Ja sam imala jako lijepo misljenje o vukovima do nedavno. Mislila sam da su to predivne zivotinje (to i jesu), vrlo misticne i tako slicne psima... toliko da ga pozelis imati doma....
A onda sam gledala jedan dokumentarac. Ima ih tona, tko jos nije gledao neki sa vukovima? Ovaj je bio nesto drugaciji, prilicno realan i bez izrezanih djelova... Ekipa je 2 sezone pratila 2 copora koji su naizmjenice osvajali/gubili jedan prostor. Kada je copor koji je prije bio vlasnik teritorija (a medjuvremenu ga izgubio) ponovno osvojio stari teritorij, u prvom lovu je jedan mali kojot pokusao ukrasti komadic mesa sa komada lesa koji vukovi nisu uopce gledali.. zapravo su bili 20.tak metara daleko. Cim su ga spazili su se zaletili za njim, nije imao sanse. Kamera je snimala dok su mu komadi tijela letjeli okolo i na kraju je svaki od 10-tak vukova nosio jedan. Spiker je rekao da su htjeli pokazati drugim vukovima i kojotima sudbinu ako se budu zahebavali s njima.
Onda sam ja jednog takvog hibrida zamislila kako kida mog pincha. Ili nedo bog - moje dijete.
Svim srcem cu se zalagati da divljina ostane gdje joj je mjesto jer i ovako pretjerano prilagodjavamo prirodu sebi. Zivotinja je zivotinja, od pasa smo napravili marionete ali negdje mora biti granica!
Enki za tebe: Tamaskan. Pas koji je izgledom vuk a genetikom obican pas. Nekad davno u Finskoj odakle je potekao je krizan NJ. ovcar, haski, malamut.... Dobar radni pas. Kazu. Imamo jednu uzgajivacnicu u Hr sad.
Znaš li ti što znači selektivni uzgoj. Deklariraš se kao ljubitelj životinja, koji toliko voli svoje životinje da spavaju s njim u krevetu, pa mi objasni tvoje podržavanje "selektivnog uzgoja" (što se dešava sa štencima koji otpadnu iz selekcije)
Cini mi se da pod selektivni uzgoj mislis da se stenci koji ne odgovaraju standardu "odstranjuju", sto ne vidim po cemu je tocno? Sto to znaci selektivni uzgoj?