tank od algi,ali ova gamad samo radi štetu tako da ti je moj savjet ubi stoku.

a to kaj kažeš da ti niko nije rekao nemoj se niš čuditi,svima su nama više manje uvalili dok se nismo naučili jer trgovcima je na kraju važan samo profit,jer njima se više isplati da tebi rikavaju ribe i da ti oni prodaju nove,nego da ti kažu da je to zbog pre velikih tj pre visokih nitrata itd...pa da ti savjetuju mjenjanje vode i neki sauger za sitnu lovu.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #17 u: Svibanj 23, 2005, 21:23:00 poslijepodne »
i jos samo jedno pitanje i necu te vise davit jel moram vadit ribe dok saugam pod??????
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #18 u: Svibanj 23, 2005, 21:29:00 poslijepodne »

ne daviš me,oko toga nemoraš brinut to ti na ovom forumu nitko neće reć da piliš ili dosađuješ,e da da odgovorim na tvoje pitanje,ne,nemoraš vaditi ribe.

inaće kad imaš hladnovodne ribe onda je preporučljivo da imaš sauger jer one su poznate ko svinje tj dost prljaju pa oko njih treba više brige tj oko vode.
Zagreb/Hrvatska

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #19 u: Svibanj 23, 2005, 21:33:00 poslijepodne »

pricaj mi kako su neuredne!!!! akvarij nakon ciscenja nije3 dana uredan!!!!! ali eto hvala bogu pa sam nasla super forum i izgleda odlicno drustvo za razmjenu podataka!!!!!!

e da ihvala ti na korisnim informacija.......
sisak / hrvatska

Offline zlokobni

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #20 u: Svibanj 23, 2005, 21:34:00 poslijepodne »
svaki puž radi štetu i treba ih poubijat! i jabučare i šljivare i breskvare i sve!! najveći zločinac(veći od hitlera) je onaj koji je izmislio da se puževi stavljaju u akvarije... ne bi se čudio da ti se riba sama ubila, jer nije mogla živjet okružena tim prokletim žgadijama!
Moram li zalijevati akvarijske biljke?

Offline lina

• Novi član
  • *
i šta sad?????
« Odgovori #21 u: Svibanj 23, 2005, 21:38:00 poslijepodne »
e a kojeg bi cistaca jos mogla ugurati u tu vilu od 20 litara?????
sisak / hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #22 u: Svibanj 23, 2005, 21:39:00 poslijepodne »

kako ljudi odmah polede na spomen puževa to je fascinantno,eto lina,nadams e da si dobila odgovor zaklaj puževi ne trebaju bit u akvariju.

Inače kaj se tiće jabučara,neki su dobri protiv algi,imao sam ih ja prije,a i cura ih je imala i dok su bila samo dva čistili su tank,ali kad se gamad počela množit i žvakat bilje onda ih je beskompromisno preselila u škaf ( one veće ) koji je bio usputna stanica do zahoda,a manje je gnječila noktima i tak ju je bolila ona stvar za lak na noktima,bitno da se gamad desetkovala i da su na kraju istrebljeni,ma joj kad se sjetim tih puževa dok sam imao slatkovodni kosa mi se digne na glavi,a sad bi dao sve da se ovi morski žele razmnožiti jer ipak 50 kuna za jedan primjerak nije mala lova.
Zagreb/Hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #23 u: Svibanj 23, 2005, 21:42:00 poslijepodne »

mislim da niti jednoga,koridorci idu u grupama od po šest pa na dalje što bi im na kraju bilo tijesno,a plehići i ancistrusi narastu ko klade,tak da čekaj veći tank prije nego kaj počneš natrpavat ribama.

inače imao sam i ja prije vilu od 20 litara i optimalan broj riba je bio 5-7 i to manjih,znaći neke tetre i sl.
Zagreb/Hrvatska

Offline zlokobni

• Punopravni član
i šta sad?????
« Odgovori #24 u: Svibanj 23, 2005, 21:42:00 poslijepodne »
cosmo, ženi to odmah!
Moram li zalijevati akvarijske biljke?