Kolovoz 26, 2025, 00:14:25 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Novi akvarij - problemi sa uvenućem bilja i žutosmeđim mrljama  (Posjeta: 4173 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline sunce33

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij - problemi sa uvenućem bilja i žutosmeđim mrljama
« u: Kolovoz 08, 2010, 11:38:46 prijepodne »
Pozdrav,
kupili smo novi Cayman akvarij stavili sve prema uputama iz knjižice, dodavali kemikalije kako je pisalo međutim svejedno imamo problem pa se nadam nekom dobrom savjetu jer smo u ovome novi i ne znamo mnogo. U akvariju je sad sve skupa na prilagodbi već nekih 15-ak dana. Timer za svjetlo je namješteno da radi 12 sati (od 10-22h radi), pumpa uredno radi. Akvarij se nalazi u djelu prostorije gdje je zaštićen od direktne sunčeve svjetlosti kako smo i dobili uputu. Grijač je odmah prodavač pri kupnji namjestio na 24 stupnja. S obrzirom da živimo na moru i da je dosta toplo u dnevnoj sobi temperatura vode je uvijek 27 do 28 stupnjeva (nikad manje). E sad možda je problem u temperaturi vode. Ništa mi pametno ne pada na pamet. Samo da napomenem da nam se već jedna biljka osušila i otpala te izašla na površinu. Na bjelim kamenčićima, na staklu na onoj plastici iza gdje je pumpa te ostalim stvarima stvaraju se te alge (žutosmeđe). Dodajem i slike kako bi što bolje mogli vidjeti problematiku. Ako bude potrebno mogu poslati nekome na mail i veću sliku da bi se bolje vidjelo. Molim vas brzu pomoć.

Hvala puno unaprijed.

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
Odg: Novi akvarij - problemi sa uvenućem bilja i žutosmeđim mrljama
« Odgovori #1 u: Kolovoz 08, 2010, 11:57:49 prijepodne »
Dali imaš hranjivu podlogu? i čime gnojiš?
Previše ti je 12 sati  svijetla smanji bar na 10 i kakva ti je rasvjeta?
Daj malo podataka...
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline sunce33

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 08, 2010, 12:21:57 poslijepodne »
Rasvjeta je originalna od cymana. Imaju dvije velike neonke u poklopcu. Akvarij je kupljem u kompletu sa poklopcem. Stoji u uputama da je potrebno minimalno 12h da gori svjetlo. Kolegi koji ima akvarij gori od 7h do 22h. Kad mu je gorilo kraće imao je crne alge (a ove kod mene su žutosmeđe). Dolje ima podloga zemlja i bijeli šljunak kako nam je čovjek i dao u prodavaonici. Biljek su se inicijalno primile, ali vidiš kakvi su sad listovi. U vodu su dodavani sastojci (također prema uputama) pod nazivima: Nutrafin cycle (biological aquarium supplement) i Nutrafin Aqua +plus (tap water conditioner).

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #3 u: Kolovoz 08, 2010, 12:32:11 poslijepodne »
smeđe alge su česta pojava u novim akvarijima i prolaze nakon par tjedana. češće mijenjajte vodu kako bi se odstranili silikati iz podloge i stakla, koji se smatraju odgovornim za njihovu pojavu.
uz spomenute kemikalije trebalo bi dodavati i gnojiva sa makroelementima  (sadrže dušik, kalij, fosfor) i mikroelementima (željezo, mangan, bor, bakar, vanadij itd). Isto tako probajte dodavati i Easy carbo kao zamjenu za CO2.

Offline Marichuy

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 08, 2010, 12:35:17 poslijepodne »
Rasvjeta je originalna od cymana. Imaju dvije velike neonke u poklopcu. Akvarij je kupljem u kompletu sa poklopcem. Stoji u uputama da je potrebno minimalno 12h da gori svjetlo. Kolegi koji ima akvarij gori od 7h do 22h. Kad mu je gorilo kraće imao je crne alge (a ove kod mene su žutosmeđe). Dolje ima podloga zemlja i bijeli šljunak kako nam je čovjek i dao u prodavaonici. Biljek su se inicijalno primile, ali vidiš kakvi su sad listovi. U vodu su dodavani sastojci (također prema uputama) pod nazivima: Nutrafin cycle (biological aquarium supplement) i Nutrafin Aqua +plus (tap water conditioner).

To šta dodaješ nije gnojivo za bilje,a biljka da bi rasla treba dovoljno co2,svijetla i gnojiva...
Tvoja biljka očito propada zbog tih nedostataka...
Prouči malo ovo :
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=47858.0

Offline rada0309

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #5 u: Kolovoz 08, 2010, 12:37:15 poslijepodne »
Mislim da je to normalno kod prebacivanja biljaka da neki listovi posmede i odpadnu. ja sam skupljao sake odpadnutog lisca svaki dan kad sam sklapao novi akvarij i nakon mjesec dana se sve stabiliziralo. Za ove alge po staklu kupi ancitrusa,on ce ti to sve rijesit! :up:

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 08, 2010, 12:45:07 poslijepodne »
sunce, puno savjeta ovdje ali mislim da nisu baš najtočniji.

Akvarij ti je star 15tak dana? Bilju treba 2-3 tjedna da se uhvati za podlogu i počne rasti. U međuvremenu je normalno da neko bilje propada, to je sve proces prilagodbe kao što je napisao rada0309.

Ne vjerujem da ćeš trebati gnojiti dokle god se držiš jednostavnog bilja. Pogledaj recimo akvarije Crnog koji gnoji jednom u 15 godina. I tada čisto da mu savjest bude mirna, a ne zato jer ga bilje pita.  :D

Dok se bilje ne "uhvati" normalno je da će se pojaviti alge. Kad krene s rastom trošiti će sve što ima u vodenom stubu pa će i algi biti manje. Do tada samo strpljivo skidati alge. Osobno volim prvih mjesec dana mjenjati po 20% vode svakih 3-4 dana, čisto da se ne nakote neke gadnije alge.

Svjetlo je preporučljivo smanjiti u početku dok je akvarij mlad. Kad se bilje uhvati možeš polako povečavati dužinu trajanja svjetla, jer će bilje sve to rado iskoristiti. Dok nema dovoljnog rasta bilja svako ekstra svjetlo će zahvalno prihvatiti alge.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Marichuy

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 08, 2010, 13:16:20 poslijepodne »
Mislim da bi ti ipak trebao dodat nešto gnojiva , ti nemaš riba u akvariju koje bi svojim izmetom gnojile bilje..
Supstrat u podlozi, kao i većina komercijalnih podloga ne sadrži makroelemente pa bi ih bilo dobro dodavat u vodu..
..bilje ionako ne treba čekat razvitak korjena da bi ''povuklo'' gnojivo jer je ono sposobno uzeti hranjive tvari preko lišća.
Meni novo bilje nakon sađenja nikad nije stagniralo niti jedan dan , zato jer je dobro pognojen vodeni stup.
Nemaš tu puno bilja pa ne treba niti puno gnojit ali nema razloga ne gnojiti jer  gnojenje ne uzrokuje alge.
Fotoperiod svakako smanji , niti jedna alga neće nestat produljenjem fotoperioda nego samo smanjenjem. ;)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 08, 2010, 14:29:51 poslijepodne »
Eto, ljepota interneta. Dva različita mišljenja, biraj koje ti je draže.  :D
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Allijen

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #9 u: Kolovoz 08, 2010, 16:15:12 poslijepodne »
mislim da je najbolje za svakog poćetnika prvo proćitat vodić za poćetnike
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_wrapper&view=wrapper&Itemid=498

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #10 u: Kolovoz 08, 2010, 16:27:16 poslijepodne »
Eto, ljepota interneta. Dva različita mišljenja, biraj koje ti je draže.  :D

ipak se priklanjam iz vlastitog iskustva mišljenju da nije potrebno  gnojiti u početnoj fazi niti je dobro imati toliki period svjetla..ali svatko ima svoja iskustva...

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #11 u: Kolovoz 08, 2010, 16:44:50 poslijepodne »
Uopće ne vidim razlog zašto se nebi gnojo novi akvarij..?
Bilje treba hranu bez obzira bio akvarij nov, necikliran itd.
Istina je da bilje ima u sebi rezerve nutrijenata koje mu mogu omogućit da ''izvuče'' tih nekoliko tjedana , pogotovo ako nije neka jaka rasvjeta , ali ne vidim razlog zašto uopće priuštiti bilju da troši svoje rezerve kad znamo da višak nitrata i fosfata ne uzrokuje alge  nego upravo njihov manjak.

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #12 u: Kolovoz 08, 2010, 17:29:34 poslijepodne »
bilje ima svoje rezerve to se slažem, i ako je  stavljen supstrat ili zemlja i bilje se još nije ni primilo u tjedan dana , ne vidim potrebe ubacivanja gnojiva ma kako  bilo svjetlo jako, jer u ovom slučaju nema  jake rasvjete niti co2 koji će "tjerati " i ubrzavati potrošnju hranjivih tvari  iz vode i  bilja tom brzinom da je  potrebno dodavati  i gnoojivo..stvorit će se višak gnojiva i uz rasvjetu od 12 sati najčešće može rezultirati samo pojavom alge
još jednom kažem da je to moje osobno iskustvo i  pridržavam ga se..  i nikad u  prije 3 tjedna ne počinjem ubacivati nikakvo gnojivo niti makro elemente..i nisma nikad imao niti alge niti problem s biljem..

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #13 u: Kolovoz 08, 2010, 17:38:13 poslijepodne »
tako sam i ja počeo a onda nakon jedno tjedan dana bilje je počelo žutiti - osobito pogostemon i staurogyrne. čim sam dodao Plantamin stanje se popravilo i biljke iz stagnacije i propadanja prešle u razvoj. onda sam zas :-X stavivši plantelu za sulfrinije  :-[.
smeđe alge su mi se pojavile još prije stavljanja bilo kakvog gnojiva.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #14 u: Kolovoz 08, 2010, 18:03:14 poslijepodne »
bilje ima svoje rezerve to se slažem, i ako je  stavljen supstrat ili zemlja i bilje se još nije ni primilo u tjedan dana , ne vidim potrebe ubacivanja gnojiva ma kako  bilo svjetlo jako, jer u ovom slučaju nema  jake rasvjete niti co2 koji će "tjerati " i ubrzavati potrošnju hranjivih tvari  iz vode i  bilja tom brzinom da je  potrebno dodavati  i gnoojivo..stvorit će se višak gnojiva i uz rasvjetu od 12 sati najčešće može rezultirati samo pojavom alge
još jednom kažem da je to moje osobno iskustvo i  pridržavam ga se..  i nikad u  prije 3 tjedna ne počinjem ubacivati nikakvo gnojivo niti makro elemente..i nisma nikad imao niti alge niti problem s biljem..
I ja kažem iz iskustva, na početku bavljenja akvarijima sam startao mali biljni u kojem mi je propla hrpa bilja od ''gladi''..
...slušao sam savjete da ne gnojim tek startan akvarij.. ..bilo je jače svjetlo i co2 tako da je potrošnja bila jako ubrzana.
U ovom slučaju se slažem da može proć , jer nema co2 i ima tek par biljčica..

Ne slažemo se u tome Zeki što ti smatraš da višak gnojiva rezultira pojavom algi..
Već je nekoliko godina poznato da  NO3 i PO4 (kalij ne treba ni spominjat) NE UZROKUJU alge.
NH4 je okidač algi svih vrsta , njega bilje vrlo brzo apsorbiraju i tako pomažu spriječavanju algi , tu nastaje problem ako je neki od nutrijenata u deficitu pa bilje stagnira i ne može apsorbirat NH4 , na taj način nedovoljno gnojenje može dovest do algi..

Nedavno sam započeo anketu na Barrreportu baš o tome treba li gnojiti tek startani akvarij (u pitanju je akvarij sa jačom rasvjetom i co2) i svi prisutni su odgovovorili potvrdno , uključujući Tom Barr koji je usput naveo  cit: Plants start off with some reserves, and there's might be some nutrients in the tap, etc...........but the real more precise question: does adding ferts at the start induce algae?
This answer is no.

http://www.barrreport.com/showthread.php/7406-Fertilizing-a-newly-started-high-light-tank..-Yes-or-No

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Kolovoz 08, 2010, 18:30:38 poslijepodne »
onda sam zas :-X stavivši plantelu za sulfrinije  :-[.
To gnojivo sadrži NH4 , ja se nebi usudio to koristit , Tuljan je to koristio zbog lotusa pa nije imao problema.. ...ali to je Tuljan  :D

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #16 u: Kolovoz 08, 2010, 19:52:44 poslijepodne »
I ja kažem iz iskustva, na početku bavljenja akvarijima sam startao mali biljni u kojem mi je propla hrpa bilja od ''gladi''..
...slušao sam savjete da ne gnojim tek startan akvarij.. ..bilo je jače svjetlo i co2 tako da je potrošnja bila jako ubrzana.
U ovom slučaju se slažem da može proć , jer nema co2 i ima tek par biljčica..

Ne slažemo se u tome Zeki što ti smatraš da višak gnojiva rezultira pojavom algi..
Već je nekoliko godina poznato da  NO3 i PO4 (kalij ne treba ni spominjat) NE UZROKUJU alge.
NH4 je okidač algi svih vrsta , njega bilje vrlo brzo apsorbiraju i tako pomažu spriječavanju algi , tu nastaje problem ako je neki od nutrijenata u deficitu pa bilje stagnira i ne može apsorbirat NH4 , na taj način nedovoljno gnojenje može dovest do algi..

Na ovako malo biljaka nema potrebe gnojit ovaj akvarij sa makoelementima prvo vrijeme dok se biljke malo ne razrastu, taman i da ima co2...eventualno malo kalija i tu i tamo mikrolementi. Kad biljke počnu puštat nove izdanke ja bi tek onda krenuo sa makrolementima. Napravio sam bar 5 akvarija na taj način bez skoro ništa algi. Normalno je da biljke u procesu prilagodbe izgube nešto starih listova.

Vidi ibanez, lijepo je to što ti tvrdiš, što si pročitao na barrovu forumu i da je iz iskustva sve...al si zaboravio jednu jako važnu stvar. A to je biljna masa koje treba biti da bi EI funkcionirao. Znači ukoliko nema dosta biljne mase gnojenje će napraviti više štete nego koristi...jer nema šta iskoristiti ta gnojiva. A ovdje je upravo to slučaj. 4-5 biljaka ne čini biljni akvarij, a to o čemu se priča na barrovom forumu se odnosi na dobro ubiljene akvarije od samog starta.

Tako da nije to baš samo tako reć da gnojenje ne uzrokuje alge... ;)

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #17 u: Kolovoz 08, 2010, 20:29:17 poslijepodne »
Quote ibanezfrelon : U ovom slučaju se slažem da može proć , jer nema co2 i ima tek par biljčica..

Kažem , za ovaj akvarij je ok. , ali ono dalje što sam pisao sam mislio na ubiljene akvarije (odlazeći pomalo u OT), ne više imajući u obziru akvarij zbog kojeg je i ova tema započela.
Svejedno mislim ne šteti pognojit akvarij koji ima samo malo biljaka , barem jednom tjedno ili pri startanju , preventivno , nisam nikad primjetio nekakav alge bloom u mom 30 litrašu , a znam unutra ubacit strašno puno gnojiva , a nemam niti co2.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #18 u: Kolovoz 08, 2010, 20:41:09 poslijepodne »
Ima na portalu u aquascape rubrici kako se starta akvarij sa malo biljaka...Reveal di sam opisao sve od a do ž o tome. Dobro ubiljeni akvariji od samog starta su nažalost za veliku većinu naših forumaša SF zbog dobro poznatih problema oko nabave željenih biljaka kod nas.

Svejedno mislim ne šteti pognojit akvarij koji ima samo malo biljaka , barem jednom tjedno ili pri startanju , preventivno , nisam nikad primjetio nekakav alge bloom u mom 30 litrašu , a znam unutra ubacit strašno puno gnojiva , a nemam niti co2.

Ne, jer od toga više štete nego koristi...samo si zadaješ dodatno posla oko čišćenja akvarija od algi po staklu i po starim listovima. Za tih par biljčica nema potrebe dodavat makroelemente dodatno dok se ne razrastu. Treba smanjit rasvjetu i postupno povećavat iz tjedna u tjedan dok biljke ne počnu sa rastom novih izdanaka. Co2 naravno odmah. I tek onda krenut lagano sa makroelementima. Do tada samo kalij i povremeno mikroelementi.

Samo zdrava logika i strpljenje.

p.s. lako je amerima, englezima, njemcima itd..imaju site ko iz snova, naruče biljke, dođu im sve isti dan i posade ih odmah sve odjednom. Od starta pun akvarij. E da je bar tako kod nas.  ;)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 08, 2010, 20:44:17 poslijepodne od lp »

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #19 u: Kolovoz 08, 2010, 21:03:13 poslijepodne »
.

Ne, jer od toga više štete nego koristi...samo si zadaješ dodatno posla oko čišćenja akvarija od algi po staklu i po starim listovima. Za tih par biljčica nema potrebe dodavat makroelemente dodatno dok se ne razrastu. Treba smanjit rasvjetu i postupno povećavat iz tjedna u tjedan dok biljke ne počnu sa rastom novih izdanaka. Co2 naravno odmah. I tek onda krenut lagano sa makroelementima. Do tada samo kalij i povremeno mikroelementi.

Krenuli smo možda putem koji bi zaslužio zasebnu temu , meni je ova tematika zanimljiva pa ću malo ispitivat da zadovoljim svoju znatiželju ;)
...nadam se da nitko to neće shvatit kao napad ili bahatost sa moje strane:)

Lp , znači ti se protiviš doziranju PO4 i NO3 u startu.. ..a K i mikro podržavaš..?
U stvari tvrdiš da PO4 i NO3 direktno uzrokuju alge u akvariju sa malo bilja?
Možeš navest na temelju čega to pišeš?  ...i o kojim tu algama pričamo?
Znači , zanima me  po tebi koje su to alge koje uzrokuje PO4 i /ili NO3?
Dijatoma se redovito pojavljuje u novim akvarijima ali znamo što njih uzrokuje i one dođu i prođu bez obzira na gnojenje.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #20 u: Kolovoz 08, 2010, 21:38:32 poslijepodne »
Mislim da uvijek dovoljno jasno pišem na forumu da se da zaključit šta tvrdim. Da želiš da ne shvatim nešto kao napad ili bahatost sa tvoje strane onda mi ne bi implicirao nešto šta ja nisam napisao.

Ajdmo redom...

Lp , znači ti se protiviš doziranju PO4 i NO3 u startu.. ..a K i mikro podržavaš..?

Da.

U stvari tvrdiš da PO4 i NO3 direktno uzrokuju alge u akvariju sa malo bilja?

Ne, nego da gnojenje u početku sa makrolementima nema smisla jer se to malo biljaka nije još prilagodilo (ako su neprilagođene biljke kao što je ovdje slučaj). Kad se prilagode i počnu sa rastom onda počet postupno gnojit. Dok se to ne desi nema potrebe dodavat makroelemente za tih 5 biljaka jer ih nema šta potrošit. Samo će alge imat koristi od toga.

Možeš navest na temelju čega to pišeš?

Na temelju 5 godina iskustva bavljenja biljnom akvaristikom i jedno 10-tak aquascapeova odrađenih do kraja. Ne sigurno zato jer sam pročitao negdje.

...i o kojim tu algama pričamo?
Znači , zanima me  po tebi koje su to alge koje uzrokuje PO4 i /ili NO3?
Dijatoma se redovito pojavljuje u novim akvarijima ali znamo što njih uzrokuje i one dođu i prođu bez obzira na gnojenje.

Dust alga po staklu, BBA po hardwareu i starim listovima.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #21 u: Kolovoz 08, 2010, 21:49:38 poslijepodne »
Mislim da uvijek dovoljno jasno pišem na forumu da se da zaključit šta tvrdim. Da želiš da ne shvatim nešto kao napad ili bahatost sa tvoje strane onda mi ne bi implicirao nešto šta ja nisam napisao.
Gle , ako ti ovo shvaćaš kao napad i bahatost onda ja ne želim sa ovim nastavit , želio sam samo čut argumente , prokomentirat, možda nešto naučit , definitivno ne se svađat.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #22 u: Kolovoz 08, 2010, 21:58:59 poslijepodne »
U redu pitaj ako te još što zanima slobodno...rado ću objasnit kao i uvijek. Objasnio sam još prije par postova zašto tvrdim to šta pišem, a ti me opet pitaš, pa sam mislio da me malo zahebavaš.   :a010:

Iako ne znam da li mogu bolje od ovog iznad objasnit ovo šta tvrdim.

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #23 u: Kolovoz 08, 2010, 22:34:43 poslijepodne »
Ok :up: :klap:
Ajde , zanima me ova dust alga po staklu i bba po starom lišću itd..
Zapravo više BBA.. 
Cijeli jedan Barrov Newsletter piše o tome kako crvene alge (uključujući i BBA) ne nastaju povećanjem PO4 i NO3 nego  niskim ili još bitnije oscilacijama co2 tokom dana.
On tu navodi kako se smanjivanjem PO4 može usporit metabolizam biljke toliko da za taj njen sporiji rast više raspoloživa količina co2 više nije limitirajuća i tako se može dobit dijam da je visok PO4 uzrokovao alge a zapravo je krivac co2 , nizak co2..

Ali pustimo Barra , on  može i ne mora bit u pravu ..
Mene zanima kako si ti povezao PO4 , NO3 sa BBA? 

Ja recimo nisam nikad vidio na svom experimentalnom 30 litrašu nekakvu promjenu u količini algi bez obzira na to što sam dozirao velike količine svih gnojiva pa onda male itd.
...ali sam zato pratio lagano nestajanje algi u Riu kad sam pustio co2 u pogon..

Thnx!

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
« Odgovori #24 u: Kolovoz 08, 2010, 23:09:05 poslijepodne »
Pa jednostavno, u počecima probao par postava sa gnojenjem od početka, lagani EI...jer sam kao i ti čitao Barra. I po granama se počela pojavljivat BBA i dust alga po staklu, pa sam imao oko toga posla. Nije toga bilo puno al mi je smetalo. Poslije kad se sve razraslo nije ih bilo više. Krenem probat jedan postav bez gnojenja sa makroelementima od početka...i nit jedne niti druge alge u početku. I toga se držim redovno ako imam nove biljke, uz naravno postupno povećanje svjetlosti.Inače krećem uvijek sa malo biljaka jer nikada ne skupim sve koje želim.

Eto i nije neka mudrost. Može i jedno i drugo, al puno je lakše kad se alge ne pojavljuju uopće, nego kad ih ja moram rješavat. Pogotovo u mojim setupovima, sa puno mahovina i spororastćih biljaka.