Lipanj 18, 2025, 12:34:04 poslijepodneNajnoviji Član: mikxon

Autor Tema: biljni by rozma  (Posjeta: 7963 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline rozma

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
biljni by rozma
« u: Svibanj 12, 2005, 23:24:00 poslijepodne »

Evo konačno malo slika od mene: - samo mi je žao da slike nisu bolje oštrine i večeg formata , ali evo šta je tu je; u stvarnosti je puuuno ljepši!!!

Varaždin / Hrvatska

Offline zare

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
biljni by rozma
« Odgovori #1 u: Svibanj 12, 2005, 23:30:00 poslijepodne »

Stvarno guba -- Sta imas unutra osim neonkica???
Zagreb/Glavni kolodvor
Tko se mača lača lakukaracha. :)

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #2 u: Svibanj 12, 2005, 23:39:00 poslijepodne »
Samo njih i čistače!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Gungor

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #3 u: Svibanj 12, 2005, 23:43:00 poslijepodne »
Onaj list... gore desno, pa treci s lijeve strane, malo mi strsi, ja
bih ga odrezao... I ona ruzicasto-crvena biljka s lijeve strane... da
je samo malo manje ruzicasta, a vise crvena, i mozda koji mjehuric CO2
vise...

MA SAVRSENO, COVJECE! TI SI MOJ IDOL! Odsada samo tvoje savjete o biljkama citam i postupam po njima!

Sigurno si negdje na forumu vec napisao, ali pliz daj ponovi generalije - lampe, litre, ribe, biljke, CO2 ili ne, podloga,...

Zagreb/Hrvatska

Offline lula

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #4 u: Svibanj 13, 2005, 08:03:00 prijepodne »
Akvarij ti je super. Ali nisi baš neki Lupino.
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #5 u: Svibanj 13, 2005, 08:49:00 prijepodne »

Citat: lula
Akvarij ti je super. Ali nisi baš neki Lupino.

Za sve treba znanje i iskustvo, kako za akvaristiku tako i za fotografiju!!!

Prvi sam zanat poprilično "ispekao"(no, no može to i još puno-punobolje, i bit će, jer kako je netko na forumu rekao; - akvaristika je hobi za cijeli život, a meni su tek 22g. Mada se već akvaristikom bavim gotovo 10 godina, još od osnovne škole).

Dok sam za drugi zanat totalni početnik, ali poradit ću i na tom planu!!!

Kao prvo kad skupim pare kupujem kvalitetniji fotić koji ima puno bolju oštrinu, a i ova veličina od max75 kb po slici, je još jedna otežavajuča okolnost za snimiti dobru fotografiju!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline lula

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #6 u: Svibanj 13, 2005, 08:53:00 prijepodne »

Samo se šalim.

Ako budeš imao kak tad viška bilja onda mi javi pa da ne bacaš.
Varaždin / Hrvatska

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #7 u: Svibanj 13, 2005, 09:26:00 prijepodne »

E sad krenimo redom:

AKVARIJ- akvarij je moj DIY uradak, zapremnine 30l neto,na rubove kao i na obrub poklopca lijepio sam pluto iz 2 razloga; 1. onog dekorativnog (ja volim pluto kao prirodni materijal i osobno mi se vrlo sviđa) 2. praktičnog (pluto je jako zahvalan jer ne trune u dodiru s vodom i automatski daje amortizaciju podlozi, umjesto stiropora!!!

POSTOLJE - je također DIY, farbano tamno smeđim sandloinom isto kao i ukrasni rub s prednje strane poklopca!!!

POKLOPAC - poklopac je također DIY, rađen od oplemenjene šper ploče debljine 5 mm, sa vanjske strane premazan bezbojnim sandolinom, a s unutarnje lakom za čamce!!!

RASVIJETA - u poklopcu se nalaze dvije gro-lux lampe od 14w jačine, oko 350 lumena svaka!!!

Dakle s obzirom na spomenutu litražu jačina svijetlosti u akvariju iznosi 0,9 w/l, a preciznije( i bolje)navedeno, jačina osvijetljenja u mom akvariju iznosi 23 L/l (lumen/litra) + DIY reflektori!!!

Iz slika se može vidjeti da su neonke zašarafljene na vodonepropusna grla, a u sredini poklopca u maloj kutijici, - nalaze se dvije elektronske prigušnice i sve žice potrebne pri spajanju!!!

Varaždin / Hrvatska

Offline Krcko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
biljni by rozma
« Odgovori #8 u: Svibanj 13, 2005, 09:29:00 prijepodne »
Bez obzira na fotke akvarij ti super izgleda
Ludim smatraju onoga čije se ludost ne poklapa sa ludošću većine!

Offline fainz1

• Punopravni član
  • Sitna al dinamitna !!!
biljni by rozma
« Odgovori #9 u: Svibanj 13, 2005, 09:35:00 prijepodne »

Guba akvarij, stil Niskozemski..
Zagreb/Špansko/Hrvatska

DNK- Drniško narodno kazalištze

Offline Irusnjak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
biljni by rozma
« Odgovori #10 u: Svibanj 13, 2005, 10:10:00 prijepodne »
Jako lijepo napravljeno    

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #11 u: Svibanj 13, 2005, 10:41:00 prijepodne »

PODLOGA - odozdo prema gore: glina, ukrasna kora(pinija), zemlja za cvijeće, sera floredepot, kvarcni šljuinak!!!

BILJKE -

P.S. - tek sam nedavno uočio da je ovaj prednji desni echinodorus zapravo x barthii, pošto je bio vrlo mali kad sam ga kupio i teško je bilo primjetiti o kojoj se vrsti zapravo radi!!!

Nokakoje on višepozadinska biljka, sigurno ću ga preseliti iz prvog u zadnji plan!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline Gungor

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #12 u: Svibanj 13, 2005, 11:07:00 prijepodne »
Jos malo pitanja:

- za CO2 nista nisi rekao, ali uz ovakvu podlogu i rasvjetu, pretpostavljam da ga ne koristis. Jesam li u krivu?

- koliko je stara podloga?

- cemu sluze glina i ukrasna kora na dnu podloge?

- tri najdonja sloja, jesi li ih drzao potopljene u vodi izvan akvarija prije uporabe?

- zemlja za cvijece, to je onaj crni humus?

- imas li u akvariju ista osim neonki?

- temperatura, pH, GH, KH, Fe,...?

Sorry, jako sam znatizeljan, ali stvarno mi se svidja taj akvarij. I sve to u samo 30 litara... .

Zagreb/Hrvatska

Offline maratonac

• Punopravni član
    • http://www.maraton.hr
biljni by rozma
« Odgovori #13 u: Svibanj 13, 2005, 12:29:00 poslijepodne »
Split/Hrvatska
* Festina lente! *

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #14 u: Svibanj 13, 2005, 12:59:00 poslijepodne »

Citat: Gungor
Jos malo pitanja:
- za CO2 nista nisi rekao, ali uz ovakvu podlogu i rasvjetu, pretpostavljam da ga ne koristis. Jesam li u krivu?
- koliko je stara podloga?
- cemu sluze glina i ukrasna kora na dnu podloge?
- tri najdonja sloja, jesi li ih drzao potopljene u vodi izvan akvarija prije uporabe?
- zemlja za cvijece, to je onaj crni humus?
- imas li u akvariju ista osim neonki?
- temperatura, pH, GH, KH, Fe,...?

Sorry, jako sam znatizeljan, ali stvarno mi se svidja taj akvarij. I sve to u samo 30 litara... .

Kao prvo bez dodavanja co2 nema ni govora o stvaranju i uspijevanju pravih biljnih akvarija!!!

Naravno da koristim co2 reaktor jer je on neophodan preduviljt uz kvalitetnu podlogu, adekvatnu rasvijetu i dobru kvalitetu vode za uspješan rast i razvoj bilja!!!

Co2 reaktor je ponovo DIY proizvodnje, i radi non - stop(danju i noću), direktno je priključen na unutarnji filter, pa pumpica u filteru ujedno služi i kao difuzor co2. To je puno bolje riješenje nego kad se obični kamen koristi kao difuzor jer se ovim načinom postižu puno sitniji i raspršeniji mjehurići co2 koji se lakše tope u vodi i time je cijeli co2 sistem daleko bolji i efikasniji.

Inače je pumpica smještena iza valisnerija, jako je dobro pokrivena pa se gotovo i ne vidi!!!

2. podloga je stara nekih 3 do 4 mjeseca!!!

3. glina je bogata željezom i vrlo je kompaktna,pošto kroz glinu zbog njene homogrnosti slabo prodire kisik ona jedobro stanište za uzgoj anaerobnih bakterija, i kao takva pogodna za najdoljnji sloj u akvariju!!!

- ukrasna kora je otprilikegranulacije krupnijeg šljunka, ta granulacija omogučava biljkama dobru opskrbljenost kisikom u području korjena jer kroz nju cirkulira dovoljno kisika, a istovremeno kako polagano trune oslobađa humske kiseline koje su pogodne za rast bilja, a ujedno je i stanište aerobnih bakterija!!!

- zemlja za cvijeće središnji sloj akvarijske podloge ima dvojaku ulogu: 1. primarni je izvor makro nutrijenata u središnjem području korjena biljke, 2. dio podloge koji biljkama služi da se dobro ukorjene!!!

- sera floradepot - slična uloga kao i zemlje za cvijeće, dakle još jedan sloj podloge koji je primarni izvor makronutrienata kao i mikronutrienata, uz zemlju još nadopunjuje kvalitetu središnjeg sloja podloge koji je za biljke najznačajniji!!!

- kvarcni šljunak- uloga mu je da spriječava dizanje doljniih slojeva na površinu i time sprijeći neželjeno mučenje vode, druga mu je uloga estetske prirode jer je on ipak završni sloj podloge, a uz sve to valja naglasiti da je i kemijski stabilan!!!

RIBE - 12 crvenih neonki i 2 ajmonera

ph- 6,8 gh- 13°, kh- 9°, Po4- 0,5 mg/l, No3 -1do2 mg/l(čak i pre malo, tako da nitrate dodajem svaka dva dana u akvarijsku vodu kako bi brzorastuče biljke imale dovoljno makronutrienata, No2 - 0 mg/l, Fe -0,5 mg/l, Co2 - oko 30 mg/l!!!
Varaždin / Hrvatska

Offline sajonara

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #15 u: Svibanj 13, 2005, 13:19:00 poslijepodne »
A jesi se raspištoljil sa tekstom. Nego kak se oporavlja (ako je još živa) Eleocharis parvula, bude kaj s toga?

Varaždin

Offline Daddy G

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #16 u: Svibanj 13, 2005, 15:51:00 poslijepodne »
Stvarno je dobar, biljke piče da je to milina. Vidim i da se za takvo nešto treba pošteno potrudit. Bio bih ti zahvalan kad bi mi onako natanane objasnio taj CO2 sistem da si ja tako nešto složim.
Jarun/Zagreb/Hrvatska
I was looking back to see if you were looking back at me to see me looking back at you

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #17 u: Svibanj 13, 2005, 16:08:00 poslijepodne »

Evo Daddy G, upiši u tražilicu rozma co2 i dobit ćeš dosta mojih tekstova o toj temi (naravno u opcijama ukljući da se rezultati nalaze u tijelu porukei da uključiš potragupo svim forumima). Ako ti i onda nešto nebude jasno obrati mi se sa konkretnim pitanjem, može i na PM.
Varaždin / Hrvatska

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #18 u: Svibanj 13, 2005, 18:05:00 poslijepodne »
Rozma ukrasna kora je O.K. stvar ali si u krivu s pričom da omogučava korjenu disanje. Koliko ja znam korjen dobiva plinove od lišča i zapravo mu je skoro svejedno jel u glini ili u kori.
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Nigros

• Punopravni član
    • http://serbiangodlikes.netfirms.com
biljni by rozma
« Odgovori #19 u: Svibanj 13, 2005, 19:04:00 poslijepodne »
Jest da vise volim ciklide,ali super akvarij!!!
Ruma/Srbija

Offline joystick

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #20 u: Svibanj 13, 2005, 19:30:00 poslijepodne »
Jako lijep akvarij, samo na jednoj sam slici vidio da ti cijeli akvarij malo nagnut na desnu stranu pa ne misliš možda dabi ti moglo puknuti postolje ili akvarij skliznuti?
Zagreb/Dubrava

Život je kurva...

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
biljni by rozma
« Odgovori #21 u: Svibanj 13, 2005, 20:28:00 poslijepodne »
ma slika mu je nagnuta nije akvarij  

Offline dedabrada

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #22 u: Svibanj 13, 2005, 21:45:00 poslijepodne »
Ja sam nekad pričao o anubiasima pa sam za mjesec dana zaboravio kako izgledaju,Sviđa mi se tvoj akvarij mada ja nisam ljubitelj gužve
Varaždin/Hrvatska
[email protected]

Offline joystick

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #23 u: Svibanj 13, 2005, 22:50:00 poslijepodne »

Citat: Force
ma slika mu je nagnuta nije akvarij  

A da imaš pravo nisam skužio! hvala Force  
Zagreb/Dubrava

Život je kurva...

Offline rozma

• Punopravni član
biljni by rozma
« Odgovori #24 u: Svibanj 14, 2005, 10:07:00 prijepodne »

Za Force-a i ostale koje interesira nešto više o ukrasnoj kori!!!

Postoji dosta proizvođaća tih kora, a meni se osobno najviše sviđa kora od ovog proizvođaća jer ima najkompaktnije i najkvalitetnije komadiće. Neke ostale kore(od drugih proizvođaća znaju imati dosta nečistoća i smeća u pakiranju).

Evo pakiranja kojeg ja koristim:

Evo to ovako izgleda kad se izvadi iz vreče!!!

- granulacija veličine krupnijeg šljunka;

...ja sam koru prokuhao prije stavljanja u akvarij u slanoj vodi i poslje je dobro isprao, tako pripremljena može sa koristiti kao sloj podloge u akvariju!!!

Inače Force glina koju koristim je prirodna, nabavio sam je u jednom selu u okolici Varaždina. (prirodna ilovača).

A što se tiće zemlje za cvijeće izbor proizvođaća i proizvoda na tržištu je ogroman, tako da ne bi bilo smisla da navodim neku određenu zemlju ili proizvođaća.

- kod korištenja zemlje: 1.treba se paziti na sastav smjese koji je naznačen na proizvodu( humus, treset, količina dušoka......itd), 2. nesmije se pretjerati sa doziranjem količine s obzirom na litražu akvarija, 3. treba se paziti da najgornji sloj podloge dobro prekrije zemlju, kako se ona nebi dizala na površinu i mutila vodu. 4. jednostavno treba kupiti malo skuplju zemlju jer su one u pravilu kvalitetnije o odih "povoljnih" sumnjivog podrijetla i kvalitete!!!
Varaždin / Hrvatska