Kolovoz 21, 2025, 09:56:31 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: CO2 Newbie...  (Posjeta: 1540 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Grale

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
CO2 Newbie...
« u: Kolovoz 10, 2010, 15:01:20 poslijepodne »
...ili ti početnik. Evo i ja sam se odlučil za taj drastični korak. Akvarij je DIY sa opremom RIO125 (eff 113l), u pogonu mjesec i pol, unutarnji filter je i rasvjeta (2x28W) je Juwelova. Imam Nutrafinovu bocu i ljestve i DIY DC od Jurice sa foruma. Akvarij je umjereno zasađen sa nezahtjevnim biljem, lagano zatamljen sa tresetom, stvar dobro funkcionira sa EC i gnojenjem, al ne da mi se svaki dan uljevat EC, a i pojavila se crna čupava koju uspješno rješavaju sijamci. Gdi da smjestim ljestve? Ja sam mislil blizu  izlaza filtra gdi je najveća koncentracija bilja i najveće strujanje (zadnji desni kut). Filter mreška površinu, ne stvara mjehuriće. Ili da stavim u zadnji lijevi kut gdi nema biljaka, al nema ni mreškanja površine?
Nutrafinova boca ima nosać s kojim se boca zakači na gornji rub akvarija. Jel to OK pozicija za bocu?
Da li mogu na crjevo kroz koje ide CO2 stavit onaj mali ventil od pumpice za zrak s kojim bi reguliral izlazak CO2 i preko noći ga zatvoril? Ako zatvorim dovod CO2 preko noći, da li boca može eksplodirat ako se u njoj nakupi puno CO2, a nema kud van (kažu da nema glupih pitanja, nego glupih odgovora :))?

Offline Zorz

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: CO2 Newbie...
« Odgovori #1 u: Kolovoz 10, 2010, 15:10:50 poslijepodne »
Nemoj zatvarati bocu preko noći! Stavi  jedan ventil kojim češ ispuštat CO2 van iz boce. Znači, staviš razvodnik na izlazu iz boce (onaj mali plastični) i na jednu stranu spojiš bocu, na drugu ljestve, a na treću ventil. Preko noći ventil otvoriš da CO2 neide do ljestvi nego u zrak.
A možda i nećeš trebat uopće gasit CO2 preko noći, dosta ljudi ga ne gasi uopće. Najbolje da vidiš po DC i reakcijama riba..

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Kolovoz 10, 2010, 15:11:48 poslijepodne »
Iz vlastitog iskustva, svi ovi sistemi na mućkanje (3 komponente) su sigurni da ostanu i preko noći spojeni na akvarij... osim toga filter ti mreška površinu, tako da imaš i topljenje kisika...

što se tiče smještaja samih ljestvica... moje su uvijek stajale ispod spraybara, a čim dalje od usisa... i bilje je bilo prekrasno... sad sam pred rasformiranjem postojećeg setupa i slaganje novog, i ponovo ću se vratiti na DIY CO2 i ljestve na istom mjestu, jer mi se pokazalo OK... nažalost, za sad nemam 100-tinjak EUR da bi kupio bocu i ostale điđe...

što se tiče zatvaranja ovih CO2 sistema, ja to ipak ne bi radio... ako ti je već frka, spoji Y spojnicu i na nju onda taj ventil pa nek na njega curi van (kraći put, manji otpor - lakše izlazi van ;) )

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 10, 2010, 15:18:07 poslijepodne »
Spraybar? To je ono gdi voda izlazi kod vanjskog filtra? Kaj se tiće ispuštanja CO2 kaj nebi bilo jednostavnije da samo otkačim crijevo (ono tanko zeleno) s boce pa nek ide iz boce u zrak? Gdi ima Y spojnica za kupit? Kaj onda nije pametno da s onim ventilom reguliram količinu CO2? Možda da preko noći malo pritvorim.
Jurica ne da mi se vidjet kak budu reagirale ribe na CO2, sljepo vjerujem tvojem DC-u ;). Jedanput sam ribe našel na površini i jedva ih spasil tak da neću riskirat kaj se tiće CO2 prek noći.

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #4 u: Kolovoz 10, 2010, 15:21:09 poslijepodne »
Gotovo sam 100% sigurna da nema bojazni kod diy co2 i te litraže ako ne isključiš po noći.I čim budeš pri lovi kupi bocu i miran si.Kad se sjetim tog mučkanja jeza me prođe.Više nije bilo nego što je bilo co2.Meni to nikak nije išlo.Par dana,pa opet...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #5 u: Kolovoz 10, 2010, 15:26:28 poslijepodne »
Da budem iskren , ja bi čak radije nastavio sa  EC  nego sa tim nutrafin sustavom sa ljestvama... Ne znam, možda sam u krivu ali čini mi se da se preko ljestvi ne može nikako dodat dovoljno co2 , nisam probao al tako mi se čini pa nemoj ovo moje uzet preozbiljno..
Isto tako mi se čini da možeš slobodno puštat i preko noći co2 kad se otapa na taj način jer mi se čini da nećeš baš imat frke sa previše co2..
...opet se i tu ograđujem jer nisam siguran (hebate , diplomatski odgovori :D)

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2010, 15:28:25 poslijepodne »
Spraybar? To je ono gdi voda izlazi kod vanjskog filtra?

je, je... to je to...

Kaj se tiće ispuštanja CO2 kaj nebi bilo jednostavnije da samo otkačim crijevo (ono tanko zeleno) s boce pa nek ide iz boce u zrak?

možeš ga i otkopčat sa flaše, ali... ja svoje nikad nisam otkopčaval, mical,... i do sad nikad ništa... aq. je 60 litara i dobro ubiljen... i poribljen... ;)

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Zorz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2010, 15:29:37 poslijepodne »
Spraybar? To je ono gdi voda izlazi kod vanjskog filtra? Kaj se tiće ispuštanja CO2 kaj nebi bilo jednostavnije da samo otkačim crijevo (ono tanko zeleno) s boce pa nek ide iz boce u zrak? Gdi ima Y spojnica za kupit? Kaj onda nije pametno da s onim ventilom reguliram količinu CO2? Možda da preko noći malo pritvorim.
Jurica ne da mi se vidjet kak budu reagirale ribe na CO2, sljepo vjerujem tvojem DC-u ;). Jedanput sam ribe našel na površini i jedva ih spasil tak da neću riskirat kaj se tiće CO2 prek noći.

Onda samo otkačiš crijevo i to je to, al kak sarita veli, mislim da nema straha ako ostane po noći. Naravno, ako nebude jako burna reakcija u boci.. Samo kaj se meni znao potrgat spoj kad sam stalno prčkao po boci i otpajao crijevo.

Imaš Y spojnica u svim dučanima s aq opremom

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #8 u: Kolovoz 10, 2010, 17:34:54 poslijepodne »
Već 2 dana mi co2 preko dana šiba kroz rasprišavač pa onda u usis protočne pumpe, a preko noći, crijevo raspršivača samo lagano pomaknem (izvana) da mjehurići ne idu u usis i da se isti dodatno ne razbijaju / tope. Problema nema. Ne vidim nikakve promjene riba na loše. Bilje je CO2 dočekalo k'o ozeblo sunce...

Ni meni se te ljestvice baš ne sviđaju, a opet...  s protočnom preko dana imaš mineralnu (radensku) vodu.
Eh.
FILIP (Valpovo)

Offline Mladen73

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2010, 08:13:37 prijepodne »
Kod mene u Akvariju s cca 200 L  vode po noći ne vadim DIY i ribice i raci se ne bune. Kako se voda mreška i mješa s kisikom po noći CO2 se taman "dovoljno" nakupi za idući dan.
I da još uvijek ratujem s smjesom koja mi odgovara,  X-(

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Kolovoz 11, 2010, 08:23:16 prijepodne »
Mladen,ne mogu si baš ni predstaviti kako se snalaziš na tu litražu s diy co2.Pogotovo zato jer je i meni bila noćna mora to miksanje.

Offline Mladen73

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #11 u: Kolovoz 11, 2010, 08:38:08 prijepodne »
Mladen,ne mogu si baš ni predstaviti kako se snalaziš na tu litražu s diy co2.Pogotovo zato jer je i meni bila noćna mora to miksanje.

Dvije boce od 2L spojne u seriju pa u prozirnu bocu 1L te u akvarij s kamenom.
Svaka linija (crijevo) na sebi ima regulator pritiska (infuzija) tako da mi uspjeva regulirati protočnost mjehurića u prozirnoj boci od 2 do 4 (može i više) po sekundi.
Po noći prigušim na 2 a po danu držim 4.

Zato i kažem da Grale nema teorije da podavi ribice po noći s jednom bocom.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 11, 2010, 13:59:29 poslijepodne »
Meni je nakon 12h tekučina u DC-u zelena (CO2 još nije spojen). Jel trebam ciljat prema malo žučkastijoj nijansi? Jel DC reagira na Easy Carbo koji svakodnevno dodajem? U slučaju burne reakcije, jel slobodno otvorim bocu i dodam sodu bikarbonu?

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 11, 2010, 14:02:47 poslijepodne »
Vjerovatno reagira na EC jer da nije tako DC bi ti bio plav. -?
Trebaš ciljati žučkastoj nijansi,ali ne nagliti.Nek se ribe naviknu na to postepeno.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Kolovoz 13, 2010, 20:14:41 poslijepodne »
Upogonil sam CO2 i stvar šljaka. Za sada ide jedan mjehurić u 10 sec, dodal sam malo sode bikarbone u smjesu, a sad vidim da nisam trebal. Al, nema veze, nek se ribe i ja pomalo učimo. Ak hoću pojačat mjehuriće, jel da u postojeću smjesu dodam kvasac ili da radim smjesu iz početka bez sode bikarbone?
Dečko od kojeg sam kupi ljestve ih je malo "preradil". Onaj krović na vrhu je skinul (otrgnul) tak da mjehurić dok prođe zadnju ljestvu ode na površinu, a pretpostavljam da bi se inaće zadržal pod tim krovićem. Koja je funkcija tog krovića (Ferplastov CO2 kit)?

Offline ChoGe

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #15 u: Kolovoz 13, 2010, 20:22:45 poslijepodne »
pa kad je on ispod toga onda se on polako otapa u vodi. to je njemu možda slučajno puklo pa veli da je "preradil" :D

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Kolovoz 13, 2010, 21:10:02 poslijepodne »
Tak sam si i mislil -?. Kaj se CO2 ne otapa dok putuje po ljestvama? Bum probal nabavit nove ljestve.

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Kolovoz 14, 2010, 10:03:34 prijepodne »
Ne,krivo.Mjehurić ne ostane pod krovićem,nego odmah prođe van.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #18 u: Kolovoz 14, 2010, 10:57:46 prijepodne »
A da probaš umjesto ljestvi kupit jedan powerhead? Atmanov od  500lit-h košta 50ak kn , pustiš ispod njega co2 preko zračnog kamena pa da usis povuče mjehuriće i razbaca ih po akvariju.. Dobiješ i dodatni protok , a vjerujem da je takva distribucija co2 bolja od ljestvi

Offline sarita

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Kolovoz 14, 2010, 11:09:47 prijepodne »
Ili iznad ljestvica stavi pumicu da ti povlači mjehuriće i dodatno ih rasprši. :up:
Tako sam ja imala i puno je,puno bolje.Ljestve to zaista malo rastope.

Offline Grale

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Kolovoz 14, 2010, 11:41:51 prijepodne »
Baš gledam, ljestve mi rastope 80% volumena mjehurića, stvarno mali ispadnu na kraju. Probal sam spojit i na pumpu ovog malog Atmanovog filtra. Samo kaj ima onaj nastavak koji uvlači kisik izvana, a ja sam na njega spojil crijevo iz boce i skinul sam ovo malo kučište od filter materijala. Jel sam to dobro napravil?
I dok izleti iz filtra hrpa malih mjehurića (radenska efekt) jel to znači da to izlaze mjehurići CO2?
Kak često mjenjate vodu u DC-u? Piše na netu jedanput poslje izmjene vode.
« Zadnja izmjena: Kolovoz 14, 2010, 18:43:14 poslijepodne od Grale »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #21 u: Kolovoz 14, 2010, 19:25:05 poslijepodne »
Baš gledam, ljestve mi rastope 80% volumena mjehurića, stvarno mali ispadnu na kraju. Probal sam spojit i na pumpu ovog malog Atmanovog filtra. Samo kaj ima onaj nastavak koji uvlači kisik izvana, a ja sam na njega spojil crijevo iz boce i skinul sam ovo malo kučište od filter materijala. Jel sam to dobro napravil?
I dok izleti iz filtra hrpa malih mjehurića (radenska efekt) jel to znači da to izlaze mjehurići CO2?
Kak često mjenjate vodu u DC-u? Piše na netu jedanput poslje izmjene vode.
Takav filterić ti može bit super reaktor , ali šišni cijev nekako na usis filtera tako da rotor još usitni mjehuriće

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #22 u: Kolovoz 15, 2010, 11:14:00 prijepodne »
A da probaš umjesto ljestvi kupit jedan powerhead? Atmanov od  500lit-h košta 50ak kn , pustiš ispod njega co2 preko zračnog kamena pa da usis povuče mjehuriće i razbaca ih po akvariju.. Dobiješ i dodatni protok , a vjerujem da je takva distribucija co2 bolja od ljestvi
tako je kod mene. 50kn platio taj 500l/h atmanov powerhead. Je da se malo čuje i da imam radensku, ali, nisam picajzla da mi to smeta :D
Bilje...nikad bolje :)
FILIP (Valpovo)

Offline Faber

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #23 u: Kolovoz 15, 2010, 14:08:50 poslijepodne »
ja sam ostavljao preko noci.ali sad kad imam bocu,rucno zatvaram bocu svako vecer.
Iako mi je i to jednom ostalo..nije se nista desilo,navikle su ribe,ali nebi se igrao.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst