Kolovoz 26, 2025, 00:12:28 prijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Ciscenje akvarijuma  (Posjeta: 2562 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gizzzmo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: Banja Luka
Ciscenje akvarijuma
« u: Srpanj 22, 2010, 08:30:26 prijepodne »
Dragi forumasi,

prije 7 mjeseci sam nabavila akvarijum od 36l i u njemu trenutnoi imam 7 zivorotki i 2 cistaca somica. (Inace, n apocektu sam imala havariju, 18 ribica je uginulo od Ich-a, samo su 2 prezivjele - i sada su zive :)).

Redovno sam mijenjala vodu i cistila/usisavala akvarijum, medjutom, prije 10-tak dana su mi iznenada uginule 2 ribice- ancistrus i 1 cistac. Najnormalnije sam trenirala akvarijum kao i prije i ne mogu da shvatim zasto su uginule.

Zivorotke se do sada nisu parile, ne znam kada pocnu sa tim i da li ce...
Da li je istina da idu 2 zenke na 1 muzijaka?

Sa biljkama je sve ok, rastu u zemljinoj podlozi (zemlju sam ostavila da odstoji 15 dana, stavila u prokuhanu zensku stramplu/carapu, probusila rupucu u njoj i zasadila biljku, tako da zemlja ne muti vodu). Inace, prodavacica mi je rekla da su zemljane podloge rizicne zbog mogucnosti nastanka parazita, da li je to istina?

Sada zelim da detaljno ocistim akvarijum, odnosno, da izvadim sve, ocistim detaljno i vratim. Na koji nacin da se rijesim algi koje su na kamenoj podlozi? Da li da ih cetkam ili da koristim neko sredstvo? U svojoj okolini do sada nisam nasla sijamskog algojeda, a ne znam ni da li on jede te zelene alge koje su na kamenoj podlozi. Nemam koncastih algi na biljkama. Da li proces sa zemljom moram opet ponoviti, ili da koristim staru zemlju, odnosno onu u kojoj je vec zasadjeno cvijece?

Hvala!
Kad bih imao jednu malu, malenu kućicu.
Kad bih u njoj imao jedan mali tepih
I kad bi sve to bilo moje...

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
Odg: Ciscenje akvarijuma
« Odgovori #1 u: Srpanj 22, 2010, 09:22:20 prijepodne »
Pozdrav!
Zemlja je po meni  najbolja podloga, trebala bi se pripremati 3tj.na nacin da svaka 3 dana pokupiš ono što ispliva na površinu i promijeniš vodu.
Tako pripremljenu zemlju prekriti sa sitnom mrežicom(napr.za komarce)pa šljunak. Koliko sam citala na nekim kupovnim zemljama zna pisati da su tretirane protiv parazita, koje su to, neznam.
Nisi napisala koliko cesto čistiš akvarij( izmjene bi trebale biti tjedne 40% jer se radi o malom akvariju, po mogucnosti sa odstajalom vodom)
Kada se pojavio Ich, dali si koristila kakav lijek za tu bolest?
Po mom iskustvu bolesti se najcešce pojavljuju kada nešto ne štima sa vodom pa uvijek treba krenuti od popravljanja kvalitete vode. Česte izmjene vode, dodavanje Easy Life, FFMa, kapanje vitamina ribicama u hranu ili u vodu radi jacanja imuniteta...
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Srpanj 22, 2010, 09:51:55 prijepodne »
Pozdrav!
Mijenjam oko 1/3 vode, ili 40%, sa pripremljenom vodom koja odstoji oko 2 sedmice.
Sa Ichom poslije nisam imala problema. Tretirala sam ih za to vrijeme  - terapiaja solju, povecanje temperature i lijek (ne znam na pamet naziv).
Sada su zive i zdrave, a cini mi se i srecne.  :)

Sada sam fokusirana na to kako detaljeno ocistiti akvarijum. Znam da kada vracam vodu u akv, opet 60% ili polovina mora biti stare vode, a ostatak nova voda...

Offline silvitara

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Srpanj 22, 2010, 11:14:03 prijepodne »
2 sedmce? 2 tj.?! dovoljno je dan, dva...
Sacuvaj što više vode, filter isperi samo u akvarijskoj vodi, ocisti što misliš(iako je kamenje teško ocistiti od algi).
Strpljenje je moć. S vremenom i strpljenjem i dudov list postaje svila.

Offline gizzzmo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 22, 2010, 12:19:04 poslijepodne »
2 sedmce? 2 tj.?! dovoljno je dan, dva...
Sacuvaj što više vode, filter isperi samo u akvarijskoj vodi, ocisti što misliš(iako je kamenje teško ocistiti od algi).

Da, dva tjedna. Odnosno, voda mi svo vrijeme stoji u kanisteru pomijesana sa tzv. "pripremom za vodu"...
Sad sam nesto vise procitala na "Uredjenje akvarija"

Hvala!