Srpanj 20, 2025, 17:41:02 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Koja rasvjeta za tanganyiku?  (Posjeta: 731 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline v4nity

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 40
    • v4nity
Koja rasvjeta za tanganyiku?
« u: Lipanj 20, 2010, 12:45:21 poslijepodne »
U pripremi je jedna manja tanganyika, 84l (80x30x35), pa me zanima koja bi mi lampa najbolje odgovarala za takav akvarij. Mislio sam uzet od juwela monolux 80 (unutra je 18w Day-Lite cijev ak se ne varam), jer mi taman pase po dimenzijama, a istovremeno bi rijesio i problem poklopca kojeg jos nemam, ali ga nigdje kod nas ne mogu naci :( Zbog toga mi se sve vise cini da cu na kraju morat DIY metodom. Razmisljao sam o sylvania aquastar od 15 ili 18w. Da li bi to bilo dovoljno rasvjete za ovakav tip akvarija i da li bi to bila odgovarajuca temperatura (10,000K)? Ili je potrebno tu lampu kombinirati s jos nekom drugom da se upotpuni spektar? Ako ne ta, jel imate prijedlog za neku drugu lampu koja bi sama bila dovoljna (cini mi se da bi jedna T8 trebala biti sasvim dosta za ovakav akvarij, ali mozda sam u krivu)? Svaki savjet dobrodosao :)

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
    • v4nity
Odg: Koja rasvjeta za tanganyiku?
« Odgovori #1 u: Lipanj 20, 2010, 12:46:56 poslijepodne »
Zaboravih jos napisat da je akvarij namijenjen za drzanje N.Multifasciatus ;)

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #2 u: Lipanj 20, 2010, 12:47:05 poslijepodne »
aqua star i power glo  ;)

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #3 u: Lipanj 20, 2010, 15:29:38 poslijepodne »
Imat ces multice u akvariju, ako idemo pricom da tanganyika scape ne treba bilja uopce ili vrlo malo (anubias etc) svjetlo uzmes prakticki bilo koje u tvom slucaju sto jeftinije po dzep. U tvom akvariju svjetlo ce imati funkciju samo da bi vlasnik vidio ribe i uzivao u njima a ne prakticnu ulogu da bi bilje uspjevalo etc.. Naravno mozes eventualno uzet neke kombinacije plavog svjetla mozda da im istaknes boju ali opet velim imat ces multice oni nemaju pak neku zavidnu boju tako da po meni sto jeftinije to ti bolje po novcanik efekt isti...  ;)

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
    • v4nity
« Odgovori #4 u: Lipanj 21, 2010, 20:09:20 poslijepodne »
Kod kombinacije dvije lampe me samo brine da ne bude previse svjetla zbog stvaranja algi. Lova i nije tolki problem, jer sam si skupio odredjenu sumu sastrane za sredit taj akvarij, tako da nije toliko bitno da prodjem najjeftinije, vec da dobijem najbolji odnos onoga sto pase ribama, a da je opet lijepo za vidjet (iako ako mogu gdjegod ustedit, zasto ne :) ). Razmatram sad Duolux poklopac (isto od juwela), jer ga ima za kupit kod nas, a iako nije tocnih dimenzija (akv sirina je 30, a poklopac 35) po nekim kalkulacijama mi cak vise pase da ima malo lufta, tak da mogu kablove i crijeva od filtera provuc bez da busim rupe po samom poklopcu. Unutra je od rasvjete T8 sylvania daylight + warm white (svaka 18w). Jel bi to bilo ok ili previse svjetla? (ili cak premalo?) :/

Offline aquabot

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 39
  • codename franjo
« Odgovori #5 u: Lipanj 21, 2010, 20:12:27 poslijepodne »
za potrebe tog akvarija i riba, dovoljna je jedna neonka od 60cm. može i obična coolwhite. najbolja se meni pokazala aquastar od sylvanie. ostale previše mijenjaju prirodnu boju ribe i ostalog. il je prežuto, ili je precrveno,,...

Offline papa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • samo CARica od sada na dalje
« Odgovori #6 u: Lipanj 21, 2010, 20:54:43 poslijepodne »
Kod kombinacije dvije lampe me samo brine da ne bude previse svjetla zbog stvaranja algi. Lova i nije tolki problem, jer sam si skupio odredjenu sumu sastrane za sredit taj akvarij, tako da nije toliko bitno da prodjem najjeftinije, vec da dobijem najbolji odnos onoga sto pase ribama, a da je opet lijepo za vidjet (iako ako mogu gdjegod ustedit, zasto ne :) ). Razmatram sad Duolux poklopac (isto od juwela), jer ga ima za kupit kod nas, a iako nije tocnih dimenzija (akv sirina je 30, a poklopac 35) po nekim kalkulacijama mi cak vise pase da ima malo lufta, tak da mogu kablove i crijeva od filtera provuc bez da busim rupe po samom poklopcu. Unutra je od rasvjete T8 sylvania daylight + warm white (svaka 18w). Jel bi to bilo ok ili previse svjetla? (ili cak premalo?) :/

nisam ti napisao da moras skuplje ili jeftinije nego nema smisla pogotovo za multice oni nemaju nikakvu posebno ljepu boju, netreba im neko posebno svjetlo vise manje koju god uzmes  ce ti biti dobro...

Offline v4nity

• Punopravni član
  • **
    • v4nity
« Odgovori #7 u: Lipanj 22, 2010, 12:29:59 poslijepodne »
Odlicno, znaci manje-vise ne mogu fulat, to mi je drago cuti  :) Hvala na savjetima