Srpanj 19, 2025, 23:10:48 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge?  (Posjeta: 6174 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ripper

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek(Višnjevac)
Odg: Alge?
« Odgovori #50 u: Kolovoz 19, 2010, 19:03:23 poslijepodne »
Pročitao sam ;)
Samo me zanima vaše mišljenje.
Znam da treba co2,pitam samo o količini?

mislim da nema odgovora na to pitanje:

-Ako biljke popiju svo gnojivo koje im staviš sa svjetlom koje imaš na raspolaganju, i ne fali im nista (nema simptoma pomanjkanja određenog elementa), onda nema potrebe ništa dirati, pa ni dodavati CO2

-Ako bilke ne popiju svo gnojivo, treba intervenirati: jačim svjetlom, ili CO2, ili smanjit gnojivo, (Ovisno šta čini inbalans)

-Ako se alge počnu stvarati, treba dodati CO2, ili smanjiti svjetlo, ili smanjiti gnojivo, provjeriti da neki nedostupan element nije obustavio cijeli ciklus rasta, pa imaš nakupljanje viška gnojiva) ....

I tako u nedogled  :) ...

...uzmi primjer da si primjetio zučenje listova a "vene m ostaju tamne" (pomanjkanje Željeza)
- to ne mora značiti da željeza nema dovoljno, može i značiti da je blokiran radi nekog drugog faktora; krivi Ph, niska temperatura, vezan je sa P ,,,itd....

...u tome i je čar ovog hobbya:
-Prepoznati znakove Dizbalansa
-Korektno dijagnosticirati
-Primjereno intervenirati razmišljajući o poslijedicama na duže vrijeme na cijeli biotop

Nakon svega toga, predivan je dar dobiti "OK!  :up:" od Prirode u obliku prekrasnog Akvarija, herbarija, vivarija ili čime se več zabavljaš

Žalosno je jedino u svemu tome što u procesu našeg učenja, sve te životinjice i biljke nam dođu kao vrste pokusnih kunića i u puno slučaja kobno završe, no kad jednom pohvataš sve konce, potrudit ćeš se da budučim stanovnicima i biljkama tvog malog svijeta bude kao u Hiltonu, i da partijaju svaki dan  ;)

Sretno u isprobavanju, i što manje neizbježnih greška ti želim  :up:

Hvala na još jednom pojašnjenju. :)

LP
Diskusi su zakon!!

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #51 u: Kolovoz 20, 2010, 08:59:18 prijepodne »
Pročitao sam ;)
Samo me zanima vaše mišljenje.
Znam da treba co2,pitam samo o količini?

Kako ima članak o rasvjeti u aquascape rubrici, tako imaš članak i o co2 pa ga pročitaj isto. Kad ga pročitaš nabavi drop checker i prema članku sve odradi, i problem riješen. Jednostavno i lagano ćeš znat koliko trebaš co2 u akvariju. Za manji akvarij poput tvog co2 boca nije nužno neophodna jer i sa DIY co2, prema uradi sam članku na portalu, možeš postić dovoljno koncentraciju co2. Jedino šta će ti nakon nakon nekog vremena dosadit mućkat stalno smjese pa ćeš kupit co2 bocu, ako imalo ozbiljnije zagrizeš za biljnu akvaristiku. 

Za lampe sam te pitao...i to što su ti savjetovali da ostaviš samo dvije T8 lampe sa reflektorima, da gore 10-tak sati, će biti dovoljno za sve biljke. Trebat ćeš i gnojit akvarij za makro i mikroelementima pa prosurfaj malo starije teme o tome ako nisi upućen baš (ići će uskoro i članak na tu temu).

Nije to uopće komplicirano što ću sad upravo pojasnit dalje.  ;)

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #52 u: Kolovoz 20, 2010, 09:48:42 prijepodne »

mislim da nema odgovora na to pitanje:

-Ako biljke popiju svo gnojivo koje im staviš sa svjetlom koje imaš na raspolaganju, i ne fali im nista (nema simptoma pomanjkanja određenog elementa), onda nema potrebe ništa dirati, pa ni dodavati CO2

-Ako bilke ne popiju svo gnojivo, treba intervenirati: jačim svjetlom, ili CO2, ili smanjit gnojivo, (Ovisno šta čini inbalans)

-Ako se alge počnu stvarati, treba dodati CO2, ili smanjiti svjetlo, ili smanjiti gnojivo, provjeriti da neki nedostupan element nije obustavio cijeli ciklus rasta, pa imaš nakupljanje viška gnojiva) ....

I tako u nedogled  :) ...

Uh već me duuugo nije nešto na forumu tako nasmijalo ko ovi tvoji postovi u temi...sorry krivo misliš.  :D

Pa dobro kako onda kolega objašnjavaš da hobisti sa manje vremena (obitelj, djeca, posao) i koji nemaju takav "znanstveni" pristup, imaju lijepe akvarije sa zdravim biljkama? Šta smo mi svi neki čudotvorci ili možda ipak postoje neka pravila, neki prokušani sistemi uzgoja biljaka, koji to čine full jednostavnim?  ;)

Evo ja ću na ove tvoje postove odgovorit full jednostavno...hoćeš biljni akvarij sa zdravim biljkama? Odi u dućan i kupi što više biljaka ili gledaj po forumu da netko ne prodaj ii dijeli. Važno je da počneš sa što više biljaka...

Podlogu obavezno stavi...to imamo već napisano: Podloga u biljnom akvariju

Staviš dvije lampe, naprijed i iza...za niže akvarije, 2 t8 lampe sa reflektorima će biti dovoljne. Dok za više akvarije, bi išle 2 t5 lampe sa reflektorima.

Onda ti treba co2 nadalje, DIY ili boca...bolje boca ko može priuštiti jer je manje zahebancije. Ima sve na portalu šta sve treba, kako se to sastavlja.  Nabaviš co2 drop checker da postigneš dovoljnu količinu co2 i to smo riješili. Evo: CO2 u biljnoj akvaristici

Gnojenje...smiksaš makrolemente. Evo članak dok ne napišem jedan za akvarij.net: http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=33. Kupiš mikrolemente. Kako se to dodaje? Postoje prokušani sistemi poput EI načina doziranja...ibanezfrelon ti je to nedavno preveo pa pročitaj pod kemijom, tamo sve piše kako i koliko. Ja ću pojednostavit i reć dodaj svaki dan, ovisno o količini biljaka: od 3-6 ppm nitrata, 0.5-1 ppm fosfata + mikroelementi, promjeni 50% vode tjedno da izbaciš višak gnojiva koje biljke nisu potrošile i sve ponovo. Ukoliko imaš dosta co2 (drop checker će ti reć) nema algi, a biljkama ništa ne fali.  Jednostavno zar ne?

Filtracija je jaaako važna, kupi uvijek broj veći filter od tvoje litraže...ako imaš 100 litara, ti kupiš onaj za 200 litara.

...uzmi primjer da si primjetio zučenje listova a "vene m ostaju tamne" (pomanjkanje Željeza)
- to ne mora značiti da željeza nema dovoljno, može i značiti da je blokiran radi nekog drugog faktora; krivi Ph, niska temperatura, vezan je sa P ,,,itd....

Na onaj način od gore, ja o ničemu ne razbijam glavu...niti mjerim ph niti bilo šta drugo, temperatura mi je klasika oduvijek od 24-28C, a kako lagano predoziram gnojivom akvarij svaki dan, biljkama ništa ne fali i uopće ne moram ništa mjerit ni pogađat. Moje održavanje akvarij izgleda ovako: svaki dan 2-3 minute doslovno, pregledam opremu dal sve radi dobro i nagnojim akvarij. Jednom - dvaput tjedno nahranim ribe cca 1 minuta. Svake nedjelje zamjenim 50-60% voode, pošišam biljke koje su prerasle - cca 1 sat, ponekad i više ako nisam dugo šišao ili ako čistim filter.

...u tome i je čar ovog hobbya:
-Prepoznati znakove Dizbalansa
-Korektno dijagnosticirati
-Primjereno intervenirati razmišljajući o poslijedicama na duže vrijeme na cijeli biotop

Meni to na način koji si ti opisao izgleda kao frustracija, a ne čar...uz dvoje klinaca i posao ne znam kako bih to stigao. A o lovi za skupe testere koji bi mi za to trebali da ne pričam.

Nakon svega toga, predivan je dar dobiti "OK!  :up:" od Prirode u obliku prekrasnog Akvarija, herbarija, vivarija ili čime se več zabavljaš

Tu se slažemo jedino...samo se to ne može dobiti na taj način kako ti opisuješ.

Žalosno je jedino u svemu tome što u procesu našeg učenja, sve te životinjice i biljke nam dođu kao vrste pokusnih kunića i u puno slučaja kobno završe, no kad jednom pohvataš sve konce, potrudit ćeš se da budučim stanovnicima i biljkama tvog malog svijeta bude kao u Hiltonu, i da partijaju svaki dan  ;)

Ne sjećam se kad mi je zadnji put uginula riba ili koza...a koliko vidim veselo plivaju i igraju se non stop. Tu filtracija dolazi do izražaja jaaako. Filter velikog volumena i dobrog protoka mi je backup za razgradnju amonijaka, ako ga već biljke ne razgrade prije.

Uh jesam se raspisao...aj nadam se da ti je sad sve jasno.  ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2010, 11:49:47 prijepodne od lp »

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #53 u: Kolovoz 20, 2010, 11:58:35 prijepodne »
Trenutno gnojim akvarij sa profitom svaki tjedan 3x 3ml i makro KH2PO4,K2SO4,KNO3 pomješano u litru destilirane vode i to svaki dan dodajem 3 ml?
Da li je to previše?
Da li bi bilo bolje da otvorim svoju temu o akvariju pa da sve opišem?
Diskusi su zakon!!

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #54 u: Kolovoz 20, 2010, 13:44:17 poslijepodne »
za početak otvori svoju temu, a ovo što si napisao nije baš jasno, jer nemamo pojma kolko su jake koncentracije toga što ti dodaješ...

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #55 u: Kolovoz 20, 2010, 13:58:51 poslijepodne »
Otvorit ču temu navečer.

59g K2SO4
69g KNO3
6g   KH2PO4
Diskusi su zakon!!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #56 u: Kolovoz 20, 2010, 14:42:52 poslijepodne »
Uh već me duuugo nije nešto na forumu tako nasmijalo ko ovi tvoji postovi u temi...sorry krivo misliš.  :D

Pa dobro kako onda kolega objašnjavaš da hobisti sa manje vremena (obitelj, djeca, posao) i koji nemaju takav "znanstveni" pristup, imaju lijepe akvarije sa zdravim biljkama? Šta smo mi svi neki čudotvorci ili možda ipak postoje neka pravila, neki prokušani sistemi uzgoja biljaka, koji to čine full jednostavnim?  ;)

-Ne vidim šta tu ima smiješnoga ?!?... i šta tu vidiš "Znanstvenoga?"  ... i šta je po tebi Znanost ...

Sistemom kojeg si naveo ti balans u tanku nemaš! , predoziranje, pa nakon toga 50% promjene vode tjedno ?!? (ja bi to nazvao krpanjem pogreški i maltretiranje filtera) ... slažem se da akvarij može na takav način funkcijonirati, i moj radi na takav način, ali radi neznanja i greški, ne jer bi ja htijeo da bude tako, a po meni, (laiku) to nije Akvaristika... (...sorry ako krivo mislim  ;))
I taj sistem nije za preporučiti nikomu.
...baš si mi poželio dobro jutro  :zagrljaj:

Ne želim dalje izlagati bilo kakava razmišljanja ili iskustva, jer kao što sam na samom početku primjetio, u stanju ste samo sarkastično kritizirati i omalovažavati , a od neke lijepe argumentirane i kostruktivne diskusije, ni traga  :down:

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #57 u: Kolovoz 20, 2010, 15:03:55 poslijepodne »
Nemaš se šta uvrijedit...to je bilo sve u šaljivom tonu, žao mi je što si drugačije shvatio. Nitko te ne omalovažava niti sarkastično kritizira, već ti želimo pomoć da ti olakšamo bavljenje ovih super hobijem.  :meeting:

Ovo šta sam ti naveo je sistem kakav koristi jako puno biljnih akvarista diljem svijeta...nisam ga izmislio ja. Samo ukucaj u google Estimative index i sve će ti biti jasno. Ako ne vjeruješ pogledaj malo moje akvarije po forumu i još mnogih drugih koji tako gnoje. Sve je u najboljem redu u našim akvarijima i ne mučimo mi svoje filtere, ni ribe, ni nikoga. ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 20, 2010, 15:06:58 poslijepodne od lp »

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #58 u: Kolovoz 20, 2010, 15:32:47 poslijepodne »
Ovaj sistem je izmislio i Tom Barr koji je alfa i omega što se tiće znanstvenog pristupa akvaristici. Imaš i njegovu stranicu barrreport.com koja je odlična i na totalno drugačiji odnosno egzaktniji način pristupa akvristici.

gstaraz nemoj se uvrijediti, ono što smo ti htijeli pokazat jest da mi neke stvari radimo godinama tako i kopiramo ono što se u svijetu izmisli (jer kod nas je akvaristika još u povojima), a ti si kao što si sam rekao početnik u nekim stvarima i odmah udaraš s nekim tezama koje se nisu pokazale s akvarističkog stajališta da imaju pretjerano oslonca u praksi.