Kad je akvarista več neko vreme vlasnik M'buna,u nekom periodu ,naravno ako mu to mogućnosti dozvoljavaju,nekako počne razmišlajti o novoj posadi,naravno da je to sasvim razumljivo,ipak treba i u akvaristiki,da se prihvate neki novi izazovi,neka nova iskustva,ipak akvarista jeste neke vrste nučnik,stalno nešto uči,kombinira.
Novratimo se mi na to raskršče,obično se tu akvarista odluči ili za tanganyikance,možda viktorija ciklide,no neki se pak odluče,da naprave veči akvarij i u njega ubace ciklide ,takodje iz jezera Malawi,ali iz grupe Haplochromisa.
Ta je grupa jako brojna,pa ima akvarista puno da bira,naravno uslov je adekvatni tank i ponuda u radnji,gdje obično drže ciklide.
Akvarij več sam nagovestio,da to treba da bude što veči,ipakima i ciklida iz toga genusa,koji idu u manje /240l/ akvarije.Kad se pominje manje,tu se podrazumijeva prvenstveno ciklide iz genusa aulonocara,mada opet ne sve vrste.Ali prosečni tank bio bi negdje oko 400 l.
Dekoracija i uredjenje kad se to dvoje pominje,odmah mi se pred oči ukaže slika Cichlidovog akvarija,sitni pesak,smedje boje i naravno malo kamneja,koji tim ciklidima služi više manje kao neka teritorija,centar teritorije ili pokoji ženki čak i za sklonište od nastljivog mužjaka.
Ciklidi iz toga genusa su veči od m'buna /u večini slučajeva/,kasnije polno sazriju imaju više mladunca,čak i do 300.No posebice tih ciklida jeste i ta,da su mužjaci lepše obojeni,dok je kod ženki prevladajuća siva ili smedja boja,a uz to treba te ciklide imati u večim grupama kao ciklide iz grupe m'buna.
Sad ima puno ciklida no ,neki od najzanimljivijih se nalaze u sledečim genusima:
- Cyrtocara
- Copadichromis
- Protomelas
- Otopharynx
- Nimbochromis
- Milochromis
- Aulonocara
- Dimidiochromis
- Lethrinops
- Mylochromis
- Placidochromis
- Sciaenochromis
[/list]
su samo neki od tih ciklida,koje bi valjalo,da se ponekad nadju u vašem akvariju.
Sad,jeste to opet neki novi izazov,i ako imtae mogučnosti,prihvatite ga ,i vidjet čete šta su to Malawi ciklidi u nekom drugom fazonu,oa kako neki ciklidi prave mesto za mrest u kamneju,koji izgleda kao mali krater,to se zove LEK arena ili kakao če vas majka Nimbochromis venustus obradovati sa 60-tak ili više mladih u ustima.......