Srpanj 18, 2025, 16:18:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: prelaz s pps-a na ei  (Posjeta: 5193 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ra

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
prelaz s pps-a na ei
« u: Srpanj 08, 2010, 22:21:30 poslijepodne »
prešao bi s pps na ei sistem i štel bi iskoristit ovo smiksanih elemenata kaj imam
npr k2so4, 59 grama u litri vode, po chuckovom kalkulatoru, jedan mililitar te otopine
dodaje 0,29 ppm  u 90 litara
ei sistem preporuča 10-30 ppm-a što bi postigao s 30 puta većom dozom nego s pps-ovom
dnevnom
jesam sve dobro skužio ?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: prelaz s pps-a na ei
« Odgovori #1 u: Srpanj 08, 2010, 22:38:22 poslijepodne »
10-30 ppm-a fosfata tjedno?

Što to nije malo previše???

Ja ubacujem oko 5ppm KH2PO4 i oko 15-20ppm KNO3 tjedno na dosta zasađen akvarij i ne vidim nedostatke na bilju. Tjedno mijenjam 35% vode

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Srpanj 08, 2010, 23:26:47 poslijepodne »
30 ppm fosfata tjedno je puno previše po meni. Problem kod pps režima je to što je svaki akvarij individualan i treba znati odrediti koliko je potrebno kojega elementa. Zato je EI po meni bolji. Dodaš više, a sve ono što je na kraju tjedna višak to izbaciš izmjenom vode. Primjerice, ja sam u prijašnjem postavu dodavao 0,3 ppm fosfata dnevno, sada u novome sam skužio da je to premalo i da mi je potrebno 1 ppm fosfata dnevno što se odmah može vidjeti prema zelenoj točkastoj. Siguran sam da bilje ne iskoristi sve fosfate koje dodajem, ali me to ne brine. Magnetom nisam čistio staklo sigurno već najmanje 2 mjeseca jer nema nikakve alge na njemu. Istu stvar radim i s ostalim makro dodacima. Nitrate vidim prema nekim biljkama koje brže rastu kada ih je višak u vodi, pa sam prema tome odredio srednju vrijednost koja mi je potrebna.

I na kraju sam tek skužio da se nuclear zeznuo i napisao fosfate a ti si pitao za Kalij. S njime ne možeš pretjerano zeznut jer ga dodaješ i s KNO3, ja ga dnevno stavljam svezajedno oko 5 ppm-a

Offline hento

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
« Odgovori #3 u: Srpanj 09, 2010, 08:54:22 prijepodne »
prešao bi s pps na ei sistem i štel bi iskoristit ovo smiksanih elemenata kaj imam
npr k2so4, 59 grama u litri vode, po chuckovom kalkulatoru, jedan mililitar te otopine
dodaje 0,29 ppm  u 90 litara
ei sistem preporuča 10-30 ppm-a što bi postigao s 30 puta većom dozom nego s pps-ovom
dnevnom
jesam sve dobro skužio ?

ei preporuča da ti koncentracija toga u vodi bude 10-30 ppm-a a ne da dnevno dodaješ 30 ppm-a jer bi to bil overkill tj. imal bi koncentraciju od 270 ppm-a  :nuclear:

ja sam krenul sa pps-pro u svojem al sam nakon kratkog vremena videl da fali pa sam postupno poduplaval doziranja kak je bilje raslo... sad trenutno gnojim x5 od prvotne doze s tim da još dodajem extra fosfata dnevno jer fali, dakle 4,3 N, 3,1 K i 1,1 P dnevno. Na hygrophili uvjek vidim kad/ak nečega fali pa se prema tome ravnam; trenutno mi je počelo falit kalija tak da bum to još malo pojačal... zamjena vode mi je 50% tjedno kao i prema EI ali mikroelemente dodajem svaki dan a ne svaki drugi...
uglavnom i pps-pro i ei su samo početne smjernice koje te navode na kolko ti otprilike treba nečega pa si ti posle posložiš kak ti kaj paše dok vidiš kak akvarij "diše"

opet s druge strane pitanje je kolko ti bilje makroelemenata posiše pa recimo ak vidiš da ti s pps-pro dobro raste ne diraj a ak vidiš da ti s EI-om nije dosta pojačaj  :D
Never underestimate the power of the Dark Side

--- Koprivnica ---

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Srpanj 09, 2010, 10:26:14 prijepodne »
hento, preporučam ti da mikroelemente ne dodaješ svaki dan već to rasporediš na recimo 3 dana u tjednu. Stvar je u tome što neke biljke određene mikroelemente ne mogu vezati na sebe osim ako nisu zastupljeni u vodi u dovoljnoj količini. Kad ti razdijeliš tjednu dozu na dnevne upravo se to dogodi. Ja mikro dodajem samo ponedjeljkom i sve štima.

pozz

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 09, 2010, 11:15:28 prijepodne »
hento, preporučam ti da mikroelemente ne dodaješ svaki dan već to rasporediš na recimo 3 dana u tjednu. Stvar je u tome što neke biljke određene mikroelemente ne mogu vezati na sebe osim ako nisu zastupljeni u vodi u dovoljnoj količini. Kad ti razdijeliš tjednu dozu na dnevne upravo se to dogodi. Ja mikro dodajem samo ponedjeljkom i sve štima.

pozz

Ha iskreno da ti velim nisam s mikrosima nikad imal problema niti pomanjkanja istih, sve biljketine mi odlično rastu osim naravno ludwiga od kojih sam odustal i koje su ionak priča za sebe. Gnojenje je ovak bilo dosad zbog "Također je moguće dodavati 1/7 preporučene doze svaki dan." pa mi je bilo zgodno kad gnojim ujutro s makrosima da odma i mirkose šibnem nutra, a ne sjećam se da sam negdi na forumu naletil da se nemre tak gnojit. Al ak misliš da bu bolje morem jednostavno nakon tjedne zamjene vode nutra zasipat tjednu dozu (11 ml profito) bum probal mada velim da i ovak kak je do sad bilo šljaka  ;)

--- Koprivnica ---

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Srpanj 09, 2010, 11:24:05 prijepodne »
ja sam neko vrijeme gnojil isto ko i ti i bilo mi je iz istih razloga jednostavnije ujutro makro i micro šibnut i mirno. Onda sam razgovaral s Tuljanom koji mi je rekao da to nije dobro i pojasnio o ćemu se radi. Prebacio sam se na ovaj način i moram priznat da su mi se od tada počele jaće crveniti neke biljke.

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 09, 2010, 11:29:13 prijepodne »
:-[ se bolje?  :o pa onda bum to mam sprobal, i ja bi da mi se malo rotala i polisperma  :devil:

--- Koprivnica ---

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Srpanj 09, 2010, 11:32:02 prijepodne »
ima finta s smanjenjem nitrata. Bila je nedavno tema o tome na forumu, ali nemrem se sijetit di. Uglavnom pogledaj na barrreportu o tome ak te zanima. Na taj način se izgladnjuje biljka i potencijalno omogućuješ nastanak algi, ali bilje postaje crvnije.

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Srpanj 09, 2010, 11:38:32 prijepodne »
ma videl sam to al nije mi baš nekaj, više mi je gušt da su moje biljčice lijepe i bujne s puno zdravih listova a ne crvene i anoreksične  :D ak se još malkice zacrvene od ovoga super, ak ne nikom ništ, a dok ak se odlučim za nekaj extra crveno onda bum radije zel neku prirodno crvenu biljku ili malo promjenil spektar svjetla pa bu zgledalo crvenije ;)

ZEDIT: za jedinu algu koju trenutno imam (končasta) nutra se brine hrpetina kozica, a da se one nisu raskotile to bi se rešilo s vanjskim karnister filterom kojega sam maznul cannibalu samo nikak da ga spojim... (prokleta ljenost  :D)

--- Koprivnica ---

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
    • ART IMAGE
« Odgovori #10 u: Srpanj 09, 2010, 12:12:45 poslijepodne »
I ja dodajem plantex jednom tjedno , nakon izmjene vode pa ne moram mislit oće ili neće reagiret sa kh2po4..
Upravo i eksperimentiram sa smanjivanjem nitrata , cilj je spustiti nitrate do jedne granice koja je taman , znači ne limitirat nitrate toliko da biljka stagnira nego da baš nisu duplo veće količine od dovoljnih..
Trenutno sam spustio nitrate na 21ppm i vidim lagano na aromatici i rotali rumenilo, a ima još 15cm narast do vrha..
..ludwigija je pak ful crvena

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Srpanj 09, 2010, 12:46:06 poslijepodne »
21 ppm nitrata tjedno?

Offline Marichuy

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
« Odgovori #12 u: Srpanj 09, 2010, 12:53:07 poslijepodne »
Life is like a box of chocolates. You never know what you’re gonna get.

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 09, 2010, 13:07:19 poslijepodne »
Ček, kaj nemate vi stargrass u akvariju? Meni na ispod 30ppm-a tjedno on izgleda kaj da je bil u ratu...
ZEDIT: a i kolko vidim i svjeto vam puno jače prži nego kod mene
« Zadnja izmjena: Srpanj 09, 2010, 13:10:39 poslijepodne od hento »

--- Koprivnica ---

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #14 u: Srpanj 09, 2010, 13:12:01 poslijepodne »
nije mi baš jasna ova rasprava. zar nije bitno koliko ima ppm-a u vodi a ne koliko se dodaje tjedno?

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #15 u: Srpanj 09, 2010, 13:21:23 poslijepodne »
Ček, kaj nemate vi stargrass u akvariju? Meni na ispod 30ppm-a tjedno on izgleda kaj da je bil u ratu...
ZEDIT: a i kolko vidim i svjeto vam puno jače prži nego kod mene
ništa se ne vidi na stargrasu..
Stargrass je priča za sebe , ne mora bit da je loš zbog deficita..

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Srpanj 09, 2010, 13:34:10 poslijepodne »
nije mi baš jasna ova rasprava. zar nije bitno koliko ima ppm-a u vodi a ne koliko se dodaje tjedno?

Bitno je nahranit biljku i jel oćeš da ti izgleda zdravo gusto i žbunjasto ili da se muči. Tjedno dodaješ recimo 30ppm-a N i nebi trebalo biti deficita al ak je velika biljna masa i jako svjetlo postoji mogućnost da ti niti to nebu dosta. Pogotovo ako gnojiš samo kroz vodu. Bar kolko ja kužim ove sisteme gnojenja.

--- Koprivnica ---

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #17 u: Srpanj 09, 2010, 14:51:43 poslijepodne »
Da ispričavam se, ja sam pročitao KH2PO4 umjesto K2SO4

Offline cigo

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Srpanj 09, 2010, 15:38:39 poslijepodne »

Točno to, bitno je kolko je u vodi, ali je također i glavna stavka EI sistema da ne mjeriš testerima, nego da u svakom trenu znaš kakvo je otprilike stanje u vodi. Izmjenama vode resetiraš taj sistem. A pračenjem biljaka možeš vidjeti otprilike kolko se čega troši i usporediti sa smjernicama EI ili PPS režima.

Ja nemam stargrass u akvariju, ali ga najčešće stavim dok je akvarij u fazi cikliranja da mi povuće sav višak nitrata iz vode. Tad raste ko blesav.

Offline ra

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zgb
« Odgovori #19 u: Srpanj 09, 2010, 15:39:52 poslijepodne »
naravno da nebum dodaval tak da mi svaki dan naraste za 30 ppma hento
štel sam pitat jel to fakat 10-30 ppma preporučena koncentracija za k2so4 jel je to daleko veća doza nego u ppsu i to 30 puta veća pa mi je malo čudno

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #20 u: Srpanj 09, 2010, 15:43:21 poslijepodne »
naravno da nebum dodaval tak da mi svaki dan naraste za 30 ppma hento
štel sam pitat jel to fakat 10-30 ppma preporučena koncentracija za k2so4 jel je to daleko veća doza nego u ppsu i to 30 puta veća pa mi je malo čudno
je.
može se kalija stavit više bez frke

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Srpanj 09, 2010, 15:50:16 poslijepodne »
koncentracija kalija po pps-pro bi bila cca 9 ppm-a, 13 ppm-a nitrata i oko 1ppm fosfata tjedno kad bilje nebi ništ trošilo  :)
kaj se tiče overdosea, za kalij se nemoraš brinuti, sa fosfatima popušiš algu a s nitratima ti ribe gecrk

--- Koprivnica ---

Offline ibanezfrelon

• Punopravni član
    • ART IMAGE
« Odgovori #22 u: Srpanj 09, 2010, 15:57:01 poslijepodne »
koncentracija kalija po pps-pro bi bila cca 9 ppm-a, 13 ppm-a nitrata i oko 1ppm fosfata tjedno kad bilje nebi ništ trošilo  :)
kaj se tiče overdosea, za kalij se nemoraš brinuti, sa fosfatima popušiš algu a s nitratima ti ribe gecrk
Ovo sa fosfatima se ne mogu složit. Dokazano je da u biljnim akvarijima višak fosfata ne uzrokuje alge , to se nekad mislilo ali to je pogrešno.

Offline hento

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Srpanj 09, 2010, 15:59:07 poslijepodne »
lp mi napisal u PM-u kod jednog upita za overdoze fosfata da jedino mogu popušit algu. ak me zaj onda širim dezinforomacije  :D

--- Koprivnica ---

Offline Marko_Sp

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #24 u: Srpanj 09, 2010, 16:03:49 poslijepodne »
sa fosfatima popušiš algu a s nitratima ti ribe gecrk

i previsoki fosfati su štetni za ribe, osobito na duge staze. ribe mršave i slabe te se na koncu se razbole od nečega za što obično krivimo zaraze, a u biti se radi o padu imuniteta i uvijek prisutnim boleštinama