Kolovoz 26, 2025, 00:03:19 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Osnove - pitanja gstaraz  (Posjeta: 5907 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline marijofil

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
Odg: Osnove - pitanja gstaraz
« Odgovori #25 u: Srpanj 25, 2010, 17:33:23 poslijepodne »
Hvala na brzom odgovoru.  :up:

Pet centar, pretpostavljam ima te imitacije ??...

RO vodu koristim jer vodu koju imam tu na Turniću je "Otrovna"    Ph 8.3 EC. 0.40  (poslije kiše pak katastrofa :( ) samo kaktusi uspjevaju sa tom vodom...
http://www.abload.de/image.php?img=kak1z5r7.jpg
Osnove - pitanja gstaraz

Iz prijašnjih iskustva sa hidrokulturom, kad kod bi stavio odstajalu vodu iz špine, sve bi pocrkalo, kalcij bi zavezao sav P, željezo i bakar iz cijevi bi takav nered napravili u sastavu vode, ...kolaps cijelog sistema, a kamenac koj bi ostao na mediju nakon takvih izleta, stvarao bi probleme do slijedečeg održavanja i sterilizacije...
Iskreno da ti kažem, naježim se kad pogledam špinu, neznam ni zašto pijem tu vodu?  ...(-kad je tako ukusna  :) )
...to je uglavnom razlog zašto ju koristim, a i činjenica da za sada nemam bilja u akvariju, samo kvarc, pvc i silikon...
Sa akvarijskim biljkama sam tek počeo, ustvari još nisam počeo, čekam da prvi listići i grančice puste korijen u zasebnom tanku, dakle još nemam ni klonove :) , tako da očekujem da će moje ribice vidjeti prvu floru negdije za novu godinu ;)

Tek sam uletio u ovo, tako da sam sad u fazi isprobavanja razno raznih ideja.
... još pila i silikon rade :)

----------
Dakle, kažeš treset u filter dok ne stabilizira ph na 6.5...  ali mislim da se onda javlja problem što se u akvariju, osim ALGI, nema ko hraniti onime što treset ispusti... -?   Znači ipak je bilje obavezno, a ne poželjno...  :roll:
...hmm, koliko mi se čini, nemoguče je držati ribe u "Inv. Osmotičnom"  tanku, a to je bila osnovna ideja...  :-[

...ništa, papir i olovka u ruke i idemo iznova  -?   :)

Cheers

imaju ih i drugi dućani.  ima nas dosta akvarista u rijeci, a malo njig koristi RO. to je super stvarčica, ali pre skupa pa se uglavnom koristi kod osjetljivijih riba. čudilo me samo kupovina tako skupog uređaja radi gupija i sl. vodu nemoj samo pustit da odstoji nego dan ranije pripremi sa nekim sredstvom za pripremu vode koj će rješit klor i teške metale.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #26 u: Srpanj 25, 2010, 17:44:28 poslijepodne »
Ne, ne, ništa nije kupljeno u svrhu bavljenja akvarijiskikom, to je sve iz prijašnjeg hobbya, (aeroponica i hidrokultura), al mi dosadilo nakon toliko godina, pa reko da iskoristim več kad je tu...

Offline marijofil

• Punopravni član
« Odgovori #27 u: Srpanj 25, 2010, 17:51:32 poslijepodne »
Ne, ne, ništa nije kupljeno u svrhu bavljenja akvarijiskikom, to je sve iz prijašnjeg hobbya, (aeroponica i hidrokultura), al mi dosadilo nakon toliko godina, pa reko da iskoristim več kad je tu...

onda sve pet. jako korisna stvarčica, a ako si zagrizo u akvaristiku, a čini mi se i nadam se da jesi, sigurno ćeš dogurat da ti jednom stvarno bude potrebno. mislio sam da si kupio radi ovog  :-[

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #28 u: Srpanj 25, 2010, 18:51:41 poslijepodne »
Kad smo več kod opreme, imam tester koji mjeri samo EC (ppm) i Ph.
-Dakle u Akvariju mogu vidjeti samo sveukupnu koncentraciju elemenata i pratiti nijihovo trošenje ili nakupljanje, ali ne i točno koji element fali ili se nakuplja.
-uz malo logike i kombiniranjem tih dvaju podataka, EC i Ph bi možda i mogao zaključiti o kojem elementu se radi koji stvara probleme, ali malo mi to nesigurno taj "guess work"  izgleda, pogotovo ako još i jadne ribice plivaju unutra na milost i memilost mojih pogađanja.

-Tako da me trenutno to malo brine... dali je potrebna dodatna investicija za testere svakog specifičnog elementa ili se mogu izvuči sa ovime?
(trenutno dok koristim RO vodu i nemam biljka ide bez problema, ali strah me da ako dodam bilje sa svime što uz to ide, neče biti više tako jednostavno  :'( )
« Zadnja izmjena: Srpanj 25, 2010, 18:56:19 poslijepodne od gstaraz »

Offline marijofil

• Punopravni član
« Odgovori #29 u: Srpanj 25, 2010, 20:06:10 poslijepodne »
da bilje nije baš pre sretno u ro vodi, jer je ona očišćena od onog što bilju treba. zato sam ja i protiv RO vode u izložbenom akvariju. testera imaš svakakvih, od onih 5 u 1 ili 6 u 1 koji nisu nešto super pouzdani, ali OK za vidjet situaciju generalno do onih testova zasebnih za svku stvar. ima čak i koferića sa svim tim testovima, ali ja nebi previše love bacao na to. ja sam u prvih 2-3 mjeseca postojanja svog aq potrošio svih 50 testova iz onog 5u1 a sada već sigurno godinu ipo nisam ništa mjerio. imam samo DC gdje mogu kontrolirat co2 i ph ali sa iskustvom sve vidiš promatranjem aq

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #30 u: Srpanj 27, 2010, 14:35:33 poslijepodne »
Ispiranje zemlje

...Eto, stavio je florabellu da se moči na mjesec dana...

Ubacio sam ju u kantu jupola i natočio vodu, naravno, pola zemlje (treseta) je isplivalo na površinu... šta sad ? treba li baciti to što je na površini, ili čekam da se natopi i slegne...

može kakav praktičan savjet please, da ne zeznem nešto...

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #31 u: Srpanj 27, 2010, 16:44:09 poslijepodne »
pusti da se slegne..a ono kaj ostane gore vadi van..svaka 3-4 dana mijenjaj vodu  ;)

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #32 u: Srpanj 27, 2010, 18:03:32 poslijepodne »
hvala cannibal

...treba li poslijednjih par ispiranja koristiti RO ili destiliranu vodu, ili mogu nastaviti sa vodom iz slavine do kraja?

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #33 u: Srpanj 27, 2010, 18:14:46 poslijepodne »
prije svega dobrodošao..malo si me u početku zbunio ali ajde..
moj savjet a prepostavljam da će se sa time složiti svi je da se ne opterećuješ testerima,ro vodom,co2 i neznam čim sve već.kreneš korak po korak a priroda će napraviti sve ostalo.
dakle; namoči tu zemlju bar dva tjedna,to šta ispliva odstvani,svaka dva tri dana promješaš zemlju,doliješ vodu i tako bar dva tjedna.staviš zemlju,stavi pijesak 2-4 mm zrno.grijač,filter i to je to. ako imaš bilje slobodno ga upikni kako tvom oku paše.na početnoj imaš gdje koja biljka otprilike ide i kako brzo i koliko visoko raste pa se vodi s tim.ako imaš u akvariju par biljčica neće ti trebati co2.on dolazi do izražaja kod jače zasađenih akvarija.čim složiš ovo osnovno(zemlja,pjesak,filter,grijač) i napuniš vodom,paljenjem tehnike akvarij započinje sa cikliranjem.vidila sam da spominješ 4 neonke.moj savjet je da ih ne pališ odmah sve nego jednu ako imaš opciju ili dvije ako su u kompletu. biljke možeš dodavati kada god ti srce poželi.odmah,nakon sat vrimena,nakon dva dana,nakon godinu,niti ribice smetaju sađenju bilja niti će bilju išta biti. za početak gledaj da to bude neko nezahtjevno bilje jer ćeš se u protivnom izgubiti sa toliko informacija u glavi.do ubacivanja prvih ribica u akvarij pričekaj bar dva - tri tjedna,tada mogu prvo čistači unutra. ostale ribice ubacuj postepeno.zasađeno bilje će ti prvo neko vrijeme mirovati da se prilagodi novom akvariju pa će tek onda početi rasti.kada budeš imao više bilja tada ćeš moći razmišljati o dodavanju rasvjete,makro mikro elementima,co2 i ostalome a do tada ne kompliciraj si život. saživi sa svojim akvarijem i skupa iz dana u dan napredujte. sretno!!

Offline cann

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #34 u: Srpanj 27, 2010, 18:16:56 poslijepodne »
eto..nikka je sve rekla..a i već sam negdje napisal da si kompliciraš život  :D

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #35 u: Srpanj 27, 2010, 19:23:08 poslijepodne »
Hvala na odgovoru, vrlo jasno :)

Idem prat zemlju  :D ...

javim ako zapne negdije...
(jel treba mješat na lijevo ili na desno ...LoL ) ...šala...

Cheers,
Gianni.

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #36 u: Kolovoz 12, 2010, 17:36:19 poslijepodne »
Evo, florabella je isprana (Žena me u top stavila, kadu sam okupirao na 15 dana  :punch:)

...mogu li to složiti ovako mokro u akvarij ili trebam rastegnut na suncu da oksidira, minerali i to... ?

Bilje koje sam odabrao (Ovisno šta od toga nađem po gradu)

- Rogolist
- Hygrophilia polysperma
- Monosolenium tenerum
- Criptocoryne beckettii
- Criptocoryne pontederifolia
- Criptocoryne ondulata
- Ludwigia repens
- Microsorum pteropus
- Anubias Bateri nana
- Riccia
===========================

Može li mi neko reći gdje u Rijeci imaju najveći izbor bilja ?