Zemlju namakaj bar 10-tak dana, dok ti prestane isplivavat "smeče" iz zemlje na površinu vode
Stavaljaj je debljine 2 cm, preko nekakvu mrežicu i onda na to šljunka.
Nek se ciklira mjesec dana.
Sto se biljaka tice: cryptocryne,sagitaria,valisneria,polysperma,rogolist,mahovina,anubias, microsorum 
KOlika ti je rascjeta na aq, i koliki je aq?
i ako ribe staviš nakon mjesec dana (kad završi sikliranje) neterba nikakva prilagodba 
jedan mali savjet u vezi zemlje.
sve biljke gore nabrojane mogu najurednije opstati i uspijevati samo na šljunku, bez ičeg drugog u podlozi.
štoviše, rogolistu, microsorumima, mahovinama i anubiasima ne treba čak ni to - oni uopće ne trebaju podlogu.
meni na šljunku lijepo rastu hydrocotyle leucocephala (i kao plutajuća i zasađena), rotala, ludwigia, hrpetina anubiasa, limnophila i brdo kripti.
osim što svako jutro kapnem easy carbo u akvarij gnojiva ne dodajem uopće (dodavala sam tu i tamo nešto u kapljicama jednom tjedno, sad sam i s time prestala jer imam dosta ribica, a kako ne vidim nikakve zastoje u vidu slabijeg rasta, razvoja ili pojave algi ni neću dodavati ništa do daljnjega).
moram reći samo da sam kod sađenja bilja upodlogu zapiknula jedno tri glinenie kuglice sa željezom i nekim drugim elementima, mislim od jbl-a. njih gurneš u supstrat ispod korijena biljke, i - prema deklaraciji - kuglica radi svoje godinu dana. mislim da ih je sve skupa tri kod mene - jedno dvije ispod grma kripti, i jedna tamo gdje su grmovi rotale i ludwigie, što znači da mi ih je u kutiji u kojoj sam ih kupila ostao još 10 komada.
sigurno da zemlja ima velike prednosti, ali svo ovo bilje gore se bez ikakvog problema može uzgajati i bez nje - samo htjedoh da to znaš.
ja svoju već bila namočila na nekoliko tjedana, ali kako sam tijekom tog vremena čitala i o iskustvima ljudi koji su nešto zeznuli sa zemljom pa su sve morali raskopati i raditi iz početka, predomislila se u zadnji čas.
i nije mi žao.
kako god odlučio, sretno s biljem! mislim da si donio odličnu odluku - akvaristika će ti postati još zanimljivija