Srpanj 19, 2025, 23:17:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Alge?  (Posjeta: 6176 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ripper

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek(Višnjevac)
Odg: Alge?
« Odgovori #25 u: Kolovoz 18, 2010, 23:10:48 poslijepodne »
to je po meni pre jaka rasvjeta pogotovo što u aq ud 54L je vode maksimalno 40-45L kad odbiješ staklo, podlogu i vjerovatno nije napunjen do samog ruba. po meni bi takva rasvjeta došla u obzir jedino da nemaš riba nego samo bilje i odvrneš bocu co2 da unutra bude jacuzzi
potpisujem

Nema riba ni ostalih organizama,samo bilje! :up:
Diskusi su zakon!!

Offline lp

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #26 u: Kolovoz 19, 2010, 07:36:16 prijepodne »
Koje su to lampe?

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #27 u: Kolovoz 19, 2010, 10:10:56 prijepodne »
to je po meni pre jaka rasvjeta pogotovo što u aq ud 54L je vode maksimalno 40-45L kad odbiješ staklo, podlogu i vjerovatno nije napunjen do samog ruba. po meni bi takva rasvjeta došla u obzir jedino da nemaš riba nego samo bilje i odvrneš bocu co2 da unutra bude jacuzzi
potpisujem

e sad, jel imaš co2 jer ako nemaš opet ta silna rasvjeta nema smisla, ako imaš odvrni nek šiba. bilje treba i svjetlo i co2 i hranu (makro i mikro nutrijente) i ako svega ima u dobrom omjeru nebi trebalo biti problema sa algama, ako je nečeg previše ili premalo onda tu alge dođu na svoje

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Kolovoz 19, 2010, 10:50:10 prijepodne »
Koje su to lampe?

3x 18w T8 i jedna štedna od 15w

potpisujem

e sad, jel imaš co2 jer ako nemaš opet ta silna rasvjeta nema smisla, ako imaš odvrni nek šiba. bilje treba i svjetlo i co2 i hranu (makro i mikro nutrijente) i ako svega ima u dobrom omjeru nebi trebalo biti problema sa algama, ako je nečeg previše ili premalo onda tu alge dođu na svoje

Ima gnojenje i mikro i makro,Co2 je bio DIY pa je bio nedovoljan pa su se zbog toga počele stvarati alge.Jučer sam stavio bocu pa čemo sad vidjeti.
Diskusi su zakon!!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #29 u: Kolovoz 19, 2010, 10:54:46 prijepodne »

Hehe, rokaj sa CO2 onda (bolje kupi bocu u tom slučaju)  :D

----------------------------------------

-Anubiase postavi na neki kamen u akvariju da ti listovi budu van vode, ili ih prikači za komad stiropora da plutaju (brže rastu ako im je samo korijen i rizom u vodi)

Po mom iskustvu, CO2 ne moraš dodavati samo radi algi ako su ti listovi vani, pratiš samo plastične cijevi u "Aquafarmu", ako su algaste, znači da naj vjerojatnije pretjeruješ sa gnojivom, ili ti je radi nekorektnog PH neki micro ili makro element blokiran.  ...kao poslijedica, sve stane i alge počnu uživati u preostalom gnojivu.

Prvo rješenje je velika promjena vode, a zatim tunanje hardware-a da se ne ponovi za 10 dana
...pošto faune nemaš, nemaš problema oko doziranja gnojiva, uglavnom, bez CO2, nebiš trebao preči  EC.=1.7 , a počni sa EC.=0.4
Kada pogodiš koliko ti biljke gnojiva troše u odnosu na svijetlo koje imaš, riješio si problem algi; kad vidiš da se počnu pojavljivati, spusti malo EC, i nakon 7 dana nema više algi, te nastaviš držati balans.
(Uglavnom, riktaj dozu gnojiva ili visinu svijetla

Računaj da ovakvo uzgajanje različitog bilja u istom tanku, "zahtijeva" velike promjene vode (100 %) bar jednom mjesečno, jer će ti se sa vremenom nakupiti neki mikro/macro element kojeg biljke ne stignu iskoristiti (naj češće kalcij ako ne koristiš RO ili destiliranu vodu, koji če na poslijetku blokirati P itd...)
velike promjene vode isto nebi trebao biti problem, kao ni cikliranje kad nema riba...
(kvalitetno Hydro gnojivo sa kompletnim micro/macro elementima je obavezno, i nikako zemlja kao medij!)

...naravno ako još i CO2 dodaješ, onda možeš i povečati koncentraciju gnojiva (do EC 2.3) , i približiti lampe. (ovisno o vrstama biljka)

To je ovako laički, inače, Hidrokoltura je isto toliko kompleksna koliko i akvaristika

------------------------------------
EC kratica se ne odnosi na Easy Carbo u ovom postu, več na Električnu provodivost vode.
DIY CO2 zaboravi, ili boca ili ništa, pre neprecizan je, više štete nego koristi, pogotovo u prpračunima doziranja gnojiva ...

Sretno u novom Hobyju  ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #30 u: Kolovoz 19, 2010, 11:19:19 prijepodne »

Hehe, rokaj sa CO2 onda (bolje kupi bocu u tom slučaju)  :D

----------------------------------------

-Anubiase postavi na neki kamen u akvariju da ti listovi budu van vode, ili ih prikači za komad stiropora da plutaju (brže rastu ako im je samo korijen i rizom u vodi)

Po mom iskustvu, CO2 ne moraš dodavati samo radi algi ako su ti listovi vani, pratiš samo plastične cijevi u "Aquafarmu", ako su algaste, znači da naj vjerojatnije pretjeruješ sa gnojivom, ili ti je radi nekorektnog PH neki micro ili makro element blokiran.  ...kao poslijedica, sve stane i alge počnu uživati u preostalom gnojivu.

Prvo rješenje je velika promjena vode, a zatim tunanje hardware-a da se ne ponovi za 10 dana
...pošto faune nemaš, nemaš problema oko doziranja gnojiva, uglavnom, bez CO2, nebiš trebao preči  EC.=1.7 , a počni sa EC.=0.4
Kada pogodiš koliko ti biljke gnojiva troše u odnosu na svijetlo koje imaš, riješio si problem algi; kad vidiš da se počnu pojavljivati, spusti malo EC, i nakon 7 dana nema više algi, te nastaviš držati balans.
(Uglavnom, riktaj dozu gnojiva ili visinu svijetla

Računaj da ovakvo uzgajanje različitog bilja u istom tanku, "zahtijeva" velike promjene vode (100 %) bar jednom mjesečno, jer će ti se sa vremenom nakupiti neki mikro/macro element kojeg biljke ne stignu iskoristiti (naj češće kalcij ako ne koristiš RO ili destiliranu vodu, koji če na poslijetku blokirati P itd...)
velike promjene vode isto nebi trebao biti problem, kao ni cikliranje kad nema riba...
(kvalitetno Hydro gnojivo sa kompletnim micro/macro elementima je obavezno, i nikako zemlja kao medij!)

...naravno ako još i CO2 dodaješ, onda možeš i povečati koncentraciju gnojiva (do EC 2.3) , i približiti lampe. (ovisno o vrstama biljka)

To je ovako laički, inače, Hidrokoltura je isto toliko kompleksna koliko i akvaristika

------------------------------------
EC kratica se ne odnosi na Easy Carbo u ovom postu, več na Električnu provodivost vode.
DIY CO2 zaboravi, ili boca ili ništa, pre neprecizan je, više štete nego koristi, pogotovo u prpračunima doziranja gnojiva ...

Sretno u novom Hobyju  ;)
Pokušavam povezat ovo što si napisao ali mi ne ide..
Anubijas na stiroporu?
..radi ph je mikro-makroelement blokiran?
..tuniranje hardvera?
 ...kakva sad pak elektronska provodljivost?
...promjena vode od 100% jednom mjesečno?

Ne kužim odakle si ovo izvukao..

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #31 u: Kolovoz 19, 2010, 11:26:16 prijepodne »
Citat:
Anubijas na stiroporu?

-u stiroporu napravi rupicu i anubias uštekaj u tu rupicu i pusti da pluta da samo korijen i rizom bude u vodi

Citat:
..radi ph je mikro-makroelement blokiran?

-Neki su elementi dostupni samo na određenom Ph  

Citat:
..tuniranje hardvera?

-Pumpe, lampe, dozera za gnojivo...

Citat:
...kakva sad pak elektronska provodljivost?

-Destilirana ili RO voda ne provode struju, dodaj gnojivo, i prododljivost vode se povečava (tako mjeriš količinu gnojiva u vodi i njegovu potrošnju)

Citat:
...promjena vode od 100% jednom mjesečno?

Barem!...

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #32 u: Kolovoz 19, 2010, 11:30:27 prijepodne »

Anubijas na stiroporu?

Meni je isto nekoliko ljudi reklo da ako hoću da anubias brže naraste,listove podignem izvan vode,a da rizom sa korijenjem bude u vodi.Tako ljudi rade suhi uzgoj anubiasa ili ako žele da im brže naraste.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #33 u: Kolovoz 19, 2010, 11:42:43 prijepodne »
Citat:
Meni je isto nekoliko ljudi reklo da ako hoću da anubias brže naraste,listove podignem izvan vode,a da rizom sa korijenjem bude u vodi.Tako ljudi rade suhi uzgoj anubiasa ili ako žele da im brže naraste.
Ok , suhi uzgoj je jedno , ali ne želimo da nam po akvariju pluta stiropor

Citat:
-Neki su elementi dostupni samo na određenom Ph 
Koji elementi i koji ph?

Citat:
-Pumpe, lampe, dozera za gnojivo...
Kako to misliš tuniranje?
Zašto bi tunirao pumpe i lampe? Dozirku za gnojivo rjetko tko ima..

Citat:
-Destilirana ili RO voda ne provode struju, dodaj gnojivo, i prododljivost vode se povečava (tako mjeriš količinu gnojiva u vodi i njegovu potrošnju)
Ovako se ne može mjeriti količina pojedinačnog mikro ili makroelementa. Tavo mjerenje mi se čini sasvim nepotrebno u akvaristici..
Za takve stvari postoje testeri.

Valjda svatko na svoj način pristupa akvaristici ali mislim da ne treba previše komplicirat oko osnova..

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #34 u: Kolovoz 19, 2010, 11:46:17 prijepodne »
...nego vidim da se spominje da sijamac zahtjeva puno prostora....

-Imam jednog u tanku od 50 litara (još je mali), a brz je samo kad se treba sakriti, inače pluta ko Zeppelin tamaneči sve, od alga pa do muha ako upadnu u tank...

"180 litara mu nije dosta"
-Jeli ta tvrdnja dolazi od ljubitelja životinja koj bi naj radje kozicu smjestio u 1000 litara  :) ili se moram pobrinuti za novi dom za mog malog algojeda da ne pati? (nemam puno iskustva sa akvarijima  :-[ )

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #35 u: Kolovoz 19, 2010, 11:54:38 prijepodne »

-Imam jednog u tanku od 50 litara (još je mali), a brz je samo kad se treba sakriti, inače pluta ko Zeppelin tamaneči sve, od alga pa do muha ako upadnu u tank...

-Jeli ta tvrdnja dolazi od ljubitelja životinja koj bi naj radje kozicu smjestio u 1000 litara  :) ili se moram pobrinuti za novi dom za mog malog algojeda da ne pati? (nemam puno iskustva sa akvarijima  :-[ )

50L mu po meni nije dosta, on naraste nekih 15cm a 180L mu je sigurno dovoljno.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #36 u: Kolovoz 19, 2010, 11:59:45 prijepodne »
PH i dostupnost elemenata

http://www.abload.de/image.php?img=ph8px3.jpg
Alge?

...ako ti je previše svijetla češ valjda podiči lampe
...ako ti nema dovoljno areacije u tanku pojačat ćeš pumpu
...itd

...govorimo o uzgoju bilja u vodi ne o akvaristici (nema faune u tanku)...

ps. Ovo mi počinje ličiti na prepucavanje između nas dvoje ?!? (bar po "tonu" i slijedu pitanja stečem taj dojam... nije mi namjera nešto dokazivati ili pametovati  ;) )

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #37 u: Kolovoz 19, 2010, 12:06:00 poslijepodne »

50L mu po meni nije dosta, on naraste nekih 15cm a 180L mu je sigurno dovoljno.

Thanks, eto primjera kako se čovjek može iz neznaja pretvoriti u mučitelja životinja...  :punch:

Srečom za mjesec dana će mi biti spreman tank od 250 lit. pa ću ga tamo smjestiti.

Cheers

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #38 u: Kolovoz 19, 2010, 12:28:43 poslijepodne »

ps. Ovo mi počinje ličiti na prepucavanje između nas dvoje ?!? (bar po "tonu" i slijedu pitanja stečem taj dojam... nije mi namjera nešto dokazivati ili pametovati  ;) )
Ma nikakvo prepucavanje , samo mislim da si krenuo krivim putem , nije uzgoj bilja baš toliko kompliciran..
Predlažem da kad prikupljaš informacije o uzgoju bilja , činiš to sa provjerenih siteova i da tekstovi nisu stariji od 10 godina , puno se toga promjenilo itd.

Peace :up:

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #39 u: Kolovoz 19, 2010, 12:52:13 poslijepodne »

ps. Ovo mi počinje ličiti na prepucavanje između nas dvoje ?!? (bar po "tonu" i slijedu pitanja stečem taj dojam... nije mi namjera nešto dokazivati ili pametovati  ;) )
Ma nikakvo prepucavanje , samo mislim da si krenuo krivim putem , nije uzgoj bilja baš toliko kompliciran..
Predlažem da kad prikupljaš informacije o uzgoju bilja , činiš to sa provjerenih siteova i da tekstovi nisu stariji od 10 godina , puno se toga promjenilo itd.

Peace :up:

Citat:
Predlažem da kad prikupljaš informacije o uzgoju bilja , činiš to sa provjerenih siteova i da tekstovi nisu stariji od 10 godina

Izvori su jako provjereni "Osobno iskustvo nekih 7 godina" sa odličnim rezultatima

-Hydroponics
-Aeroponics
-Deep Water colture

Citat:
nije uzgoj bilja baš toliko kompliciran.
Nije teško, isto kao što je za nekoga ko se kuži u akvaristiku lako održavat zdravim akvarij... (meni još nije :) )   

Citat:
Ma nikakvo prepucavanje

Peace  :up:

Več kad sam kod te teme, pošto sam upravo zamjenio hobby, mjenjam Dva "GHE General Hydroponics AquaFarma" od 45 litara svaki sa medijem 50 lit. exspandirane gline (pokrivaju kvadrat i pol) za akvarij preko 100 litara
(prodaju se novi za 90 Eura komad)  http://www.biogardening.it/listino.asp?cat=11&subcat=0&pag=1

-poslije ću ubaciti u oglase...

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #40 u: Kolovoz 19, 2010, 13:51:29 poslijepodne »
Malo sam pogledao ovu temu i mogu reć da i meni nisu jasne neke stvari??? Ova tvoja tablica se odnosi na preuzimanje makro i mikro elemenata iz zemlje i u hidroponičnim sistemima, dali to znači da ova tablica pod hidroponikom ima isto djelovanje preuzimanja kao i u akvariju? Ako je tako onda bi svi akvaristi s biljnim akvarijima morali držati Ph ispod 6 jer samo tako mogu doći do K koji je vrlo bitan makroelement.

gstaraz, vidim da neke stvari malo znanstvenije razumiješ, vjerojatno iz struke, ali mi pokušavamo ovo shvatiti kao hobij. Nisam kompetentan da bih o nekim stvarima koje si napisao znanstveno raspravljao, ali iz čistog empirijskog iskustva znam da neke stvari iznesene u nekoliko zadnjih postova nemaju gotovo nikakav utjecaj na moj akvarij.

Primjerice električna provodljivost vode... ovakve stvari mogu jakooo zbuniti ljude, a stvarno nisam vidio nikakve razlike u tome dali će moje bilje bolje preuzimati makro-mikro gnojiva dok je ph 7.1 ili 6.5
Znatna razlika između ta dva ph će biti zbog količine co2 koje sam unio u akvarij, ali to je već drugi par rukava, jer ovdje kod puno veće količine co2 vidim znatan napredak u rastu bilja.
Tuniranje hardware-a mi je isto velika nepoznanica? Što to uopće znaći? Osim redovitog čišćenja filtera svakih 4-5 mjeseci, ja svoj hardware uopće ne diram...

Ovo pišem, ne kao kritiku, nego kao malo upozorenje na pristup akvaristici na ovom forumu i tome da ovaj forum prati jako puno ljudi koji su laici i malo toga znaju o biljnim akvarijim, a kad pročitaju ovakvu temu onda im to postaje znanstvena fantastika. Nažalost kod nas je aquascape scena puno premala i nerazvijena, a ovakvim pristupom se ljudi dodatno zbunjuju.

Treba na lagani i razumljiv način objasniti koji je problem kod algi.

Dakle kao pod broj 1. to je CO2 - DIY je bolje nego ništa, ali svakako nedovoljno za ozbiljnije bavljenje za stvaranje nekog scape-a (bez co2 alge su garantirane u svakom akvariju, osim ciklidnom  :D)
                            2. adekvatna rasvjeta
                            3. redovito gnojenje i ovisno o režimu izmjena vode

No hard feelings  8)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #41 u: Kolovoz 19, 2010, 15:14:27 poslijepodne »
Malo sam pogledao ovu temu i mogu reć da i meni nisu jasne neke stvari??? Ova tvoja tablica se odnosi na preuzimanje makro i mikro elemenata iz zemlje i u hidroponičnim sistemima, dali to znači da ova tablica pod hidroponikom ima isto djelovanje preuzimanja kao i u akvariju? Ako je tako onda bi svi akvaristi s biljnim akvarijima morali držati Ph ispod 6 jer samo tako mogu doći do K koji je vrlo bitan makroelement.

gstaraz, vidim da neke stvari malo znanstvenije razumiješ, vjerojatno iz struke, ali mi pokušavamo ovo shvatiti kao hobij. Nisam kompetentan da bih o nekim stvarima koje si napisao znanstveno raspravljao, ali iz čistog empirijskog iskustva znam da neke stvari iznesene u nekoliko zadnjih postova nemaju gotovo nikakav utjecaj na moj akvarij.

Primjerice električna provodljivost vode... ovakve stvari mogu jakooo zbuniti ljude, a stvarno nisam vidio nikakve razlike u tome dali će moje bilje bolje preuzimati makro-mikro gnojiva dok je ph 7.1 ili 6.5
Znatna razlika između ta dva ph će biti zbog količine co2 koje sam unio u akvarij, ali to je već drugi par rukava, jer ovdje kod puno veće količine co2 vidim znatan napredak u rastu bilja.
Tuniranje hardware-a mi je isto velika nepoznanica? Što to uopće znaći? Osim redovitog čišćenja filtera svakih 4-5 mjeseci, ja svoj hardware uopće ne diram...

Ovo pišem, ne kao kritiku, nego kao malo upozorenje na pristup akvaristici na ovom forumu i tome da ovaj forum prati jako puno ljudi koji su laici i malo toga znaju o biljnim akvarijim, a kad pročitaju ovakvu temu onda im to postaje znanstvena fantastika. Nažalost kod nas je aquascape scena puno premala i nerazvijena, a ovakvim pristupom se ljudi dodatno zbunjuju.

Dakle kao pod broj 1. to je CO2 - DIY je bolje nego ništa, ali svakako nedovoljno za ozbiljnije bavljenje za stvaranje nekog scape-a (bez co2 alge su garantirane u svakom akvariju, osim ciklidnom  :D)
                            2. adekvatna rasvjeta
                            3. redovito gnojenje i ovisno o režimu izmjena vode

No hard feelings  8)

Ma I ja sam iz Hobija u ovome, nikakav pro  :-[ ... Na akvarije sam pred malo prešao, tako da pokušavam povezati to sa kolturom u vodi koju jako dobro poznajem sa konačnim ciljom realizacije jedne vlastite vizije koja bi trebala ujediniti Faunu (Ribe, guštere...), Podvodnu Floru (Akvarijsko Bilje i razne polupotopljeno bilje), Zemaljsku floru (razni bonsai u "suspenziji " u akvarijskoj vodi)
...malo je teže to riječima objasniti
Nazovimo ga vrstom biotopa koji će u pola kvadrata podržavati oba svijeta (ispod i iznad vode)
...znam ta če trajati vječnost to napraviti, ali strpljenje za takve projekte mi ne fali  :D  (see for "gstaraz" on the net.)

Citat:
dali to znači da ova tablica pod hidroponikom ima isto djelovanje preuzimanja kao i u akvariju?

Neznam, Upravo se bavim sa time  :)

Spomenuo sam to u Threadu jer vidim da "ripper" uzgaja bilje bez faune u akvariju, pa mu takva informacija može dobro doči, i ubrzati i pojednostaviti cijeli proces uzgoja...
-To što bi to moglo jakooo zbuniti nekoga, tu si potpuno u pravu...:) I meni trenutno dosta tih akvarij v.s. Hydro/Aero razlika nije jasno... (neče dugo biti tako ;))
Trebam još malo toga pročitati i izprobati u vezi Akvarija da bi mogao konkretnije i argumentiranije o tome raspravljati  :)

Pod Tunanje Hardware-a sam mislio na jačinu i položaj pumpe/filtera (protočnost, Oksigenacija,..),
Namještanje Blizine Svijetla (količina lumena mjerena na listovima)
Štelanje grijača (Temperatura vode)  
 :) ...sorry na krivom izrazu, Hrvatski stručni pojmovi mi nisu jača strana :(

Citat:

Ma nisam ništa objašnjavao, pošto je priča o algama na forumu pročešljana do najsitnijeg detalja, pa vjerujem da svi to znaju; več sam dao alternativnu metodu za specifičan slučaj (bez Faune)

O PH i dostupnosti elmenata, bi bilo potrebno bibliju napisati, samo da se pojasni kako funkcijonira, a tek tada se možeš zatrpati sa milijardu faktora koji utječu na PH, tako da to neču ni pokušati složiti u post (možda knjigu izdam  :D)

---------
ne ljutim se apsolutno  8), relativno civilizirano diskutiramo i družimo se  :up:

...idem nahranit ribe ;)

Cheers

« Zadnja izmjena: Kolovoz 19, 2010, 15:24:56 poslijepodne od gstaraz »

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #42 u: Kolovoz 19, 2010, 16:24:40 poslijepodne »
Pošto ste mi to lijepo pojasnili(hvala).
Htio bi da mi pomognete oko rasvijete...recite mi koliko
bi bilo dovoljno rasvijete za moje bilje u akvariju od 54l:Rotala rotundifolia,Bacopa australis,Limnophila aquatica,HM,Echinodorus tenelus,glossa,Eleocharis acicularis,staurogyne sp.christmas moss, i Microsorum pteropus.

Da li je dovoljno 36w?
Diskusi su zakon!!

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #43 u: Kolovoz 19, 2010, 17:13:29 poslijepodne »

Da li je dovoljno 36w?
Sasvim dovoljno :up:

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #44 u: Kolovoz 19, 2010, 18:03:56 poslijepodne »

Da li je dovoljno 36w?
Sasvim dovoljno :up:

Ako smanjim rasvijetu na 36w onda nemoam stavljati velike količine co2?
Diskusi su zakon!!

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #45 u: Kolovoz 19, 2010, 18:15:46 poslijepodne »
jesi pročitao članak na naslovnoj o rasvjeti? ako nisi, bilo bi dobro da ga pogledaš reda radi, ali milim da bi 36 w bilo ok, ali neovisno o tome bi trebao imati co2 bocu ako misliš uzgajati bilje bez većih problema i algi

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #46 u: Kolovoz 19, 2010, 18:19:13 poslijepodne »
Pročitao sam ;)
Samo me zanima vaše mišljenje.
Znam da treba co2,pitam samo o količini?
Diskusi su zakon!!

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #47 u: Kolovoz 19, 2010, 18:31:07 poslijepodne »
a gle po meni je to dovoljno, a sad ako kasnije hoćeš relativno lako se doda još jedna lampa, ali to ti onda već postaje malo veći zez za održavanje i pronalazak ravnoteže gore sve navedenog.

Offline ripper

• Punopravni član
« Odgovori #48 u: Kolovoz 19, 2010, 18:51:04 poslijepodne »
Hvala Cigo puno si pomogao(naravno i svi ostali).
Odmah sutra mjenjam rasvijetu. ;)
Diskusi su zakon!!

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #49 u: Kolovoz 19, 2010, 18:55:56 poslijepodne »
Pročitao sam ;)
Samo me zanima vaše mišljenje.
Znam da treba co2,pitam samo o količini?

mislim da nema odgovora na to pitanje:

-Ako biljke popiju svo gnojivo koje im staviš sa svjetlom koje imaš na raspolaganju, i ne fali im nista (nema simptoma pomanjkanja određenog elementa), onda nema potrebe ništa dirati, pa ni dodavati CO2

-Ako bilke ne popiju svo gnojivo, treba intervenirati: jačim svjetlom, ili CO2, ili smanjit gnojivo, (Ovisno šta čini inbalans)

-Ako se alge počnu stvarati, treba dodati CO2, ili smanjiti svjetlo, ili smanjiti gnojivo, provjeriti da neki nedostupan element nije obustavio cijeli ciklus rasta, pa imaš nakupljanje viška gnojiva) ....

I tako u nedogled  :) ...

...uzmi primjer da si primjetio zučenje listova a "vene m ostaju tamne" (pomanjkanje Željeza)
- to ne mora značiti da željeza nema dovoljno, može i značiti da je blokiran radi nekog drugog faktora; krivi Ph, niska temperatura, vezan je sa P ,,,itd....

...u tome i je čar ovog hobbya:
-Prepoznati znakove Dizbalansa
-Korektno dijagnosticirati
-Primjereno intervenirati razmišljajući o poslijedicama na duže vrijeme na cijeli biotop

Nakon svega toga, predivan je dar dobiti "OK!  :up:" od Prirode u obliku prekrasnog Akvarija, herbarija, vivarija ili čime se več zabavljaš

Žalosno je jedino u svemu tome što u procesu našeg učenja, sve te životinjice i biljke nam dođu kao vrste pokusnih kunića i u puno slučaja kobno završe, no kad jednom pohvataš sve konce, potrudit ćeš se da budučim stanovnicima i biljkama tvog malog svijeta bude kao u Hiltonu, i da partijaju svaki dan  ;)

Sretno u isprobavanju, i što manje neizbježnih greška ti želim  :up: