Kolovoz 09, 2025, 18:23:39 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Tvrda voda, kamenac, visoki PH i sl... alternative?  (Posjeta: 5375 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gwyneeth

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
Tvrda voda, kamenac, visoki PH i sl... alternative?
« u: Kolovoz 10, 2010, 13:25:00 poslijepodne »
Dakle... imam sve gore nabrojano... s time da kamenac ovdje dobiva drugi smisao: naprosto ga se zlicom moze skupljati sa povrsine, dna i stranica akvarija.

Imam ribe kojima treba sve suprotno od navedenog: meka voda, kisela voda.... mozda voda kroz koju je moguce plivati...

FFM: ne pomaze jer se talozi posto je rijec o vodi koja nije ciklirana.
Ostala sredstva za pripremu: maaalo pomogne ali preskupo u odnosu na dobiveno.
Osmoza: to je nesto za jest?

Molim vas za ideje kako na jeftin nacin bez skupih sredstava/strojeva dobiti mekaniju vodu za ribe koje imaju extra osjetljive peraje.

Na drugom stranom forumu su mi preporucili hidrokloricnu kiselinu... malo mi zvuci... gadno  :dead: Kao ne steti, ali po nekoj logici samo kiseli vodu na "umjetan" nacin... ako nema bufera kako ce ostati kisela? Ima netko tko bolje kuzi tu kemiju?

Da preduhitrim odgovore kao treset i sl.. imam nesto daleko bolje (koristim ketapu i banana listove, sada i domaci extract...), ali ne pomaze dovoljno!
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Tvrda voda, kamenac, visoki PH i sl... alternative?
« Odgovori #1 u: Kolovoz 10, 2010, 13:29:38 poslijepodne »
Mi smo dobili neke male "češeriće" koji jako zakisele i omekšaju vodu... ubi me, neznam kako se zovu, ali obećano nam je branje sad na jesen ;) - pitaj NoAir, možda ona ima malo više informacija o tome...  :up:

inače, u ovakvim slučajevima, mislim da je osmoza najučinkovitiji i najjeftiniji (dugoročno gledano) način omekšavanja vode...

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #2 u: Kolovoz 10, 2010, 13:32:45 poslijepodne »
R/O za tvrdoću, CO2 za kiselost

jedino na taj način možeš dobiti tražene vrijednosti, a da budu stabilne

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Kolovoz 10, 2010, 13:33:20 poslijepodne »
Ako nećeš osmozu a demineralizirana ili destilirana ti je preskupa, možda negdje u blizini imaš neki izvor s mekšom vodom? Možeš omekšati vodovodnu prokuhavanjem - kamenc će se istaložiti na dnu, ali ni to nije zgodno ako je riječ o velikim količinama. Zaboravi na omekšavanje kemijskim putem, kao i zakiseljavanje tvrde vode.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #4 u: Kolovoz 10, 2010, 13:38:50 poslijepodne »
U tome i je stvar... sto je sve ovo drugo privremeno rijesenje i jako nestabilno... a znamo da nestabilna kemija je gora od samo lose kemije vode...

Godinama se mucim sa pulskom vodom... ne smeta svim ribama, ali ovima sa dugim i meksim repovima ... jednostavno ih unisti. Niti jedna riba sa duzim repom mi nema cijeli rep. Ili se uvrne, ili otvrdne pa izgleda ko slapa... mah. Presla bi na kratkorepe samo da mi nisu ovi predragi a i preskupi :D

Znaci bez RO bas i nema puno pomoci  :punch: Morat cu si priustiti to prije ili kasnije koliko god izbjegavam...

Smiley, pricala mi NoAir za ceserice, ali ne vidim po cemu su razliciti od ketape  sl? Osim sto su mozda malo jaci. Ali opet to nije stalno rijesenje jer ih treba prvo otopiti u vodi da bi dali ucinak, i koncentracija nikad nije ista sto nije dobro. Treba mi kvalitetna voda koja je stabilna sama za sebe, pa onda dodati jos te kondicionere je samo plus.
...Pula...

Offline smileyzg

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Kolovoz 10, 2010, 13:48:19 poslijepodne »
hm... da... RO... jednog lijepog dana će vjerojatno bit i moja nabavka... a do onda se snalazimo... OK, više nisu ni oni tako skupi, ali... za sad, za ovaj jedan AQ koji je malčice zahtjevniji sam kupio kanister 25l destilirane vode (austrija, naravno, 6.5EUR)... kad to potrošim, vjerojatno ću žicat nekog sa osmozom da mi iscijedi 25 litrica i dat mu koju kunu za to... ili možda kupim još jedan kanister pa imam za kasnije za žicat 50l :D

"It's your road, and yours alone! Others may walk it with you, but no one can walk it for you..."

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2010, 14:32:36 poslijepodne »
vidim gwyn da bi si mogli pola-pola kupiti RO  ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline todor.dbk

• Punopravni član
  • There she is ...
« Odgovori #7 u: Kolovoz 10, 2010, 14:33:12 poslijepodne »
a kisnica ...??... ne znam ima li jednostavnijeg i prakticnijeg rijesenja, pa svuda pada kisa, berem ponekad  :D - evo i kod mene padne barem jedna mjesecno, bas nekidan sam skupio bidon kisnice, pomijeso s nasom vodom iz vodovoda, i gotova stvar; a za vas koji zivite u velikim gradovima pa se brinete zbog necistoca, valjda znate nekoga u blizini u kakvom manjem mjestu tko bi vam skupio malo kise ..pocne padat kisa, sacekate malo - ne skupljate onu prvih 15 minuta - pola sata (za svaki slucaj) - nadjete neku cistu povrsinu s koje ce se slijevat u kakvu kantu - bidon .. i eto ga  ;)
evo i prilog od mene, ako tko nije vidio ovu tablicu za izracun omjera i zeljene tvrdoce: vrlo je jednostavna, nisam je ja izmislio  :),
zove se pearsons square, ja sam je samo preveo  ;) ..

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #8 u: Kolovoz 10, 2010, 16:27:31 poslijepodne »
Neve, ajmo se skupit jos par nas pa staviti u neku drustvenu prostoriju za zajednicko koristenje? :D

todor, nebi vjerovao ali je nemoguce skupiti toliko kisnice ovdje. Osim toga vecina nas nema gdje to skupljati...
...Pula...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 10, 2010, 17:46:22 poslijepodne »
da, i tražimo prostoriju u Rojcu! Ionako su svi u Rojcu! :P  :clown:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #10 u: Kolovoz 10, 2010, 17:56:18 poslijepodne »
Ima na forumu po 400-500kn,na dvoje troje stvarno nije previse,i jos mozete prodavati visak vode

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 10, 2010, 18:12:02 poslijepodne »
ma nije ni 500 kuna previše, realno toliko se potroši na gluposti u par mjeseci. Ali kad pogledam da trebam kupiti još jednu bocu, manometar, manifold sa tri izlaza i needle valve na svakom...skupi se...

zato, idem nekim redom...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Kolovoz 10, 2010, 19:37:10 poslijepodne »
kišnica možda zbilja, u Puli ne bi smjela biti tako zagađena kao u ZG, profiltrirati kroz aktivni ugljen. mislio sam da si iz Varaždina... btw uvijek imam osjećaj da je pulska voda dosta mekana...
u ZG kišnica ne dolazi u obzir, ali pitki sljemenski izvor na makadamu prema Gorščici (iznad Bidrovca - Vidovca) recimo ima 10 KH, a pipovača kod mene je 17 KH. mnogi autom dolaze na taj izvor i voze si doma tu vodu, kažu za piće, a i ja svaki put natočim bidon kad biciklom prolazim onuda.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #13 u: Kolovoz 11, 2010, 19:31:18 poslijepodne »
da, i tražimo prostoriju u Rojcu! Ionako su svi u Rojcu! :P  :clown:

Znas... razmisljala sam o tome... posto imamo bar 2 udruge u Puli mozda bi mogli krenut u lov na neku zajednicku prostoriju za riboljupce??? Udruge imaju po cijele katove i mozda ako nadjemo koju vezu bi dobili koju sobicu... hmm...   :star: :star:
...Pula...

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #14 u: Kolovoz 17, 2010, 12:44:05 poslijepodne »
Gwyn, a dal si možda razmišljala da u podlogu staviš zemlju za cvijeće? Ona mi se čini kao jeftina i dobra solucija jer u njoj uvijek ima organskih tvari koje se polako raspadaju i na taj način kisele i omekšavaju vodu. I recimo unutra staviš samo rogolist i stargrass koji su veliki žderači.
Druga stvar koja se meni pokazala kao odlična je korjen loze. U mojim početcima akvaristike (nema tome dugo  :D) prva PH mjerenja su pokazivala 7,9-8,3 ph, da ne velim kaj se ribama događalo  :dead: Nakon kaj sam ubacil korjen loze ph se nikad više nije dizal iznad 7,2. A opet ako ga ne misliš dugo raskuhavat voda ti bu onak smeđkasta ko da si i stavila treset.
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #15 u: Kolovoz 17, 2010, 14:39:50 poslijepodne »
Hento, problem je sto se radi o boxevima koji nemaju podlogu/bilje/ista, samo staklo i voda tako da ta solucija otpada... Sa vecim akvarijima nemam problema....
...Pula...

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Kolovoz 17, 2010, 16:52:58 poslijepodne »
Ubaci u svaki box po komad drveta,znači iscijepaš mangrovi panj i ubaciš ga u box,također postoji način da se omekša voda iz vodovoda,na glavni vod se stavi elektromagnetna zavojnica,koja depolarizira kamenac u vodi,pa se on ne taloži.Ima i veliki okrugli magnet koji se također montira na cijev,ali košta oko 3000kn!Nadam se da su ti boxevi veći od 10x10cm,pa da možeš nesmetano ubaciti komade drva.

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Betta Svijet
« Odgovori #17 u: Kolovoz 17, 2010, 22:13:22 poslijepodne »
Ma imam soluciju vec u tom stilu. Listovi ketape i banane su i vise nego dovoljni po tom pitanju ali voda nije stabilna niti ju omeksava dovoljno. Kiseli do neke mjere ali velik dio ostaje. Boxovi su po 5 l i jedan veliki od 60 l podjeljen na 7 boxova (oni s aktera). Ko za vraga, samo u tom velikom gdje je ciklirana voda mi se javljaju alge :D
...Pula...

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #18 u: Rujan 28, 2010, 14:58:08 poslijepodne »
Voda iz Brita filtera ima manju tvrdoću nego ona iz pipe, jer one kartuše sadrže i ionski izmjenjivač kratkoročno znatno jeftinije a dugoročno skuplje nego RO. Jedino koja zapravo vrsta "tvrdoće" smeta ribama karbonatna ukupna ili? Jer ionski izmjenjivač neće smanjiti količinu "minerala" nego samo zamijeniti jedne jone drugima. Po nekakvoj tehnološkoj definiciji koje se sjećam još iz škole tvrda voda je ona koja sadrži ione kalcija i magnezija, dok ona "omekšana" ionskim izmjenjivačem ima dio tih iona zamijenjen sa npr. natrijevim. Takva "meka" voda je OK za mašine za pranje suđa i mnoge druge primjene jedino ne znam kako se dopada ribama.

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
« Odgovori #19 u: Rujan 28, 2010, 15:02:47 poslijepodne »
Mislim da ribama za zdravlje i nije toliki problem tvrdoca koliko pH, naravno - dok ih se ne drzi u destiliranoj. Moje misljenje, ne da je iz neke knjige  :-[
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Rujan 28, 2010, 17:19:09 poslijepodne »
Jedino koja zapravo vrsta "tvrdoće" smeta ribama karbonatna ukupna ili? Jer ionski izmjenjivač neće smanjiti količinu "minerala" nego samo zamijeniti jedne jone drugima.

Ukupna. Karbonatna je zapravo promjenjiva, ovisna o količini CO2. Riječ je o osmotskim pritiscima - u tvrdoj vodi se recimo jajašce nekih osjetljivih riba smežura, jer ostane "žedno"

Citat:
dok ona "omekšana" ionskim izmjenjivačem ima dio tih iona zamijenjen sa npr. natrijevim. Takva "meka" voda je OK za mašine za pranje suđa i mnoge druge primjene jedino ne znam kako se dopada ribama.
Sigurno ne, ali  dobar izmjenjivač mijenja metalne ione H ionima, pa tako npr CaCO3 postaje H2CO3 ili ugljična kiselina a Ca biva uhvaćen u izmjenjivaču. Ako se želi voda koja nije promijenila pH postoji i drugi tip izmjenjivača koji onda iz  H2CO3 uzme CO2 (ili SO4 ako je riječ o sulfatu)pa ostane H2O ili čista voda. Tako nekako, kemija je moja propast  :'(

« Zadnja izmjena: Rujan 28, 2010, 17:24:43 poslijepodne od Marko_Sp »

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #21 u: Rujan 28, 2010, 20:03:36 poslijepodne »
Jesi siguran da to tako ide? Ja osobno sam imao iskustva samo sa izmjenjivačima koji zamjenjuju Ca odnosno Mg jone za Na a poslije se regeneriraju u slanoj vodi - nekako mi ovo sa zamjenom Ca++ jona sa H+ odnosno tocnije H30+ jonima čini predobro da bi bilo istina.
Ima li kemičara u avionu ovaj hmm forumu?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Rujan 28, 2010, 20:20:03 poslijepodne »
Posve siguran
Takve smole imam i ja u RO uređaju. Pohvataju sve što ostane iza membrane i izlazi mi TDS=0 (još je nov). Smola je pomiješana u jednoj posudi pa se ne može regenerirati.  Da su odvojene jedna bi se mogla regenirati u jakoj lužini a druga u jakoj kislelini. Imao sam te smole prije 20 godina ali nikad nisam mogao napraviti dobre posude kao što su ove današnje na RO uređajima.
googlaj izmjenjivač kationa i izmjenjivač aniona.

Offline duby

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • anćiman
« Odgovori #23 u: Rujan 28, 2010, 21:44:47 poslijepodne »
Sorry što ovako upadam ali čitam Vaše postove i razmišljam:

Ako se u akvariju koristi RO voda dulje vrijeme (cca godinu i više) da li na rubovima stakla, na površini vode, ostaju crte od kamenca kada voda hlapi?

Možda glupo pitanje ali nemam osmozu, ali zato imam KAMENAC u bubregu  :D
L-010a, L-134, L-144, L-180,ancistrus long fin, L-191, L-201....

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
« Odgovori #24 u: Rujan 28, 2010, 21:53:30 poslijepodne »
meni ostaje. dodajem samo 1/2 RO a zagrebačka voda je jako tvrda.