Pozdrav svima, nisam mislio otvarati novu temu jer smatram da je ova prikladna...
Ovako, namjeravam nabaviti njemačkog ovčara pa me zanimalo ako mi netko može nešto reći općenito.
Što se prostora tiče, imao bi terasu 5 sa 2 (znam da nije puno) ali bi ga se šetalo barem 2x dnevno koliko mislim da bi bilo dovoljno.
Mislim uzeti čistokrvnog, znači čipiranje i sve ostalo je obavezno naravno pa ako netko zna cijenu svega toga isto bi dobro došlo da znam otprilike računicu...
Poz, ja 9 god. imam muškog njem. ovčara sa pedigreom. Slobodno pitaj što te zanima.

Neznam sa kojom namjerom uzimaš psa, ali 5X2m ti je malo i nemoj mislit da ćeš na ta način izbječi dlake na fotelji i prljav tepih.
Razmisli o nekoj manjoj pasmini koja ce te jednako ciniti sretnim. Opet, prijatelj je u stanu 90m2 imao Njemaču dogu, što je ipak extremno.
Imam kuću sa 1300m2 dvorišta i pas mi minute nikada nije bio na lancu, a uvjek je tražio da idemo u šetnju (jednom dnevno jer veliku ne želi obavljati u dvorištu).
U mladim danima psa ja na bicikl, on pored mene i udri 4km lagani kas pa 2km galop. Nakon čega bi on bio mrtav umoran, a za pola sata spreman ponoviti isto. Danas je to lagana šetnja sa noge na nogu 20min.
Da ne spominjem utrošeno vrijme na dresuru psa (nisam plačao dresuru), on nikako da zapamti, a ti lagano počinješ sumljati da imaš debilnog psa. A onda jednog dana proradi sam od sebe. A za to je potrebo puno ljubavi i vremena.
Najvažnije je zapravo da imaš životni plan u koji će ti se uklopiti životinja koju misliš nabaviti.
Najlakše je istovariti 500eura za slatkog štenca, a nakon godinu dana ili prvog godišnjeg, pas počinje predstavljati teret !

Uzmi u obzir da je pas jedna velika obaveza, koja ce ti upotpunjavati život barem idučih 10 godina.
Teško prihvačam činjenicu da je životni vijek mog psa pri kraju, ali znam da će idući biti Njem. ovčar sa pedigreom.