Kolovoz 26, 2025, 00:28:09 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: upomoć!  (Posjeta: 2290 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ribafish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
upomoć!
« u: Srpanj 24, 2010, 10:45:39 prijepodne »
nakotilo mi se brdo malih kardinala, iliti white cloud ribica, što je krasno. ali u mrijesnom se voda užasno prlja a nema adekvatne filtracije, pa sam ih 50tak prebacila u mrežicu/kotilicu u zajednički. i tamo su ok, zasad. al još ih ima u mrijensom :nerd: a mene zdravlje muči i ne smijem čučat pred mrijesnim i pecat ih van jednog po jednog. mrijesni je pun mahovine, riccije i rogolista...
što da radim, narode?

da ih pecam i postepeno svaki dan koji i prebacujem u zajednički, pa tko živ tko mrtav?

a onda opet, njih 50+ nema teorije da opstane u mrežastom boxu od litre, makar je u zajedničkom i postoji strujanje kroz njega...

moram urediti mali akvarij samo za njih. ali nemam pojma kakav treba biti.
kako da ga filtriram, kako da ga čistim? -?
ovaj mrijesni nisam mogla ni usisat kak spada iz straha da ne pobijem malce.  -?

što ću i kako ću? pomagajte!

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
Odg: upomoć!
« Odgovori #1 u: Srpanj 24, 2010, 13:13:55 poslijepodne »
A zašto ne kupiš filter ako ga nemaš?
Nemaš love ili?

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #2 u: Srpanj 24, 2010, 13:25:20 poslijepodne »
Spuzva filter,spojen na zracnu pumpicu,to je najsigurniji nacin,nece ih usisati sigurno,dodje 20kn
Akvarij samo za njih treba biti cist,sa malo mahovine,i staviti taj spuzva filter
http://www.jkanimals.pl/sklep/galerie/m/mini-bio-filtr-do-50l_228.jpg

Vodu im svaki par dana usises sa dna,i poslije provjeris jesi kojeg usisala,ako jesi vratis ga unutra,i naspes vode onoliko koliko si isisala

Offline marijofil

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Srpanj 24, 2010, 13:56:48 poslijepodne »
da i ja bi preporučio spužva filter na pumpicu zraka, za mrijesne je idealan, takve i ja koristim u mrijesnima, a i najjeftiniji su

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
« Odgovori #4 u: Srpanj 24, 2010, 14:19:55 poslijepodne »
Spužva filter svakako ;)
Nema šanse da se usisati male ribice, ja koristim te filtere u nekoliko mrijesnih aq za bette i sve super.Čak ti preporučam da ako imaš u taj aq staviš malayan puževe, jest ce sve nepotrebno sto filter nemože pokupiti  :up:
i svakako bez podloge ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 24, 2010, 21:33:20 poslijepodne »
oj narode.

ali zaboravih spomenuti da pumpica za zrak na žalost nije opcija trenutno. pisala sam onaj prvi post malo u panici pa nisam rekla sve što sam trebala. kolko god primamljivo djelovao, ne mogu staviti spužva filter jer mi pumpica radi preveliku buku, a u malom dijelu stana gdje nisu radovi spavamo. muž mi radi dvostruke i zadavio bi me da mu instaliram zračnu pumpu u sobi.

nisam imala filter jer nisam mogla baš ići po dućanima, malo me zdravlje muči, a nisam ni znala što da uzmem. no danas me dragi vozio do Zg i pomogao mi da obiđem par dućana, tako da smo sve uspjeli riješiti  :up:

probat ću sa minijaturnim hang on zaštopanim vunom za filtere na ulazu i na izlazu. to je prvotno i bilo na mrijesnom samo bez vune, ali struja je bila odveć jaka pa sam ga uklonila. što je bilo dobro, jer ih se izleglo preko 50. samo mi je sad problem kud s njima jer sam očekivala deset ili 20 max.

hoće li jedan 20 litarski biti dovoljan, ili da nabavim još jedan?

neću staviti supstrat  :up:

a za usisavanje dobro da si rekao, Tiii, jer sam prije usisavala slabo ili nikako, u strahu da ne posaugam malce.
pokušat ću to sutra instalirati, pa javim kako je prošlo :up:

p.s. ovi malayan puževi zvuče prekrasno. gdje toga ima za kupiti?
« Zadnja izmjena: Srpanj 24, 2010, 21:41:37 poslijepodne od ribafish »

Offline Ribba

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #6 u: Srpanj 24, 2010, 23:01:44 poslijepodne »
u viliju će ti kad kupuješ ribu pokloniti puževe, samo moraš pitati, a vjerujem i u drugim dućanima.
a možeš i na forumu potražit nekog da ti pokloni il proda, samo strpljivo, ljeto je, godišnji...  ;)

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #7 u: Srpanj 24, 2010, 23:23:52 poslijepodne »
jesu to svrdlasti puiževi?ja ih imam bilijun, sva sreća da imam tetraodone koji ih, doduše nevoljko, jedu...
;)
:AkTer:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 25, 2010, 09:45:31 prijepodne »
hvala narode!  :up:
informirat ću se o pužadi pa javim. hologram, mogu ja tebi uvalit koje od ovih svojih puževa što se množe ko blesavi u zamjenu? hranjeni su spirulinom, možda pufferima budu po volji :)

inače, jel se vama puževi kreću po donjoj strani površine vode? ja sam evo već par malih u mrijesnom uhvatila kako 'pužu' po njoj, valjda love hranu za mlađ koja je tamo ubačena. :nerd:

a danas evo ako bude sreće obavljam zahvate na mrijesnom. usisavala sam ga jutros i prebacila još desetak u kotilicu, pretpostavljam da ih ima možda još nekakvih 5 koji su ostali u malom tanku.

sad treba očistiti sve to skupa do kraja, pa onda polako seliti male ribice natrag unutra. inače, čini se da im odgovara boravak u kotilici, svi lijepo jedu i dosta dobro izgledaju. tamo ih mogu češće hraniti a u manjim dozama - jer su gusto pakirani. s druge strane, ipak ta njihova spirulina ne može zaprljati 108 litara kao što može zaprljati mali akvarij. tako da ih mislim ostavit tamo još koji dan, dok ne porastu dovoljno za neku ozbiljniju hranu. imam osjećaj da lijepo napreduju, čini se da su se razrasli više od onih koji su bili ostavljeni u mrijesnom.  :up:

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 25, 2010, 10:47:21 prijepodne »
može, uzimam sva puzajuća stvorenja za odstrel...
bezobrazni su ti moji janezi, nabavila sam im puževe golače, zamrzavala ih, tukla batom, rezala, a oni ne trzaju, bar su se kornjače poslastile
;)
jedva čekam da vidim bebeke!!
meni je temperatura pala na 25 preko noći pa si sve mislim hoće li biti sexa, ali ne znam baš..doduše kasno sam se probudila oni to valjda rade u zoru..e da da li ih mora buditi dnevno svetlo da ih potakne na mrijest? naime moja lampa se pali u 10 a dok se ja ne probudim je sve zamračeno u stanu...
znači tvoji hrmdaju spirulina hranu? ja sam kupila onu u tabletama, fino se topi ali nisu baš oduševljeni ribeki...još su im najdraže tablete dna neke jeftilen iz zoo repić skroz su tanke okrugle plosnate, ak  neko ide tamo neka mi kupi jer meni je to 2 strana svijeta..
;)

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 26, 2010, 08:20:37 prijepodne »
mali janezi su navikli na europske puževe, neće oni ove naše iz balkanskog uzgoja :D

ne znam kako kardinali reagiraju na svjetlo -? - odnosno  nedostatak istog - jer kod mene je sve puno prozora pa kad zora rudi dan se budi za sve stanovnike. rasvjeta se isto pali nešto kasnije. al kolko sam uspjela vidjeti, ako nema drugih riba da im smetaju, oni su u akciji manje više cijeli dan. ali samo ako im druge ribe ne zauzimaju njihov grmić. kanda su sramežljivi malo.

joj, taj crni repić, pljunem do njega al nikako da uspijem i oić tamo. prek tjednabne mogu jer ne smijem pješke, a muž, kad subotom ne radi, obično odspava negdje do jedan, i onda ide jest. i taman mi se dućan zatvori :D
a ne da mi ga se tlačit da ustaje ranije u onim rijetkim trenutcima kad to nije nužno potrebno. ajd ako si uspijem neku dostavu organizirat kupim ti tabletice, a ti samo javi koje. :up:
makar mi se čini da ćeš prije ti u buzin nego ja :nerd:  :D

Offline hologram

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 26, 2010, 13:06:07 poslijepodne »
ma dobro nije bed..
;=)

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #12 u: Srpanj 26, 2010, 13:16:37 poslijepodne »
Riba to si dobro primjetila,ako su stisnute,onda se vise otimaju za svakim komadicem,ja bas gledam kod mikri,kako imaju mjesta pa sve love di hoce,a kad su stisnute,otimaju se i vise pojedu,pa bolje napreduju
Ali dobro meni nije bitno da sad nesto brzo odrastu,neka polako papaju i rastu i ja sretan