Kolovoz 25, 2025, 23:36:26 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Par pitanja  (Posjeta: 1661 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Emmy

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 45
Par pitanja
« u: Srpanj 14, 2010, 13:38:11 poslijepodne »
Molim iskusne za malo pomoći....
Odmah da napomenem da sam pročitala priručnik za početnike i trudila se da sve bude kako treba, ali...

Akvarij je Aquastar 54l o kojemu se danas već pisalo pa znate što je u kompletu ( 15W, Eheim 2008 filter...).
Znam da to nije neka litraža niti oprema, ali trenutno financije ne dopuštaju više, pa ako nam se ovo svidi, tko zna.....
Btw,  550kn u ZooCity. Startan je jučer navečer, radit će mjesec dana bez riba.
E sad :
1. neki mjehurići zraka su po staklu, ma zapravo na svemu, jel to ode samo od sebe ?
2. na dnu je vulkanit, a iznad pijesak. Dok sam sadila bilje, otišao mi je pored bilja vulkanit iznad pijeska
a boje nisu baš "pasent". Da nasipavam još pijeska, ili da pustim tak..., baš me pika u oči...
3. ne znam jel se vide dobro biljke, kojima da zamijenim mjesto
4. stavila bih 4 corića, 4 otića ( nema otića  u aquaterri, ni u oglasima-gdje ih ima ? ), i sad ne znam dal microrasbore ili neonke ( ili mogu nekako obje ? )
Znam da neonke ne idu još koji mjesec unutra, samo pitam da se pripremim...
5. stavila sam FFM, Profito i Easycarbo prema uputama o doziranju, jel to OK ?
6.nemam biljke za prvi plan, nije bilo u 2 dućana u kojima sam bila, jel netko kupovao friško pa zna gdje ima, Vili ?
7. stavit ću crnu pozadinu, sad nisam stigla, pa taj dio zanemarite

Hvala puno na pomoći !!!

Offline luka 33

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
Odg: Par pitanja
« Odgovori #1 u: Srpanj 14, 2010, 15:21:37 poslijepodne »
1.da ti mjehurići su normalni otici ce oni sami od sebe
2.jel to bas onaj najsitiji pjesak ili?
3.meni se cini ok...
4.ja bi umjesto otića stavio 4 cory-a i 5 khulija
5.ok je...
6.nisam kupovao jos ali morati cu skoknut do vilija+

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #2 u: Srpanj 14, 2010, 15:30:10 poslijepodne »
1. neki mjehurići zraka su po staklu, ma zapravo na svemu, jel to ode samo od sebe ?-najnormalnije je.Zrak iz podloge još ide van
2. na dnu je vulkanit, a iznad pijesak. Dok sam sadila bilje, otišao mi je pored bilja vulkanit iznad pijeska-Malo si to nespretno radila? :D Ako nije puno izašlo,nema veze,a i možeš usisati.I nadosipati pjeska
3. ne znam jel se vide dobro biljke, kojima da zamijenim mjesto - meni je baš ok.
4. stavila bih 4 corića, 4 otića ( nema otića  u aquaterri, ni u oglasima-gdje ih ima ? ), i sad ne znam dal microrasbore ili neonke ( ili mogu nekako obje ? )-imaš vremena dok ne iscikliraš akvarij,bude bilo. ;)Znam da neonke ne idu još koji mjesec unutra, samo pitam da se pripremim....-o tom,potom
5. stavila sam FFM, Profito i Easycarbo prema uputama o doziranju, jel to OK ? -razmisli i o makroelementima

Offline sarita

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
« Odgovori #3 u: Srpanj 14, 2010, 15:31:23 poslijepodne »

1. neki mjehurići zraka su po staklu, ma zapravo na svemu, jel to ode samo od sebe ?-najnormalnije je.Zrak iz podloge još ide van
2. na dnu je vulkanit, a iznad pijesak. Dok sam sadila bilje, otišao mi je pored bilja vulkanit iznad pijeska-Malo si to nespretno radila? :D Ako nije puno izašlo,nema veze,a i možeš usisati.I nadosipati pjeska
3. ne znam jel se vide dobro biljke, kojima da zamijenim mjesto - meni je baš ok.
4. stavila bih 4 corića, 4 otića ( nema otića  u aquaterri, ni u oglasima-gdje ih ima ? ), i sad ne znam dal microrasbore ili neonke ( ili mogu nekako obje ? )-imaš vremena dok ne iscikliraš akvarij,bude bilo. ;)
Znam da neonke ne idu još koji mjesec unutra, samo pitam da se pripremim....-o tom,potom
5. stavila sam FFM, Profito i Easycarbo prema uputama o doziranju, jel to OK ? -razmisli i o makroelementima

Offline Emmy

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Srpanj 14, 2010, 17:03:28 poslijepodne »

Da nespretno  :D . Išla sam svakih par minuta na net gledat slikice kak to
"zapravo" treba izgledat... Samo primiš biljku između kažiprsta i  ....... yeah right ;)
Makroelementi su nitro & fosfo easylife ? Ne bi niš DIY, da sve ne potrujem.
Fora je i khuli, ali mislila sam otocincluse jer su manji, ili griješim ?
Pijesak nije najsitniji, to je nešto 3 mm, preporučila ljubazna teta iz aquaterre

Offline zeki972

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #5 u: Srpanj 14, 2010, 22:08:02 poslijepodne »
sviđa mi se prije svega tvoj pristup..samo tako idi i dalje...
što se tiče makroelemenata, kolegice sarita ja bih sačekao malo, jedno tjedan ili dva da se bilje primi pa  onda počeo s gnojenjem, tu se potpuno slažemo...eventualno  neka  se dodaje EC, na ovo veličinu aq ja bih ubacio  neke manje coridorase tipa nanuse ili hastatuse i to nekih 6-10komada..jer ne rastu veliki a uvijek dobro  dođu i nekoliko  kuhlija..(tih ribica ima i u AQT), bitno je neka  prođe 3-4 tjedna da se aq zaciklira i da zaživi..što se tiče i neonki i mikrorasbora mogu zajedno, samo  ne znam da li ćeš  financijski  uspjeti napununiti  pravo jato  mikrorasbora, one se bez 15-20komada neće ni vidjeti da su u aq..ali o tom po tom..dok dođe vrijeme za naseljavanje vidjet ćeš da ima puno povoljnijih po cijeni ribica i jednako lijepih za tvoj aq..
što se tiče biljaka za prednji plan, ja bih savjetovao  neke niske kripte ili tenelus ili nešto  ne pretjerano zahtjevno bilje, jer je  po meni ta rasvjeta nedovoljna za neko zahtjevnije bilje (po pitanju svjetla) bilje prednjeg plana..
što se tiče otocinklusa ne zavaravaj se da oni ostanu mali, i oni narastu ali rastu sporo..uz kombinaciju malih jatnih ribica ja bih ubacio nekoliko amano kozica koje po mom iskustvu  obavljaju poslove algojeda  bolje i od otića..
samo ti polako..imaš dovoljno vremena za razmisliti i odlučiti  što ti se najviše sviđa..za ovo do sada.. :up:

Offline TOOMY

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Sesvete
« Odgovori #6 u: Srpanj 15, 2010, 13:11:29 poslijepodne »
sve je ok :up:

p.s. od kud ti mahovina?

Offline Emmy

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Srpanj 15, 2010, 14:13:34 poslijepodne »
Ljudi, hvala... Bar znam da nisam neki dizaster složila, a bude bolje
s još bilja , pogotovo eleocharis parvula i echinodorus tenellus (tnx zeki )
Mahovinu sam zadnju uzela u aquaterri, nažalost.

Offline Ante08

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #8 u: Srpanj 15, 2010, 16:57:10 poslijepodne »
Lijep ti je aq :)
Ti mjehurići su sasvim normalni proći će. Tak sam i ja imao, samo što mi je poslije tih mjehurića nastao kamenac zato što sam sipao vodu sa nekim lončićem pa su ostale crte od prekida pri sipanju. Ali eto na greškama se ući :)
Sad sipam sa crijevom pa je sve konstantno i kamenac je samo gore na rubu :)