Evo, kako se osjećam kao jedan od zadnjih koji se (nadam se) uspješno bori sa CB, dragi kolega, evo recepta kojeg se ja još uvijek pridržavam:
1. dan - mehaničko odstranjivanje čim više ljige i dodavanje 2.5mg/l eritromicina (ja sam rastapao u deci akvarijske vode i dodao to izlijal u akvarij), isključiti protein skimmer (ako ga imaš), dio filter materijala spremiti na sigurno (sačuvati dobre bakterije - iako, iskreno, to nisam napravio...)
2. dan - 2.5mg/l
3. dan - pojačati filtraciju (mehaničku, dodatna stream pumpa), ako imaš skimmer, uključi ga da pokupi čim više te krepane gadosti
4. dan - usisati čim više krepane gadosti, nakon pola sata/sat dodati 2.5mg/l eritromicina
5. dan - ispiranje filter materijala
6. dan - ispiranje filter materijala (ukoliko dođe do porasta amonijaka do kritične vrijednosti izvršiti izmjenu dijela vode - meni se ovo nije dogodilo, Bogu hvala)
7. dan - ispiranje filter materijala
8. dan - izmjena 30%vode, dodavanje 1mg/l eritromicina (baš sam krenuo to napraviti)
moram priznati da je gadost krepala po receptu treći dan! i do sada se čini sve OK... držim fige - i tebi i sebi