Ja u 30 litara imam 5 neonki, iako stalno planiram dodati još koju, 4 corydorasa i ancistrusa. Bile su i kozice, ali sam ih preselio u mali 10 litarski da se razmnože, jer sa ostalim ribama male nisu mogle preživiti (ali velikima je bilo super i tamo). I to mi odlično funkcionira što se riba tiče, samo što sam ga sad zapustio pa akvarij užasno izgleda. Alge, prljavo... Kad se vratim s mora počinje oporavak. Možda onda još koja neonkica... Ne znam koliko bi ti bilo za preporučiti neonke, jer kažu da nisu za početnika i da njima treba akvarij koji je već dobro "uhodan", ali meni se zasad nisu pokazale zahtjevnije od ostalih riba. Malo potraži po forumu, ima već ovakvih starih tema...
Jesi razmislio o kozičnjaku? Ja imam red cherry kozice i stvarno se nije teško brinuti za njih, lako se razmnožavaju, a u tom akvariju ih može biti dosta. Ne trebaju puno prostora. Zasadiš dosta bilja i njima dobro.
Edit:
Za mali akvarij - ako je filtracija dobra i akvarij nije pretrpan, nema veze što je manji, neće se prljati brzo. Sa ovim mojim ribicama sav posao koji sam obavljao (dok ga nisam zapustio) je bila izmjena 30% vode jednom tjedno i pri izmjeni vode brisao sam samo prednju stranu akvarija. Ostale nisam namjerno brisao da se ancistrus ima s čim zabavljati i on je to održavao. Tako da nema puno posla oko akvarija kad se sve fino ustabili. Ispočetka sam imao malo problema sa algama, ali su s vremenom nestale i onda je cijelo održavanje trajalo 10 min tjedno.
Zlatne ne, pogotovo ne više njih. Jedna možda, ako je mala, ali će ga brzo prerasti, tako da bolje ne.
I ono što se savjetuje svim početnicima - ako nisi, pročitaj vodič za početnike kojeg imaš tu negdje na akvarij.net