Srpanj 22, 2025, 20:11:43 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tamno/crno dno akvarija?!  (Posjeta: 2793 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline kaeli

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka, i Gorski kotar
Tamno/crno dno akvarija?!
« u: Lipanj 16, 2010, 15:26:40 poslijepodne »
Pozdrav,

Zanima me koja je vrsta prirodnog šljunka ili pijeska tamna (htjela bih da mi boja ribica dođe do izražaja - mikorasbore, cory).  -? Bila sam uvjerena da je kvarcni taman pa su mi u 2 zoo shopa rekli da je zapravo svijetao. Sad sam zbunjena. :icon_eyes: Od tamnih sam našla jedino obojane, a to ne bih htjela stavljati u akvarij. Znači, nešto tamno (po mogućnosti crno) i prirodno. :question:

Nadam se da ćete mi pomoći svojim savjetima i iskustvom!  :zagrljaj:

P.S. Podlogu neću stavljati jer ne planiram imati zahtjevno bilje (anubias i neka mahovina - nije još odlučeno koja).

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Tamno/crno dno akvarija?!
« Odgovori #1 u: Lipanj 16, 2010, 15:44:44 poslijepodne »
Pozdrav , najbolje ce ti doci do izrazaja u kvarcnom sivom 0.3-0.6 mm ( on je nekako tamno sivi ) kojeg mozes kupiti u bauhausu,  baumaxu ili nelom vecem trgovackom centru,
sad neznam koliko ti treba jer nisi napisala koliki ti je aq. ali su pakovanja po 20 kg i kosta ti 40 kn, to je coryima savrsena podloga jer se i zapravo nalazi u njihovom habitatu
i lagano mogu rovati i tumbati po pjesku a bude ti i prirodno izgledalo sa mahovinom i anubiasom !

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Lipanj 16, 2010, 16:19:28 poslijepodne »
Pozdrav , najbolje ce ti doci do izrazaja u kvarcnom sivom 0.3-0.6 mm ( on je nekako tamno sivi ) kojeg mozes kupiti u bauhausu,  baumaxu ili nelom vecem trgovackom centru,
sad neznam koliko ti treba jer nisi napisala koliki ti je aq. ali su pakovanja po 20 kg i kosta ti 40 kn, to je coryima savrsena podloga jer se i zapravo nalazi u njihovom habitatu
i lagano mogu rovati i tumbati po pjesku a bude ti i prirodno izgledalo sa mahovinom i anubiasom !

Akvarij je mali, 15l, ukupno bude 5-6 mikra i 2-3 corya.. Mislim da mi ne treba 20 kg  :D.. Nego, ima li negdje neka slika tog kvarcnog sivog pijeska u aq? Da malo proučim, google mi izbacuje slike prilično loše kvalitete..  ;)

Offline Nuclear

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #3 u: Lipanj 16, 2010, 16:25:24 poslijepodne »
Pogledaj temu "corydoras biotop" u podforumu Biotopi

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Lipanj 16, 2010, 17:04:32 poslijepodne »
Pogledaj temu "corydoras biotop" u podforumu Biotopi

Odlična tema, ali budući da sam ja prava pravcata početnica (i da imam mali 15l aq), izgleda mi prezahtjevno..  :) Čim pročitam nešto o lišću na dnu i neoguljenom korijenju, pred očima mi je mutna voda..  :D Vjerojatno sam u krivu, ali za početak.. Polako i jednostavno!
No, pročitala sam nešto u navedenoj temi o Java Moss, proguglala i.. :up: :up: :up:

Hvala!

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 16, 2010, 17:29:03 poslijepodne »
Pa ako si početnica i ako želiš nezahtjevni akvarij, takav neki bi ti bio odličan. S tim nemaš puno održavanja, nema gnojenja bilja, dodavanja CO2. Tu i tamo promijeniš vodu i to ti je cijela filozofija.

Lišće ti ne muti vodu, a ne moraš ga niti imati... A panj ti ju može pofarbati samo, a to ribice vole.
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2010, 17:32:33 poslijepodne od lllnuclearlll »

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Lipanj 16, 2010, 23:31:22 poslijepodne »
Ma za početak sam skoro sve smislila.. Bude neki panj, ali manji, i oguljen..  :D Po mogućnosti kupljen (iako znam da će me strefiti srce kada vidim cijenu  :rolleyes:), da ne umetnem slučajno neki otrov (tj., špricano) unutra.. Još uvijek si ne vjerujem dovoljno za.. Khm, kako da se izrazim.. Za domaću izradu!  :baby:
Trenutno me jedino muči to dno.. Znam da skroz crno nije prirodno za ove ribice pa.. Pokušavam saznati koja je najbliža varijanta toj mojoj prvotnoj ideji izgleda dna, da slučajno ne odlutam u ''umjetne'' materijale!  ;)

Kak' sam fino složila ovaj post..  :crazy:
« Zadnja izmjena: Lipanj 16, 2010, 23:35:05 poslijepodne od kaeli »

Offline Nuclear

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Lipanj 16, 2010, 23:35:16 poslijepodne »
Imaš tu na forumu u oglasniku dobrih i jeftinih panjeva nekad, pa možda naiđeš na neki...   :up:

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Lipanj 16, 2010, 23:58:54 poslijepodne »
Hvala na savjetu za panj!  :zagrljaj:

Evo, uspjela sam naći sliku željenog šljunka/pijeska.. Sad mi samo netko treba reći kai je to točno  :question: Sivi kvarcni ili..?!   ;)

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #9 u: Lipanj 17, 2010, 00:36:13 prijepodne »
to je ili crni obojani sljunak ili neka vrsta soila za bilje, al ta granulacija ti bas nije za coridorase

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #10 u: Lipanj 17, 2010, 01:43:49 prijepodne »
Ovo je možda glupo pitanje (iako navodno nema glupih pitanja  :D): ne postoje li različite granulacije?! :blush2:

No, očito je da se nisam dobro izrazila u prijašnjem postu: nije nužna ta granulacija, već ta boja.. Zapravo, ako je umjetno obojano, otpada i boja, ali sam htjela pojasniti da bi to bilo otprilike ono što sam ja zamislila.. Znači, nešto tako, u prirodnoj varijanti, bez bojila i sl.! Sretne ribice, sretna ja..  :)

Nadam se da razumijete što želim reći.  :up:

Offline staglin

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Non bene pro toto libertas venditur auro
« Odgovori #11 u: Lipanj 17, 2010, 07:01:31 prijepodne »
postoji crni ili bolje receno crno-sivi kvarcni sljunak sto se koristi u gradjevini i izgleda ovako...
imas ga u jos nekim temama na forumu...https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=40739.0
pijesak ces teze naci od sljunka,mislim da ga i nema neobojanog nego samo na e-bayu,ali ovaj je pretpostavljam dobavljiv u onim gradjevinskim butigama...
"Bolje nešto od nečega nego ništa od ničega."

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #12 u: Lipanj 17, 2010, 09:34:48 prijepodne »
To je premali akvarij za corydorase, eventualno vrsta nanus (http://www.aqua-fish.net/show.php?h=minicory) i to bar tri komada jer su ti coriji jatne ribe. Njih imaš u Viliju za kupit.

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Lipanj 17, 2010, 14:16:34 poslijepodne »
Bez brige, neću ja ništa naguravati.. Već sam se raspitala tu na forumu.. Bit će, ili Nanusi (trenutno ih ima u Ri, gdje sve nabavljam, za kupiti ;) ), ili Pygmaeusi (njih trenutno nemam gdje nabaviti). Tvoj prijedlog je na mjestu, znam ja da vole biti u jatu, zato ću nabaviti 3 komada.   :) + 5 mikrorasbora! Računala sam ja već njihove cm (kod odrasle jedinke) na svaku litru vode i po mojim proračunima, možda im kroz godinu dana (ovisi o brzini rasta ribica) prifali 4 - 5 l, ali i to je već rješeno.. Imam aq od 30l koji trenutno nije u funkciji jer curi, a do tada će tata (valjda  :D ) uhvatiti pola sata i popraviti ga.  :up:

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Lipanj 17, 2010, 14:22:02 poslijepodne »
Onda dobro ;).

Offline kaeli

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Lipanj 17, 2010, 14:34:39 poslijepodne »
postoji crni ili bolje receno crno-sivi kvarcni sljunak sto se koristi u gradjevini i izgleda ovako...
imas ga u jos nekim temama na forumu...https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=40739.0
pijesak ces teze naci od sljunka,mislim da ga i nema neobojanog nego samo na e-bayu,ali ovaj je pretpostavljam dobavljiv u onim gradjevinskim butigama...

Nije ni bitno da li je šljunak ili pijesak..
U svakom slučaju, preporuka ti je  :up: :up: :up: :up: !!!
Hvala!   :g030: