pretpostavil sam ulazak vode prilikom prvog uropna.. pa onda ups.. curi.. brzo van.. jos silikona.. a sva voda nije izasla van..
elektronski termostat? dakle u grijacu postoji i mali trafo i ispravljac za napon? Koji napaja tu elektroniku.. i kako gasi? relejom?
Kad vrtis onaj gore kotacic na grijacu, zapravo podesavas razmak izmedju elektromagneta i jednog lima koji je u biti lisnata opruga (jedan list). Kada je grijac hladan, struja kroz elektromagnet je velika i lim (opruga) je privucen na elektromanget. Kako se grijac zagrijava, struja kroz elektromagnet je sve slabija i EM sila slabi do trena kada se lim odvaja od elektromagneta i grijac se iskljucuje.
E sad, sto si ti nasarafio veci razmak lima i elektromagneta, potrebna je veca sila da se lim zadrzi, pa se iskljucuje na manjoj temperaturi, i obratno - ako je sila u opruzi malena (odšarafiš do kraja kotacic na gerijacu), bit ce dovoljna mala EM sila (tj mala struja) da oprugu zadrzi spojenu.
Nema releja, nema elektronike i definitivno nema trafoa unutra.
A sad malo prakse:
Pokusao sam prije tri-cetiri godine tako popraviti grijac...izgorio je odmah na testiranju.
Problem je bio u losim epruvetama, tj pucala su zbog ogromnih razlika temperature unutra i vani.
Da je prezivio, mislim da bi problema bilo sa silikonom, koji bi sigurno s vremenom popustio, opet zbog velikih temperatura.
Sto se tice samog strujnog udara - imam odlicne osigurace koje sve te moje testove i krive lemove vrlo brzo eliminiraju, dakle kad je pukla epruveta i voda usla u grijac, odmah je osigurac izbacio.
A opcenito, sto se tice strujnog udara, ako struja i dodje u vodu, ribama nece biti nista, bas kao sto nije ni ptici dok sjedi na zici dalekovoda, jer su na istom potencijalu. Problem nastane kada npr bos (prolaze i carape, i tanke papuce) gurnes ruku u tank pod naponom - tada se stvar uzemlji i svi dobiju strujni udar. I to sam provjerio u praksi, a frend je tako razbio rukom akvarij.