mislim da nema odgovora na to pitanje:
-Ako biljke popiju svo gnojivo koje im staviš sa svjetlom koje imaš na raspolaganju, i ne fali im nista (nema simptoma pomanjkanja određenog elementa), onda nema potrebe ništa dirati, pa ni dodavati CO2
-Ako bilke ne popiju svo gnojivo, treba intervenirati: jačim svjetlom, ili CO2, ili smanjit gnojivo, (Ovisno šta čini inbalans)
-Ako se alge počnu stvarati, treba dodati CO2, ili smanjiti svjetlo, ili smanjiti gnojivo, provjeriti da neki nedostupan element nije obustavio cijeli ciklus rasta, pa imaš nakupljanje viška gnojiva) ....
I tako u nedogled
...
Uh već me duuugo nije nešto na forumu tako nasmijalo ko ovi tvoji postovi u temi...sorry krivo misliš.

Pa dobro kako onda kolega objašnjavaš da hobisti sa manje vremena (obitelj, djeca, posao) i koji nemaju takav "znanstveni" pristup, imaju lijepe akvarije sa zdravim biljkama? Šta smo mi svi neki čudotvorci ili možda ipak postoje neka pravila, neki prokušani sistemi uzgoja biljaka, koji to čine full jednostavnim?

Evo ja ću na ove tvoje postove odgovorit full jednostavno...hoćeš biljni akvarij sa zdravim biljkama? Odi u dućan i kupi što više biljaka ili gledaj po forumu da netko ne prodaj ii dijeli. Važno je da počneš sa što više biljaka...
Podlogu obavezno stavi...to imamo već napisano:
Podloga u biljnom akvarijuStaviš
dvije lampe, naprijed i iza...za niže akvarije, 2 t8 lampe sa reflektorima će biti dovoljne. Dok za više akvarije, bi išle 2 t5 lampe sa reflektorima.
Onda ti treba
co2 nadalje, DIY ili boca...bolje boca ko može priuštiti jer je manje zahebancije. Ima sve na portalu šta sve treba, kako se to sastavlja. Nabaviš co2 drop checker da postigneš dovoljnu količinu co2 i to smo riješili. Evo:
CO2 u biljnoj akvaristiciGnojenje...smiksaš makrolemente. Evo članak dok ne napišem jedan za akvarij.net:
http://www.aqua-art.org/readarticle.php?article_id=33. Kupiš mikrolemente. Kako se to dodaje? Postoje prokušani sistemi poput EI načina doziranja...ibanezfrelon ti je to nedavno preveo pa pročitaj pod kemijom, tamo sve piše kako i koliko. Ja ću pojednostavit i reć dodaj svaki dan, ovisno o količini biljaka:
od 3-6 ppm nitrata, 0.5-1 ppm fosfata + mikroelementi, promjeni 50% vode tjedno da izbaciš višak gnojiva koje biljke nisu potrošile i sve ponovo. Ukoliko imaš dosta co2 (drop checker će ti reć) nema algi, a biljkama ništa ne fali. Jednostavno zar ne?
Filtracija je jaaako važna, kupi uvijek broj veći filter od tvoje litraže...ako imaš 100 litara, ti kupiš onaj za 200 litara.
...uzmi primjer da si primjetio zučenje listova a "vene m ostaju tamne" (pomanjkanje Željeza)
- to ne mora značiti da željeza nema dovoljno, može i značiti da je blokiran radi nekog drugog faktora; krivi Ph, niska temperatura, vezan je sa P ,,,itd....
Na onaj način od gore, ja o ničemu ne razbijam glavu...niti mjerim ph niti bilo šta drugo, temperatura mi je klasika oduvijek od 24-28C, a kako lagano predoziram gnojivom akvarij svaki dan, biljkama ništa ne fali i uopće ne moram ništa mjerit ni pogađat. Moje održavanje akvarij izgleda ovako: svaki dan 2-3 minute doslovno, pregledam opremu dal sve radi dobro i nagnojim akvarij. Jednom - dvaput tjedno nahranim ribe cca 1 minuta. Svake nedjelje zamjenim 50-60% voode, pošišam biljke koje su prerasle - cca 1 sat, ponekad i više ako nisam dugo šišao ili ako čistim filter.
...u tome i je čar ovog hobbya:
-Prepoznati znakove Dizbalansa
-Korektno dijagnosticirati
-Primjereno intervenirati razmišljajući o poslijedicama na duže vrijeme na cijeli biotop
Meni to na način koji si ti opisao izgleda kao frustracija, a ne čar...uz dvoje klinaca i posao ne znam kako bih to stigao. A o lovi za skupe testere koji bi mi za to trebali da ne pričam.
Nakon svega toga, predivan je dar dobiti "OK!
" od Prirode u obliku prekrasnog Akvarija, herbarija, vivarija ili čime se več zabavljaš
Tu se slažemo jedino...samo se to ne može dobiti na taj način kako ti opisuješ.
Žalosno je jedino u svemu tome što u procesu našeg učenja, sve te životinjice i biljke nam dođu kao vrste pokusnih kunića i u puno slučaja kobno završe, no kad jednom pohvataš sve konce, potrudit ćeš se da budučim stanovnicima i biljkama tvog malog svijeta bude kao u Hiltonu, i da partijaju svaki dan 
Ne sjećam se kad mi je zadnji put uginula riba ili koza...a koliko vidim veselo plivaju i igraju se non stop. Tu filtracija dolazi do izražaja jaaako. Filter velikog volumena i dobrog protoka mi je backup za razgradnju amonijaka, ako ga već biljke ne razgrade prije.
Uh jesam se raspisao...aj nadam se da ti je sad sve jasno.