Nedavno sam nabavio Cyprichromis Jumbo Moliro, od našeg nam dragok kolege Ikote, uz odrasle uzeo sam i malce.
Malce sam smijestio u poseban akvariji i vrlo dobro napreduju.
S obzirom da je riba velika, da ih od 9 komada 5 muških i 4 ženke, koje su se već mrijestile. Došlo je do raspodjele uloga u mom 300 litarskom akvariju.
jedan mužjak je držao jedan kraj akvariji i u njegovom teritoriju je bila jedna ženka, dok je ovaj drugi držao drugi dio akvarija i ostatak od njegove vrste. Bili su tu pomiješani i mužjaci i ženke.
Dolazilo je u nekoliko navrata do velike borbe između dominantnih mužjaka. Koji puta bi se ukljućili i neki drugi mužjaci, ali bezuspiješno, jer su istoga časa sterani na svoje mjesto.
Onda sam primijetio da ova ženka koju čuva jedan mužjak, nekaj radi s ustima. S obzirom da imam iskustva( mislim da mogu to tako reći), zaključio sam da ima jaja u ustima.
Kako nisam do sada imao Jumbo leptosome koje se mrijeste, nisam znao ocijeniti koliko bi trebala još nositi. Pa sam na 20 dana kako obićno nose obićne leptosome dodao još 4 dana. Ljepo si to zapisao i čekao vrijeme da joj to iscijedim.
Čak sam razmišljao da ju odvojim od ostalih u zasebni akvariji, ali nisam uspio.
Jer je prije 5 dana ispljunula svoje malce.
e sada dolazi dio koji me je skroz iznenadio.
Cijelo jato se promijenilo, svi brane i čuvaju malce. Malci satalno plivaju oko mame, uz njih su i ostale jumbo leptosome.
U akvariju su još Altolamprologu, Neolaprologusi i po meni naj opasniji Xenotalapie melanogenysi.
Vrlo sam se iznenadio kako se i koliko se brinu ostali o malcima.
Za sada ču ih ostaviti tako s ostalima u akvariju.
cvele