Lipanj 03, 2025, 11:35:58 prijepodneNajnoviji Član: Osman123

Autor Tema: Koliko bradonje zapravo jedu?  (Posjeta: 5497 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Koliko bradonje zapravo jedu?
« u: Srpanj 17, 2010, 16:00:05 poslijepodne »
Znam da jedu puno, vidim to po mom proždrljivcu. Ima nekih godinu dana i mjesec, dva i hranim ga dubiima i lateralisima. Koliko da mu dajem dnevno, koliko god stavim u zdjelicu sve pojede. Ne želim imati predebelu agamu pa me zanima koliko žohara je njemu dovoljno, dnevno. Ili oni sami nađu granicu, iako ovaj moj baš i nema granicu u hrani. Biljnu hranu jede, iako su mu još uvijek draži žohari. Koja je dnevna granica u živoj hrani?

Offline nemo123

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 30
    • moja priča na blogu :)
Odg: Koliko bradonje zapravo jedu?
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2010, 16:05:29 poslijepodne »
Nemogu ti baš previše pomoći, ali mislim da količina hrane nesmije biti već od one koju agama pojede u najviše pet minuta... :)

Offline toncek12

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2010, 16:24:46 poslijepodne »
Nemogu ti baš previše pomoći, ali mislim da količina hrane nesmije biti već od one koju agama pojede u najviše pet minuta... :)

tako i ja mislim..

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2010, 16:48:39 poslijepodne »
To je onda nekih 25 komada, nekad i više. Jednom dnevno ili više puta?

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2010, 19:15:57 poslijepodne »
Svaki put kad joj stavljaš bube, stavi toliko koliko pojede u pet minuta. Ili u tri minute, da uštediš na bubama ;) Ja mislim da bi to nekako trebalo ići ovako: kad je mala/mlada (recimo do osam mjeseci) tri obroka s bubama, od osam mjeseci do npr. godinu i pol dva obroka s bubama, jedan sa biljnom hranom.. i onda poslije dva biljna obroka i jedan sa bubama. ali se dobne granice mogu pomaknuti (štoviše, ako netko od vas iskusnijih misli da bi trebalo biti drugačije, neka i mene upozori) :)

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2010, 19:21:00 poslijepodne »
ma ima žohara, ne trebam štediti na njima, kote se ko blesavi  ;)
biljni obrok dobije ujutro i stoji joj cijeli dan, navečer izvadim van. Do sad bi joj stavila ujutro i žohare u zdjelicu i isto tako izvadila navečer ako bi išta ostalo. Zadnjih mjesec dana stavim ih u zdjelicu i ona već čeka, zdjelicu držim u ruci i ona jede iz nje. Nekako mi je bucmasta, stavim slike sutra jer je već pred spavanje  :heart:

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2010, 19:31:05 poslijepodne »
Tak i moja, čim vidi da lovim bube već stoji pored zdjelice :) Skoro ko mačka :D
Laku noć onda tvojoj bradonjici :)

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 18, 2010, 02:40:41 prijepodne »
Kolicina i vrsta prehrane ovise o starosti guštera;
- Mladi od jednog mjeseca: hraniti 2-3x/dnevno; cvrcci (1 tjedan stari naprašiti jednom dnevno)
- Jedan – cetiri mjeseca starosti: hraniti 2x/dnevno; (2 tjedna stari cvrcci, naprašeni 1x/dnevno)
- Ceti mjeseca do odraslosti: hraniti 1-2x/dnevno; cvrcci, crvi brašnari i ostali kukci, zelena salata svaki drugi dan, možemo ponuditi i sirovo meso u manjim kolicinama jednom tjedno (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
- Odrasli: hraniti svaki 1-2dana; cvrcci, sve vrste crva i kukaca (osim kornjaša). sirovo meso i povrce svaki drugi dan, (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
Vodu piju iz plitke posude ili zdjelice. Vodu moramo mijenjat svakodnevno i po potrebi dezinficirat posudu, možemo ih i dnevno jedanput prskat ugodno toplom vodom (finim raspršivacem za cvijece), posebno vrijedi za tek izležene mlade.

Znaći gušteri u prirodi svaki dan ne dobiju cvrčaka(hrane) koliko bi oni htijeli,nego ponekad i gladni odu na počinak,tako da ni našim gušterima ništa nebude ako ponekad manje pojedu :)

http://free-zg.htnet.hr/gusteri/vrste/bradati%20zmaj.htm    :) :up:
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2010, 16:54:08 poslijepodne od toncek12 »

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 18, 2010, 14:27:22 poslijepodne »
Kolicina i vrsta prehrane ovise o starosti guštera;
- Mladi od jednog mjeseca: hraniti 2-3x/dnevno; cvrcci (1 tjedan stari naprašiti jednom dnevno)
- Jedan – cetiri mjeseca starosti: hraniti 2x/dnevno; (2 tjedna stari cvrcci, naprašeni 1x/dnevno)
- Ceti mjeseca do odraslosti: hraniti 1-2x/dnevno; cvrcci, crvi brašnari i ostali kukci, zelena salata svaki drugi dan, možemo ponuditi i sirovo meso u manjim kolicinama jednom tjedno (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
- Odrasli: hraniti svaki 1-2dana; cvrcci, sve vrste crva i kukaca (osim kornjaša). sirovo meso i povrce svaki drugi dan, (naprašiti 2 hranjenja tjedno).
Vodu piju iz plitke posude ili zdjelice. Vodu moramo mijenjat svakodnevno i po potrebi dezinficirat posudu, možemo ih i dnevno jedanput prskat ugodno toplom vodom (finim raspršivacem za cvijece), posebno vrijedi za tek izležene mlade.

Znaći gušteri u prirodi svaki dan ne dobiju cvrčaka(hrane) koliko bi oni htijeli,nego ponekad i gladni odu na počinak,tako da ni našim gušterima ništa nebude ako ponekad manje pojedu :)
Neznam, nemogu reči da se baš sa svime slažem.. mislim da malim agamicama neće ništa biti i od drugih buba, moja Cal ima malo više od dva mjeseca i uredno jede i lateralise, dubije, fobase i cvrčke. Štoviše, agamice dok su male bi morale imati raznovrsnu prehranu. Opće pravilo je da agami nesmiješ dati plijen veći od razmaka između njenih očiju. Dakle, znam da u prirodi one vjerojatno ne paze na to, ali preveliki plijen može dovesti do komplikacija kod agame. Ovo za sirovo meso još nigdje nisam čula, naprotiv, čula sam da se to nesmije, ali da im se rijetko može ponuditi pinky (ne mora, to uopće nije hrana koje agame moraju dobivati), a što se salate tiče, ja od početka Calypso dajem salate svaki dan, ona nekad pojede, a nekad ostane i osuši se. To suho bacim, ujutro joj dam novo.  I to je to, ako pojede-pojede, ako ne-ne...
Ja ove svoje tvrdnje temeljim na onome što su mi iz prve ruke pričali ljudi koji defiinitivno znaju s agamama.. a neke stvari od ovih sa te tvoje stranice su izričito rekli da nevalja raditi..  -?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #9 u: Srpanj 18, 2010, 18:04:53 poslijepodne »
Nemo, dobro zboriš!

Tonček, o kakvom ti sirovom mesu i prskanju bradatih agama pišeš?!?! Od kuda ti te informacije :question:, jel apeliraš na ovo sa linka?

Ruku na srce Iceku za ovo kaj je na tom linku pisao ... ali Icek nikad u životu bradatu agamu nije imao! A taj tekst tamo  je dosta star sa dosta krivih i netočnih navoda.

Ja iceka jako poštujem, jako smo dobri prijatelji, a li i sam se slaže da su to zastarjele informacije. :)

Isto tako i ja imam dosta krivih navoda u nekim svojim starim tekstovima... 
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2010, 18:12:21 poslijepodne od skorpac »
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 18, 2010, 18:58:45 poslijepodne »
Nisam ja to rekao,ja sam izvukao tekst sa tog sajta...stavio sam link ispod..

primjetio sam i ja da ima netočnih informacija...nisam nikad davao sirovo meso svojoj agami nit sam je ikad prskao vodom...
« Zadnja izmjena: Srpanj 18, 2010, 19:03:23 poslijepodne od toncek12 »

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 18, 2010, 19:03:46 poslijepodne »
 Kakvo prskanje? Ima zdjelicu vode koju mijenjam svaki dan.Kupala ju nisam nikad jer nema potrebe, nuždu obavlja redovito.

Po mojoj teoriji pojede oko 70% žohara a samo 30% biljne hrane. dajem joj rikolu, radić, matovilac, mahune, mrkvu, dok je bilo cvjetova maslačak, dobije i malo rajčice. voće nikako neće, do sad sam pokušala s jabukom, grožđem, kruškom, mangom, nektarinom.  Mango poliže ali ga neće jesti.

Znam da bi postotak trebao biti obrnut pa me zato zanima koliko je njoj zapravo mesne hrane potrebno. Imam osjećaj da bi pojela cijelu koloniju žohara da joj dam, ali ograničila sam ju na nekih 20,25kom dnevno. Temeljna hrana su joj dubii i lateralisi, dobije svaka dva tjedna par brašnara. Cvrčke i fobase jedan obrok svako 15 dana.
Evo sad ću probati da mesnu dobije svaki drugi dan a cijelo vrijeme će imati zelenilo u zdjelici. Moram ju izvagati ali nikako da se sjetim kupiti kuhinjsku vagu.

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 18, 2010, 19:24:35 poslijepodne »
moj bradonja je dečko,star oko 10-11 mjeseci...i sve jede kaj mu se ponudi..mahune obožava,nektarine i breskve sad dok ih ima,jabuku,maslačak,radić..ima dvije posudice u ter.za vodu i voće i povrće..insekte mu ne ostavljam u posudici,dobije svaki dan nekoliko dubija i latera,kad vidim da se počinje predomišljat hoće ga pojest ili ne dobijem dojam da mu je dosta....a da je pio vodu to još nisam primjetio.

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 19, 2010, 14:14:00 poslijepodne »
Ja sam svoju vidjela da pije jednom  :zagrljaj: I baš sam si bila happy kaj sam to vidjela :P
Inače, kakve mahune im dajete? Malo je glupo pitanje.. ali ja nemam pojma di da ih nabavim -.-"

Offline vzlosa

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 19, 2010, 19:51:41 poslijepodne »
Ja sam svoju vidjela da pije jednom  :zagrljaj: I baš sam si bila happy kaj sam to vidjela :P
Inače, kakve mahune im dajete? Malo je glupo pitanje.. ali ja nemam pojma di da ih nabavim -.-"
...de probaj na pijacu  :D :D tj, trznici, sigurno imaju neke bake

Offline toncek12

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 19, 2010, 20:34:56 poslijepodne »

ima više vrsta mahuna,moja jede sve...imam vrt iza kuće i tamo ima svega pa eto i mahuna :) trenutno joj dajem žute duguljaste mahune i kad joj srežem na malene komadiće neće baš odmah..a kad joj dam veći komad baš ga slatko pojede,hrskavo :D pogledaj u voćarnama,sigurno ima...  ;)

Offline nemo123

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 20, 2010, 07:02:41 prijepodne »
Ok hvala :)
Nije mi palo na pamet to uopće  :nerv: čak sam i na internetu tražila :D Ali inače nisam tako jako zbunjena  :-[

Offline Crvi

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 25
« Odgovori #17 u: Listopad 21, 2010, 21:17:53 poslijepodne »
koliko vrsta insekata mu se daje jel dovoljno dvije vrste -?

Offline MRGooD

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #18 u: Listopad 22, 2010, 17:23:52 poslijepodne »
Preporuka mnogih je sto raznovrsnija hrana! :) Tako da mu nece smetati vise, ali mislim da nije problem ni 2 vrste!  ;)
Sreca, sreca radost! Pivo, pivo patos! xD

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #19 u: Listopad 22, 2010, 18:34:15 poslijepodne »
Ovisi koje 2 vrste, iako je bolje što više vrsta. Uzgajam dubije, lateralise i brašnare pa su mom bradonji dubiji i lateralisi glavna hrana. Ali barem jednom tjedno dobije i fobasa i cvrčaka, pa sve nešto mislim da mi je vrijeme da krenem s uzgojem fobasa. Cvrčke jedino ne mislim uzgajati zbog divnih zvukova od kojih bi prolupala  :D

Offline vzlosa

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Listopad 22, 2010, 19:26:32 poslijepodne »
Cvrčke jedino ne mislim uzgajati zbog divnih zvukova od kojih bi prolupala  :D

...ma da, sta ti fali da ti 300-tinjak cvrcaka cvrci u kuci, pa imas filing kao da si na moru  :D  :D

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #21 u: Listopad 22, 2010, 20:25:03 poslijepodne »
Cvrčke jedino ne mislim uzgajati zbog divnih zvukova od kojih bi prolupala  :D

...ma da, sta ti fali da ti 300-tinjak cvrcaka cvrci u kuci, pa imas filing kao da si na moru  :D  :D

:D previše volim svoju tišinu a morski ugođaj je precijenjen  :P  :D

Offline MRGooD

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 34
« Odgovori #22 u: Listopad 23, 2010, 04:34:00 prijepodne »
Ja evo sad pocinjem da gajim dubije pre nego sto uzmem agamu, vec neko vreme gajim crve! Znajuci mene pocecu i cvrcke! :D
Sreca, sreca radost! Pivo, pivo patos! xD

Offline vzlosa

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Listopad 23, 2010, 10:03:55 prijepodne »
...pa dubiji su malo zahtjevniji od cvrcaka i drugih...al isprobavam  :up:

Offline MRGooD

• Punopravni član
  • **