Srpanj 31, 2025, 01:43:24 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: početnik s malawi ciklidima-POMOČ!!!  (Posjeta: 6992 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
početnik s malawi ciklidima-POMOČ!!!
« u: Kolovoz 08, 2010, 16:41:25 poslijepodne »
Planiram kupit u aqua terry aq od kojih 400-500litara, zajedno s poklopcem (ako ima šta bolje, jeftinije, pametnije, uradi sam, preporuči...). Što se tiče riba i njihove dostupnosti planiram imati ribe tipa malawi ciklida (carleusa,  lombardoia,  flavusa, Pseudotropheus elongatus mpanga, Labidochromis hongi kimpuma) i sl. Neću neke ribetine, već što manjih dimenzija to bolje...(3,4 vrste)
e sad mene zanima:

1. Koju dimenziju aq da uzmem ( s obzirom na kretanje ribica u aq?)- bolje da je akvarij dulji i niži ili manji i viši, s obzirom na način kretanja riba? Kaj se tiče prostora meni nije problem...tak da mi je svejedno.
2. Pumpu mislim uzet vanjsku s 2 cijevčice Fluval ili Eheima 2000-3000L/h (jel to ok?, čuo sam da su dobre...), dali je taj protok dobar? To je 5-6x izmjena vode u satu...čitao da protok bitan. Sad me zanima još tu što se tiče zraka(kisika)? Jel uz pumpe takvog tipa aeracija dobra ili bolje uzet suho-mokru pumpu koja ima još jednu cijevčicu za usis zraka?
3. Grijač isto planiram od Eheima ( 500L= 500W) ?
4. Bilje bi stavio, tipa: anubias i valsinerija, moglo bi proći... ANUBIS NE SADIM, VEŽEM GUMICOM ZA KAMEN, valsinerija može u pjesak?
5. Ja bi stavio unutra kamenje, a htio bi tipa stijene ( komadi stijena, crno sive boje)
6. Pjesak-kvarcni , granulacija 0.3-0.6mm
7. temp održavam na 26-27C
8. Svijetlo, tj. osvjetljenje- koje lampe su najbolje i dal je to najbolje riješit odma kad radim poklopac? I VAŽNO! KOLIKO LAMPI MI TREBA I KOLIKO WATA?
9.VODA: mjenjam SVAKIH TJEDAN DANA oko 30%vode, na taj način da staru bacim a novu predhodno dan prije pripremim i ubacim. Tu koristim one cijevčice, usisavam više s dna aq zbog nitrita i nitrata... to ok?
10. Prije riba cikliram: kada sve dobro operem ubacim u aq, nalijem vodu, upali grijač, naštimam svijetlo i ubacim dobre bakterije Sera Bio Nitrivec tako radi na prazno 20 tak dana. Dan prije ubacivanja riba promjenim 50 % vode i sutra dan pustim ribe, ali ne sve od jednom već postepeno...
11. Hrana: jel ok hraniti ovom kombinacijom? sax spirulina, tetra pro vegetable i sera flora.
12. pH-Čitao u vezi Malawia da ih je većina na ph oko6-8. zanima me koliko je ph bitan i ako je bitan kako ga  korigirati?
13.ribice- zanima me ove gore nabrojene dal se one podudaraju, mogu li zajedno? može i preporuke za ribe...

jel to sve tako ok, fali li mi još što tu od opreme, ako sam što izostavio a treba molio bi da mi kažete!
HVALA NA POMOĆI!

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: početnik s malawi ciklidima-POMOČ!!!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 08, 2010, 17:08:29 poslijepodne »
probat ću ja odgovorit, al mislim da će se i kolege nadovezat..
za sam početak dobrodašao   :) , pa pokušajmo redom

1. ako si reko od 400-500 litara uzmi 150x50x50 (ondrej u aqua terri će ti reč koja debljina stakla)
2. pumpu si mislio na filter..meni se jednostavno i odlično pokazao unutarnji pregradni filter, nema straha od curenja il slično, pa biraj..fluval i eheim su kak ti vrh, pa će bit ok, al razmisli uz dodavanje još jedne stream pumpe da ti pojača samu cirkulaciju u tanku zbog vađenja nečistoće (mehaničkih) u filter..osobno na 300 litara u filteru imam protok od svega 800/h, bez stream pumpi, i ja zadovoljan..ovdje govorimo o ciklidnim tankovima..
3. grijač uzmi tipa w/l, sad dal ćeš 2x200w, po mojem dosta, al onda uzmi kvalitetnije jagger il u toj klasi (ne bitno)
4. bilje u malavi biotop baš i nejde, al tebi na volju i gušt..
5. kamenje svakako, sam odlučuješ kaj ćeš stavit, al imaj na umu razdvojit i složit ajmo to tak reč u 2 skupine, zbog teritorija, za mužjake
6. ok
7. ok
8. svijetlo je ne bitno u ciklidnim tankovima (malavi, tanganjika), grolux + aquastar je dobra kombinacija 2xt5 od 54w
9. ok
10. ok je tak, i možeš, al i ne moraš postepeno..
11. uzmi hranu u granulama, izbjegavaj listiće kod malavi ciklida, ja sam probo i nisu baš bili oduševljeni..ima
12. vodu, ne se opterečivat sa time, pipopvaču, pripremljenu sa ffm ili nekim drugim pripravkom koji odstranjuje klor i teške metale iz nje
13. labidochromis i pseudotropheus po mojem mogu zajedno (ispravit će me kolege ak nejdu,al mislim da je to ok kombinacija)
sretno :up:

Offline Ikota

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Zagreb, Sv. Duh 0959152157
« Odgovori #2 u: Kolovoz 08, 2010, 20:03:31 poslijepodne »
Znam za ovaj 400litara ko novi https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47551.0

Sigurno je jeftiniji nego u dućanu, ko novi je, a što se tiče ostalog isto možeš nabaviti preko "našeg" oglasnika ;)
Amerikanci su bijelci koji su natjerali crnce da se bore sa žutima za zemlju koju su uzeli crvenima ;-)

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #3 u: Kolovoz 09, 2010, 01:08:42 prijepodne »
1. Malawcima je bitnija povrsina dna, visina nije toliko bitna... preporucio bi 150x60x50v ali naravno da uvijek vrijedi ono pravilo sto veci to bolji.
2. Pretpostavljam da mislis na vanjski filter, racunaj da ti protok bude minimum 7x volumen AQ, na tvoju duzinu (ako pricamo o 150cm) ja bi osobno isao na 2 vanjska. Marke si vec sam spomenuo Fluval ili Eheim i neces pogrijesiti.
3. Jager od 250W je dovoljan.
4. sve je tocno sta si napisao, ali iz osobnog iskustva ti mogu reci da bilje nece uspjevati sa malawcima.
5. kakvo ti pase i kakvo se tebi svidja, za par mjeseci tako i tako ce ga prekrit alge.
6. meni se ta granulacija pokazala kao jako dobra i zahvalna.
7. max 25°C.
8. meni osobno je najdraza lampa Sylvania Aquastar (10000K), svijetlo ti ne treba biti prejako, izmedju 0,15-0,20W/L, tebi bi recimo bilo dovoljno T5 2x39W.
9. redovita promjena vode 30%tjedno i 1x mjesecno 50%, novu vodu ne trebas nista posebno pripremati jer u malawi moze bez problema najobicnija pipovaca + dodatak nekog sredstva za pripremu vode (preporucio bi Easy Life FFM ali moze i Tetra Aquasafe ili Sera Aquatan).
10. mozes i nemoras ubacivati bakterije, razvit ce se one i na prirodan nacin ako svakih par dana ubacis malo hrane u AQ. dan dva prije ubacivanja riba je dobro promjeniti 50% vode, pretpostavljam da ce sve biti mlade ribe tako da to sta si zamislis sve moze odjednom u AQ.
11. dobra kombinacija hrane, uzmi mjesano (malo granula malo listica).
12. nebitno, nasi hr malawci su naviknuti na pipovacu tako da se time ne trebas zamarati, eventualno mozes dodavati minerale u obliku soli tipa Seachem Cichlid Lake Salt ili JBL Aquadur Malawi/Tanganyika. naravno, druga prica je ako mislis nabavljati WILD (divlje) ribe.
13. imas dovoljno veliki AQ da u njega mozes staviti skoro sve sta ti srce pozeli, kombinacija je ok.

dobrodosao u Malawi Svijet!  :huc:

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 09, 2010, 06:22:40 prijepodne »
znao sam da će mastino detaljnije odgovorit  :zagrljaj:
..pa da ga odma pitam,  kaj tebi hoće jest listiće?..metriaclima estherae koje sam imal, samo su pljuckali van i nema šanse da bi pojeli  >:(  :D
i još za filtraciju, mišljenja sam da bi filtracija trebala biti nešto niže cirkulacije, a eventualno povećat protok vode kroz tank..zašto? kak sam i napisal imam na 300l, od 800/h, zadovoljan, jer sporijim prolaskom vode kroz filtar dolazi do bolje biološke filtracije, eventualno sa stream pumpom malo dić cirkulaciju da digne prljavštinu sa dna..a i u jezerima vjerujem da nisu tako velike struje, kak mi radimo u tankovima  ;)

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #5 u: Kolovoz 09, 2010, 09:03:03 prijepodne »
kod mene primaju svakakvu hranu, sve ovisi na sta su ribe bile naviknute od malena, mozda su kao male dobivale samo granule pa ti zato nisi htjele listice...

u vezi filtracije, sa dva filtera dobivas puno veci volumen filter mase pa uz to i puno veci broj nitrifikacijskih bakterija.
stream pumpa u svakom slucaju nece skoditi jer strujanja u priobalju jezera di se vecina mbuna nalazi su jaka pa im jaca cirkulacija ne smeta.

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #6 u: Kolovoz 09, 2010, 09:21:00 prijepodne »
posto mi je igor poslao pp a mislim da pita jako bitnu stvar, a ja sam kako je vec bilo kasno zaboravio napisati nesto i o tome, objavit cu dio njegovog pitanja....
1. Zanima me slijedeće: dal je meni potreban unatranji pregradbeni filter (recimo az aq od 400L) ili su dovoljna dva  (ili 1) vanjska filtera? pitam jer vidim da njih puno stavlja pregradbeni filter i još po jedan vanjski filter...
2. što ja dobivam tim pregradbenim filterom i dal je on potreban? npr. i da ga radim, u taj pregradbeni kotlić stavim grijač i pumpu? jel tako? kakva mora biti ta pumpa? i moram li ja prvo kupit pumpu pa dat radit aq ili mogu dati napravit neki standardni kotlič, stand dim pa nadem pumpu?

1. nije potreban ali ja ga osobno preferiram, zasto?, visestruko jeftiniji od vanjskog filtera, dobivas veci volumen filter materijala, u njega se skriva sva oprema (grijac i pumpa) i nema mogucnosti da ce propustiti. osobno bi (ako uvijek pricamo o aq od 150cm) stavio dva pregradna.
2. djelomicno sam ti odgovorio pod 1., najbolje kupiti najprije pumpu (Atman AT-306) pa prema njezinim dimenzijama raditi pregradni filter...

vidim da si iz Koprivnice a tamo bas imamo jednog clana (Vonfy) koji je nedavno upogonio svoj Malawi AQ pa mozes se i njemu obratiti da pogledas na licu mjesta kako sve to izgleda uzivo, vjerujem da ce ti onda sve biti puno jasnije...
saljem ti da vidis skicu njegovog AQ kojeg smo planirali on i ja skupa...

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 09, 2010, 11:09:33 prijepodne »
vidim da je kolega igor i tebi slao upit na pp., sa istim il sličnim pitanjem ko i meni za pregradni filter, pa ubuduće bih zamolio kolegu igora da onda barem svoja pitanja stavlja u teme koje otvara, a ne da šara na više strana, jer na temi će biti svima vidljivo i svi će moć dat svoja mišljenja i iskustva sa određenim stvarima..zato služi i postoji forum  :up:
živio i potpisao bih mastina, od kad imam unutarnji pregradni, preporodio sam se  :)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #8 u: Kolovoz 09, 2010, 11:29:22 prijepodne »
hvala svima na odgovorima, sve je 5, slao sam nekome pp, nekome maili iz razloga pošto nekih nema na akvarij net pa vjerojatno pogledaju barem mail! ispričavam se, stavljat ću sve na forum pa da svi naučimo ponešto!
 vonfy nema od 1.8. na akvarij.net, poslao sam mu mail i pp, valjda će se javiti! da bilo bi sve puno jasnije kad bi vidio i kad bi netko pojasnio.
SKICA:
-broj 2 na skici-jasno, tu ide iltracijsko sredstvo (može opis što sve?)  
-usis filtera- iz te komore izlazi voda van a na broj 3 voda ulazi u sustav? pumpa samo vuće unutra u sustav? jelpotrebno što za izbačaj van iz sustava?

ja kupim pumpu, aq s rasvjetom, lampe, vanjski filter, grijač, znači imam sve, nisam siguran pošto bi radio nešto takvo prvi puta dal bi uspio to sam. zanima me kakva vi imate iskustva i preporuke?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 09, 2010, 11:37:17 prijepodne od igor8 »

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #9 u: Kolovoz 09, 2010, 11:38:13 prijepodne »
vonfy nema od 1.8. na akvarij.net, poslao sam mu mail i pp, valjda će se javiti!
mozda je covjek na godisnjem, javit ce se on sigurno... ;)

SKICA:
-broj 2 na skici-jasno, tu ide iltracijsko sredstvo (može opis što sve?) 
-usis filtera- iz te komore izlazi voda van a na broj 3 voda ulazi u sustav? pumpa samo vuće unutra u sustav? jelpotrebno što za izbačaj van iz sustava?
pogledaj u mom potpisu mbuna 230L, tamo je vec sve napisano i pofotkano o trikomornom pregradnom filteru, da ne pisem sve ponovno... u slucaju da nije jasno drage volje cemo ti i dalje pomoci...

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #10 u: Kolovoz 09, 2010, 11:56:58 prijepodne »
mislim da sam polovio shemu i tvoj aq... ove roletice za prolazak vode- to je tvoj home made ili dobiješ s tehnikalijama?
« Zadnja izmjena: Kolovoz 09, 2010, 12:39:16 poslijepodne od igor8 »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #11 u: Kolovoz 09, 2010, 12:06:55 poslijepodne »
skuzio sam, 2 pumpe svaka u jednom čošku, 2 filtera i na vrhu 2 izbačaja vode! kužim! jasnije, počinje sjedati:)

mastino aq su ti odlični! svaka čast!
« Zadnja izmjena: Kolovoz 09, 2010, 12:39:45 poslijepodne od igor8 »

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #12 u: Kolovoz 09, 2010, 12:37:36 poslijepodne »
dečki iz slika i shema skužio samprincip i ulogu pojedinih djelova. Htio bi vas zamolit biste mi mogli sugerirat ili pomoć pri izradi sheme za aq!? sviđa mi se i odgovara 130x60x50 DxŠxV -  debljina stakla je dosta 10mm? to bi bilo nešto poput mojeg koprivničanca. što se tiče filtracije, odlučio sam se na pregradbeni unutranji filter ( sad ne znam dal su potrebna 2 ili jedan dovoljan), bez kombinacije s vanjskim. pumpu ili pumpe bi uzeo AT 306 - 2000 L/h, to bi bilo ok? ili dvije slabije ako su 2 pregradna?  mastino ( može i ostali dobrovoljci) bi mi mogao pomoć u izradi tlocrta (zbog iskustva), da to izgleda kak se spada. pa to uručim ekipi iz aqua terre i zaljepe mi to s polopcem.

Offline cann

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Kolovoz 09, 2010, 12:45:41 poslijepodne »
uzmi ovu shemu koju je stavio mastino od vonfy-a i proslijedi u aqua terru..to je to..at-306 i šibaj miško ;)

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #14 u: Kolovoz 09, 2010, 13:11:54 poslijepodne »
uzmi ovu shemu koju je stavio mastino od vonfy-a i proslijedi u aqua terru..to je to..at-306 i šibaj miško ;)

slazem se a moze i uzeti jos vajski filter , jer ipak se radi o cikidima , npr. atman cf 1000 L/h mada to mozes rijesiti sa protocnom pumpom  , no
pogotovo ako budes hranio sa svakojakom hranom koja muti vodu  ja bih ti ovo preporucio vanjski filter i miran si !

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #15 u: Kolovoz 09, 2010, 13:14:54 poslijepodne »
Znači ovo kako gore sam napisao (jedan pregradbeni nutarnji) + jedan vanjski? ima smisla u aq takvog tipa stavit dva pregradbena?

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #16 u: Kolovoz 09, 2010, 14:57:40 poslijepodne »
Znači ovo kako gore sam napisao (jedan pregradbeni nutarnji) + jedan vanjski? ima smisla u aq takvog tipa stavit dva pregradbena?

Ima ti Mastino u svom ciklidnom dva pregradna (uz zadnju stranu akv) pa probaj naći. Mislim da imaš link u njegovom potpisu.
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #17 u: Kolovoz 09, 2010, 17:14:04 poslijepodne »
da, znam, našao i vidio! :) odlična stvar!

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #18 u: Kolovoz 10, 2010, 00:45:33 prijepodne »
Eto i mene!! Napokon da netko iz Koprivnice ulazi u Malawi svijet!! Svaka čast i dobrodošao!!  :zagrljaj:
Ovako, što se tiče samog filtera na dužinu 130cm ti je jedan trikomorni pregradni filter sasvim dovoljan sa Atmanom AT-306 i daleko najjeftinija varijanta, a vrhunski odrađuje posao!! Kasnije uzmeš jednu stream pumpu i to ti je više nego dovoljno.
Svaki 3. dan da usisaš podlogu, ne treba ti ni stream pumpa a voda će ti biti kristalna!!
Najbolje će ti bit da dođeš kod mene i vidiš taj filter uživo i sve će ti bit jasno!

Još jedan  :klap: za Malawi i Koprivnicu!!
 :up:

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #19 u: Kolovoz 10, 2010, 11:20:24 prijepodne »
 :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Offline igor8

• Punopravni član
  • Malawi mbuna
« Odgovori #20 u: Kolovoz 10, 2010, 13:02:32 poslijepodne »
BI LI MI NETKO MOGAO NAPISAT OKVIRNO CIJENE OVIH STVARI (MISLIM NA NOVO) ?
Da znam koliko para treba uzet:) :roll:

130x60x50cm/10mm = 390L  AQUA TERRA
Rasvjeta: 2x39W/T5, Sylvania Aquastar - Gro lux
Grijac: Atman 350W
Filter: unutarnji stakleni pregradni----Filter materijal (od dole prema gore): Prodac Aquacil, Sera Biofibres coarse, JBL Symecmix, JBL Symec
Protok: pumpa Atman AT 306 - 2000 L/h
Kolika je cijena filtera (Eheim ili Fluval - vanjski filter) za aq 390L?

i gdje je najeftinije uzeti?

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #21 u: Kolovoz 10, 2010, 13:54:32 poslijepodne »
BI LI MI NETKO MOGAO NAPISAT OKVIRNO CIJENE OVIH STVARI (MISLIM NA NOVO) ?
Da znam koliko para treba uzet:) :roll:

130x60x50cm/10mm = 390L  AQUA TERRA
Rasvjeta: 2x39W/T5, Sylvania Aquastar - Gro lux
Grijac: Atman 350W
Filter: unutarnji stakleni pregradni----Filter materijal (od dole prema gore): Prodac Aquacil, Sera Biofibres coarse, JBL Symecmix, JBL Symec
Protok: pumpa Atman AT 306 - 2000 L/h
Kolika je cijena filtera (Eheim ili Fluval - vanjski filter) za aq 390L?

i gdje je najeftinije uzeti?

kontaktiraj vonfy-a on ima identicni aq kakav zelis pa ce ti dati okvirno cijene  ili aquaterru .

a za ovaj vanjski filter ti se cijena krece oko 1300-1500 kn .

Offline 206turbo

• Punopravni član
  • Hrvatska udruga ciklidofila
« Odgovori #22 u: Kolovoz 10, 2010, 14:34:16 poslijepodne »
Citat: igor8 link=topic=47944.msg521777#msg521777 date=128143815-Filter materijal (od dole prema gore): Prodac Aquacil, Sera Biofibres coarse, JBL Symecmix, JBL Symec

[/quote

ako ces drzati malawce, svi ovi filter materijali ti nisu potrebni. ;)
nas četvorica, pojeli smo 2 cijela janjeta i popili 50 litara gemišteka, i mi da krenemo susjed, kad oni iz kafane za nama........

Offline Mastino

• Punopravni član
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #23 u: Kolovoz 10, 2010, 14:42:42 poslijepodne »
ako ces drzati malawce, svi ovi filter materijali ti nisu potrebni. ;)
amiko mogao si i konstruktivniji post napisat... ;)  :D

daleko najjeftinije ces sigurno proci u aquaterri, Vonfy-jev AQ je kompletno sa svime, staklo, poklopac sa rasvjetom i lampama T5 2x39W, pumpa, pregradni filter, filter materijal kostao oko 4000kn, tocnije ce ti on napisati...

i baj d vej, nije da ces uzet novce otic tamo i sve kupit, treba to najprije narucit... ;)

Offline Vonfy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kc
« Odgovori #24 u: Kolovoz 10, 2010, 15:53:21 poslijepodne »

i baj d vej, nije da ces uzet novce otic tamo i sve kupit, treba to najprije narucit... ;)
:D

Staklo + filter - 1750kn, pumpa AT-306  - 140kn, grijač Atman 350W - 100kn, sav filter materijal cca - 100kn, poklopac 2300kn, rasvijeta T5 2x39w aquastar sylvania+grolux oko 160kn i stalak kolko ti bude i kakvog si želiš!!

Vanjski filter ti je nepotreban i bolje čuvaj novce za FFM koji ćemo zajedno naručiti od 5L  ;)

Plačanje ti je u aqua terri, 1/3 unaprijed i aq je gotov kroz tjedan dana, a poklopac se čeka do mjesec dana..