Srpanj 31, 2025, 01:42:04 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: prijelaz na živo bilje pomoć  (Posjeta: 2482 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline crveni borac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
prijelaz na živo bilje pomoć
« u: Srpanj 17, 2010, 15:10:53 poslijepodne »
Evo mene opet poslušao sam vaše savijete bacam umijeno bilje i kič prijelazim na živo. Pročitao sam na forumu da se podloga može napravit od obične zemlje za cvijeće pa sam je kupio i počeo natapati u jednoj plastičnoj posudi da iziđe amonijak iz nje ribe sam premijestio u manji akvarij dok ovdije obavim cikliranje i sve sad me zanima: 1. koliko dugo treba natapati zemlju
2. kad to obavim koliko debel sloj treba biti zemlje i pijeska poviše zemlje
3. koje biljke su manje zahtijevne i lako nabavljive
4. koliko trba da se to ciklira prije vračanja riba
5. dali je potrebna nekakva posebna prilagodba riba pošto su mijesecima bile u umijetnom bilju i takvoj vodi
 to bi bilo to za sada al bit če toga još vjerujem?

Offline viky_16

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 31
Odg: prijelaz na živo bilje pomoć
« Odgovori #1 u: Srpanj 17, 2010, 15:16:24 poslijepodne »
Zemlju namakaj bar 10-tak dana, dok ti prestane isplivavat "smeče" iz zemlje na površinu vode ;)
Stavaljaj je debljine 2 cm, preko nekakvu mrežicu i onda na to šljunka.
Nek se ciklira mjesec dana.
Sto se biljaka tice: cryptocryne,sagitaria,valisneria,polysperma,rogolist,mahovina,anubias, microsorum  :up:
KOlika ti je rascjeta na aq, i koliki je aq?
i ako ribe staviš nakon mjesec dana (kad završi sikliranje) neterba nikakva prilagodba  ;)
Ako morate birati između dva zla, odaberite ono koje još niste probali....

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 17, 2010, 15:24:45 poslijepodne »
akvari je 30 litara i nekakva lampa mislim kineska neka od 15w jer nije orginal poklopac akvarij sam dobio bez poklopca pa sam ga sam pravio od pleksiglasa i stavio tu lampu na sredini onako nije loše dosta lijepo osvijetli ali ne prejako

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Srpanj 17, 2010, 15:31:10 poslijepodne »
Dosta svijetla za taj aq  :up:
a koje ribe planiraš staviti unutra? :)

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 17, 2010, 18:18:48 poslijepodne »
stavi si minimalno 3 cm šljunka preko zemlje.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 17, 2010, 18:51:34 poslijepodne »
ribe već imam dosada sam ih držao sve skupa nisam imao problema al ču ih sad odvojit imam mužijaka i ženku sijamskog borca,nekoliko gupia odraslih i stotinjak mladih al odvojenih tako da te mlade za sad neidu u taj akvarij imam i 5 švertova dva crna mola (mužijaka i ženku) ženku velifera, jednog kulia, dva čistača stakla i dva neznam točan naziv al to su također čistaći al kamenja i dva mala skalara sad bih to razdvojio onako kako piše u priručnicima jer kažu da to neide skupa iako ja nisam imao problema jer su sve kupljene jako mlade pa su se vjerovatno navikle skupa pa eto volio bi da me i vi savijetujete o raspodijeli

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 17, 2010, 18:55:27 poslijepodne »
sve te ribe i koliki je drugi aq? kad nacedeš koliki je drugi,moc cemo ti dalje recd i sto stavit od riba  :up:

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 17, 2010, 19:05:14 poslijepodne »
ovaj je od 30 litara taj drugi je oko 20 i imam jedan prazan tu sam danas stavio vodu da se ciklira i on je oko 20 litara i imam jedan sa mladima

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 17, 2010, 19:12:28 poslijepodne »
želio bih stavit sve ove živorotke zajedno (mollie,gupie i velifera) samo šta da još dodam da se uklopi znam da skalare nesmijem al šta je sa borcima

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #9 u: Srpanj 17, 2010, 19:20:29 poslijepodne »
pa imaš ti  ribica za napuniti jedan dobar 100 litraš. ;)..morat ćeš   broj riba na  tu veličinu aq smanjiti..to ti je moj savjet..jer će doći do  ugibanja, toliko ribica u tako malom aq je  previše..pa ne trebaš ništa dodavati od ribica osim ovih koje imaš, jer nemaš niti mjesta, rekao si da imaš i čistača tako da ni njih ne trebaš dodavati još..
što se tiče bilja ja bih preporučio bilje koje je  malo i sitno da ti  da dojam prostora u aq male kripte, eloharis parvula, liliopsis brazil., glosu, anubias petit, sagitariu..
imaš raznih kombinacija  s biljem..smao mene više zanima  kako ćeš izaći na kraj s tolikim ribicama..
u svakom slučaju samo naprijed.. :)

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
« Odgovori #10 u: Srpanj 17, 2010, 19:52:49 poslijepodne »
Zemlju namakaj bar 10-tak dana, dok ti prestane isplivavat "smeče" iz zemlje na površinu vode ;)
Stavaljaj je debljine 2 cm, preko nekakvu mrežicu i onda na to šljunka.
Nek se ciklira mjesec dana.
Sto se biljaka tice: cryptocryne,sagitaria,valisneria,polysperma,rogolist,mahovina,anubias, microsorum  :up:
KOlika ti je rascjeta na aq, i koliki je aq?
i ako ribe staviš nakon mjesec dana (kad završi sikliranje) neterba nikakva prilagodba  ;)

jedan mali savjet u vezi zemlje.

sve biljke gore nabrojane mogu najurednije opstati i uspijevati samo na šljunku, bez ičeg drugog u podlozi.
štoviše, rogolistu, microsorumima, mahovinama i anubiasima ne treba čak ni to - oni uopće ne trebaju podlogu.
meni na šljunku lijepo rastu hydrocotyle leucocephala (i kao plutajuća i zasađena), rotala, ludwigia, hrpetina anubiasa, limnophila i brdo kripti.
osim što svako jutro kapnem easy carbo u akvarij gnojiva ne dodajem uopće (dodavala sam tu i tamo nešto u kapljicama jednom tjedno, sad sam i s time prestala jer imam dosta ribica, a kako ne vidim nikakve zastoje u vidu slabijeg rasta, razvoja ili pojave algi ni neću dodavati ništa do daljnjega).

moram reći samo da sam kod sađenja bilja upodlogu zapiknula jedno tri glinenie kuglice sa željezom i nekim drugim elementima, mislim od jbl-a. njih gurneš u supstrat ispod korijena biljke, i - prema deklaraciji - kuglica radi svoje godinu dana. mislim da ih je sve skupa tri kod mene - jedno dvije ispod grma kripti, i jedna tamo gdje su grmovi rotale i ludwigie, što znači da mi ih je u kutiji u kojoj sam ih kupila ostao još 10 komada.

sigurno da zemlja ima velike prednosti, ali svo ovo bilje gore se bez ikakvog problema može uzgajati i bez nje - samo htjedoh da to znaš.
ja svoju već bila namočila na nekoliko tjedana, ali kako sam tijekom tog vremena čitala i o iskustvima ljudi koji su nešto zeznuli sa zemljom pa su sve morali raskopati i raditi iz početka, predomislila se u zadnji čas.
i nije mi žao.

kako god odlučio, sretno s biljem! mislim da si donio odličnu odluku - akvaristika će ti postati još zanimljivija  :up:

Offline viky_16

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 17, 2010, 20:03:08 poslijepodne »
Ako je vec namočio zemlju zasto ne? MOzda za mjesec dana stavi zahtjevnije bilje, pojača rasvjetu i usput ce vec imati podlogu pa nece morat rastavljat akvarij  :up:

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Srpanj 17, 2010, 20:38:25 poslijepodne »
čuo sam već od nekih da za neke biljke netreba zemlja za podlogu i za te plutajuće koje možeš pustiti na površinu ili samo svezati za nešto da visi al več sam odlučio za zemlju i probat ču sa tim danas sam malo čitao po forumu i sad me buni co2 čak sam po nečijem receptu i pokušao napravit co2 sa šečerom,kvascem i sodom i pustio kroz cijevćicu u prazni akvarij i izlazi 1-2 mijehurića u sekundi do dvije pa me zanima dali bi to bilo dovoljno za moj akvarij ili treba nešto drugačije  :nerd:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 17, 2010, 21:17:35 poslijepodne »
čuo sam već od nekih da za neke biljke netreba zemlja za podlogu i za te plutajuće koje možeš pustiti na površinu ili samo svezati za nešto da visi al več sam odlučio za zemlju i probat ču sa tim danas sam malo čitao po forumu i sad me buni co2 čak sam po nečijem receptu i pokušao napravit co2 sa šečerom,kvascem i sodom i pustio kroz cijevćicu u prazni akvarij i izlazi 1-2 mijehurića u sekundi do dvije pa me zanima dali bi to bilo dovoljno za moj akvarij ili treba nešto drugačije  :nerd:

:up:
dobar ti je co2, ali trebaš ili difuzor ili ljestve da ti se kako spada rastopi u vodi.
sama cjevčica koja ispušta mjehuriće, čak ni spojena na onaj airstone, neće dobro obaviti posao.

Offline ChoGe

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #14 u: Srpanj 17, 2010, 21:27:44 poslijepodne »
e mene bune ti mjehurići!

mogu biti različite veličine! kaj ak nekome izlaze 2 mjehurića u sekundi a mjehurić je promjera centimetar :D  a nekome milimetar?...kak se orijentirat prema tome?

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 17, 2010, 21:32:27 poslijepodne »

mogu biti različite veličine! kaj ak nekome izlaze 2 mjehurića u sekundi a mjehurić je promjera centimetar :D  a nekome milimetar?...kak se orijentirat prema tome?

ako pretpostaviš da svi koristimo cijevi koje se prodaju po pet shopovima a koje su sve jednake, onda nemaš problema s tim, jer o promjeru cijevi ovisi veličina mjehurića. :up:

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 17, 2010, 22:26:14 poslijepodne »

dobar ti je co2, ali trebaš ili difuzor ili ljestve da ti se kako spada rastopi u vodi.
sama cjevčica koja ispušta mjehuriće, čak ni spojena na onaj airstone, neće dobro obaviti posao.
znači da nabavim taj difuzor ili ljestve i ti bi trebalo funkcionirat ako je tako mislim da to nije neki problem HVALA ribafish

Offline ChoGe

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #17 u: Srpanj 17, 2010, 22:32:21 poslijepodne »

ako pretpostaviš da svi koristimo cijevi koje se prodaju po pet shopovima a koje su sve jednake, onda nemaš problema s tim, jer o promjeru cijevi ovisi veličina mjehurića. :up:

ali ja nebi bil ja da nebi stavil neku svoju cijevčicu    :whip: :whistle:

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 17, 2010, 22:45:43 poslijepodne »

onda budi ti do kraja pa si sam smisli sistem brojanja mjehurića  :P

Offline ChoGe

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Srpanj 17, 2010, 23:04:55 poslijepodne »

hehe pa drugo mi ni ne preostaje  :D

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 17, 2010, 23:30:57 poslijepodne »

znači da nabavim taj difuzor ili ljestve i ti bi trebalo funkcionirat ako je tako mislim da to nije neki problem HVALA ribafish
nema na čemu :up:
mislim da ti je Sarita prodavala ljestve na oglasniku, ali nisam ziher, bilo je dost davno.
probaj joj poslat pp pa provjeri, možda ih još ima :up:
ja inače difuzore imam po 50 kn, al moram samo testirat jel rade na diy prije nego što ih dam u promet, ne bih to htjela prodati bez da provjerim jel valja.

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #21 u: Srpanj 18, 2010, 00:30:54 prijepodne »

hehe pa drugo mi ni ne preostaje  :D
[/quote]

broj mjehurića je ionako čisto individualna stvar.  jednom je dovoljan jedan mjehurić a meni 3. nije pametno osloniti se  samo na broj bez dropcheker-a.

Offline crveni borac

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 20, 2010, 22:27:32 poslijepodne »
prijatelj mi nudi neke biljke kaže da mu rastu ko lude pa me zanima šta mislite o tome il da izaberem samo neku od tih evo imena:valsinerie gigantee i neka sličnog izgleda al manja za prednji dio,ludvige ovalis,rogolist i neku plutajuću nezna joj ime

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 21, 2010, 08:38:48 prijepodne »
prijatelj mi nudi neke biljke kaže da mu rastu ko lude pa me zanima šta mislite o tome il da izaberem samo neku od tih evo imena:valsinerie gigantee i neka sličnog izgleda al manja za prednji dio,ludvige ovalis,rogolist i neku plutajuću nezna joj ime

rogolist je svakako odlična stvar, pluta i ždere otpad ko blesav, a jednako tako i raste.  još ti pruža odlično sklonište za male ribe. ma divna biljka  :up:
probaj sa ludwigiom, i sa onom travkastom za prednji plan, i sa nepoznatim plutajućim biljem. ja bih jedino bila oprezna sa valisneriom giganteom. naraste preko pola metra pa stvara sjenu biljkama ispod, posebno u niskom akvariju gdje se mota po površini vode. a ne znam trunu li listovi kad ih šišaš - ako da, mogli bi zagaditi vodu, pa ti zadati više posla nego veselja.

Offline ChoGe

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #24 u: Srpanj 21, 2010, 08:42:13 prijepodne »

rogolist je svakako odlična stvar, pluta i ždere otpad ko blesav, a jednako tako i raste.  još ti pruža odlično sklonište za male ribe. ma divna biljka  :up:
probaj sa ludwigiom, i sa onom travkastom za prednji plan, i sa nepoznatim plutajućim biljem. ja bih jedino bila oprezna sa valisneriom giganteom. naraste preko pola metra pa stvara sjenu biljkama ispod, posebno u niskom akvariju gdje se mota po površini vode. a ne znam trunu li listovi kad ih šišaš - ako da, mogli bi zagaditi vodu, pa ti zadati više posla nego veselja.
moj rogolist nekak propada  -?
gubi listiće i ina neku žućkastu boju

temperatura mu nije previsoka...jedino sam čital da možda previše bakra...da je na to osjetljiv...