Srpanj 20, 2025, 23:38:04 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Dobri ljudi pomagajte...  (Posjeta: 7646 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Stina

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« u: Veljača 11, 2004, 00:24:00 prijepodne »

Naime kupujem sad akvarij i pitao bih vas gdjeje u ZG-u najjeftinija oprema?!??

gledao sam na internetu "ljubimac" i u njihovoj ponudi mi se nudi :

45L akvarij (50x30x30) =108kn; nathura reef filter 96kn i grijač sa term. 75kn; sylvania lampa 15w (44cm) 41kn... - da li mi trebaju dvije lampe???!

podloga (bijeli kamen) je 25kn, a pumpica nathura reef ip 300 = 54kn

poklopac si mislim sam izradit... svezajedno =400kn

da li znate možda koja marka je bolja, koja je loša, zbilja bih vam bio zahvalan!!!

Offline reea

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2004, 00:47:00 prijepodne »
ako imas mogucnosti preporucila bi ti veci akvarij, jer poznavajuci sebe, a i nekoliko drugih akvarista 45 litara ce ti jako brzo postat premalo pa ces htjeti nesto vece! Evo ja sam pocela sa kuglom od 5 litara, pa na 54 litre, pa na 70, sad sam na 100, a za jedno mjesec-dva planiram uzet 400L.
Rijeka :-)

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2004, 08:56:00 prijepodne »
ovo što reea kaže je istina.. nemoj tako malo.. ako imaš love odi na 100 - 200 litara..

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2004, 09:02:00 prijepodne »
Amater, iako možda na prvi pogled zvuči glupavo, što je akvarij veći to ga jelakše održavati i on je stabilniji... ako imaš gdje s njim, kreni od barem 100... puno je razloga... naučićeš ih s vremenom... ove cijene opreme su inače O.K. Mada moram napomenuti da ti je sve to drugorazredna oprema, ali ako se zaljubiš u akvaristiku sve će ti to poslije dobro doći, ili kao rezerva, ili u nekom karantenskom ili mrijestilišnom akvariju...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2004, 09:12:00 prijepodne »
definitivna na 100L min. Bolje pričekaj koji mijesec i ušparaj nego da potrošiš lovu dva put. Najbolje ti je kupiti akvarij ovako: put pod noge od shopa do shopa sa papirićem u ruki i piši i zakljući i odlući! Na taj način možeš ušparati brdo love! Nemoj kupiti u prvom mada ti se dojmi. Još nešto: bolje ti je kupovati po komponentama nego orginal složene npr.juwel. Zašto??? Zato jer kad kupiš staklo 100x40 odma ti je u startu jeftinije jer je ljepljeno u CRO, a jednako kvalitetno. A sada kad imaš staklo onda ti biraš koji buš grijač i filter stavil. E onda možeš za slične novce dobiti kvalitetniji akvarij!!!! Ako te zanima kaj od filtera, grijača,rasvijete .... za preporučiti ima puno stvari, samo pitaj!!!!
dovla!!!!

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2004, 09:16:00 prijepodne »

A u ZG najbolji shop za kupovinu po komponentama je Vili, daju čak na rate!!!
dovla!!!!

Offline chubby

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #6 u: Veljača 11, 2004, 09:43:00 prijepodne »
...a ako si iz zg,uzmi slobodno popodne obiđi sve ducane i sam odluci sta ti je naj...

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #7 u: Veljača 11, 2004, 09:52:00 prijepodne »

E hvala vam ljudi, ma pročitao sam ja literature(akvaristika.pdf) i saznao sam da je 80l započetnike idealan jer se procesi sporije odvijaju, neg nemože ti ni literatura reći ono što vi znate iz iskustva!

buđet mi je ograničen (studoš sam) , a na 45l gledam baš zobg jedne police u sobi... sad je druga varijanta = 75x30x40 = 90l (291kn) , eto nagovorili ste me

što se tiče opreme, dok ne zaglibim ko svi vi ostali, ipak bih išao na jeftiniju (ne toliko profesionalnu) opremu, pa bih vas molio tu još par odgovočića??!

koji mi je filter bolji... onaj što se stavlja na podlogu pa preko njega 8cm pijeska ili ove mašine što se nude??!?

thanx very mucho people!!!

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2004, 09:58:00 prijepodne »

ko zna nek mi kaže kaj je to sa hobby programom u onoj velikoj nikad izgrađenoj bolnici kod rotora??? čuo sam od prijatelja koji je bio uzgajivač, da je najjeftiniji, ili je to ipak taj Vili???? gdje je opće Vili, ja sam iz ZG

thx

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2004, 10:12:00 prijepodne »
ovoga kd vec uzimas filter nemoj uzet taj podni jer nije bas pretjerano kvalitetan. Mozes uzet fluval 104 ili neki heimov unutarnji posto su uuntarnji filteri jeftiniji
Rijeka/Hrvatska

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #10 u: Veljača 11, 2004, 10:33:00 prijepodne »

zoki, jel ti dobijaš kakvu proviziju od fluvala kad ih tako reklamiraš !

Amater, ja bi ti recimo preporučio od jeftinijih filtera nekakav viseči filter protoka kojih 300 l/h. Lako se čiste, prilično učinkoviti, stvaraju površinsko mreškanje, pa nemoraš kupovati pumpu zraka, lako se umeće filter materijal.

Ne spominješ biljke, no znaj da češ bez biljaka imati puno problema oko stabilnosti sistema. Podloga ti treba bit barem 5-10 cm, pa izračunaj koliko ti akvarijskog pijeska treba, i biraj tamniji pijesak, to ribe više vole.

Dobro pazi na što stavljaš akvarij. Obavezno mu kao podlogu stavi komad stiropora tanjeg (cca 1 cm). Pazi da nije na direktnom sunčevu svijetlu.

Rijeka / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #11 u: Veljača 11, 2004, 10:42:00 prijepodne »

biljke dobijam od gore spomenutog prijatelja, te i neke mlade ribice, par Ancistrusa(obožavam ih) i par oklopnih somića...

mislio sam vas kasnije gnjavit u vezi ribica...

dajte mi plz objasnite koliko lampi da stavim?? 2,3?? mislio sam uzet 18W (59cm) GRO-LUX radi bilja...

podloga, tj. kamenje bih uzeo bijelo, ali sad ću potražit tamno... ono kamenje u boji, to baš ribama i nije super, a??? meni je pre umjetno...

Offline Seba

• Administrator
  • Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • http://www.akvarij.net
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #12 u: Veljača 11, 2004, 10:56:00 prijepodne »
Citat: Amater no1

E hvala vam ljudi, ma pročitao sam ja literature(akvaristika.pdf) i saznao sam da je 80l započetnike idealan jer se procesi sporije odvijaju, neg nemože ti ni literatura reći ono što vi znate iz iskustva!

buđet mi je ograničen (studoš sam) , a na 45l gledam baš zobg jedne police u sobi... sad je druga varijanta = 75x30x40 = 90l (291kn) , eto nagovorili ste me

što se tiče opreme, dok ne zaglibim ko svi vi ostali, ipak bih išao na jeftiniju (ne toliko profesionalnu) opremu, pa bih vas molio tu još par odgovočića??!

koji mi je filter bolji... onaj što se stavlja na podlogu pa preko njega 8cm pijeska ili ove mašine što se nude??!?

thanx very mucho people!!!

Ja bi izbjegavao podne filtere.. onako, baš mi ne ulijvaju neko povjerenje.. Od filtera možda eventualno nekog fluvala 104 ili neki sličan kanister filter.. Puno su jednostavniji za održavati ali to ima svoju cijenu..

Ostaje ti na kraju unutrašnji filter, onako, kao zadnja i najjeftinija opcija...

Svijetlo 2x 18W bi bilo sasvim dovoljno.. jedna osram floura - oko 25 kn, i još neka recimo aqua-glo..

Grijač.. tetra, jager, sera.. izbjegavati hagen tronic, meni su ispali katastrofalni..

If you can't explain it simply, you don't understand it well enough.

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #13 u: Veljača 11, 2004, 10:57:00 prijepodne »

sorry kaj vas gnjavim al imam još jedno pitanjce... ma šalim se bit če ih još 100

imam dvije police 53x31 i mislio sam na jednu stavit 45l akvarij, ali sad je u igri 90l pa bi ih spojio jednu do druge, svaka izdrži 100kila jer sam izveo jedan kompliciran test koji nebi sad baš objašnjavao ali jedan dio tog testa uključuje moje sjedenje na polici...

šta preporučujete, da stavim neku dasku preko polica pa stiropor ili može ići odma stiropor ??? razmak između polica je sitni (cca 2mm)

Offline Sarko

• Novi član
  • *
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #14 u: Veljača 11, 2004, 11:06:00 prijepodne »
u Belugu su ti najeftiniji juwel 96l 999kn  120l 1250kn a i ovi manji su ti ful jetini za gotovinu ima 30%_popusta tako da te taj mali dojde skro ko taj šta si sam slago a ovi su ti org.

Offline SandmanRI

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #15 u: Veljača 11, 2004, 11:11:00 prijepodne »
obavezno dasku preko polica! Police NIKAD nebiš uspio postaviti u apsolutno jednako, što znači da bi akvarij uvijek opterećivao jednu policu više od druge, te bi se nejednoliko napinjalo staklo, a to bi moglo biti pogubno. Daska preko obje police bi izjednačila pritisak. I te police DOBRO učvrsti jer sa podlogom i poklopcem sa rasvjetom akv. od 100 l lako dosegne 200 kg, možda i više.
Rijeka / Hrvatska

Offline Ars

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #16 u: Veljača 11, 2004, 11:22:00 prijepodne »

..jer sam izveo jedan kompliciran test koji nebi sad baš objašnjavao ali jedan dio tog testa uključuje moje sjedenje na polici..

hehe.. što je lipo bit student.. tko zna što si ti to sve ozvodio na polici.. hehe.. samo imaj na umu da polica možda nije pukla odmah, ali kako će se ponašat ako bude duže stalo 100 kg na njoj?? tako da dodatna pojačanja nisu na odmet..

Offline Zoran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #17 u: Veljača 11, 2004, 12:49:00 poslijepodne »
Sandman - da od fluvala dobivam 100 kn po spominjanju imena  mos mislit, nego jednostavno znam sta neki frendovi maju od kupovnih i razlike u radu, dok one unutarnje koje frendovi nemaju ili ja nisam imao ni ne komentiram posto neznma sta rec o njima jer ih nisam probao. One filter pod DIY nikad ne spominjem jer ih treba napravit a neki nisu spretni s rukama tako da to mi otpada u startu.

Sto se tice testiranja police , ljudi imaju pravo sto ti preporucuju dasku preko polica jer police inace radjene su od iverice a ona zna nakon nekog vremena popusti, a i 100 kg nanjoj, dovoljno dase malo po malo savija i da pukne a onda nije ljepa slika.

Stavi dasku preko da rjesis ravnomjerno opterecenje na sva uporista ili jednostavno napravi staticki proracun toga ali to je vec zahebancija
Rijeka/Hrvatska

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #18 u: Veljača 11, 2004, 15:18:00 poslijepodne »
Citat: sarko
u Belugu su ti najeftiniji juwel 96l 999kn  120l 1250kn a i ovi manji su ti ful jetini za gotovinu ima 30%_popusta tako da te taj mali dojde skro ko taj šta si sam slago a ovi su ti org.
to je fakat jeftino, nemaš kaj misliti kupuj. ak se ne varam juwel, tj. rekord 96 je 80x30x45.
dovla!!!!

Offline vladek

• Punopravni član
  • **
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #19 u: Veljača 11, 2004, 15:21:00 poslijepodne »
bay the way ZOO VILI je u Utrinama pa ima baner na naslovnici!!!!!!
dovla!!!!

Offline sax

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #20 u: Veljača 11, 2004, 19:25:00 poslijepodne »
dali je taj juwel od 96 litara sa opremom ili bez?

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #21 u: Veljača 11, 2004, 22:21:00 poslijepodne »

ma danas sam prošao kroz utrine i nisam ga uočio(zoo vili) , a bio sam ljen raspitat se di je točno

stupid stupid stupid! ko nema u vugla ide dvaput u utrine

akvarij će pričekat dva tjedna, kad sam čekao tak dugo, možem još malo, radim razmještaj sobe, sve zbog akvarija!!!! mičem ormare, krečim, bit će macan na pravom mjestu , i ima da uživam kad se zavalim u svojoj stolici i okrenem se od kompa, a ono milina....joooooj!

ljudi jel istina da beta borac tu i tam "pop...." pa radi reda po akvariju???

mislio sam skombinirat ribice iz j.Amerike i Afrike.. nisam pametan pa vas pitam, jel to funkcionira??

A. khulii

Poecilia Velifera

Betta Splendens

Pseudotropheus Daemonsoni (cihlidia)

Ancistrusi i Corydorasi

oće proč ili imate neki savjet koristan za neznalicu?!?!

e da, hvala!!!

Offline Ars

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #22 u: Veljača 12, 2004, 10:02:00 prijepodne »

uuuuuuuuuuuuuuuuuuuuups... ciklidi su ti svoja priča.. oni ti idu samo s "svojom ekipom".. imaš na ovom forumu puno o ciklidima, pa pogledaj.. aa ako se odlučiš imat ciklide, možeš samo ili afričke ili američke.. zajedno ne idu..

ako nisi znao: skalar, diskus.. su ciklidi..

Offline Ars

• Punopravni član
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #23 u: Veljača 12, 2004, 10:05:00 prijepodne »

Ancistrusi ti mogu s ciklidima.. doduše, ja sam i cory-e imao i spavali su u istoj rupi.. ali to je moja situacija.. hehe..

samo za ciklide ti treba veći tank jer narastu i do 35 cm..

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
Dobri ljudi pomagajte...
« Odgovori #24 u: Veljača 12, 2004, 11:48:00 prijepodne »
Amater sve je to OK ali ja bih ipak čuo kako si izveo test! Molim te...
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti