Kako sam kupio odličan Fluval 405 , unutarnji filter u mom Riu 180 postao je suvišan..
Na ideju Illnucleara odlučio sam se ostavit filter u akvariju i od njega napravit co2 reaktor.
Co2 sam dosad ''razbacivao'' preko nekoliko powerheada i nikad nisam bio pretjerano zadovoljan distribucijom co2 po akvariju , bila je dosta promjenjiva , dovoljno je bilo da listić začepi usis poewrheada i razina co2 bi se smanjila , a znamo da oscilacije co2 nisu dobre..
Iz filter kutije sam izbacio filter materijal, keramičke kuglice i stavio ih u Fluvala..
..ostavio sam jednu plavu grubu spužvu na dnu filtera da spriječi co2 da prerano ''pobjegne'' iz reaktora dok se još nije otopio...
...na tu spužvu sam stavio dva powerheada od 500lit-h kojima sam impelere izbušiona više mjesta kako bi bolje razbijali balončiće co2 , između powerheada je sjeo airstone kroz koji će izlazit co2..
..povrh toga svega još jedan komad plave spužve i na nju vata.
Na izlaz filtera sam stavio zelenu cijev s rupama i spustio je na dno akvarija da ispušta co2 na mjestima gdje sam dosad imao problema dofurat co2.
Rezultat je nevjerovatan!
Nisam očekivao tako dobro otapanje i usitnjavanje co2 !
Odvrnuo sam Fabco kao i inače i nakon 1 sat kad sam pogledao u akvarij već su dvije razbore bile pokojne a botia koju rijetko vidim je ležala na podlogi...
Odmah sam smanjio co2 i namjestio 2 powerheaa da mreškaju površinu i ribe su došle sebi.
Sada mi je dc žut na 3 -4 mjehurića u sek dok je prije bilo potrebno 6-7.
Akvarij puno ljepše izgleda jer nema ''mineralne'' po akvariju , samo jaaako sitna prašina koja nije toliko uočljiva.
Što je najbitnije , co2 je konstantan , kako se namjesti tako radi što je dosta bitno.