Kolovoz 18, 2025, 07:26:52 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: 10000 litara pirana  (Posjeta: 3490 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ceh

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
10000 litara pirana
« u: Srpanj 15, 2010, 17:59:54 poslijepodne »
ovde bi zaplakali svi piranaši  :D :D :D

akvarijum je nepravilnog oblika  dug oko 10 metara    debljina stakla je 5 cm
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline ribafish

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
Odg: 10000 litara pirana
« Odgovori #1 u: Srpanj 15, 2010, 18:11:58 poslijepodne »
jesi to ti na slici, Ceh?
ja ne bih okretala leđa ovim ribama.
zaje :-X 5 cm stakla, pa vidio si kolke zube to ima!

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #2 u: Srpanj 15, 2010, 20:02:36 poslijepodne »
sve 5 samo pacui su debele neatraktivne mrcine,...

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
« Odgovori #3 u: Srpanj 15, 2010, 20:03:49 poslijepodne »

biljojedi su,... zubi su im skoro kako ljudski kutnjaci samo manji

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 15, 2010, 20:38:10 poslijepodne »

nemoj me zezat? :D
meni čim ih vidim odmah pred oči izleti onaj tomek1221ov avatar, strašno kako je ta riba zubata  :o

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 15, 2010, 21:40:54 poslijepodne »

loše su mi slike  pa se nevidi  al ima tu oko  pedesetak    ovi sa crvenim stomakom ( vidi se jedna tu na prvoj slici    ljevo)  koje plivuše pored ovi  ogromni  :D
jesi to ti na slici, Ceh?

faca  jelde .. 8) :D     tek sada  vidim koliko sam  fotogenićan zasjenio sam ove pirane iza mene   :D :D :D :D
« Zadnja izmjena: Srpanj 15, 2010, 21:45:51 poslijepodne od ceh »
Please remember that the following comments are personal experiences and may or may not apply to your setup. Use them as guide to help better understand your fish,

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2010, 21:47:00 poslijepodne »
mnogo si fotogeničan Ceh :up:, samo pozadina čini da manje izgledaš kao glavni akter, a više kao glavno jelo  :P
ozbiljno, gdje je slikano? izgleda kao neki caffe bar. jel na otvorenom?

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2010, 22:36:56 poslijepodne »
slikano je ovde u Nizozemskoj  ... Morski Svijet   kad prevedeš   inaće je puno akvarijuma i  živine iz mora  imam mnogo slika  o tome  e sad su tu  tek nedavno ubacili mali dio     Amazonskog  Svijeta   iako su samo pirane izgleda preljepo ogroman akvarijum    bez poklopca   odma sam pomislio na ove DIY    uradke  i prvo  što mi pade na pamet koliko bi rasveta i poklopac koštala ... :roll: :roll:
samo sam htio da malo podjelim sa vama  ove slikice   šteta što su mi kćeri    od 4 god  i od 7  god   veoma loši fotografi  :D
inače je veoma teško uslikat  kad se stalno kreću 

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 15, 2010, 23:11:53 poslijepodne »
slikano je ovde u Nizozemskoj  ... Morski Svijet   kad prevedeš   inaće je puno akvarijuma i  živine iz mora  imam mnogo slika  o tome  e sad su tu  tek nedavno ubacili mali dio     Amazonskog  Svijeta   iako su samo pirane izgleda preljepo ogroman akvarijum    bez poklopca   odma sam pomislio na ove DIY    uradke  i prvo  što mi pade na pamet koliko bi rasveta i poklopac koštala ... :roll: :roll:
samo sam htio da malo podjelim sa vama  ove slikice   šteta što su mi kćeri    od 4 god  i od 7  god   veoma loši fotografi  :D
inače je veoma teško uslikat  kad se stalno kreću 

ma odlične su fotke  :up:

ako imaš fotki unutrašnjosti tog centra, stavi i njih. inače, ovaj put neću kukat o tome kako ti zavidm jer ovoga kod nas nema. u Puli u tvrđavi Verudela imaju isto morske akvarije - male morske konjiće, ribe za jest i restoran :D, ribe koje možeš pomazit, morske kornjače, male morske pse (i mačke :D) koji plivuckaju po akvarijima tako da im nosovi vire van... ma ludo nešto.

jest da je malo daleko od Zagreba, al svejedno, drago mi je što kod nas postoji. da se ugovoriti posjet sa djecom, a ljudi koji sve to vode i rade na popularizaciji su fantastični  :up: samo im pirane fale, s obzirom na recesiju ne znam baš da će ih skoro nabavit :D

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 16, 2010, 09:10:32 prijepodne »
evo malo morski slika i unutrašnjosti
inače ima preko 40  akvarijuma    ogromne velićine   i oko 20 malih  raspoređenih izemđu ima tu školjki  kostiju i kojećega ...
a za divno ćudo ima i  jadranski biotop   ..mnogo zanimljive živine   živi tu , ova slika  broj 7  ta riba živi u jadranu  :D

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Srpanj 16, 2010, 09:18:37 prijepodne »
možda sam ipak ovo trebo postat u morskoj  akvaristici   ma svejedno ova zadnja slika sa   kosturom to je    kit ..
http://www.zeeaquarium.nl/

Offline trpimirovich

• Punopravni član
    • trpimirovich design studio
« Odgovori #11 u: Srpanj 16, 2010, 09:29:39 prijepodne »
Ovakav akvarij sam planirao raditi kod kuće (10000 litara). Oduševljen sam s ovakvim setup-om gdje je iznad akvarija prašuma biljaka... Na fotkama je Black Pacu koji naraste u prirodi i do 1,50m a u akvariju skoro do metar dužine. Pacu su biljojedi ali će pojesti sve što im se da (meso, ribu, orahe, grožđe...). Demantirao bih Antimona u vezi atraktivnosti Pacua. Red belly pacu ako je mažen i pažen ima indigo plavi gornji dio tijela i krvavo crveni donji dio tijela a uz pravu rasvjetu dosta lijepo izgleda s još jednim momentom a taj je da ga možete naučiti da dođe na točno određeni dio akvarija za hranjenje i da ga možete hraniti i maziti prilikom hranjenja. Više je kao kućni ljubimac :) Kada se već spomenula i Pula moram reči da imaju lijep izbor akvarija u jednom posebnom prostoru, za djecu (a i za odrasle) postoje edukativne radionice, a stvar koja me razveselila je stacionar za morske kornjače gdje liječe ozljeđene ili bolesne kornjače koje im donesu ribari ili slučajni posjetioci jadrana. Sve u svemu, gdje god da putujem uvijek volim pogledati akvarije pa bih zamolio Ceha da da adresu u Nizozemskoj (u Amsterdam i Roterdam ću negdje u 10 mjesecu).

Pozz

Offline vlado53

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #12 u: Srpanj 16, 2010, 18:27:23 poslijepodne »
debljina stakla je 5 cm    ili 5 mm'?

Offline Andrijana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zagreb Dugave
« Odgovori #13 u: Srpanj 16, 2010, 18:32:02 poslijepodne »
definitivno nije 5 mm...

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Srpanj 16, 2010, 19:04:22 poslijepodne »

5 mm   nemože izdržat pritisak od  100 litara    a zamisli   sad 10 000  litara (deset tisuća-hiljada  litara )
znaći definitivno nije rijeć o milimetrima nego centimetrima  -?

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Srpanj 16, 2010, 21:40:05 poslijepodne »
debljina stakla je 5 cm    ili 5 mm'?

5 mm   nemože izdržat pritisak od  100 litara    a zamisli   sad 10 000  litara (deset tisuća-hiljada  litara )
znaći definitivno nije rijeć o milimetrima nego centimetrima  -?

Najvjerojatnije se radi o tzv. lamistal staklu 5x1cm odnosno 5 komada stakla debljine 1cm međusobno sljepljenih folijom u 5cm. Takva su recimo vjetrobranska stakla automobila, stakla izloga ili staklenih fasada. Zašto su takva? Zato da bi se izbjeglo ozljeđivanje ljudi u slučaju lomljenja a u ovom slučaju da bi se izbjeglo iscurivanje vode iz akvarija. Kada se to staklo razbije, ne slomi se i ne rasipa nego ostane sljepljeno.

Offline kotoranin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • me & son
« Odgovori #16 u: Srpanj 17, 2010, 00:49:51 prijepodne »
kakve pirane,pacu je u pitanju,svastojed,ali uglavnom biljna hrana.
vidjeh u BG u zooloski vrt drze u akvarijume 3 ogromna pacu-a,a jspod stavili natpis pirana :roll:

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Srpanj 17, 2010, 09:26:36 prijepodne »
vidjeh u BG u zooloski vrt drze u akvarijume 3 ogromna pacu-a,a jspod stavili natpis pirana :roll:

iako nisam baš ekspert al bi te tu malo ispravio    i one pripadaju  obitelji   characidae    ko i obična pirana koju vidjamo svaki dan sa crvenim stomakom  (paygocentrus nattereri) to  što jede sve neznaći da nije pirana vjerujem da ima mnogo  hodajući enciklopedija na ovom forumu koji znaju mnogo o tome    uglavnom u mojim knjigama   pacu su svrstane u pirane  ko i serasalmus rhomobeus  ili serasamus spilopleura ,metynnis argenteus ,,metynnis hyposhuchen ,,metynnis  lippincottianus.....poenta je u tome da ima milone vrsta koje su samo nepravedno zastupljene u knjigama ili internetu   iz razloga  što su prevelike ili neatraktivne za akvarijume  ili jednostavno na rubu izumiranja pa se namjerno neskreće pažnja na njih samo da bi ih se ostavilo na miru  

naravno ako griješim   volio bi da me neko ispravi

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 17, 2010, 09:32:22 prijepodne »
pravo zboriš, ceh!
nisu sve pirane mesožderi. samo one razvikane  :D
ima njih sasvim biljojednih, milih i krasnih, al ne moš u akvarij s njima jer ti požderu sve što se zeleni -?

Offline Antimon

• Punopravni član
    • www.minigo.info
« Odgovori #19 u: Srpanj 17, 2010, 09:48:07 prijepodne »
iako nisam baš ekspert al bi te tu malo ispravio    i one pripadaju  obitelji   characidae    ko i obična pirana koju vidjamo svaki dan sa crvenim stomakom  (paygocentrus nattereri)
naravno ako griješim   volio bi da me neko ispravi

istoj porodici pripada i neonka,...jeli i ona pirana?

kvaka je što je pacu u podporodici Serrasalminae kao i pirane

Offline ceh

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Srpanj 17, 2010, 11:42:55 prijepodne »
poenta je da sam ciljao na obitelj  i pod obitelj  .....bla bla  bla ..

Offline trpimirovich

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 17, 2010, 13:10:02 poslijepodne »
 :D Kada imaš jato od 200 ili 300 neonki i daš im hranu onda su i one kao Pirane  :D Ili možda kao srdelice?  -?

Mislim da smo svi zabrijali off topic, a Ceh nam je poslao zaista super fotke i samo nam još jednom poklazao da je naš ZOO u biti najobičnije prihvatilište za životinje i da u HR nigdje nema sluha za nešto veliko i reprezentativno a pare se troše na propale stadione i automobile gradske uprave (:d074: sada sam i ja zabrijao off topic).

Offline madmax333

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Srpanj 17, 2010, 13:30:57 poslijepodne »
inače ima preko 40  akvarijuma    ogromne velićine   i oko 20 malih  raspoređenih izemđu ima tu školjki  kostiju i kojećega ...
a za divno ćudo ima i  jadranski biotop   ..mnogo zanimljive živine   živi tu , ova slika  broj 7  ta riba živi u jadranu  :D

slika br.7 je škrpina.
ribar

Offline ribafish

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 17, 2010, 13:48:21 poslijepodne »

slika br.7 je škrpina.

i meni se činilo. ne samo što živi u jadranu, nego se odlično snalazi i na tanjuru  :up:

Offline kotoranin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • me & son
« Odgovori #24 u: Srpanj 17, 2010, 14:13:25 poslijepodne »

iako nisam baš ekspert al bi te tu malo ispravio    i one pripadaju  obitelji   characidae    ko i obična pirana koju vidjamo svaki dan sa crvenim stomakom  (paygocentrus nattereri) to  što jede sve neznaći da nije pirana vjerujem da ima mnogo  hodajući enciklopedija na ovom forumu koji znaju mnogo o tome    uglavnom u mojim knjigama   pacu su svrstane u pirane  ko i serasalmus rhomobeus  ili serasamus spilopleura ,metynnis argenteus ,,metynnis hyposhuchen ,,metynnis  lippincottianus.....poenta je u tome da ima milone vrsta koje su samo nepravedno zastupljene u knjigama ili internetu   iz razloga  što su prevelike ili neatraktivne za akvarijume  ili jednostavno na rubu izumiranja pa se namjerno neskreće pažnja na njih samo da bi ih se ostavilo na miru  

naravno ako griješim   volio bi da me neko ispravi
istina pripada porodici characidae,ali tu takodje pripadaju tetre i neonke,pa ipak nisu pirane.
istina pau je dosta blizak piranama,ali pirane cine 2 roda 1.pygocentrus sa 3(po nekima i 4 vrste),to su prave pirane,jatne ribe koje su ozloglasene po j.americi  i  rod serrasalmus ili poznate kao pirambebe dje pripada crna pirana(rhombeus,irritans,sanchezi,geryi,elongatus(oko 20-ak proucenih vrsta,ali izgleda da ih ima jos).
tu su jos i rod cataprion i pygopristis i to je to.
pacu jeste blizak,ali nikako pirana,jedino sto dosta slici,pogotovo dok su mali.
prava pirana je jedino rod pygocentrus,tako bar kazu na piranha fury
« Zadnja izmjena: Srpanj 17, 2010, 14:17:57 poslijepodne od kotoranin »