Srpanj 18, 2025, 22:20:38 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Anketa

koje biljke rastu dobro u sjeni?

spororastuče
8 (80%)
brzorastuče
2 (20%)

Ukupno Glasova: 9

Autor Tema: pomoć oko odabira bilja  (Posjeta: 1863 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vux

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
pomoć oko odabira bilja
« u: Kolovoz 17, 2010, 23:22:44 poslijepodne »
 :) Pozdrav svima ,ja sam novi. Možete mi pomoći iskustvom. Puštam lotos u zrak odnosno na površinu akvarija, pa me zanima da li ima biljčica koja bi dobro rasla u njegovoj sjeni? Molim vas nazive pod kojim da ih nabavim.

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: pomoć oko odabira bilja
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2010, 08:28:44 prijepodne »
Anubias-i rastu u sjeni

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2010, 08:37:28 prijepodne »
I cryptocoryne.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2010, 11:10:05 prijepodne »
i mahovine
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2010, 11:31:48 prijepodne »
i Microsorum pteropus paprat

Offline vux

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2010, 22:26:43 poslijepodne »
Hvala svima. Anubias imam. Nasred je akvarija na najjačem svjetlu i ne bi ga micao u stranu. Dominantna je i prekrasna biljka. Rađe bi iznad njega stavio neku plutajuću prozirnkastu biljku. Za cryptocoryne mi je frend reko da su mu rasle 2 mjeseca bez rasvjete. I dao mi ju je, samo što raste ogromna. Listovi su na dugoj peteljci i cijeli list ima preko 70 cm. Mislim da ide cryptocoryna i mahovina pod lotos. Mislim da imam i microsorum pteropus paprat, ali mi je boležljiva. Puštala je korjenčiče po listu i niklo je po listovima puno mladih biljčica, ali su slabe i kržljave. Lotos baca cvijet, par je cm od površine. Ak skužim kak slat slike, poslat ću. Jedva čekam da izraste. :up:

Offline silvio

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2010, 23:14:54 poslijepodne »
poz
moze li malo tehnickih podataka o akvariju i rasvjeti, jer i ja planiram neki otvoreni akvarij sa biljem koje raste-cvijeta i van vode

novi al se trudim

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2010, 23:32:47 poslijepodne »
Hvala svima. Anubias imam. Nasred je akvarija na najjačem svjetlu i ne bi ga micao u stranu. Dominantna je i prekrasna biljka. Rađe bi iznad njega stavio neku plutajuću prozirnkastu biljku. Za cryptocoryne mi je frend reko da su mu rasle 2 mjeseca bez rasvjete. I dao mi ju je, samo što raste ogromna. Listovi su na dugoj peteljci i cijeli list ima preko 70 cm. Mislim da ide cryptocoryna i mahovina pod lotos. Mislim da imam i microsorum pteropus paprat, ali mi je boležljiva. Puštala je korjenčiče po listu i niklo je po listovima puno mladih biljčica, ali su slabe i kržljave. Lotos baca cvijet, par je cm od površine. Ak skužim kak slat slike, poslat ću. Jedva čekam da izraste. :up:

ne kužim ovo pitanje niti ovu temu kad sve znaš što si nas uopće pitao? -?

Offline vux

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Kolovoz 19, 2010, 13:33:55 poslijepodne »
Pa baš da sve znam :nuclear: . Valjda ak se svi slože je to onda tak. :nerd: . Ja ti imam otvoreni akvarij sa metal halogenom rasvjetom. Problem je što veče kelvinaže kao što ti za bilje treba od 6500 k nema žaruljica manje snage. Samo jače od 500 w. Ja sam na kraju našao od 7500k od 75 w i imaš za morske akvarije od 9000k do čini mi se 20000k. Nisu mi odgovarale, jer im pada efikasnost. Imaju oko 75 lumena po w. Ja sam uzeo jedan reflektor od 150 w ima 96 lumena po w (t5-ica ti ima oko 90 lumena po vatu i imaš je od 6500k ) index uzvrata boje joj je isto 96, e to ti t5-ica nemre. Svjetlo je intenzivno i prodorno i boje su prekrasne samo što mi je na 4500 k. To bilju ne odgovara. Lotus se nikad pod takvim svjetlom ne bi digao u zrak. Neko bilje prestane plutati i pada na zemlju, neko se pak samo širi i nejde u visinu. Da stvar dovedem u normalu propustio sam svjetlo kroz plavkasto staklo ,skroz blago plavo. I to je to. Ili možeš odabrati bilje koje raste na 4500k. Samo se s tim treba igrati, pa sam reko bolje sijalicu prilagodit bilju nego bilje sijalici. Ja sad nešto sve gledam led tehnologiju. ;) I ja imam otvoreni akvarij i svjetli mi i sa strane uz zid malo pa sam zasadio žalosnu vrbu. Može joj čak i lišće rasti ispod vode samo je jeko osjetljiva na alge i korijen takođe. Zato sve korjenčiče koji rastu van podloge najbolje odsjeći, pa si bez brige. Ak joj je korjen samo ovak u vodi muči se ali jade nitrate ko luda. Nisam primjetio da škodi zdravlju riba. Najsitnije korjenčiće često znaju sijamci pojest. Prilično brzo raste. Sa vrbom mislim zatvorit cijeli prozor do akvarija. Makar je kod moje sijalice svijetlost izlazi iz jedne točke ne znači da moram imati manje bilja i jako paziti na raspored. Stvarno je moćno svjetlo koje dopjre do svukud. Ali to je puno zezancije dok se složi.

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2010, 15:07:09 poslijepodne »
I ja imam otvoreni akvarij i svjetli mi i sa strane uz zid malo pa sam zasadio žalosnu vrbu. Može joj čak i lišće rasti ispod vode samo je jeko osjetljiva na alge i korijen takođe. Zato sve korjenčiče koji rastu van podloge najbolje odsjeći, pa si bez brige. Ak joj je korjen samo ovak u vodi muči se ali jade nitrate ko luda. Nisam primjetio da škodi zdravlju riba. Najsitnije korjenčiće često znaju sijamci pojest. Prilično brzo raste. Sa vrbom mislim zatvorit cijeli prozor do akvarija.

Aha. Dok god imaš žalosnu vrbu u akvariju nebuš imal alge. Ali nebuš imal niti akvarijsko bilje jer ti bu ta žalosna vrba sve kaj god je hranjivo za tvoje biljčice posisala tak da ostalim biljkama nebu ništ ostalo za rast i razvoj.
Ak očeš nekaj kaj ti bu prekrilo pozadinu stavi ili vallisneriu ili hygrophilu salicifoliu ili neku sličnu nezahtjevnu brzorastuću biljku.
Pozdrav i sretno.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline vux

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2010, 22:01:16 poslijepodne »
Hento, hvala. Zasad mi bilje raste prilično dobro .samo vrba je još mala. Pustila je zasebnu stabiljku dugu 1 m. To je u biti grančica. Ja bi volio da naraste poveča i da voda zadrži svoju vrijednost. Postoji li koja prihrana? Ili šta već? Ak imaš rješenje da je što veču mogu imati. -?

Offline vux

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Kolovoz 20, 2010, 16:34:49 poslijepodne »
Što se vrbe tiče nejde van. U pudlozi je gnojivo i pazim. Ak mi možes preporučit nešto, bilo bi mi drago. U pravu si Hento. Dok sam isprobavao kako će stvari sa vrbom ići, neznam kak, valjda je pojela sve hranjivo u vodi pa nije bilo algi nit je voda zelenila ali bome nije ni vrba rasla. imao sam je u kozičnjaku i zauzimala je preko pola kozičnjaka. Travu sam nabavio. ;)