ICH
AKVARIJ:
- dimenzije / litraža, ..............................60x40x30 72 lit.
- temperatura,.......................................28
- parametri vode (ako se znaju),.....................Ph 6.7 ,EC. od 0.02 - 0.14
- vrijeme od pokretanja akvarija,....................1 Mjesec
- kad su useljene prve ribice,.......................14 Dana
- period i količina mijenjanja vode..................30-20% svaki dan, 50% tjedno
FILTER:
- tip i marka filtera................................Atman 0300 (bez medija, prazan radi liječenja)
- način i periodi čišćenja...........................Novi filter
- filter materijal (ima li aktivni ugljen)...........Prazan, medije sam izvadio i stavio u kanticu sa akvarijskom vodom da bi ih vratio kad završim sa liječenjem i pročistim akvarij sa ugljenom
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje..................................200-300 grama granitnih kamenčića, kvarcni pijesak, plastično bilje
- grijač.............................................100 W
- pumpa za zrak......................................3 komada (6 kamena sa finim raspršivanjem)
- CO2 sustav – kakav.................................nema
- kemija?............................................RO voda + sera bio nitravec za pripremu vode (24H odstajalo)
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka ......Guppy x4, Tetre harleqin x6, Tetra black skirt x2, Sijamski algojed x1, Corridoras x2, Tetre neon x3
- starost ribica ....................................neznam, uglavnom mlade osim sijamca koji ima 2 godine
- ima li potencijalnih „terorista“...................nema
- hranjenje – koliko i što...........................pahuljice,i jbl Atvitol multivitamini, 2x dnevno vršak čajne žlićice
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna..........Velike vručine (31 celzius voda)
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris).........ne
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma –...........................Ich po svim ribicama osim po Tetrama i Corridorasima jako raspadanje peraja
- kad su se simptomi prvi puta uočili ...............Prije 10 dana
- pokušaj liječenja, čime............................Tetra ContraSpot
- koliko je ribica bolesno, uginuća?.................Sve osim Korridorasa i Tetri, nema mrtvih
- stanje ostalih stanovnika..........................Ima svako svoje sklonište ispod svoje plastične biljke i izgledaju sretno (osim guppya) , mada malo pod stresom radi vručine i bolesti. Guppy su svi blizu površine i pre mirni su, češu se jako često kako bi probali skinuti kojeg nametnika, koristeči svakakve tehnike... Tu im pomognem nježno ih milujući sa štapićima za uši, pošto se daju maziti i izgleda da im godi, i uspijem im poskidati one koje nisu na nezgodnim mjestima. Naj više ih ima po perajama (svaki guppy ima po 5-6 tih točkica po sebi)
Povjest bolesti:
RIbice su sve uplivale u akvarij prije 2 Tjedna (ciklirani, bez biljka). 60x40x30
U akvariju je kvarcni prokuhani i filtrirani pjesak kao podloga i dosta plastičnog bilja, te par granitnih kamenčića (ništa od toga nema bitnog utjecaja na Ph).
Namjena ovog akvarija je za Mrijest i odrastanje malih ribica, ali pošto sam glavni akvarij tek počeo slagati, postao je prihvatilište dok veliki ne bude spreman (još 2 Mjeseca).
-Kod prvih simptoma bolesti odlučio sam se za liječenje cijeloga tanka, pošto su sve ribice iz iste trgovine (Pet Centar rijeka), kupljene u razmaku od tjedan dana.
Nakon 5 dana tretmana Tetra Contraspot-om, nema poboljšanja, neki paraziti otpadnu, neki se novi zakače..., kao da lijek ne može prekinuti njihovo množenje.
Doziranje slijedim po uputama, sa jedinim odstupanjem kod prvog doziranja, gdje sam greškom ulio količinu lijeka za 85 litara vode umjesto za 72 litara.
Temperaturu nisam imao potrebu dizati pošto su vručine napravile da mi u tanku bude 29/30 C. (grijač je upaljen da ne padne ispod 28)
Svakodnevno usisavanje podloge i promjena 20% vode (vodu koju doljevam je u točnom omjeru pomješana sa ContraSpotom)
--------------------------
Vidjevši da bolest ne prolazi,unatoč ContraSpotu i visokoj temperaturi, počeo sam razmišljati o primjeni Medazola (250mg/50l.)
Problem je šta ga nisam nikada koristio i želio bi znati šta me čeka, i koliki će to biti napor za ribice pošto im se već peraje počele lagano raspadati u poslijednja 2 dana.
Hvala unaprijed