Kolovoz 25, 2025, 23:39:57 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: Koji filter?  (Posjeta: 4379 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline piromanx

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Borovo
Koji filter?
« u: Lipanj 27, 2010, 19:54:26 poslijepodne »
Imam akvarijum oko 20 dana, 60 litara, unutra imam različitog bilja nemam ribica samo 15-tak kozica.
Trenutno imam jedan viseći filter koji koristim privremeni a i kolega mi je rekao da je on mali za takav akvarijum i da ga koristim dok ne nabavim nešto drugo.
Napravili smo vanjski filter sa 3 komore pumpicom na šemu slobodnog pada tako nekako se to zove ali imam problem
kod izmene vode u akvarijumu ne mogu da pokrenem slobodan pad kroz crevo iz akvarijuma u filter, živa muka.

Pitanje: da li ima neki viseći filter koji bi bio dobar za ovakav akvarijum.
Trenutno nisam pri $ za neki kanister filter.

Unapred hvala.

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • v4nity
Odg: Koji filter?
« Odgovori #1 u: Lipanj 28, 2010, 22:23:29 poslijepodne »
AquaClear 20 ili 30 mozda?

Ili neki spuzvasti filter s obzirom da samo koze drzis unutra (mozda najjeftinije rjesenje)

Offline hologram

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
  • samo za hitne slučajeve 0997022021
« Odgovori #2 u: Lipanj 28, 2010, 22:30:10 poslijepodne »
aquaclear30 ili neki eheim visuljak bi bili super za taj akvarij,a atman bi ti bio jeftiniji...
:AkTer:

Offline Puffy

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 30
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #3 u: Lipanj 28, 2010, 22:44:42 poslijepodne »
Uzmi najjači model nekog hang on filtera bilo koje marke i na usis stavi mali komadić grube spužvice koji će spriječiti usisavanje tek rođenih, vrlo sitnih kozica.
Čini mi se to idealnim riješenjem, a i za taj akvarij, pošto - kako si naveo - držiš samo kozice, niti ne trebaš neku bijesnu filtraciju.
A ako ti je cilj da nešto kozica i preživi - idealno bi bilo da staviš na usis već spomenuti komad spužvice, koje se dade vrlo lako sakriti ukoliko je boja iste ista onoj pozadine.
Samo ne stavljaj na usis najlonku, jer tu počinje tek gnjavaža sa zaštopavanjem filtera, s nedovoljno kvalitetnom filtracijom, smanjenjem protoooooka.............
FILIP (Valpovo)

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Srpanj 02, 2010, 19:33:42 poslijepodne »
Uspeo sam da pokrenem filter koji sam sam napravio i sada postoji još jedan mali problemčić
sve super radi ali pumpica za vodu koju sam kupio dosta je bučna i ne znam šta da radim.
Dok sam imao onaj viseći filter on se skoro nije ni čuo a ovaj bruji pa ne znam šta da radim,
nisam nikada rastavljao tako nešto a bojim se da nešto ne zeznem pa da me još i struja ubije :)
da li neko nešto zna?

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Srpanj 02, 2010, 19:50:06 poslijepodne »
Možda si trebao neki potopni filter staviti,ako ti pumpa puno "sakče",to jest vibrira,možda da staviš ispod neki komad gume,pa na taj način smanjiti vibracije,a da je Karas tu,sigurno bi ti to riješio.Vrlo dobro znam kako je biti dekintiran  -?  ;)

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #6 u: Srpanj 02, 2010, 19:52:32 poslijepodne »
Filter pumpe znaju bučati ako je filter napunjen zrakom... Koji si uopće filter nabavio?? Model, molim.
FILIP (Valpovo)

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Srpanj 02, 2010, 19:59:58 poslijepodne »
kupila atmana - vratila ga nakon par sati koristenja jer je nesnosno bucao (hvala tetama iz shopa na dobroj volji)... aquaclear je zmaj... ;) i vrijedi svake kune...  :up:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Srpanj 05, 2010, 14:53:54 poslijepodne »
Ja sam sa Karasom napravio stakleni prelivni filter sa 3 komore,  zapremina je 20 lit.
Iz akvarijuma nečista (ne filtrirana) voda principom slobodnog pada sa cevi prelazi u filter u prvu komoru
voda se pročišćava kroz razrorazne drangulije neku keramiku, plastiku, fatu da bi na kraju pročišćena voda
došla do 3 komore u kojoj se nalazi pumpica (Astro 300 Powerhead)

koja pročišćenu vodu vraća u akvarijum.
Ta pumpica bruji, malo se pojača, pa se smanji pa se pojača puno i tako stalno.
Karas mi je rekao da će to možda vremenom prestati dok se ležajevi na pumpi ne razrade.
Sačekat ću paću da vidim.
Inače takav filter ne mora da se čisti po 4-5 meseci.
Tako da ne znam, možda da ostavim još neko vreme možda se stvarno to brujanje samo smiri.

Šta vi kažete?

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #9 u: Srpanj 05, 2010, 15:32:59 poslijepodne »
Uvijek me zanimalo što u slučaju dan nestane struje s takvim filterom? Sva voda ode po sobi???

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #10 u: Srpanj 05, 2010, 15:36:56 poslijepodne »
Hej!
Imam Atmanov powerhead koji originalno dolazi u kompletu za krovni filter.
Strašno koliko je brujalo u početku, da sam došao u napast i stavio cijelu pumpu u ocat, misleći da ima korozije na rotoru i oko njega... malo je pomoglo, ali jako malo.
Kasnije, nakon 2 mj. buka se smanjila do podnošljive razine, ali i dalje nisam zadovoljan.
Što ćeš...
FILIP (Valpovo)

Offline nelica

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 37
« Odgovori #11 u: Srpanj 06, 2010, 09:31:00 prijepodne »
Uvijek me zanimalo što u slučaju dan nestane struje s takvim filterom? Sva voda ode po sobi???
Ne ode voda po sobi, nema razloga, već se nivo vode izjednači u akvariju i filteru i čeka struju  :D

Offline piromanx

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Srpanj 06, 2010, 10:20:49 prijepodne »
Jeste istina i meni je bila frka šta ako nestane struje ali nema problema sve sam istestirao
i sve radi super nisu loši ti filteri samo treba to sve da se napravi kako spada i sve super šljaka.
Što se tiče brujanja filtera (ili se to meni čini) ali svakim danom je sve tiči u nekim momentima se
ni ne čuje.
Ostavit ću ga još na testiranju a pokazat ću vam i sliku moga filtera što smo ga ja i Karas sklepali
nije baš nekog izgleda ali on se ni ne vidi nalazi se iza akvarijuma tako da nije važno, važno je da je funkcionalan.

Offline Puffy

• Punopravni član
  • univ. bacc. biol.
« Odgovori #13 u: Srpanj 06, 2010, 10:23:04 prijepodne »
Jeste istina i meni je bila frka šta ako nestane struje ali nema problema sve sam istestirao
i sve radi super nisu loši ti filteri samo treba to sve da se napravi kako spada i sve super šljaka.
Što se tiče brujanja filtera (ili se to meni čini) ali svakim danom je sve tiči u nekim momentima se
ni ne čuje.
Ostavit ću ga još na testiranju a pokazat ću vam i sliku moga filtera što smo ga ja i Karas sklepali
nije baš nekog izgleda ali on se ni ne vidi nalazi se iza akvarijuma tako da nije važno, važno je da je funkcionalan.

Naravno, najbitnije je da obavlja ono za što je i napravljen i da bude funkcionalan.
Kažem, i meni je već polako ova moja prestala brujati, tj. čula se puuuuuuno manje, ali prvih tjedan dana sam teško spavao jer me to konstantno budilo.
Ipak, volio bih - s obzirom da se radi o sobi u kojoj spavam, da se filter pumpa ne čuje nimalo, ali nemam puno izbora... -?
FILIP (Valpovo)