Pozdrav svima..
S'obzirom da sam novi u akvaristici opchenito..
Imao sam nekad ribica, i kornjacha i svega..
Jer jako volim zivotinje, i inache sam veterinarski tehnicar..
Ali to sve je nekako bilo uvijek, po nekim kuglama, da ne kazem TEGLAMA i takvim stvarima..
Odnedavno imam zelju da sebi napravim, kupim u svakom sluchaju, omogucim jedan lijep akvarijum..
Imam vech nekoliko ideja kako to sve da uradim..
Odprilike to sve bi trebalo da ide u jedan akvarijum minimalne velicine 120x50x50cm..
Zamislio sam jednu kamenu pozadinu, koju sam ugledao ovdje na forumu, pa chu takodjer za izradu iste, kontaktirati osobu koja je to napravila.. Koliko se sjecham da sam danas temu vidio u NATJECHAJI i da je djevojka osvojila 7 ili 8 mjesto.. Jako mi se svidjela pozadina sa puno nekih malih pecina i ostalih sitnica..
Odluchio sam to pokriti nekim finim crnim poklopcem, sa dosta osvijetljenja.. I naravno nesto sto mi se jako svidjelo je MOONLIGHT, koji chu se potruditi da jako dobro napravim, sa sasvim dovoljno svijetlosti, ali ne previshe..
Dalje.. NIKAKO, al nikako se ne razumijem u filtere, grijache i ostala chuda.. Pa bi mi tu dobro doshla vasha pomoch..
Takodjer, planirao sam u taj akvarijum da stavim dvije kornjachice, ali dvoumim se dal da od stiropola, zajedno sa pozdainom napravim mali otok pri vrhu, ili da od pleksiglasa napravim neki mali dodatak koji che simulirati otok..
U biti, sta mene interesuje:
Moze li prevelika kolicina svjetlosti od neonki naskoditi ribama?
Od chega je najbolje napraviti pozadinu i kako je najlakshe izraditi?
Koji filteri i grijachi bi mi trebali, i kako to sve spojiti unutra ili van akvarijuma, bez dodatnog dijela na akvarijumu? (stvarno mi ruzno izgleda kad vidim akvarijum i pored njega neki dio u kojem stoji filter)
Kako bi kornjache utjecale na ribe i obratno? I koliko je to izvodljivo? (ako moze neke slike, nechije ili sa neta, ja sam nashao jednu..)
I koja je najbolja varijanta za taj otok?
Znam da mozda puno pitam i trazim od vas, ali ko pita ne skita.. (mozda nebih puno skitao, ali stvarno mi se ne bacaju pare)
Unaprijed hvala..